Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
Aktualizacja: 26 września, 2024
Oprócz wyraźnego smaku i zapachu czosnek posiada wiele cennych właściwości, pozytywnie wpływających na zdrowie. Podnosi odporność i zwalcza przeziębienia. Ta skuteczna broń przeciwko infekcjom może być jednak niebezpieczna. Sprawdź, kto powinien uważać spożywając czosnek.
Wiele osób twierdzi, że naturalne składniki są bezpieczne dla zdrowia i można je stosować bez ograniczeń. Jednak takie myślenie jest błędne. W nadmiarze czosnek może szkodzić. Trzeba mieć na uwadze możliwość wystąpienia efektów ubocznych jego stosowania.
Czy czosnek szkodzi?
Czosnek jest wspaniałym rozwiązaniem na wiele dolegliwości. Jest łatwo dostępny, a przede wszystkim stanowi naturalny lek. Walczy z infekcjami, zbyt wysokim stężeniem cholesterolu, leczy bóle gardła, infekcje przewodu pokarmowego, a także wspomaga odbudowę prawidłowej flory bakteryjnej. Wśród ludzi cierpiących na cukrzycę znany jest jako środek wspomagający obniżenie poziomu cukru we krwi. Czosnek zmniejsza przekrwienie, ułatwia odkrztuszanie oraz pomaga zbić wysoką gorączkę. Jak widać, posiada wiele leczniczych cech, które wykorzystywane są od wielu lat. Każdy pamięta, gdy nasze babcie na przeziębienie przygotowywały specjalną miksturę z mleka i miodu, wzbogaconą czosnkiem. Czy ta, od wieków uważana za cudowny lek roślina może szkodzić naszemu zdrowiu?
Przez ostatnie lata prowadzono wiele badan na temat wpływu czosnku na zdrowie człowieka. Dowiedziono, że dla większości osób jest on bezpieczny i można go stosować bez obaw. Jednak jest pewna grupa osób, która powinna ograniczyć spożywanie tej dobroczynnej rośliny. Okazało się bowiem, że w niektórych przypadkach może wywoływać alergie.
Przeczytaj też: Czarny czosnek – właściwości, produkcja, zastosowanie i dawkowanie
Na co dobry jest czosnek?
Czosnek od wieków nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Wszystko za sprawą jego prozdrowotnych właściwości. Działa bowiem antybakteryjnie, antywirusowo, antyzapalnie i antygrzybiczo. Wszystko to dzięki dużej ilości witamin, składników mineralnych, polifenoli oraz allicyny. Ta ostatnia bowiem z siłą supermana pozbywa się z naszego organizmu zagrażających naszemu zdrowiu bakterii. To nie jedyne pozytywnie oddziałujące na nasz organizm właściwości czosnku, gdyż:
- wzmacnia on również naszą odporność 1,
- chroni wątrobę 2,
- obniża poziom glukozy we krwi 3,
- rozrzedza krew, przez co ma działanie przeciwzakrzepowe 3,
- pobudza perystaltykę jelit,
- pomaga w zapobieganiu powstawania nowotworów 3,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi 3,
- obniża we krwi ilość tak zwanego złego cholesterolu, czyli frakcji LDL 3,
- bierze udział w detoksykacji organizmu,
- ma działanie wykrztuśne.
Jak zatem widać regularne spożywanie czosnku w jego naturalnej postaci, czy choćby jako suplement diety jest jak najkorzystniejsze.
Jak jeść czosnek? Jaka jest dzienna dawka spożywania czosnku?
Chociaż nie ma oficjalnych zaleceń dotyczących ilości spożywanego czosnku, badania pokazują, że spożywanie 1–2 ząbków (3–6 gramów) dziennie może mieć korzyści zdrowotne 4. Inaczej się ma rzecz, jeśli chodzi o dzieci. Tu dawkuje się go w zależności od wieku malucha. Dietetycy jednak najczęściej twierdzą, że bezpiecznym okresem do wprowadzania do diety dziecka czosnku będzie jego 10. miesiąc życia, choć są i tacy, którzy uważają, że lepiej zrobić to po ukończeniu przez malca dopiero 1 roku życia. W obu przypadkach warto natomiast zwrócić szczególną uwagę na to, aby zacząć od podaży jego bardzo małych ilości. Najbezpieczniej zatem jest dodawać ¼ jego ząbka, jako przyprawę do zupek. Przedszkolaki mogą zaś spożywać go w ilości ½ średniej wielkości ząbka dziennie, a dzieci starsze 1 ząbek.
Maluszkom zaleca się dodawanie czosnku, jako przyprawy, w rozgniecionej formie, ze względu na jego specyficzny, ostry smak. Dzieciom starszym, tak jak i dorosłym można go podawać w potrawach na ciepło, jako jeden ze składników sałatek, czy choćby jako dodatek do kanapki z masłem. Świetnie też sprawdza się w koktajlach warzywnych, pastach rybnych i mięsnych, a także w pesto.
W przypadku przeziębienia można również stosować naturalny syrop z czosnku przygotowywany samodzielnie w domu. W tym przypadku do rozgniecionego czosnku dodaje się miód, cytrynę oraz niewielką ilość przegotowanej wody. Wszystkie składniki syropu wypijanego trzy razy dziennie po łyżeczce, pozwalają pozbyć się objawów przeziębienia w 3 do 5 dni.
Należy pamiętać, że czosnek zawsze powinien być rozgniatany, wówczas bowiem wytwarza się w nim najważniejszy składnik, czyli allicyna. Najlepiej też spożywać go w surowej formie.
Czosnek, a choroby
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, czosnek ma bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Niestety, często wiele osób o tym zapomina i spożywa go wyłącznie w momencie przeziębienia. To duży błąd, szczególnie po 40 roku życia, kiedy to występuje zwiększone ryzyko powstawania zmian metabolicznych i miażdżycowych 5.
Czy czosnek szkodzi na serce?
