Jesteś na:
Ostatnio dodane
Zobacz wszystkie

Macierzanka to roślina znana w medycynie ludowej od wieków. Możemy o niej przeczytać nawet u wejścia do świątyni Eskulapa na greckiej wyspie Kos. Ceni się ją za właściwości wykrztuśne i polepszając trawienie, jednak warto pamiętać także o aktywności przeciwzapalnej i przeciwdrobnoustrojowej. Przepłukiwanie gardła naparem z macierzanki lub okłady na zranione miejsca przynoszą niemal natychmiastową ulgę.

Szafran często nazywany jest złotem wśród przypraw. Na tytuł ten składa się nie tylko jego cena, która jest dość wysoka, ale także bogactwo korzystnych efektów wiążących się z jego spożywaniem. Wśród jego funkcji można wymienić m.in. działanie antydepresyjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne czy nawet wspomagające naukę i procesy poznawcze. Poza tym daje on potrawom niesamowity aromat i barwę, których nie da się niczym innym zastąpić, jest to odrobina luksusu obecna w naszej kuchni.

Kawa to najczęściej spożywana używka na świecie. Szacuje się, że codziennie wypija się ok. 2,25 mld filiżanek. Jedni cenią ją za smak i aromat, inni za właściwości pobudzające. Nie każdy wie, że kawa, która według niektórych jest szkodliwa, może korzystnie wpływać na nasz organizm. Picie tegoż napoju m.in. służy profilaktyce wystąpienia cukrzycy typu II czy też nadciśnienia tętniczego. Więcej o zaskakujących właściwościach kawy w artykule.

Miażdżyca tętnic jest chorobą wartą uwagi, gdyż blisko połowa zgonów na całym świecie jest spowodowana właśnie przez nią. Rozwija się powoli i niepostrzeżenie, gdyż początkowe fazy są praktycznie bezobjawowe. Warto wiedzieć, że wdrożenie prawidłowego żywienia i aktywnego trybu życia może całkowicie zniwelować ryzyko wystąpienia tej przypadłości. Dodatkowo, istnieją preparaty roślinne, obecne w każdej kuchni, które działają terapeutycznie i zgodnie z badaniami, doprowadzają nawet do eliminacji farmakoterapii.

Lapacho to stosunkowo słabo znane drzewo pochodzące z rejonów Ameryki Środkowej i Południowej. Podobnie jak w przypadku popularniejszej już yerba mate, słynie ze swojego zdrowotnego wpływu na organizm człowieka. Coraz powszechniej jest stosowana nie tylko w rejonach rodzimych, ale na całym świecie. Wśród korzyści leczniczych wymienia się m.in. pomoc w walce z nowotworami, a także działanie łagodzące reumatyzm.

Aktualne dane dotyczące nadciśnienia tętniczego są alarmujące – choroba ta dotyka blisko 30 % społeczeństwa większości krajów, natomiast osób nieświadomych podwyższonego ciśnienia krwi może być nawet ok. 50%. Budzący nadzieję jest fakt, iż dieta nazywana w skrócie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ma udowodnione naukowo działanie i przynosi widoczne efekty u osób ją stosujących. Jakie są zasady jej stosowania i jakie rezultaty można z nią osiągnąć?

Kudzu jest surowcem stosunkowo słabo znanym w Polsce. Jego działanie jest szerokie, m.in. antycukrzycowe i przeciwmiażdżycowe, jak i łagodzące menopauzę i wspomagające pracę wątroby. Zalety z jego spożywania można dwoić i troić, jednak nie jest odpowiedni dla każdego. O tym jak i ile go spożywać, dowiesz się z poniższego tekstu.

Grzane wino jest napojem znanym ze swoich cennych właściwości już przez starożytnych Rzymian. Chętnie pijane jest szczególnie w dni deszczowe lub zimą, a także w celu poradzenia sobie z objawami przeziębienia. Jego lecznicze działanie ma jednak szersze spektrum, nie tylko wspomagające leczenie grypy.