Ogórek morski (swanson) – właściwości i zastosowanie
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Ogórek morski jest dość mało popularny w Polsce. Większości nazwa ta kojarzy się z pewnością ze znanym nam doskonale ogórkiem zakupywanym w sklepie czy sadzonym w ogródku. Nic bardziej mylnego! Swanson jest organizmem morskim o bogatym składzie i niesamowitych właściwościach leczniczych. Przeczytaj artykuł i je poznaj.
Ogórek morski (swanson)
Ogórek morski, inaczej swanson czy strzykwa, to osiadły bezkręgowiec morski – szkarłupień. Jego ciało jest znacznie wydłużone i wyglądem przypomina nieco ogórka, stąd właśnie jego nazwa. Już w starożytności był on stosowany w medycynie ludowej w Japonii. Używano go zarówno w celach kosmetycznych, jak i terapeutycznych. Co ciekawe, swanson uznawany jest także za przysmak we wschodnich krajach, choć nie charakteryzuje się rewelacyjnym smakiem. Obecnie staje się coraz popularniejszy w krajach zachodnich jako suplement diety. Dostać go można zarówno w postaci suszonej, jak i jako kapsułkę czy nutraceutyk. Cechuje się on niezwykle bogatym składem pod względem składników odżywczych. Wyizolowano z niego co najmniej 170 różnych glikozydów o działaniu przeciwutleniającym. Dodatkowo bogaty jest w kwasy tłuszczowe, zwłaszcza EPA i DHA (omega-3), które są bardzo często niedoborowe.
Ogórek morski – właściwości
Ogórek morski stosowany był głównie w Chinach i Japonii, stąd przypuszczać można o jego skuteczności. Mieszkańcy tych właśnie państw zazwyczaj charakteryzują się perfekcyjnym wyglądem oraz długowiecznością. Od dawna jego korzystne działanie uznawano przy schorzeniach nerek, wrzodach żołądka czy czerwonce. Dodatkowo zastosowanie znajduje on również w leczeniu astmy oraz dysfunkcjach jelitowych czy moczowych. Wspomnieć należy też o jego aktywności uniemożliwiającej rozwój schorzeń sercowo-naczyniowych, w tym nadciśnienia. Ma to prawdopodobnie związek z jego funkcją przeciwzakrzepową. Zastosowany może być z powodzeniem przy chorobach zapalnych, również chorobach stawów, a także nowotworach. Okazuje się bowiem, iż oprócz oddziaływania cytotoksycznego może zapobiegać wzrostowi, inwazji oraz przeżyciu, a nawet przerzutowi komórek rakowych. Co ciekawe, według niektórych badań działa jak afrodyzjak oraz skutecznie wspiera walkę z impotencją. Konsumpcja swansona wzmaga ponadto układ odpornościowy oraz wykazuje aktywność hemolityczną, przeciwwirusową i przeciwdrobnoustrojową, a także przeciwpasożytniczą. Odnotowano, iż prawdopodobnie hamuje infekcję wirusem HIV, zatem może stanowić szansę na wykorzystanie w naturalnej terapii zarówno przeciw HIV, jak i AIDS. Poza tym składniki w zawarte w strzykwie wykazują działanie terapeutyczne. Usprawniają np. proces gojenia ran i szybszą regenerację tkanek organizmu.
Ogórek morski – zastosowanie
Ogórek morski cechuje się szerokim zastosowaniem w wielu dziedzinach. Już w starożytności używany był jako tonik lub lek na niektóre schorzenia. Zgodnie z wymienionymi wcześniej właściwościami znajduje on swoje zastosowanie w terapii, jak i profilaktyce schorzeń sercowo-naczyniowych. Związki aktywne w nim zawarte cechują się wysokim działaniem zakrzepowym, a także obniżającym ciśnienie. Wspomagać może on zatem terapię coraz powszechniej występującego nadciśnienia. Strzykwa okazuje się skuteczna również w leczeniu nowotworów czy astmy. Szczególnie ceniona jest właśnie w tym pierwszym przypadku. Odnosi tutaj bowiem bardzo istotne rezultaty. Dodatkowo ogórek morski stosowany może być w terapii impotencji oraz wrzodów czy zapalenia żołądka. Wydaje się też efektywny w łagodzeniu bólu wywołanego przez reumatoidalne zapalenie stawów. Bardzo dobrze łagodzi również procesy zapalne, a także infekcje wirusowe. Stanowi obiecującą alternatywę leczenia zakażenia HIV oraz AIDS.
Podsumowując, ogórek morski jest innowacyjnym produktem o szerokim spektrum działania. Zapobiega bowiem schorzeniom sercowo-naczyniowym i wspomaga ich terapię, pomaga też w łagodzeniu bóli reumatycznych. Skuteczny jest przede wszystkim w leczeniu nowotworów. Z pewnością warto włączyć go do swojej diety i cieszyć się płynącymi z tego korzyściami.
Literatura:
- Bahrami Y., Franco C.M., Acetylated Triterpene Glycosides and Their Biological Activity from Holothuroidea Reported in the Past Six Decades, Mar Drugs, 2016,
- Bordbar S., Anwar F., Saari N., High-value components and bioactives from sea cucumbers for functional foods – a review, Mar Drugs, 2011,
- Janakiram N.B., Mohammed A., Rao C.V. i in., Sea Cucumbers Metabolites as Potent Anti-Cancer Agents, Mar Drugs. 2015,
- Kalinin V.I., Avilov S.A. i in., Triterpene glycosides of sea cucumbers (Holothuroidea, Echinodermata) as taxonomic markers, Nat Prod Commun, 2015,
- Prata J., Manso C.L., Christoffersen M.L., Aspidochirotida (Echinodermata: Holothuroidea) from the northeast coast of Brazil, Zootaxa, 2014,
- Wang J., Han H. i in., Cytotoxic and apoptosis-inducing activity of triterpene glycosides from Holothuria scabra and Cucumaria frondosa against HepG2 cells, Mar Drugs, 2014,
- Wu M., Xu L. i in., Structural analysis and anticoagulant activities of the novel sulfated fucan possessing a regular well-defined repeating unit from sea cucumber, Mar Drugs, 2015.
Ludzie, zeżrą wszystko
zakupywanym 🙂