bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Domowe chipsy. 7 produktów, z których zrobisz zdrowe chipsy!

Domowe chipsy. 7 produktów, z których zrobisz zdrowe chipsy!

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Większość z nas uwielbia słone przekąski, które bywają częstym poczęstunkiem podczas przyjęć, spotkań ze znajomymi czy seansu filmowego czy to w kinie, czy w zaciszu domowym. Najczęściej królują wśród nich chipsy, których skład zazwyczaj jest pełny niezdrowych tłuszczów i pustych kalorii. Nie każdy wie, że z powodzeniem przygotować można taki produkt samodzielnie w domu z niewielkim nakładem nie tylko czasowym, ale i finansowym! Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej na temat chipsów warzywnych oraz poznaj kilka sposobów ułatwiających ich przygotowanie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Domowe chipsy
  • Chipsy z jarmużu
  • Chipsy z cukinii
  • Chipsy z batata
  • Chipsy z jabłka
  • Chipsy marchewkowe
  • Chipsy z selera

Domowe chipsy

Domowe chipsy nie są niczym skomplikowanym czy pracochłonnym. W celu ich wykonania wystarczy odpowiedni surowiec i piekarnik. W efekcie cieszyć będziemy się nie tylko niesamowitym smakiem, odpowiednio skomponowanym przez nas samych, ale także wartościami odżywczymi, które ze sobą niosą, a nie jedynie pustymi kaloriami. Smakołyki takie spożywać można bez wyrzutów sumienia i troski o sylwetkę, gdyż nie tylko są niskokaloryczne, ale nawet zdrowe. Dostarczają witaminy, jak również składniki mineralne, które są niezbędne dla naszego organizmu. W ten oto sposób możemy w pyszny sposób dbać o zdrowie. Przygotowywać je można zarówno w sposób tradycyjny z ziemniaków, jak i różnorodnych warzyw takich jak jarmuż, cukinia, ogórek, marchew, buraki czy seler oraz owoców, np. banan, truskawka czy jabłko.

Chipsy z jarmużu

Chipsy przygotowywane z jarmużu zachwyciły już dużą rzeszę osób i często bywały na niejednym stole. Cenione są za ich niezwykłą chrupkość, jak i walory odżywcze. Surowiec ten charakteryzuje się bogactwem witamin i składników mineralnych, a tym samym niską kalorycznością. Sprawia to, że stają się one idealną przekąską i alternatywą dla popularnych fast-foodów nie tylko dla osób dbających o linię, ale również i o zdrowie! Ich przygotowanie jest niezmiernie proste. Konieczne jest przygotowanie:

  • jarmużu,
  • soli morskiej,
  • ulubionych przypraw i dodatków (według mnie najlepiej smakują z ostrą i słodką papryką oraz odrobiną sezamu),
  • oleju rzepakowego.

Piekarnik należy nagrzać do ok. 150 stopni. W między czasie warzywo umyj i osusz, a następnie wymieszaj z przyprawami, sezamem oraz olejem. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem, a następnie umieść w piekarniku i piecz ok. 10 minut, sprawdzając poziom wypieczenia i uważając, by nie przypalić przekąski.

Chipsy z cukinii

Chipsy z cukinii smakują wyśmienicie i do tego wyglądają niecodziennie. W celu ich przygotowania wystarczy zaopatrzyć się w:

  • cukinię,
  • ulubione przyprawy (np. pieprz, czosnek, sól morską),
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie nie wymaga znaczących umiejętności kulinarnych. Cukinię potnij w dość cienkie plasterki (4–5 mm), następnie wymieszać z przyprawami i olejem. Chipsy rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie w pojedynczej warstwie, tak by każdy doskonale się dopiekł. Piekarnik nagrzej do ok. 100 stopni Celsjusza, a następnie umieść w nim blaszkę z przekąskami. Piec powinny się ok. 1,5 godziny, jednak po ok. połowie czasu warto przemieszać je i obrócić na drugą stronę. Co jakiś czas można także spryskać je wodą w celu uniknięcia spalenia. Pod koniec pieczenia pamiętaj, by sprawdzić czy stopień wypieczenia jest dla Ciebie idealny! Jeżeli nie, pozostaw je na dłuższą chwilę w piekarniku, a następnie ciesz się smakiem!

