bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Persymona – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Persymona – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

persymona właściwości zastosowanie przepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Persymona to owoc stosunkowo mało znany w naszej kuchni. Jego ciekawa i intensywnie pomarańczowa barwa wzbudza zainteresowanie, jednak brak wiedzy na temat jego wykorzystania i sposobu spożywania powoduje, iż sięga po niego niewiele osób. Okazuje się, że jest to produkt charakteryzujący się niesamowitymi właściwościami zdrowotnymi i słodkim smakiem. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o korzyściach, jakie płyną z jego spożywania!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Persymona
  • Persymona – jak jeść?
  • Persymona – gdzie kupić?
  • Persymona – przepisy

Persymona

Persymona jest hebanowcem, a więc drzewem występującym w strefie międzyzwrotnikowej. Wywodzi się z Chin, skąd dotarła m.in. do Japonii czy Kalifornii. Dorasta ona nawet do 8 m wysokości. Owoce tego drzewa, tak zwane kaki, sharon, hurma czy właśnie persymona, charakteryzują się niezwykle słodkim smakiem. Okazuje się, że produkt ten, o niezwykle intensywnej pomarańczowej barwie, cechuje się bogatą zawartością zarówno składników odżywczych, jak i witamin oraz składników mineralnych, w tym związków o działaniu przeciwutleniającym. Wyróżniamy wśród nich flawonoidy oraz polifenole, katechiny, kwas betulinowy i gallokatechiny. Są to substancje o właściwościach prozdrowotnych. Dzięki nim owoc ten wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwinfekcyjne, przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne. Dodatkowo, zgodnie z badaniami naukowymi, owoce persymony zmniejszają stres oksydacyjny oraz opóźniają procesy starzenia (tzw. przeciwwolnorodnikowa aktywność). Jedną z wielu zalet kaki jest bez wątpienia jego niska wartość energetyczna, 100 g produktu dostarcza bowiem zaledwie 70 kcal. Co więcej, potwierdzono jego aktywność ochronną, która przeciwdziała wystąpieniu zwyrodnienia plamki ocznej. Ponadto zaznaczyć należy, że związki aktywne w niej zawarte uczestniczą w produkcji czerwonych ciałek krwi, a nawet wzmacniają odporność. Co również ciekawe, zaobserwowano, iż jego spożycie znacząco obniża poziom cholesterolu, także frakcji LDL oraz trójglicerydów. Wysoka wartość odżywcza wynika m.in. z zawartości witamin z grupy B, potasu, miedzi, magnezu czy fosforu oraz witamin C i A.

Persymona – jak jeść?

Persymona spożywana może być zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Bez przeszkód poddawać ją można także obróbce termicznej. Świeże owoce podawać można tak jak jabłko, w formie niewielkich kawałków, plasterków czy ćwiartek. Można ich również użyć do przygotowania sałatek, deserów czy nawet dżemu. Suszone zwykle stosowane są w przypadku ciast, puddingów, sałatek oraz jako składnik płatków śniadaniowych. Mogą być one doskonałą przekąską i formą deseru. Niezwykle istotny jest fakt, by spożywać wyłącznie miąższ owocu, a nie jego skórkę, którą należy wyrzucić.

Persymona – gdzie kupić?

W Polskich sklepach dominują kaki o cierpkim smaku. Są one po prostu niedojrzałe i wymagają czasu, by osiągnąć pożądaną słodycz. W tym celu wystarczy pozostawić je w temperaturze pokojowej i odczekać, aż osiągną pełną dojrzałość. Dokonując wyboru owocu, należy zwrócić szczególną uwagę na jego barwę, która powinna być żółtawopomarańczowa. Oczywiście, podobnie jak w przypadku wszystkich innych surowców roślinnych, skórka nie powinna mieć na sobie żadnych śladów uszkodzeń czy obić. Co ciekawe, można znaleźć także surowe warianty tego surowca, które wyglądem niezwykle przypominają suszone morele.

Persymona – przepisy

Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na wykorzystanie tego owocu w kuchni.

Przepis na muffiny z persymoną

Składniki:

  • 240 g świeżej persymony,
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1/3 szklanki syropu z agawy,
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego,
  • 120 g orzeszków pekan,
  • 2 jaja,
  • przyprawy: goździki, cynamon,
  • ¼ szklanki wody,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie: piekarnik nagrzej do 190ᴼC. Miąższ persymony zmiksuj z syropem z agaey, jajkami, olejem, przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą, tak by powstała gładka konsystencja. Dodaj mąkę i ucieraj. Następnie dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do form na muffiny i piecz je przez 12—14 minut.

rozwiń
Przepis na jesienne smoothie z persymoną

Składniki:

  • 2 persymony,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki świeżego soku jabłkowego,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta przyprawy cytrynowej.

Przygotowanie: wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Pamiętaj, by z owocu usunąć skórkę.

rozwiń
Przepis na sałatkę z persymoną i granatem

Składniki:

  • 2 persymony,
  • granat,
  • jabłko,
  • łyżeczka miodu,
  • kilka liści mięty,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie: z granatu wydobądź pestki, a persymonę i jabłko pokrój w kostkę. Wymieszaj ze sobą owoce, dodaj miód, sok z cytryny, cynamon i wymieszaj.

rozwiń

Podsumowując, persymona to owoc o istotnych walorach zdrowotnych, jak również smakowych. Zgodnie z doniesieniami naukowymi nie tylko wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu, ale także wspomaga odporność oraz działa przeciwnowotworowo. Jest to także świetny sposób na zaskoczenie rodziny czy znajomych daniem z tym specyficznym owocem.

Literatura:

  1. Czerwińska D.: „Słodka egzotyka. Charakterystyka i zastosowanie owoców z dalekich krajów.”, Przegląd gastronomiczny, 2011, 65/7-8,
  2. Thuong P. T., Lee H. Ch., Dao T. T., Nguyen P. H., Kim W. G., Lee S. J., Oh W. K.: „Triterpenoids from the Leaves of Diospyros kaki (Persimmon) and Their Inhibitory Effects on Protein Tyrosine Phosphatase 1B”, J. Nat. Prod., 2008, 71/1775-1778,
  3. Wiech K.: „Persymona”, Działkowiec, 1999, 02/25,
  4. Yonemori K., Honsho Ch., Kanzaki S., Ino H., Ikegami A., Kitajjima A., Sugiura A., Parfitt D. E.: „Sequence analyses of the ITS regions and the matK gene for determining phylogenetic relationships of Diospyros kaki (persimmon) with other Wild Diospyros (Ebenaceae) species.”, Tree Genetics & genomes, 2008, 4/149.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Owoce cytrusowe – bogactwo witamin

Pomarańcze, cytryny, grejpfruty, owoce cytrusowe warto jeść nie tylko zimą. Wzmacniają nie tylko odporność, ale także wpływają na kondycję całego organizmu! Czytaj dalej...
owoce

Salak – właściwości, wartości odżywcze…

Niewielki owoc, którego miąższ pokryty jest twardą skórką wyglądającą jak skóra węża. Kształtem podobny jest do główki czosnku, choć nieco mniejszy. Popularny jest w Azji Południowej, ale największe hodowle tego… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.