Spożywanie czosnku jest wskazane w przypadku ryzyka chorób sercowo-naczyniowych 6. Wpływ na to ma jego działanie przeciwzakrzepowe, gdyż rozrzedza krew oraz ma działanie przeciwmiażdżycowe, jako że obniża on poziom frakcji LDL, czyli zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, tym samym wspomagając prawidłowy przepływ krwi. Dzięki temu można uchronić się przed zawałem i wystąpieniem nadciśnienia tętniczego krwi 7. Nie należy zatem bać się regularnego spożywania czosnku pospolitego, gdyż nie zagraża on zdrowiu naszego serca.
Czy czosnek szkodzi na wątrobę?
Choć czosnek działa również zbawiennie na naszą wątrobę, gdyż pomaga zarówno w zapobieganiu występowania jej nowotworów, jak i stłuszczeniom 3, a także oczyszcza ją ze szkodliwych substancji, to w nadmiernych ilościach może jej zaszkodzić. Dlatego istotne jest dopasowanie ilości ząbków czosnku na dobę. Zbyt duża jego ilość powoduje bowiem podrażnienie wątroby. Należy też pamiętać, że czosnek pospolity nie jest również wskazany w przypadku występowania niewydolności wątroby.
Czosnek a nerki — czy jest szkodliwy?
Niestety, nie zaleca się również spożywania czosnku u osób z niewydolnością nerek, szczególnie w ostrej jej fazie. Wpływ na to ma fakt, że ma on właściwości podrażniające, a także jest ciężkostrawny.
Czosnek — kto powinien unikać?
Pomimo iż czosnek zaliczany jest do naturalnych antybiotyków, nie każdy powinien go stosować w swojej diecie. Nie jest on wskazany u osób z:
- niedociśnieniem,
- nieżytem/chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy,
- zapaleniem błony śluzowej żołądka,
- cierpiącym na przewlekły lub ostry nieżyt jelit,
- w chorobie refluksowej przełyku,
- przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego,
- nadwrażliwości jelita grubego (IBS),
- przeroście flory mikrobakteryjnej jelit (SIBO)
- u osób z niewydolnością nerek lub wątroby.
Mitem jest natomiast, że nie mogą spożywać go kobiety w ciąży. Oczywiście ze względu na możliwość wystąpienia zgagi oraz podrażnień śluzówki żołądka powinny one zwracać uwagę na jego ilość. Czosnek pospolity nie zaszkodzi jednak rozwijającemu się w macicy dziecku. Warto jednak podkreślić, że warto zawsze skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem nowych składników do diety w trakcie ciąży. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule: Czosnek w ciąży na przeziębienie.
Bardzo popularny podczas detoksykacji jest czosnek kiszony, który usuwa zbędne toksyny z jelit. Ponadto ma on również silne działanie wykrztuśne więc jest zalecany podczas zmagania się z chorobami układu oddechowego. Dzięki obecności saponin działa też moczopędnie, co pozwala na usunięcie z organizmu nadmiaru wody, a tym samym zapobiega pojawianiu się obrzękom. Niestety i w tym przypadku należy bardzo uważać na to, kto może go spożywać.
Ból żołądka po czosnku, dlaczego powstaje, jak zneutralizować?
Dodając czosnek do potraw lub jedząc go na kanapkach, warto stosować się do zalecanych jego ilości. Zbyt duża dawka może bowiem powodować ból żołądka, bylina ta ma bowiem właściwości drażniące i jest ciężkostrawna. Bardzo często z tego powodu pojawia się też zgaga.
Na szczęście dolegliwości te można dość szybko złagodzić. Najszybciej i najprościej jest wówczas wyeliminować choć na pewien czas czosnek z diety. Jeśli jednak dolegliwości się pojawią niespodziewanie, warto sięgnąć po szklankę chłodnego kefiru lub mleka, które mają właściwości łagodzące. Zgagę minimalizuje również wypicie 200 ml wody z dodatkiem łyżki sody, a ból brzucha — filiżanka naparu z mięty pieprzowej.
Czy można przedawkować czosnek? Nadmiar czosnku — objawy
Czosnek, choć jest zalecany w diecie, to jednak w odpowiednich dawkach. Warto traktować go więc jako przyprawę lub lekarstwo, w zbyt dużych ilościach może bowiem zaszkodzić. W szczególności powinny zadbać o to osoby z niedociśnieniem oraz nieżytem żołądka, a także chorobą refluksową przełyku, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, nadwrażliwością jelita grubego (IBS), przerostem flory mikrobakteryjnej jelit (SIBO). Przedawkowanie ząbków byliny może bowiem prowadzić do:
- silnych bólów brzucha, które są zwiastunem podrażnienia śluzówki żołądka oraz wątroby,
- zgagi objawiającej się silnym pieczeniem w przełyku,
- a także wzdęć i gazów.
Ponadto zbyt duże obniżenie ciśnienia tętniczego krwi prowadzi do nadmiernej senności oraz zawrotów głowy, a także osłabienia koncentracji, niemożności skupienia się, mroczków i zaburzeń rytmu serca.
Czosnek – skutki uboczne
Niestety, nie wszyscy mogą cieszyć się z leczniczych właściwości czosnku. Powinny zrezygnować z niego matki karmiące, nie podaje się go również dzieciom do 1 roku życia. U nielicznych osób może wywoływać alergie, migreny czy stany zapalne skóry. Czasami może dochodzić do niepożądanych interakcji czosnku z niektórymi lekami. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny uważać ze stosowaniem tej rośliny, gdyż może ona nasilać ich działanie. Może także wywoływać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, szczególnie u osób cierpiących na schorzenia żołądka. Przedawkowanie czosnku (permanentne spożywanie zbyt dużych jego ilości) w skrajnych przypadkach prowadzi do uszkodzenia wątroby.
Nalewka czosnkowa — na co pomaga, przepisy
Osoby, które nie lubią jeść czosnku w formie dodatku do kanapek, czy zup mogą pić nalewkę czosnkową. Jest ona równie skuteczna w przypadku chorób układu oddechowego, jak i na przykład w profilaktyce chorób serca. Jej działanie jest porównywalne do surowej postaci byliny. Co ciekawe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne właściwości tej mikstury znane były już w V wieku p.n.e. Zalety czosnku na przestrzeni wieków doceniali w szczególności Tybetańczycy, starożytni Egipcjanie, Rzymianie oraz Hebrajczycy.
Przepisów na nalewkę czosnkową jest dość sporo. Można ją bowiem nastawić na spirytusie lub bez niego. Ciekawostką jest fakt, że nalewki wytworzone bez alkoholu, rozcieńczone z wodą, stosuje się również per rectum (doodbytniczo) w przypadku zakażenia owsikami.
Przygotowanie zaś czosnkowej nalewki z dodatkiem cytryny lub podanie jej z ciepłym mlekiem zapobiega przykremu zapachowi z ust. Warto też wspomnieć, że cytryny są bogate w antyoksydanty, zatem dodatkowo pomagają zachować ładny wygląd skóry, a zawarta w nim witamina C wspomaga czosnek w walce z wirusami i przeziębieniem.
👨🍳 Przepis na nalewkę z czosnku na bazie spirytusu
Składniki:
- 250 g czosnku
- 200 ml spirytusu
Przygotowanie:
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Zalej spirytusem w szczelnym słoiku.
- Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 10 dni, codziennie mieszając.
- Po tym czasie przecedź nalewkę i przelej do ciemnej butelki.
Stosowanie:
- Przyjmuj 2-3 krople dziennie, rozcieńczone w szklance wody, stopniowo zwiększając dawkę do 25 kropli dziennie przez miesiąc. Kurację można powtarzać raz w roku.
Kiedy stosować:
- Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych: Najlepiej stosować tę nalewkę w przypadku ryzyka miażdżycy, wysokiego cholesterolu, i nadciśnienia. Regularne przyjmowanie może pomóc w poprawie zdrowia serca i naczyń krwionośnych.
- Sezon grypowy: Dzięki właściwościom przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym, nalewka może wspomagać układ odpornościowy podczas sezonu grypowego.
Zalecenia:
- Kurację rozpocznij na początku jesieni, aby wzmocnić odporność przed sezonem przeziębień i grypy.
👨🍳 Przepis na nalewkę z czosnku BEZ spirytusu
Składniki:
- 250 g czosnku
- 300 ml przegotowanej wody (schłodzonej)
Przygotowanie:
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Zalej przegotowaną wodą w szczelnym słoiku.
- Odstaw na 10 dni w ciemne i chłodne miejsce.
- Przecedź i przelej do butelki.
Stosowanie:
- Przyjmuj 1-2 łyżki dziennie przez miesiąc. Kurację można powtarzać raz w roku.
Kiedy stosować:
- Codzienna profilaktyka: Dla osób, które chcą korzystać z dobrodziejstw czosnku, ale unikają alkoholu. Jest odpowiednia do codziennego stosowania w celu wzmocnienia odporności i detoksykacji organizmu.
- Detoksykacja organizmu: W przypadkach narażenia na toksyny środowiskowe lub metale ciężkie.
👨🍳 Nalewka z czosnkiem i cytryną — przepis
Składniki:
- 250 g czosnku
- Sok z 5 cytryn
- 200 ml spirytusu
Przygotowanie:
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj z sokiem z cytryn i spirytusem w szczelnym słoiku.
- Odstaw na 10 dni w ciemne i chłodne miejsce, codziennie mieszając.
- Przecedź i przelej do ciemnej butelki.
Stosowanie:
- Przyjmuj 1 łyżeczkę nalewki rozcieńczonej w szklance wody 2 razy dziennie przez miesiąc. Podobnie jak nalewki na bazie alkoholu, można je stosować przez kilka tygodni, z okresowymi przerwami.
Kiedy stosować:
- Obniżenie ciśnienia krwi: Najlepiej stosować w przypadku nadciśnienia. Cytryna dodatkowo wspomaga działanie czosnku, wspierając zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
- Poprawa profilu lipidowego: Przy podwyższonym poziomie cholesterolu, aby wspomóc jego obniżenie.
👨🍳 Przepis na czosnek z mlekiem
Składniki:
- 250 g czosnku
- 500 ml mleka
Przygotowanie:
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Dodaj do mleka i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Odstaw do ostygnięcia i przecedź.
Stosowanie:
- Pij 50 ml nalewki raz dziennie przed snem przez 2 tygodnie. Po tym czasie zrób przerwę na kilka miesięcy.
Kiedy stosować:
- Leczenie infekcji: Najlepiej stosować podczas infekcji dróg oddechowych, takich jak przeziębienia, grypa, astma, czy kaszel. Czosnek w połączeniu z mlekiem działa łagodząco i wspomaga walkę z infekcjami.
- Wsparcie układu oddechowego: Szczególnie w okresach jesienno-zimowych, kiedy infekcje układu oddechowego są częstsze.
Zalecenia:
- Rozpocznij stosowanie przy pierwszych objawach przeziębienia lub grypy. Można również stosować profilaktycznie w okresach narażenia na infekcje.
Szukasz sprawdzonych metod na przeziębienie: Miód, czosnek, cytryna – na kaszel i przeziębienie
Nalewka czosnkowa na spirytusie skutki uboczne
Nalewka czosnkowa zwana jest Tybetańskim Eliksirem Młodości. Jednakże, pomimo iż w wielu przypadkach chroni nasze zdrowie przed poważnymi chorobami, to może również zaszkodzić. W szczególności ze względu na właściwości drażniące nie powinny jej pić osoby z chorobą wrzodową żołądka, nadwrażliwością jelit, niewydolnością wątroby lub nerek, zapaleniem błony śluzowej żołądka, chorobą refluksową przełyku, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, nadwrażliwością jelita grubego (IBS), przerostem flory mikrobakteryjnej jelit (SIBO).
Ponadto nie jest zalecana nalewka na bazie alkoholu ciężarnym i matkom karmiącym piersią, ze względu na obecność alkoholu, który przenika zarówno przez łożysko do płodu, jak i do kobiecego mleka. Nie wolno też takiej nalewki podawać dzieciom i młodzieży aż do ukończenia pełnoletności.
Do skutków ubocznych nadmiaru Tybetańskiego Elixiru Młodości zalicza się:
- podrażnienie śluzówki żołądka,
- ból brzucha,
- obniżenie ciśnienie krwi, nie jest więc zalecana osobom z hipotensją,
- ze względu na obecność alkoholu wchodzi w interakcję z niektórymi lekami,
- upojenie alkoholowe.
FAQ: Pytania i odpowiedzi dotyczące spożywania czosnku
Poniżej odpowiadamy na najczęściej zadawane nam pytania:
Czy czosnek obniża ciśnienie?
Tak, czosnek obniża ciśnienie krwi, zarówno wartości skurczowe, jak i rozkurczowe. Polskie Stowarzyszenie Diabetyków, opierając się na badaniach naukowych, podało, że czosnek pospolity ma podobne działanie jak leki hipotensyjne, czyli przeciwnadciśnieniowe. Nie wolno jednak samemu zmieniać leczenia farmakologicznego na dietę czosnkową. Trzeba się w tej kwestii skonsultować z lekarzem.
Czy można jeść surowy czosnek?
Wskazane jest jedzenie surowego czosnku ze względu na jego właściwości lecznicze. Warto bowiem podkreślić, że tylko surowy czosnek pospolity ma właściwości antybakteryjne. Dlatego dietetycy wskazują na to, aby nie poddawać go obróbce cieplnej, a stosować w formie surowej, dodając go do przygotowanej już potrawy.
Czy czosnek chroni przed chorobami?
Czosnek chroni przed wieloma chorobami przede wszystkim związanymi z układem oddechowym, jako że działa wykrztuśnie. Wspomaga też naszą odporność. Ponadto:
- pomaga zapobiegać nowotworom,
- obniża poziom glukozy we krwi, więc chroni przed cukrzycą i zespołem metabolicznym,
- obniża poziom LDL we krwi, przez co wspomaga zapobieganie miażdżycy i zawałowi serca,
- chroni przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi,
- pomaga zapobiegać chorobom układu pokarmowego,
- wspomaga trawienie,
- uelastycznia naczynia krwionośne,
- obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi.
Czy można połknąć cały ząbek czosnku?
Jeśli połkniemy czosnek, to nic się nam nie stanie. Jedyne ryzyko to zakrztuszenie się. Aczkolwiek należy pamiętać, że prozdrowotna allicyna wytwarza się dopiero po zmiażdżeniu lub rozgnieceniu ząbka.
Czy czosnek jest lekkostrawny?
Nie, czosnek należy do bylin korzennych ciężkostrawnych i drażniących.
Podsumowanie
Czosnek jest uznawany za jeden z najbardziej skutecznych, naturalnych środków leczniczych, którego walory zdrowotne przewyższają możliwe skutki uboczne. Osoby, które obserwują nietypową wysypkę na skórze lub inne objawy po spożyciu czosnku, powinny zaprzestać jego stosowania. Dotyczy to jednak nielicznej grupy osób. Jeśli tylko jesteśmy w stanie przezwyciężyć jego smak, to bez większych obaw przez większość z nas może być spożywany bez obaw.
Bibliografia:- Zegan. M., Michota-Katulska E., Gałązka M., Suplementy diety i żywność stosowana w celu wspomagania odporności – badania pilotażowe, „Probl Hig Epidemiol” 2013, 94 (4), s. 910-914.[↩]
- Soleimani D., Paknahad Z., Askari G., i in., Effect of garlic powder consumption on body composition in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial, „Adv Biomed Res” 2016, nr 27;5, s. 2, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26955623 [dostęp 21.11.2017].[↩]
- Leyla Bayan, Peir Hossain Koulivand, Ali Gorji, „Garlic: a review of potential therapeutic effects„, [w] Avicenna J Phytomed, 2014 Jan-Feb; 4(1): 1–14, [online] National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/, [dostęp 26.07.2024].[↩][↩][↩][↩][↩][↩]
- Johura Ansary, Tamara Yuliett Forbes-Hernández, Emilio Gil etc.,”Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview„, [online] National Library od Medicine, 2020 Jul 15, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402177/, [dostęp 22.07.2024][↩]
- Sanjay K Banerjee, Subir K Maulik, „Effect of garlic on cardiovascular disorders: a review„, [online] National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC139960/, [dostęp 22.07.2024][↩]
- Sanjay K Banerjee, Subir K Maulik, „Effect of garlic on cardiovascular disorders: a review”, [online] National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC139960/, [dostęp 22.07.2024][↩]
- Rohner A., Ried K., Sobenin I.A., i in., A systematic review and metaanalysis on the effects of garlic preparations on blood pressure in individuals with hypertension, „American Journal of Hypertension” 2015 nr 28(3) s. 414-423 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25239480 [dostęp 21.11.2017].[↩]
pamiętajcie wszystko w małych ilościach jest zdrowe nawt alkohol
Ja zas po zjedzeniu surowego czosnku na drugi dzien jestem chora, rozwala mi gardlo I oskrzela
Lubie czosnek ogolnie ale moge tylko gotowany/smazony
Ja również zjadam okolo 4-8 ząbków do kolacji polskiego czosnku. Najbardziej mi smakuje ten młody dojrzały jest mega mocny! 😀 Jem dość często okolo 3-4 dni w tygodniu od roku. Nie zauważyłem żadnych zmian na skórze czy innych z wyżej tu opisanych jak również nie byłem przeziebiony dłużej niż raz przez 2 dni. Czosnek jest wciągający…
Dduzy sloj pokrojonego polskiego czosnku zalac spirytusem 96% dobrze zakrecic i pozostawic na miesiac,co pewien czas potrzasajac nim.Nastepnie odcedzic i wymieszac z miodem lesnym w stanie plynnym.Proporcje do tej mikstury to 10 glowek czosnku,0,5l spirytusu i 0.9lmiodu.Spozywac lyzeczke do herbaty przed snem.Zdrowa dieta duzo ruchu i cisnienie krwi wrocilo do normy a bole reumatyczne stawow sa dla mnie siedemdziesieciolatka wspomieiem.Miksure stosuje od 3 lat..Przepis znalazlem w internecie tylko troche zmodfikowalem dodajac wspomiany miod.Bylem troche sceptycznie nastawiony do oczekiwanych efektow ,ale uwazam,ze nalezy byc wytrwalym w uzyskaniu sukcesu.
Pozdrawiam i zycze zdrowia
nie mogłem sobie przez dłuższy czas poradzić z infekcją: niby zatoki, niby przeziębienie. W zaprzyjaźnionym warzywniaku poradzili polski, bardzo ostry czosnek. Dziennie jadłem 1 główkę drobno pokrojonego przez 3 dni. Pomogło! Ale tak mnie zaczęło gnieść w kiszkach, że strach. Po odstawieniu czosnku, w ciągu 3 dni wszystko wróciło do normy.
wow wszystko w nadmiarze szkodzi:)…jedziac codziennie 2 ząbki, wcześniej rozgniecione-to ważne, nie miałbyś takich sensacji jelitowych…zawsze jedz go z czymś, np.serekiem bialym, salatka z pomidora a po konsumpcji pożuj liscie natki które zniwelują zapach czosnku w kontaktrach z tymi ktorzy go nie cierpnią…powodzonka.
Andzia Jem a właściwie piję czosnek od 3 miesięcy .ZMIKSOWAŁAM 10 DUŻYCH GŁÓWEK CZOSNKU DODAŁAM SOK Z 10 CYTRYN POŁĄCZYŁAM TO Z 1/2 LITRA MIODU LIPOWEGO ZOSTAWIŁAM W CIEMNYM I ZIMNYM MIEJSCU NA 2 TYGODNIE [CODZIENNIE MIESZAJĄC]TERAZ CODZIENNIE RANO NA CZCZO I WIECZOREM PRZED SNEM PIJE 3 DUŻE ŁYZKI NALEWKI ROZPROWADZONE W SZKLANCE LETNIEJ WODY.CZUJĘ SIĘ JAK PRZYSŁOWIOWY,,MŁODY BÓG,,WSZYSCY W KOŁO KICHAJĄ KASZLĄ A JA NI NIC MNIE NIE BOLI ANI ŻOŁĄDEK ANI WĄTROBA
Czy czosnkiem można się smarować, czy podrażni to skórę? Co można zastosować, aby złagodzić ewentualne podrażnienie?
Witam
Polecam, tylko każdy jest inny i należy słuchać swojego organizmu. Czosnek zacząłem jeść ponieważ nie mogłem się wyleczyć z angin, co 2 – 3 miesiące angina antybiotyk od lekarza i tak w kółko. Jak czuje ze zaczyna mnie boleć migdalek, jem czosnek, od razu czuć ukojenie po jednym – dwóch żabkach. Jem je na surowo, rozgryzam w buzi, ale można też rozgryzc że skórka chleba jak ktoś ma problem.
Później jeszcze przez 4,5 dni po 4 ząbki i już nie pamiętam co to antybiotyk od lekarza.
Tak jak mówią ze inni ważne żeby nie był to z marketu tylko kupiony w warzywniaku koniecznie
Do każdej ilości można się przyzwyczaić tak mi się wydaje, potrafię teraz zjeść nawet główkę na dzień i nic złego z zaladkiem się nie dzieje
Jem czosnek od czterech miesięcy, srednio 3-5 dużych główek jak są mniejsze to zjadam do 15 ząbków dziennie. Zawsze zjadam z chlebem serem lub do obiadu wkroję cienkie plasterki, należy spożywać w odstępach a nie jeść od razu 3 główki. Robiłem ostatnio badania krwi i wszystko jest ok, powiem wiencej życzę takich wyników wszystkim w wieku 59 lat.
Ja gdy zjem tosty z czosnkiem dostaje takie migreny że mocne przeciwbólowe muszę brać tabletki bo strasznie głową mnie boli ani chodzić ani się schylić no taka mam migrenę ??
Jem czosnek niemal każdego dnia, bo bardzo lubię jego smak. Jedynym problemem po jego spożyciu jest to, że bardzo obficie pierdzę i wokół mnie rozchodzi się siarkowy odór..
Ludzie co wy piszecie. Mój dziadek przysięgam jadł przez 40 lat codziennie na śniadanie dwa ząbki. Umarł na Alzheimera. Reszta organizmu jak dzwon. Owszem moga wystąpić skutki uboczne u ludzi, którzy mają alergię na niego ale zdrowy człowiek naprawdę może codziennie jeść. Ja jem od 6 lat i naprawdę jest super.
Przez nadmierne spożycie czostku mam problemy jelitowe codziennie wzdęcia nawet po wypiciu płynu bądź nawet po małej ilości pokarmu to straszne do czego prowadzi kilkuletnie spożywanie czostku codziennie w ilościach od 1/2 ząbków dziennie przez to Moja wątroba już w wieku 23lat było bardzo obciążona a spożycie czostku w tym momencie powoduje u Mnie silne wymioty …no cóż co za duzo to niezdrowo
Czosnek kryje w sobie wiele tajemnic, tj. właściwości jeszcze nie zbadanych, nie odkrytych. Byłem 2 tygodnie w Gołubiu na Kaszubach, w ośrodku realizującym dietę wg zaleceń dr Ewy Dąbrowskiej. Zwróciłem uwagę, że duże znaczenie przywiązywano tam do spożywania czosnku, który jakoby wydatnie wspomagał proces apofagii, tj. żywienia się organizmu własnym zalegającym tłuszczem, zamiast tłuszczem dostarczanym z zewnątrz i radykalnego w ten sposób oczyszczania organizmu. A przecież apofagia jest celem tej diety, punktem docelowym. Nie wiem, czy dobrze usłyszałem tam opinię na temat tych konkretnie właściwości czosnku, w każdym razie ząbki rozłupanego czosnku, podobnie jak przyprawy, towarzyszyły nam non stop przy każdym posiłku. Ciekaw jestem opinii Bonavity na ten temat. Interesujące, że pojęcie „apofagii” w ogóle nie występuje w Wikipedii i w internecie.
Czosnek,spozywany w wiekszych ilosciach odbija sie na watrobie.Spozywajac dwa ,trzy zabki ,(oczywiscie zalezy tez od ich wielkosci) , to zupelnie wystarczajaca dzienna dawka.
A niby czemu nie może być spozywany przez matki karmiące? Co z to prlowski zabobon znowu??? Karmię dziecko już 2 lata. Jak tylko czuje że zbliża się infekcja wcinam czosnek i nawet nie daje jej szans się rozwinąć. Młody pije mleczko z piersi i nie zgłasza żadnych zastrzeżeń. Zdrowy jak kuń
ale glupoty ludzie tu pisza 😡 jak boli Was brzuch po czosnku, to nie wina czosnku tylko Waszego organizmu 😉 ja jem codziennie 2 zabki, ewentualnie jak cos mnie juz zlapie to zwiekszam do 4-5 zabkow i oprocz kataru czy lekkiego bolu gardla w zime to wszystki okej 🙂
ale to musi byc czosnek z wlasnego ogrodka, a nie to cos z chinskiej republiki ludowej
moj dziadek jadal duzo czosnku. jak dostal wylewu, to krwotoku nie mozna bylo juz zatrzymac i tak przeciwzakrzepowe wlasciwosci czosnku przyspieszyly jego zgon. Jest tez druga strona medalu. Byc moze czosnek wydluzyl i tak jego zycie, bo cierpaial takze na inne dolegliwosci. Jednym slowem: co za duzo to ani swinia nie strawi
Jeśli ktos ma tendencję do pocenia się lub zwyczajnie zapomina o higienie, to efekt swędzenia po spożyciu czosnku jest jak najbardziej realny . Czosnek wymiata toksyny z organizmu , glutation w nim zawarty jest jednym najsilniejszych z antyoksydantow. Jeśli ktoś prowadzi niezdrowy tryb życia , to spożycie czosnku w dużej ilości może spowodować pewne przykre dolegliwości, również te watrobowo-zoladkowe . Na przeziębienie polecam rozgnieść lub włożyć do blendera awokado , następnie wycisnąć 2 ząbki czosnku , trochę oliwy i pietruszki i wszystko razem wymieszać . Do tego pomidorek i siup na pieczywo bezglutenowe. Najlepiej na kolację . Pozdrawiam
Ja jem czosnek od trzech miesięcy . Siekam jeden ząbek czosnku i mieszam z miodem i połykam na czczo . Nie choruję , nie przeziębiam się , nie mam kataru a mój żołądek i wątroba maja się dobrze . Najważniejsze jest to ,że moje stopy ,które zawsze były zimne i spałam w skarpetkach są teraz ciepłe. Przypuszczam ,że poprawiło się krążenie bo żyły się oczyściły z cholesterolu. Polecam wszystkim z miodem . Nie rozgryzać tylko połykać i poić herbata , wodą itp.
A ja mam na odwrót bo jak zjem czosnek to mnie zaczyna boleć gardło. Któsś może wie jaka moze być tego przyczyna ?
Obieraj z łusek i nie jedz łodyżki, wtedy gardło nie będzie bolało ?
Przyczyna pewnie jest taka, że jesz czosnek:)
Uwielbiam czosnek zjadam ,całą główkę dziennie. Latem miałam fazę na cebulę, teraz zaś – czosnek – najczęściej zagryzany orzechami fistaszkami,daktylami lub figami?
Czosnek, to najlepsza „przyprawa’ praktycznie do wszystkiego. Nie wyobrażam sobie żurku, czy barszczu czerwonego, galarety, sosu mięsnego itp. bez czosnku. Fasola z czosnkiem (rozetrzeć z solą ząbki czosnki, dodać sok z cytryny i olej), oprószyć sowicie majerankiem – pyszności. Jak wszystko – jedz z umiarem, a nic nie zaszkodzi.
Witam,czosnek jest zdrowy ale jak ze wszystkim nie można przesadzać bo zaszkodzi no i może nie koniecznie na czczo.Ja np.robię tost z masłem i nacieram czosnkiem albo kroję na plasterki i nakładam na tost.POLECAM.
no jedzenie surowego czosnku bez dodatków to sredni pomysł, jesz kolacjeto wtedy dodajesz sobie zabek czy dwa ale sam czosnek to fatalny pomysł
Czosnek zawsze pomaga żaden lekarz Ci tego nie powie żaden aptekarz także jem czosnek dwadzieścia lat w różnych postaciach ….i nic mi nie dolega dodaje do wszystkiego czasami przesadzam …..ale uwielbiam czosnek…..tak jak powiedział przedmówcą któryś z kolei sekret rozgniesc poczekać chwilkę i gotowe ….to jest lekarstwo na wszystko na zewnątrz także. ..ale broń Boże nie kupujcie tabletek są nic nie warte…
jestem w szoku, leczyła mnie na zatoki i zapalenie oskrzeli lekarz pierwszego kontaktu antybiotykami i sterydem ostatnio co miesiąc. Byłam podłamana każdy trening to zagrożenie infekcją. Wzięłam się za siebie – czosnek w nalewce tybetańskiej uczynił cuda. Zupełnie jakbym łykała silny antybiotyk. Zatoki się uspokoiły, flegma nie spływa do gardła nie będzie nadkażenia gardła i oskrzeli. Łykam 2 x dziennie po łyżce tego specyfiku – jest b. silny zadziałał po pierwszym dniu, głowa nie boli i znikł permanentny stan podgorączkowy. Jestem w szoku i zachwycona!!!! 1 mg allicyny to jak 15 mg silnego antybiotyku , w mojej nalewce w 10 ml jest po przeliczeniach 2600 mg antybiotyku co tłumaczy spektakularne efekty.
Czosnek lubię zjeść od czasu do czasu,ale ostatnio wyczytałam gdzieś że zmiażdżony i przyłozony na palec pomaga na wrastający paznokieć. Zrobiłam tak i zostawiłam okład na noc,według zaleceń.rano okazało się że mam oparzony palec u nogi i powstały bąble. W zyciu bym nie pomyslała że może być taka reakcja skóry.Tak że te osoby które jedza duze ilości chyba powinny pomysleć bo w żoładku tez pozostaje jakiś czas
Można jeść po kilka ząbków czosnku dziennie ale nie je sie go bezpośrednio ponieważ jest ostry i podobny składem do cebuli…Nie chodzi o ilośc jak niektórzy płaczą ale jak go spożywamy by nie podrażnić żoładka , wątroby itp. Np.. Jak ktoś zje ostrą paprykę na pusty żoładek to co się stanie, niech sie każdy domyśli.. Czosnek można jeść smiało codziennie tak jak cebule ale wszystko powinno się odpowiednio łączyć.. Ktoś napisał że dostał grzybicy po czosnku lub inne objawy :)) Co za bzdura.. Niech każdy dodatkowo oceni co je jeszcze – spożywanie dużych ilośći cukrów to jest problem( Cola, ketchup, batoniki, zła flora baktryjna w jelitach to zaburzenia może powodować grzybice) itp
A nie jest tak ze czosnek to (naturalny) antybiotyk. A antybiotyki mogą powodować grzybice właśnie. Czytałam ze przy kuracji czosnkiem tak jak przy kuracji chemicznymi antybiotykami trzeba wspomóc się probiotykami! Np. Również naturalnymi jak kiszonki, jogurty itp
Surowy czosnek – najwyżej 3 ząbki dziennie (nie ma znaczenie łączenie), też zależy od wagi człowieka, nie więcej!