Chipsy z batata

Batat zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Niezwykle często proponowane są rozmaite dania, placuszki czy frytki z ich udziałem. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że równie dobrze, jak zwykłe ziemniaki nadają się one właśnie do przygotowania chipsów! Ich przygotowanie jest w zasadzie identyczne jak tych powyższych. Wystarczy pokrojone w plastry bataty wymieszać z odrobiną oleju oraz ulubionymi ziołami czy przyprawami, a następnie piec je w ok. 175 stopniach przez ok. 20–25 minut, co chwilę sprawdzając stopień wypieczenia. Z powodzeniem można użyć warzywa bez obierania go ze skórki, gdyż nada ona nie tylko ciekawego wyglądu, ale również dostarczy większych ilości składników odżywczych.

Chipsy z jabłka

Chipsy z jabłka to inna nieco odmiana suszonych jabłek dodawanych często do różnego rodzaju kompotów. Idealną kompozycją będzie ich połączenie z aromatyczną przyprawą – cynamonem. Takie przekąski uwielbiane są zwłaszcza przez dzieci! Do tego będą potrzebne:

  • jabłka,
  • cynamon,
  • odrobinę gałki muszkatołowej.
  • sok z cytryny.

Podobnie, jak w innym przypadku cała filozofia przygotowania polega na połączeniu ze sobą składników, rozmieszczeniu równomiernie na blaszce wyłożonej papierem w pojedynczej warstwie, a następnie umieszczeniu w piekarniku nagrzanym do 120 stopni na okres ok. 40–90 minut (w zależności od grubości plasterków i preferowanego stopnia chrupkości). Bardzo dobrym wyjściem jest dokładne wcieranie przypraw w strukturę jabłka, co zagwarantuje jeszcze mocniejsze wrażenia smakowe.

Chipsy marchewkowe

Marchew zyskuje coraz większą popularność w przygotowywaniu zamienników popularnych fast-foodów. Znane doskonale są frytki przygotowane z udziałem tegoż surowca. Chipsy z marchewki to przekąska o niezwykle intensywnej barwie i bardzo przyjemnym smaku, który wzbogacić można poprzez użytek ulubionych ziół i przypraw. Tak samo, jak w innych przypadkach by je przyrządzić wystarczy wymieszać cienkie plasterki warzywa z przyprawami oraz olejem i piec w ok. 140 stopniach przez ok. 30 minut. Po tym czasie należy odstawić je do ostygnięcia, dopiero wówczas nabiorą chrupkości.

Chipsy z selera

Seler to kolejne warzywo korzeniowe idealnie nadające się do różnego rodzaju przekąsek, także chipsów. Podczas przygotowywania pamiętać należy o obraniu selera, a następnie pokrojeniu, podobnie jak w innych przypadkach, na równomierne i cienkie plastry. Znakomicie smakują z dodatkiem imbiru, choć sprawdzą się tutaj wszelkie przyprawy. Wymieszane z olejem i przyprawami plasterki umieszcza się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i całość piecze ok. 15 minut, po czy pozostawia do wystudzenia. Dbać należy o to by nie przypalić swojej przekąski, gdyż taki produkt nie nadaje się już do spożycia oraz cechuje nieprzyjemnym gorzkim smakiem.

Podsumowując chipsy przygotowane z warzyw i owoców w zaciszu domowym są idealną przekąską nie tylko dla osób dbających o linię, ale także wszystkich tych, dla których ważne jest zdrowie. Danie takie zaserwować z powodzeniem można również dzieciom, dla których może być to idealnym pomysłem na przemycenie do diety pewnych ilości witamin i składników mineralnych pochodzących z produktów roślinnych. Niekoniecznie chcą spożywać one surówkę, ale chipsy z pewnością zjedzą z apetytem. Wyroby te cechują się również aromatycznym smakiem, który ściśle podporządkowany jest do indywidualnych preferencji osób przygotowujących. Bez wątpienia jest to produkt wart włączenia do swej racji pokarmowej i zastąpienia tego kupowanego w sklepie, pełnego pustych kalorii.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > zdrowe przekąski

    przygotowywanie żywności zdrowe przekąski
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.