Domowe chipsy. 7 produktów, z których zrobisz zdrowe chipsy!
Aktualizacja: 11 kwietnia, 2024
Większość z nas uwielbia słone przekąski, które bywają częstym poczęstunkiem podczas przyjęć, spotkań ze znajomymi czy seansu filmowego czy to w kinie, czy w zaciszu domowym. Najczęściej królują wśród nich chipsy, których skład zazwyczaj jest pełny niezdrowych tłuszczów i pustych kalorii. Nie każdy wie, że z powodzeniem przygotować można taki produkt samodzielnie w domu z niewielkim nakładem nie tylko czasowym, ale i finansowym! Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej na temat chipsów warzywnych oraz poznaj kilka sposobów ułatwiających ich przygotowanie.
Domowe chipsy
Domowe chipsy nie są niczym skomplikowanym czy pracochłonnym. W celu ich wykonania wystarczy odpowiedni surowiec i piekarnik. W efekcie cieszyć będziemy się nie tylko niesamowitym smakiem, odpowiednio skomponowanym przez nas samych, ale także wartościami odżywczymi, które ze sobą niosą, a nie jedynie pustymi kaloriami. Smakołyki takie spożywać można bez wyrzutów sumienia i troski o sylwetkę, gdyż nie tylko są niskokaloryczne, ale nawet zdrowe. Dostarczają witaminy, jak również składniki mineralne, które są niezbędne dla naszego organizmu. W ten oto sposób możemy w pyszny sposób dbać o zdrowie. Przygotowywać je można zarówno w sposób tradycyjny z ziemniaków, jak i różnorodnych warzyw takich jak jarmuż, cukinia, ogórek, marchew, buraki czy seler oraz owoców, np. banan, truskawka czy jabłko.
Chipsy z jarmużu
Chipsy przygotowywane z jarmużu zachwyciły już dużą rzeszę osób i często bywały na niejednym stole. Cenione są za ich niezwykłą chrupkość, jak i walory odżywcze. Surowiec ten charakteryzuje się bogactwem witamin i składników mineralnych, a tym samym niską kalorycznością. Sprawia to, że stają się one idealną przekąską i alternatywą dla popularnych fast-foodów nie tylko dla osób dbających o linię, ale również i o zdrowie! Ich przygotowanie jest niezmiernie proste. Konieczne jest przygotowanie:
- jarmużu,
- soli morskiej,
- ulubionych przypraw i dodatków (według mnie najlepiej smakują z ostrą i słodką papryką oraz odrobiną sezamu),
- oleju rzepakowego.
Piekarnik należy nagrzać do ok. 150 stopni. W między czasie warzywo umyj i osusz, a następnie wymieszaj z przyprawami, sezamem oraz olejem. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem, a następnie umieść w piekarniku i piecz ok. 10 minut, sprawdzając poziom wypieczenia i uważając, by nie przypalić przekąski.
Chipsy z cukinii
Chipsy z cukinii smakują wyśmienicie i do tego wyglądają niecodziennie. W celu ich przygotowania wystarczy zaopatrzyć się w:
- cukinię,
- ulubione przyprawy (np. pieprz, czosnek, sól morską),
- olej rzepakowy.
Przygotowanie nie wymaga znaczących umiejętności kulinarnych. Cukinię potnij w dość cienkie plasterki (4–5 mm), następnie wymieszać z przyprawami i olejem. Chipsy rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie w pojedynczej warstwie, tak by każdy doskonale się dopiekł. Piekarnik nagrzej do ok. 100 stopni Celsjusza, a następnie umieść w nim blaszkę z przekąskami. Piec powinny się ok. 1,5 godziny, jednak po ok. połowie czasu warto przemieszać je i obrócić na drugą stronę. Co jakiś czas można także spryskać je wodą w celu uniknięcia spalenia. Pod koniec pieczenia pamiętaj, by sprawdzić czy stopień wypieczenia jest dla Ciebie idealny! Jeżeli nie, pozostaw je na dłuższą chwilę w piekarniku, a następnie ciesz się smakiem!