Witam na pytania i odpowiedzi Znalazłem w internecie Cząstków bardzo dużo przykrych rzeczy ponieważ czosnek uszkadza a Nikt tego nie wie jaki jest groźne dla nas niestety wszyscy piszą że to pomaga ale jest odwrotnie tak samo jak papieros z czekoladą ponieważ nic nie wiadomo o czosnku to jest taka strona wyślę później bo co potrafi zrobić czosnek mieszanina z czosnku z wodą z miodem z bazylią i wszystkimi innymi składnikami jest zakazana Bash doktor Bear
witam wyczytalam w internecie na temat wody czosnku i cytryny 2 glowki czosnku i 2 cytryny zagotowac i pisc szklanke mikstury przed posilkiem i efekt rano oczy opuchniete swedzenie wysypka na calym ciele przestrzegam przed glupota
To jest bardzo dobra mikstura, tylko że 1 główka czosnku, 1 cytryna, korzeń imbiru, to wszystko miksujemy i zalewamy litrem wody, po 3 dniach odsączamy to i wstawiamy do lodówki i pijemy łyżkę tego specyfiku nie szklankę
spozywam czosnek regularnie i nigdy nie mam problemu z zoladkiem , brzuchem itd. . Dlaczego > ? przed spożyciem zjadam jakas tlusta zupe , ( wywar ) lub wypijam maslanke i dopiero spozywam . To cala tajemnica 🙂
ZALEŻY JAKI CZOSNEK WAŻNE ABY NIE GMO TO TOKSYNA !!!! TYLKO ZWYKŁY LUB BIO I POLSKI NIE CHIŃSKI GMO!!!!!!!!!!!
Czosnek i wóda najlepsze na przeziębienie
Czosnek nalezy zjadac w malych ilosciach. Wszystko co za duzo to niezdrowo. 1 zabek na dzien wystarczy a nawet co drugi dzien
A mi raczej pomaga czosnek. Najwięcej go jadłam jak walczyłam z pasożytami układu pokarmowego.
Po 2 tygodniach jedzenia ząbka czosnku codziennie mam takie swędzenie całej skóry, że szok i na plecach w niektórych miejscach pojawiły się bąble, a w pochwie grzybica…czy to nie jest trochę dziwne? Myślałam, że czosnek zapobiega grzybicom…
jem czosnek co dzienie nie rozgniciony czuje bóle w żaładku jest nie dobrze
spróbuj w kanapce zupie chwile podgrzany na tłuszczu np. z kotletem i góra ząbek dziennie a jak chcesz większą ilość to zrób syrop z czosnku i miodu ja miałem takie same dolegliwości po jedzeniu samego i nierozgniecionego to była masakra na żołądku !!!
Najważniejsze dobrze rozgniesc ,nie kawałki polykac
Jem prawie co dzień. Czaseami zapomnę zjeść. Kroję na plasterki 2ząbki i polykam popijając. Doszedłem do wniosku że nie należy jeść nadczo bo może przez chwle piec w żołądku. Moja metoda jest bezzaachowa chociaż ten zapaach mnie nie przeszkdza i lubię go.
na zdrowie…ale…popeln iasz istotny blad, NIE PLASTERKI a ROZGNIECIONY wtedy uwolnisz z niego to co szkodzi a TY czujesz
najlepiej z bialym serekiem lub pomidorem, po konsumpcji pozuj natke, zniknie zapacdh ktory moglby przeszkadzac tytm co nie lubia go.Ja też lubie:))
Miałam ostatnio wewnętrzne przeczucie. Wcześniej nabawiłam się kaszlu, z powodu picia zbyt małej ilości wody powodem czego nie byłam w stanie wypłukać niczego z organizmu. Postanowiłam pójść za ciosem i przez trzy doby rano i wieczorem przyjmowałam po cztery rozgniecione ząbki czosnku. Gdy tylko przerwałam, zgodnie z planem, okazało się, że dopadło mnie przeziębienie, drgawki, temperatura i nie możliwość wstawia z łóżka, jedyne do czego się zmuszałam to picie dużej ilości ciepłej wody. I o dziwo po jednej dobie okazało się, że wszystko mi przeszło jakbym w ogóle nie przechodziła żadnej gorączki. Czyżby mój organizm wcześniej wiedział, co powinnam zrobić, zanim Sama się o tym dowiedziałam? Myślę że czasem trzeba słuchać Samego Siebie
? pozdrawiam i życzę dużo zdrowia ?
Moi drodzy ostatnio zjadłem na noc 3 duże ząbki czosnku, ,wstałem rano i zjadłem kolejne 3 duże ząbki( przeciśnięte ). Po ok godzinie dostałem wysypki na rękach plecach i w okolicach wątroby. Radzę się dobrze zastanowić nad poradami idiotów, którzy karzą jeść czosnek codziennie po 2- 3 ząbki. Jak ktoś nie chce przesadzić i uszkodzić sobie wątroby to radzę go jeść z umiarem. Jeśli wam nic nie dolega to tylko profilaktycznie radzę go jeść. Uważam że 1 ząbek co drugi dzień przeciśnięty to w zupełności wystarczy nawet w czasie przeziębienia i to najlepiej w połączeniu z mlekiem. Surowy- przeciśnięty jest wręcz zabójczy dla wątroby w dużych ilościach!!!!
