Co to jest taksyfolina? Skutki uboczne stosowania taksyfoliny

16 18 20

W ostatnich latach rynek suplementów znacząco się rozwinął. Jednym z niedawnych odkryć jest taksyfolina, czyli cudowna witamina o dobroczynnych właściwościach, skuteczna w leczeniu zarówno schorzeń sercowo-naczyniowych, jak i cukrzycy. Przeczytaj artykuł i poznaj korzyści płynące z jej zażywania!

Taksyfolina

Taksyfolina to jeden z flawonoli o dużych zdolnościach biologicznych. Pozyskiwana jest głównie z drewna drzew iglastych, jednak spotkać ją można również w owocach cytrusowych czy nasionach bawełny. W naturze chroni ona rośliny przed atakiem owadów i grzybów. W Polsce obecna jest głównie pod postacią suplementów diety. Odnotowano jej działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz antyhepatotoksyczne. Z tego względu swoje zastosowanie znajduje m.in. uszkodzeniach wątroby, niewydolności krążenia, zawale serca czy rozwoju stwardnienia mięśnia sercowego. Jej funkcją jest usuwanie wolnych rodników i przez to redukcja stresu oksydacyjnego, odpowiedzialnego za rozwój wielu schorzeń. W połączeniu z witaminą C wywiera efekt synergistyczny, a owe działania wzmagają na sile. Sam kompleks witaminy C i taksyfoliny stanowi czynnik zmniejszający skutki uboczne radioterapii. Ochrania komórki, przez co redukuje dolegliwości skórne, a następnie przyspiesza ich regenerację. Funkcja ta okazuje się skuteczna zwłaszcza w hamowaniu rozwoju powikłań cukrzycowych, np. retinopatii. Dodatkowo kompleks ten wykazuje aktywność przeciwnowotworową i jednocześnie wspomagającą efekty chemioterapii. Posiada zdolność wychwytywania wolnych rodników, a także chelatowania metali. Hamuje m.in. rozwój raka okrężnicy. Poza tym cechuje się rolą przeciwmiażdżycową. Spożycie taksyfoliny skutkuje eliminacją hipertriglicerydemii i agregacji płytek krwi. Co więcej, łagodzi ona nieprawidłowości struktury mięśnia sercowego poprzez oddziaływanie kardioprotekcyjne. Jest to związek antybakteryjny i rozkurczający naczynia krwionośne. Idealnie nadaje się zatem do celów prewencyjnych, ale również terapeutycznych w przypadku schorzeń sercowo-naczyniowych. Warto wspomnieć, że poprzez hamowanie osteoklastogenezy w komórkach kości wpływa niezwykle korzystnie na ich metabolizm. Dzięki właściwościom antybiotycznym bardzo dobrze sprawdza się przy przewlekłych infekcjach bakteryjnych czy grzybiczych.

Taksyfolina – skutki uboczne

Podobnie jak w przypadku wielu innych związków w spożyciu taksyfoliny także niezbędny jest umiar. Okazuje się bowiem, że w zbyt wysokich dawkach wykazuje ona działanie toksyczne na komórki organizmu. Takie efekty wywołuje już ilość 500 μM po 48 godzinach leczenia. Za bezpieczne uznaje się dawki 100 i 200 μM. Niebezpieczeństwo wynika głównie z tego, że jej głównym konsumentem w organizmie jest właśnie komórka, zatem nadmiar tej substancji powodować może niszczenie organizmu od środka, samych składowych. Ich rozmnażanie również zostaje zaburzone, co doprowadzić może do całkowitego zahamowania tegoż procesu. Dodatkowo niezalecana jest ona przy współwystępowania endometriozy, gdyż poprzez usprawnienie przepływu krwi przez naczynia włosowate może być powodem dodatkowych krwawień, a nawet dalszego rozwoju choroby. Niewskazana jest również w sytuacji występowania tętniaka czy planowanego zabiegu chirurgicznego. Ostrożność należy zachować też w przypadku kobiet w ciąży i karmiących oraz dzieci. 

 

Podsumowując, taksyfolina to związek o niezwykle korzystnym działaniu na organizm. Wzrost jego popularności jako suplementu nie dziwi. Skuteczny okazuje się on bowiem zarówno w terapii nowotworów, jak i schorzeń sercowo-naczyniowych czy tych dotyczących wątroby. Należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru w jego spożyciu. Nadmiar tej substancji skutkować może działaniem toksycznym na nasze komórki.

Literatura:

  1. Chambers C.S., Valentnova K., Kren V., „Non-Taxifolin” Derived Flavonolignans: Phytochemistry and Biology, Curr Pharm Des. 2015,
  2. Manigandan K., Manimaran D. i in., Taxifolin curbs NF-κB-mediated Wnt/β-catenin signaling via up-regulating Nrf2 pathway in experimental colon carcinogenesis, Biochimie. 2015,
  3. Nam Y.J., Lee D.H. i in., Flavanonol taxifolin attenuates proteasome inhibition-induced apoptosis in differentiated PC12 cells by suppressing cell death process, Neurochem Res. 2015,
  4. Park Sy, Kim H.Y. i in., Concurrent Treatment with Taxifolin and Cilostazol on the Lowering of β-Amyloid Accumulation and Neurotoxicity via the Suppression of P-JAK2/P-STAT3/NF-κB/BACE1 Signaling Pathways, PLoS One. 2016,
  5. Satue M., Arriero Mdel M. i in., Quercitrin and taxifolin stimulate osteoblast differentiation in MC3T3-E1 cells and inhibit osteoclastogenesis in RAW 264.7 cells, Biochem Pharmacol. 2013,
  6. Sun X., Chen R.C. i in., Taxifolin prevents diabetic cardiomyopathy in vivo and in vitro by inhibition of oxidative stress and cell apoptosis, Food Chem Toxicol. 2014,
  7. Topal F., Nar M. i in., Antioxidant activity of taxifolin: an activity-structure relationship, J Enzyme Inhib Med Chem. 2016.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
, Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone