Persymona – jak jeść, gdzie kupić, przepisy
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Persymona to owoc stosunkowo mało znany w naszej kuchni. Jego ciekawa i intensywnie pomarańczowa barwa wzbudza zainteresowanie, jednak brak wiedzy na temat jego wykorzystania i sposobu spożywania powoduje, iż sięga po niego niewiele osób. Okazuje się, że jest to produkt charakteryzujący się niesamowitymi właściwościami zdrowotnymi i słodkim smakiem. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o korzyściach, jakie płyną z jego spożywania!
Persymona
Persymona jest hebanowcem, a więc drzewem występującym w strefie międzyzwrotnikowej. Wywodzi się z Chin, skąd dotarła m.in. do Japonii czy Kalifornii. Dorasta ona nawet do 8 m wysokości. Owoce tego drzewa, tak zwane kaki, sharon, hurma czy właśnie persymona, charakteryzują się niezwykle słodkim smakiem. Okazuje się, że produkt ten, o niezwykle intensywnej pomarańczowej barwie, cechuje się bogatą zawartością zarówno składników odżywczych, jak i witamin oraz składników mineralnych, w tym związków o działaniu przeciwutleniającym. Wyróżniamy wśród nich flawonoidy oraz polifenole, katechiny, kwas betulinowy i gallokatechiny. Są to substancje o właściwościach prozdrowotnych. Dzięki nim owoc ten wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwinfekcyjne, przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne. Dodatkowo, zgodnie z badaniami naukowymi, owoce persymony zmniejszają stres oksydacyjny oraz opóźniają procesy starzenia (tzw. przeciwwolnorodnikowa aktywność). Jedną z wielu zalet kaki jest bez wątpienia jego niska wartość energetyczna, 100 g produktu dostarcza bowiem zaledwie 70 kcal. Co więcej, potwierdzono jego aktywność ochronną, która przeciwdziała wystąpieniu zwyrodnienia plamki ocznej. Ponadto zaznaczyć należy, że związki aktywne w niej zawarte uczestniczą w produkcji czerwonych ciałek krwi, a nawet wzmacniają odporność. Co również ciekawe, zaobserwowano, iż jego spożycie znacząco obniża poziom cholesterolu, także frakcji LDL oraz trójglicerydów. Wysoka wartość odżywcza wynika m.in. z zawartości witamin z grupy B, potasu, miedzi, magnezu czy fosforu oraz witamin C i A.
Persymona – jak jeść?
Persymona spożywana może być zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Bez przeszkód poddawać ją można także obróbce termicznej. Świeże owoce podawać można tak jak jabłko, w formie niewielkich kawałków, plasterków czy ćwiartek. Można ich również użyć do przygotowania sałatek, deserów czy nawet dżemu. Suszone zwykle stosowane są w przypadku ciast, puddingów, sałatek oraz jako składnik płatków śniadaniowych. Mogą być one doskonałą przekąską i formą deseru. Niezwykle istotny jest fakt, by spożywać wyłącznie miąższ owocu, a nie jego skórkę, którą należy wyrzucić.
Persymona – gdzie kupić?
W Polskich sklepach dominują kaki o cierpkim smaku. Są one po prostu niedojrzałe i wymagają czasu, by osiągnąć pożądaną słodycz. W tym celu wystarczy pozostawić je w temperaturze pokojowej i odczekać, aż osiągną pełną dojrzałość. Dokonując wyboru owocu, należy zwrócić szczególną uwagę na jego barwę, która powinna być żółtawopomarańczowa. Oczywiście, podobnie jak w przypadku wszystkich innych surowców roślinnych, skórka nie powinna mieć na sobie żadnych śladów uszkodzeń czy obić. Co ciekawe, można znaleźć także surowe warianty tego surowca, które wyglądem niezwykle przypominają suszone morele.
Persymona – przepisy
Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na wykorzystanie tego owocu w kuchni.
Składniki:
- 240 g świeżej persymony,
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1/3 szklanki syropu z agawy,
- ¼ szklanki oleju rzepakowego,
- 120 g orzeszków pekan,
- 2 jaja,
- przyprawy: goździki, cynamon,
- ¼ szklanki wody,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie: piekarnik nagrzej do 190ᴼC. Miąższ persymony zmiksuj z syropem z agaey, jajkami, olejem, przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą, tak by powstała gładka konsystencja. Dodaj mąkę i ucieraj. Następnie dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do form na muffiny i piecz je przez 12—14 minut.
Składniki:
- 2 persymony,
- ½ szklanki mleka,
- ½ szklanki świeżego soku jabłkowego,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta przyprawy cytrynowej.
Przygotowanie: wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Pamiętaj, by z owocu usunąć skórkę.
Składniki:
- 2 persymony,
- granat,
- jabłko,
- łyżeczka miodu,
- kilka liści mięty,
- łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie: z granatu wydobądź pestki, a persymonę i jabłko pokrój w kostkę. Wymieszaj ze sobą owoce, dodaj miód, sok z cytryny, cynamon i wymieszaj.
Podsumowując, persymona to owoc o istotnych walorach zdrowotnych, jak również smakowych. Zgodnie z doniesieniami naukowymi nie tylko wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu, ale także wspomaga odporność oraz działa przeciwnowotworowo. Jest to także świetny sposób na zaskoczenie rodziny czy znajomych daniem z tym specyficznym owocem.
Literatura:
- Czerwińska D.: „Słodka egzotyka. Charakterystyka i zastosowanie owoców z dalekich krajów.”, Przegląd gastronomiczny, 2011, 65/7-8,
- Thuong P. T., Lee H. Ch., Dao T. T., Nguyen P. H., Kim W. G., Lee S. J., Oh W. K.: „Triterpenoids from the Leaves of Diospyros kaki (Persimmon) and Their Inhibitory Effects on Protein Tyrosine Phosphatase 1B”, J. Nat. Prod., 2008, 71/1775-1778,
- Wiech K.: „Persymona”, Działkowiec, 1999, 02/25,
- Yonemori K., Honsho Ch., Kanzaki S., Ino H., Ikegami A., Kitajjima A., Sugiura A., Parfitt D. E.: „Sequence analyses of the ITS regions and the matK gene for determining phylogenetic relationships of Diospyros kaki (persimmon) with other Wild Diospyros (Ebenaceae) species.”, Tree Genetics & genomes, 2008, 4/149.