bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kapary – właściwości. Do czego użyć kapary?

Kapary – właściwości. Do czego użyć kapary?

kapary właściwości do czego użyć
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 7 maja, 2024

Kapary to produkt albo doskonale znany od wielu lat, albo w ogóle nie znany i nigdy nie degustowany. Jest to powód do zmiany, gdyż oprócz szeregu właściwości leczniczych, które wykazuje, charakteryzuje się również bogatą wartością odżywczą pod względem witamin i składników mineralnych. Dodatkowo jest to przyprawa o bardzo niskiej wartości energetycznej, także wydaje się być idealnym dodatkiem w dietach redukcyjnych. Jest to surowiec, który naprawdę warto znać i włączyć do codziennej racji pokarmowej.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co to są kapary?
  • Właściwości kaparów
  • Do czego użyć kapary?

Co to są kapary?

Kapary to nic innego jak niedorozwinięte pączki kwiatów kaparu ciernistego. Zwykle występują w postaci marynowanej lub konserwowanej. Najczęściej stosowane są jako kuchenna przyprawa, jednak jeszcze niedawno stosowane były w medycynie ludowej jako środek o szerokim zastosowaniu leczniczym. W swoim składzie zawierają aż 83% wody, pozostałość to składniki mineralne oraz witaminy, szczególnie witamina C oraz A. Do najważniejszych związków aktywnych zawartych w surowcu zalicza się polifenole. Co ciekawe ich wartość energetyczna jest znikoma, gdyż 100 g tego produktu dostarcza jedynie 36 kcal.

Właściwości kaparów

Szerokie właściwości lecznicze kaparów są znane od wieków, o czym świadczy ich wykorzystanie w medycynie ludowej. Niegdyś uznawane były m.in. za afrodyzjak, a także środek moczopędny oraz wykrztuśny. Według niektórych źródeł charakteryzuje się właściwościami przeciwreumatycznymi, jak również wspomagającymi pracę układu pokarmowego oraz wątroby. Dodatkowo ogranicza wzdęcia oraz wzmaga wydzielanie śluzu, a nawet przyśpiesza metabolizm tłuszczów. Ze względu na zawartość polifenoli, cechuje je aktywność przeciwnowotworowa oraz spowalniająca procesy starzenia organizmu. Ponadto wykazano, iż uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, a także ułatwia przyswajanie cennych substancji odżywczych i spowalnia utlenianie witaminy C, która jest niezwykle podatna na ten proces. Dzięki temu przedłużeniu ulega jej działanie. Co ciekawe kapary zaliczane są do tzw. żywności sirt, podobnie jak soja, zielona herbata, kurkuma, jarmuż, jagody, pietruszka, chili czy orzechy włoskie. Żywność ta odpowiada za aktywację białek – sirtuin, przez co według naukowców zwiększają tempo utraty wagi oraz równoważą skutki niezdrowej diety.

Do czego użyć kapary?

Ze względu na ostry smak kaparów, nadają potrawom pikantności i wyrazistości. Idealnie pasują jako składnik wzbogacający tatara, dania ze śledziami czy sałatki z mięsem i wędlinami, a także marynat rybnych i warzywnych. Świetnie sprawdza się jako dekoracja galaret. Bardzo często, szczególnie w kuchni rejonu Śródziemnomorskiego, kapary wykorzystywane są do drobiu, ryb, owoców morza, pizzy, makaronów, sosu pomidorowego i sałatek. Są także niezastąpionym składnikiem francuskiego sosu remoulade. Ich dodatek do potraw powinien być ograniczony ze względu na dużą zawartość sodu, który jest składnikiem miażdzycogennym. Istotne jest by nie poddawać ich procesowi gotowania, duszenia ani smażenia, gdyż pod wpływem temperatury tracą swój charakterystyczny smak. W przypadku, kiedy mają służyć jako uzupełnienie dań gorących, należy dodać je na samym końcu procesu przygotowywania.

Podsumowując kapary są składnikami, które na dobre powinny zagościć w diecie każdego z nas nie tylko ze względu na dużą wartość odżywczą i niską energetyczną, ale także na własności lecznicze, którymi się charakteryzuje. Dodatkowo mogą służyć jako ciekawe urozmaicenie tradycyjnych dań, gdyż ich charakterystyczny smak jest doceniany przez wielu i dodaje pikantności oraz wyrazistości potrawom. Nie ma wątpliwości, że jest to żywność warta uwagi.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
zielone warzywa zielone koktajle
warzywa

Zielone warzywa – dlaczego warto…

Od dawna wiadomo, że owoce i warzywa to skarbnica nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także związków biologicznie aktywnych wpływających korzystnie na zdrowie człowieka. Wśród roślin tych możemy znaleźć… Czytaj dalej...
warzywa

Warzywa konserwowe – produkcja, zalety…

Słoneczne granulki kukurydzy, drobne zielone ziarenka groszku, konserwowane ogórki, kolorowe ziarna fasoli czy też zielone lub czarne oliwki. Na sklepowych półkach roi się od warzyw w zalewach, zamkniętych w metalowych… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.