Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Większość z nas uwielbia słone przekąski, które bywają częstym poczęstunkiem podczas przyjęć, spotkań ze znajomymi czy seansu filmowego czy to w kinie, czy w zaciszu domowym. Najczęściej królują wśród nich chipsy, których skład zazwyczaj jest pełny niezdrowych tłuszczów i pustych kalorii. Nie każdy wie, że z powodzeniem przygotować można taki produkt samodzielnie w domu z niewielkim nakładem nie tylko czasowym, ale i finansowym! Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej na temat chipsów warzywnych oraz poznaj kilka sposobów ułatwiających ich przygotowanie.
Domowe chipsy nie są niczym skomplikowanym czy pracochłonnym. W celu ich wykonania wystarczy odpowiedni surowiec i piekarnik. W efekcie cieszyć będziemy się nie tylko niesamowitym smakiem, odpowiednio skomponowanym przez nas samych, ale także wartościami odżywczymi, które ze sobą niosą, a nie jedynie pustymi kaloriami. Smakołyki takie spożywać można bez wyrzutów sumienia i troski o sylwetkę, gdyż nie tylko są niskokaloryczne, ale nawet zdrowe. Dostarczają witaminy, jak również składniki mineralne, które są niezbędne dla naszego organizmu. W ten oto sposób możemy w pyszny sposób dbać o zdrowie. Przygotowywać je można zarówno w sposób tradycyjny z ziemniaków, jak i różnorodnych warzyw takich jak jarmuż, cukinia, ogórek, marchew, buraki czy seler oraz owoców, np. banan, truskawka czy jabłko.
Chipsy przygotowywane z jarmużu zachwyciły już dużą rzeszę osób i często bywały na niejednym stole. Cenione są za ich niezwykłą chrupkość, jak i walory odżywcze. Surowiec ten charakteryzuje się bogactwem witamin i składników mineralnych, a tym samym niską kalorycznością. Sprawia to, że stają się one idealną przekąską i alternatywą dla popularnych fast-foodów nie tylko dla osób dbających o linię, ale również i o zdrowie! Ich przygotowanie jest niezmiernie proste. Konieczne jest przygotowanie:
Piekarnik należy nagrzać do ok. 150 stopni. W między czasie warzywo umyj i osusz, a następnie wymieszaj z przyprawami, sezamem oraz olejem. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem, a następnie umieść w piekarniku i piecz ok. 10 minut, sprawdzając poziom wypieczenia i uważając, by nie przypalić przekąski.
Chipsy z cukinii smakują wyśmienicie i do tego wyglądają niecodziennie. W celu ich przygotowania wystarczy zaopatrzyć się w:
Przygotowanie nie wymaga znaczących umiejętności kulinarnych. Cukinię potnij w dość cienkie plasterki (4–5 mm), następnie wymieszać z przyprawami i olejem. Chipsy rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie w pojedynczej warstwie, tak by każdy doskonale się dopiekł. Piekarnik nagrzej do ok. 100 stopni Celsjusza, a następnie umieść w nim blaszkę z przekąskami. Piec powinny się ok. 1,5 godziny, jednak po ok. połowie czasu warto przemieszać je i obrócić na drugą stronę. Co jakiś czas można także spryskać je wodą w celu uniknięcia spalenia. Pod koniec pieczenia pamiętaj, by sprawdzić czy stopień wypieczenia jest dla Ciebie idealny! Jeżeli nie, pozostaw je na dłuższą chwilę w piekarniku, a następnie ciesz się smakiem!
Batat zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Niezwykle często proponowane są rozmaite dania, placuszki czy frytki z ich udziałem. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że równie dobrze, jak zwykłe ziemniaki nadają się one właśnie do przygotowania chipsów! Ich przygotowanie jest w zasadzie identyczne jak tych powyższych. Wystarczy pokrojone w plastry bataty wymieszać z odrobiną oleju oraz ulubionymi ziołami czy przyprawami, a następnie piec je w ok. 175 stopniach przez ok. 20–25 minut, co chwilę sprawdzając stopień wypieczenia. Z powodzeniem można użyć warzywa bez obierania go ze skórki, gdyż nada ona nie tylko ciekawego wyglądu, ale również dostarczy większych ilości składników odżywczych.
Chipsy z jabłka to inna nieco odmiana suszonych jabłek dodawanych często do różnego rodzaju kompotów. Idealną kompozycją będzie ich połączenie z aromatyczną przyprawą – cynamonem. Takie przekąski uwielbiane są zwłaszcza przez dzieci! Do tego będą potrzebne:
Podobnie, jak w innym przypadku cała filozofia przygotowania polega na połączeniu ze sobą składników, rozmieszczeniu równomiernie na blaszce wyłożonej papierem w pojedynczej warstwie, a następnie umieszczeniu w piekarniku nagrzanym do 120 stopni na okres ok. 40–90 minut (w zależności od grubości plasterków i preferowanego stopnia chrupkości). Bardzo dobrym wyjściem jest dokładne wcieranie przypraw w strukturę jabłka, co zagwarantuje jeszcze mocniejsze wrażenia smakowe.
Marchew zyskuje coraz większą popularność w przygotowywaniu zamienników popularnych fast-foodów. Znane doskonale są frytki przygotowane z udziałem tegoż surowca. Chipsy z marchewki to przekąska o niezwykle intensywnej barwie i bardzo przyjemnym smaku, który wzbogacić można poprzez użytek ulubionych ziół i przypraw. Tak samo, jak w innych przypadkach by je przyrządzić wystarczy wymieszać cienkie plasterki warzywa z przyprawami oraz olejem i piec w ok. 140 stopniach przez ok. 30 minut. Po tym czasie należy odstawić je do ostygnięcia, dopiero wówczas nabiorą chrupkości.
Seler to kolejne warzywo korzeniowe idealnie nadające się do różnego rodzaju przekąsek, także chipsów. Podczas przygotowywania pamiętać należy o obraniu selera, a następnie pokrojeniu, podobnie jak w innych przypadkach, na równomierne i cienkie plastry. Znakomicie smakują z dodatkiem imbiru, choć sprawdzą się tutaj wszelkie przyprawy. Wymieszane z olejem i przyprawami plasterki umieszcza się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i całość piecze ok. 15 minut, po czy pozostawia do wystudzenia. Dbać należy o to by nie przypalić swojej przekąski, gdyż taki produkt nie nadaje się już do spożycia oraz cechuje nieprzyjemnym gorzkim smakiem.
Podsumowując chipsy przygotowane z warzyw i owoców w zaciszu domowym są idealną przekąską nie tylko dla osób dbających o linię, ale także wszystkich tych, dla których ważne jest zdrowie. Danie takie zaserwować z powodzeniem można również dzieciom, dla których może być to idealnym pomysłem na przemycenie do diety pewnych ilości witamin i składników mineralnych pochodzących z produktów roślinnych. Niekoniecznie chcą spożywać one surówkę, ale chipsy z pewnością zjedzą z apetytem. Wyroby te cechują się również aromatycznym smakiem, który ściśle podporządkowany jest do indywidualnych preferencji osób przygotowujących. Bez wątpienia jest to produkt wart włączenia do swej racji pokarmowej i zastąpienia tego kupowanego w sklepie, pełnego pustych kalorii.
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!