Chipsy z batata
Batat zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Niezwykle często proponowane są rozmaite dania, placuszki czy frytki z ich udziałem. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że równie dobrze, jak zwykłe ziemniaki nadają się one właśnie do przygotowania chipsów! Ich przygotowanie jest w zasadzie identyczne jak tych powyższych. Wystarczy pokrojone w plastry bataty wymieszać z odrobiną oleju oraz ulubionymi ziołami czy przyprawami, a następnie piec je w ok. 175 stopniach przez ok. 20–25 minut, co chwilę sprawdzając stopień wypieczenia. Z powodzeniem można użyć warzywa bez obierania go ze skórki, gdyż nada ona nie tylko ciekawego wyglądu, ale również dostarczy większych ilości składników odżywczych.
Chipsy z jabłka
Chipsy z jabłka to inna nieco odmiana suszonych jabłek dodawanych często do różnego rodzaju kompotów. Idealną kompozycją będzie ich połączenie z aromatyczną przyprawą – cynamonem. Takie przekąski uwielbiane są zwłaszcza przez dzieci! Do tego będą potrzebne:
- jabłka,
- cynamon,
- odrobinę gałki muszkatołowej.
- sok z cytryny.
Podobnie, jak w innym przypadku cała filozofia przygotowania polega na połączeniu ze sobą składników, rozmieszczeniu równomiernie na blaszce wyłożonej papierem w pojedynczej warstwie, a następnie umieszczeniu w piekarniku nagrzanym do 120 stopni na okres ok. 40–90 minut (w zależności od grubości plasterków i preferowanego stopnia chrupkości). Bardzo dobrym wyjściem jest dokładne wcieranie przypraw w strukturę jabłka, co zagwarantuje jeszcze mocniejsze wrażenia smakowe.
Chipsy marchewkowe
Marchew zyskuje coraz większą popularność w przygotowywaniu zamienników popularnych fast-foodów. Znane doskonale są frytki przygotowane z udziałem tegoż surowca. Chipsy z marchewki to przekąska o niezwykle intensywnej barwie i bardzo przyjemnym smaku, który wzbogacić można poprzez użytek ulubionych ziół i przypraw. Tak samo, jak w innych przypadkach by je przyrządzić wystarczy wymieszać cienkie plasterki warzywa z przyprawami oraz olejem i piec w ok. 140 stopniach przez ok. 30 minut. Po tym czasie należy odstawić je do ostygnięcia, dopiero wówczas nabiorą chrupkości.
Chipsy z selera
Seler to kolejne warzywo korzeniowe idealnie nadające się do różnego rodzaju przekąsek, także chipsów. Podczas przygotowywania pamiętać należy o obraniu selera, a następnie pokrojeniu, podobnie jak w innych przypadkach, na równomierne i cienkie plastry. Znakomicie smakują z dodatkiem imbiru, choć sprawdzą się tutaj wszelkie przyprawy. Wymieszane z olejem i przyprawami plasterki umieszcza się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i całość piecze ok. 15 minut, po czy pozostawia do wystudzenia. Dbać należy o to by nie przypalić swojej przekąski, gdyż taki produkt nie nadaje się już do spożycia oraz cechuje nieprzyjemnym gorzkim smakiem.
Podsumowując chipsy przygotowane z warzyw i owoców w zaciszu domowym są idealną przekąską nie tylko dla osób dbających o linię, ale także wszystkich tych, dla których ważne jest zdrowie. Danie takie zaserwować z powodzeniem można również dzieciom, dla których może być to idealnym pomysłem na przemycenie do diety pewnych ilości witamin i składników mineralnych pochodzących z produktów roślinnych. Niekoniecznie chcą spożywać one surówkę, ale chipsy z pewnością zjedzą z apetytem. Wyroby te cechują się również aromatycznym smakiem, który ściśle podporządkowany jest do indywidualnych preferencji osób przygotowujących. Bez wątpienia jest to produkt wart włączenia do swej racji pokarmowej i zastąpienia tego kupowanego w sklepie, pełnego pustych kalorii.