Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 28 lutego, 2024

Ostry smak doceniany jest przez jego miłośników zamieszkujących kraje na całym świecie. Pikantne jedzenie jest jednym z fundamentów kuchni w Meksyku, Tajlandii, Chinach czy Indiach ze względu na spożycie tam dużej ilości ostrych przypraw, które mają wpływać nie tylko na niepowtarzalny aromat potrawy, ale również mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Czy pikantne jedzenie pomaga schudnąć?

Substancją odpowiadającą za ostry smak papryk dodawanych do potraw jest kapsaicyna. Substancja ta należy do organicznych związków chemicznych z grupy alkaloidów, które wytwarzane są przez rośliny z rodziny Capsicum. Do tej pory dobrze znane są jej działania wpływające na proces termogenezy, uśmierzania bólu czy wpływu na metabolizm tkanki tłuszczowej. Badania określające wpływ przyjmowania tego związku w celu obniżenia masy ciała dostarczają wniosków potwierdzających takie działanie kapsaicyny. Spowodowane jest ono między innymi wzrostem utleniania tłuszczów, wzrostem zużycia energii oraz hamowaniem łaknienia wśród ludzi. Jednak badania te najczęściej dotyczyły krótkofalowego przyjmowania preparatu z kapsaicyną, stąd dalszych badań wymaga określenie wpływu tego związku na masę ciała oraz stan zdrowia człowieka w dłuższym czasie przyjmowania.

Innym związkiem jest piperyna, która należy do głównych składników występujących w pieprzu. Wykazano, że potęguje ona proces termogenezy, czego wynikiem jest spalanie kalorii oraz wpływa na lipolizę tkanki tłuszczowej.

Zwiększa metabolizm

Kapsaicyna jest często składnikiem suplementów służących redukcji masy ciała. Związane jest to z jej działaniem obejmującym nasilenie termogenezy po jej spożyciu oraz zapobieganiem gromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka. Spożycie tej substancji wpływa na metabolizm tłuszczu, sprzyja apoptozie komórek tłuszczowych, podwyższa aktywność lipazy lipoproteinowej, obniża poziom tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie również i masy ciała człowieka.

Kontroluje apetyt

Coraz więcej badań zarówno na zwierzętach, jak i ludziach donosi o wpływie kapsaicyny na regulacje łaknienia, co stanowi kolejny element sprzyjający redukcji masy ciała. Wskazuje się tu na mechanizm obniżenia apetytu w stosunku do potraw tłustych oraz pikantnych, utrzymania przez długi czas uczucia sytości po posiłkach oraz zmniejszenia poziomy greliny – hormonu pobudzającego apetyt. Może się więc wydawać, że kapsaicyna wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka, a redukcja masy ciała w wyniku jej spożywania jest składową wielu czynników na które substancja wpływa. Należy jednak podkreślić, że wszystkie te zastosowania wymagają dalszych badań w celu określenia ich skuteczności i bezpieczeństwa dla człowieka.

Poprawia zdrowie serca

Wpływ kapsaicyny na zdrowie człowieka pozostaje w kręgu zainteresowania naukowców, którzy to szukają nowych możliwości jej działania. Okazało się, że przyjmowanie tego preparatu może wpływać korzystnie na składowe zespołu metabolicznego, a co za tym idzie redukować czynniki ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Mowa tu o korzystnym wpływie tej substancji na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi poprzez wpływ na rozszerzenie naczyń krwionośnych człowieka. Należy jednak zaznaczyć, że preparat ten nie powinien być przyjmowany na własną ręka, a jedynie po zasięgnięciu opinii lekarza, który określi zasadność oraz ewentualne ryzyko spożywania suplementu.

Wzmacnia mikrobiom

Działanie przeciwdrobnoustrojowe kapsaicyny wykorzystywane jest od lat w celu odkażania ran czy gojenia ugryzień. Substancja hamuje wzrost takich bakterii jak Salmonella typhimurium czy Pseudomonas aeruginosa. Co więcej ogranicza rozwój bakterii Helicobacter pylori odpowiedzialnej za powstawanie choroby wrzodowej. W badaniach zaobserwowano również, że przy zastosowaniu wysokich dawek kapsaicyny wykazywała ona działanie hamujące w kierunku Escherichia coli. Właściwości te w dalszym ciągu są obiektem badań i wymagają kolejnych obserwacji.

Zmniejsza stany zapalne

Działanie to przypisuje się zawartości przeciwutleniaczy, które redukują stres oksydacyjny w organizmie wpływający na ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, autoimmunologicznych czy chorób serca. Są to jedne z najbardziej powszechnych przyczyn zgonów w krajach wysokorozwiniętych, stąd w dalszym ciągu poszukuje się czynników, które mogłyby korzystnie wpływać na stan zdrowia człowieka i redukować stres oksydacyjny w organizmie. Pojawiają się doniesienia potwierdzające obniżenie ilości przedwczesnych zgonów z powodu raka lub chorób serca w wyniku regularnego spożycia pikantnych papryczek, ale wymagają one dalszych obserwacji.

Jak przyprawić zdrową dietę?

Głównym źródłem kapsaicyny w diecie są różnego rodzaju papryczki tj. tabasco, jalapeño, piri-pirih, habanero, a zawartość substancji zwiększa się wraz z poziomem dojrzewania rośliny. W śladowych ilościach związek ten znajduje się również w oregano, kolendrze i cynamonie, stąd w diecie warto zastosować wspomniane zioła i przyprawy. W celu dodania pikanterii potrawą warto rozpocząć od dodania małych ilości ostrych przypraw, aby przyzwyczaić organizm do nowych smaków i poszukać indywidualnego, optymalnego poziomu pikanterii w daniach.

Podsumowanie

Pikantne dania cieszą się coraz to większą popularnością ze względu na ich smak oraz korzystne działanie na zdrowie. Co więcej z tego powodu w naszym kraju coraz częściej można spotkać azjatyckie restauracje oferujące ostre potrawy, które znalazły wielu nowych zwolenników.

 

Źródło

  1. Siudem P., Paradowska K., „Kapsaicyna- palący temat w farmacji.”, Farmakoterapia, vol 28, nr 6/7 (325/326)
  2. Bańskwska P., Bryndal I., „„Zioła odchudzające” w walce z otyłością – charakterystyka substancji aktywnych wspomagających odchudzanie oraz badanie ankietowe na temat stosowania preparatów ziołowych”., Prace naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 494, 2017
  3. Pieńko T., „Kapsaicyna – właściwości, zastosowanie i perspektywy.” Biul. Wydz. Farm. WUM, 2013, 2, 11-17
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
2.6/5 - (5 głosów)
Autor artykułu:
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Dodaj do ulubionych