Ziołowe herbaty na upały
Aktualizacja: 11 kwietnia, 2024
Ziołowe herbaty na upały
Sezon letni, mocne słońce i wysokie temperatury to czas w którym każdy szuka ukojenia i ochłodzenia organizmu i w tym celu wybiera najczęściej chłodzone napoje, najlepiej z dodatkiem lodu. Czy jednak jest to najlepszy sposób na ochłodzenie przegrzanego organizmu? Nic bardziej mylnego! Dowiedz się jakie napoje wybierać w upalne dni!
Zielona herbata
Zielona herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Szacuje się, że produkcja zielonej herbaty stanowi obecnie około 22 % światowej produkcji herbaty w ogóle, a odsetek ten zwiększa się dynamicznie w ciągu kolejnych lat. Zielona herbata zawiera polifenole, błonnik pokarmowy, białka, kefeinę, beta-karoten, witaminę D, B i C. Ze względu na zawartość polifenoli ten rodzaj herbaty wykazuje następujące właściwości zdrowotne:
– Ma działanie przeciwutleniające,
– Obniża poziom cholesterolu,
– Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia,
– Reguluje ciśnienie tętnicze,
– Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe,
– Oczyszcza organizm z metali ciężkich i substancji toksycznych.
Oprócz wyżej wymienionych zastosowań i korzyści płynących ze spożywania zielonej herbaty nie bez znaczenia jest również zalecenie związane ze zwiększonym spożyciem tego typu napojów w trakcie trwania upałów. Na początku należy wspomnieć, że zielona herbata, dzięki zawartości polifenoli wykazuje działanie obniżające ryzyko rozwoju raka skóry. Polifenole hamują działanie substancji sprzyjających rozwojowi tego typu nowotworów i ograniczają negatywny wpływ promieniowania słonecznego na komórki skóry. Podsumowując można założyć, że regularne picie zielonej herbaty sprzyja ochronie skóry przed promieniowaniem słonecznym, szczególnie w trakcie zwiększonego natężenia promieni słonecznych w wakacyjne popołudnia.
Co więcej warto również zauważyć, że w krajach dalekiego wschodu jednym z najczęściej spożywanych napojów w trakcie trwania upalnych temperatur są właśnie gorące herbaty. Skąd taki nawyk? Wynika on z mechanizmów regulujących termoregulację w organizmie każdego człowieka. Picie gorących napojów wpływa na receptory umieszczone w jamie ustnej, co daje sygnał do zwiększonego pocenia się i w wyniku tego działania ochładzania organizmu. Proces regulacji temperatury ciała pod wpływem spożywania ciepłych napojów uważa się za skuteczniejszy niż próba ochładzania organizmu zimnymi płynami z lodem, co daje jedynie krótkotrwały efekt.
Mięta i melisa
Tak jak wspomniano wyżej picie gorących napojów w trakcie trwania upałów jest jednym z sposobów radzenia sobie z przegrzanych organizmem. Tak postępują również mieszkańcy krajów arabskich u których do ciepłej herbaty dodaje się również liście mięty, ponieważ ma ona orzeźwiający aromat, charakterystyczny smak oraz pobudzające właściwości. Co więcej mięta wykazuje również działanie uspokajające, doskonale hamuje pragnienie i sprzyja prawidłowej pracy przewodu pokarmowego, stąd wydaje się doskonałym wyborem w trakcie upalnych, wakacyjnych dni. W Polsce wykorzystuje się zarówno esencje z mięty w wersji na ciepło oraz liście jako dodatek do lemoniad, wody czy innych zimnych napojów.
Melisa jest z kolei wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej ze względu na swoje orzeźwiające działanie. Ma ona charakterystyczny smak, a w Polsce jest znana z jej uspokajających właściwości. Doskonale sprawdzi się jako napój gaszący pragnienie oraz ochładzający organizm, ponieważ rozszerza pory sprzyjając termoregulacji przegrzanego ciała.
Herbatka z hibiskusa
Karkade, czyli prozdrowotny napój z kwiatów hibiskusa jest bardzo popularny w Egipcie, o czym przekonała się niejedna osoba przebywająca na wakacjach w tym kraju. Herbata ta ma lekko kwaśny i cierpki smak i jest podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bez wątpienia jest to napój, który doskonale łagodzi pragnienie, orzeźwia oraz dostarcza do organizmu wielu cennych składników tj. polisacharydy, flawonoidy, witaminę C czy kwasy organiczne. Z tego powodu oprócz właściwości ochładzających ma działanie przeciwutleniające, stąd zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Przygotowanie herbaty jest wyjątkowo proste – wystarczy 1 łyżkę suszonych kielichów hibiskusa zalać wrzątkiem i parzyć około 8 minut do uzyskania mocno czerwonego koloru. Tak przygotowany trunek jest gotowy do spożycia!
Przepisy na mrożone herbatki :
Mrożona herbata z hibiskusa
Łyżkę suszonych kielichów hibiskusa zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut (najlepiej około 8 minut). Po zaparzeniu herbatę odcedzić, dodać naturalny słodzik lub miód oraz liście mięty. Na koniec do przestudzonego i schłodzonego naparu dodać kostki lodu.
Mrożona zielona herbata
Jedną łyżkę suszonej zielonej herbaty zalać wrzątkiem oraz zostawić do zaparzenia (około 10 minut). Następnie herbatę przecedzić, pozbywając się fusów. Herbata finalnie powinna być maksymalnie mocna oraz czysta – bez pływających liści i łodyg. Do zaparzonej i ostudzonej herbaty dodać łyżeczkę miodu, plaster cytryny, 1 łyżeczkę soku z cytryny, liście mięty oraz kilka kostek lodu.
Malinowa herbata mrożona
Czarną herbatę przygotowujemy jak powyżej. Następnie do przestudzonego i pozbawionego fusów nektaru dodajemy 1 łyżeczkę soku z malin, 2 łyżeczki rozdrobnionych malin i kilka kostek lodu. W ten sposób można przygotować napój z dowolnych owoców sezonowych i uzyskać niepowtarzalny, owocowy napój na letnie upały.
Mrożona herbata na deser
Mrożoną herbatę można przygotować również w wersji słodkiego deseru. Dowolną herbatę przygotować jak w przepisach powyżej, następnie do schłodzonego naparu dodać 1 łyżeczkę soku żurawinowego, pół łyżeczki miodu, liście mięty, mrożone borówki, 2 plastry limonki i kilka kostek lodu. Tak uzyskany napój będzie miał nie tylko ochładzające właściwości, ale i zachwyci pięknym, czerwono-granatowym kolorem.
Wybierając napój w celu ugaszenia pragnienia warto czerpać inspiracje na tego typu napoje od mieszkańców krajów w których wysokie temperatury są codziennością. Przekonamy się wówczas, że sięganie po produkty o odpowiednich właściwościach możemy zapobiec przegrzaniu się organizmu.
Cichoń Z. i wsp., „Właściwości zielonej herbaty.”, Zeszyty Naukowe nr 743 Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 2007
https://traveliger.pl/afryka-egipt/karkade-herbata-z-hibiskusa.html
Całka J. i wsp., „Niektóre aspekty leczniczego działania zielonej herbaty.”, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLI, 2008, 1, str. 5 – 14