Ludzie zastanawialiście się dlaczego czosnek działa ? Zawiera SALICYLANY ! Działa jak aspiryna która tez zawiera salicylany! Jeżeli ktoś dostał wysypki iwymiotuje itp jest nadwrażliwy właśnie na salicylany co za tym idzie jeżeli nie możesz stosować polopiryna aspiryny bo masz w najlepszym wypadku pokrzywke co może skończyć się dużo gorzej…nie powinnes zażywać czosnku i leków przeciwbólowych działających przeciw zapalnie …..salicylany zawierają owoce warzywa a także przyprawy!
Czosnek zawiera mało salicylanów. Dlatego mogą go jeść osoby z nietolerancją saicylanów.
Mam tylko nadzieję,że nie jadłeś czosnku pochodzącego z CHIN !
który czosnek jest z CHIN?
Jest biały,bo go wybielają w chlorze,aby się prezentował. Nasz jest bardziej fioletowy.
Witam ponownie.
Od momentu gdy zjadłem czosnek minęło 2 tygodnie. Czuję się ogólnie średnio ( pieczenie w żołądku,bulgot w jelitach i uczucie ciągłego wzdęcia,swędzenie wysypki). Zrobiłem wyniki z krwi i niestety lekarz powiedział ,że nadszarpał pan wątrobę dość mocno. Wszystkie objawy to konsekwencja zaburzeń pracy wątroby. Dostałem wskazania żeby nie obciążać wątroby ( nie obżerać się i jeść mało) ,pić wodę. Dodam też że spadł mi poziom witaminy D poniżej normy( powiązana jest z pracą wątroby).
Mam nadzieję że da wam to do myślenia zanim ktoś zje główkę czosnku albo po kilka ząbków dziennie tak jak to radzą inni!!!
Odezwę się za jakiś czas czy są postępy :/
Również wyczytałem, żeby robić sobie 5 ząbków czosnku z wodą i pić co dzień. Tak robiłem, aż dostałem wysypki takie czerwone punkty do 3mm. Chyba to od tego bo wygląda jak czerniak i trochę się podłamałem. 4 dni piłem tak czosnek. Mam również rozwolnienie takie pół. I szczypie w oczach. Odstawiam czosnek.
człowieku mało rozsądny a kto je naraz 3 ząbki wiadomo że taka duża ilość może zaszkodzić to tak jakbyś zjadł 2 tabletki antybiotyku zamiast 1 3 ząbki rozłożone na 3 podejścia w ciągu dnia wszystko trzeba z umiarem i nigdy nie jeść go na pusty żołądek bo normalne że ma właściwości żrące czyli piekące ale nie dobry i gorzki lek najlepiej leczy z rozsądkiem.
Jem 3-4 zabki dziennie. Nie ma zadnych sensacji, zoladek pracuje idelanie, czuje sie doskonale i mam w dupie, ze czuc odemnie czosnek.
Będę uważać – dotychczas, jeśli zdarzało mi się przeziębienie, jadłam 4 – 6 ząbków czosnku codziennie przez kilka dni i zawsze czułam się dobrze. Na wszelki wypadek zapamiętam ostrzeżenie.
Jedz czosnek marynowany. Też nie mogę jeść surowy, ale marynowany nie szkodzi mi.
Obieram czosnek, ząbki też, ale „dupki” nie obcinam. Dodaję oregano (tylko).
Wrzucam do słoiczka wrzucam czosnek z oregano, zalewam wodą z solą kamienną niejodowaną. Soli dodaję tak aby nie była woda za słona (próbuję). Zakręcam, przykrywam ręcznikiem i co jakiś czas przez pierwszy tydzień odkręcam słoik i zakręcam, po ok 4 tygodniach wstawiam do lodówki. Taki czosnek jest pyszny!
Poprawka – ma być czosnek fermentowany, ale wyżej opisałam jak się go wykonuje.
Taki czosnek prawie w ogóle nie śmierdzi i jest łagodniejszy.
Wiesz że twój przypadek to efekt twojego żywienia przez lata, genów i ogólnie pewnie trochę przypadku a nie ząbka czosnku?
Marek Zjadam codziennie dwa ząbki czosnku rozgniecionego ,wymieszanego z twarogiem 150 do 200 g z dodatkiem dwóch łyżek śmietany 18% .Zarówno żona jak i mój żołądek tolerują to znakomicie. dzięki temu jestem zdrowy jak ryba. polecam.
Elza Jadłam czosnek przez cały rok,codziennie.Czasami przesadzałam,bo nie były to dwa ząbki,ale kilka dużych ząbków posiekanych na kromeczce chleba lub bułce, posmarowanej serkiem i z dużą ilością zielonej pietruszki.Dwa razy w ciągu roku robię badania krwi- profilaktycznie.Ostatnio zrobiłam tuż przed Świętami B.Narodzenia. Okazało się ,że mam niski poziom leukocytów.W porównaniu z wynikiem z czerwca, moje leukocyty spadły o 1000.To b. dużo.Wpadłam w panikę,strach mnie opanował całkowicie,bo jestem osobą o ”słabych nerwach”. Lekarka, po wywiadzie ze mną stwierdziła ,że przyczyną może być czosnek.Organizm poszedł na ”łatwiznę”,bo czosnek go ”wyręczył.wiemy,że leukocyty to odporność naszego organizmu.Teraz z niecierpliwością czekam ,aby po miesiącu zrobić kolejne badania.Oczywiście czosnek usunęłam z mojej diety całkowicie.Mam nadzieję,że to jest tylko ten powód moich wyników,bo ja ”widzę” już wszystko w czarnych kolorach,a czytając różne artykuły,tylko się negatywnie ”nakręcam”.
I jak?
Ważne jest jak czosnek spożywamy ! Mój żołądek i wątroba tolerują czosnek rozgniatany przez praskę jadany ze słoniną krojoną w cieniuteńkie plasterki. Próby gryzienia całych ząbków czosnku , poza znieczuleniem dziąseł, kończyły się dyskomfortem w jelitach.
Ja też siekam lub gniotę i koniecznie jem np. w kanapce i wtedy nie odczuwam dyskomfortu ewentualnie dodaje posiekany w czasie podgrzewania zupy i wchodzi jak ta lala
A ja z kolei niestety nie mogę czosnku. Fakt bardzo mi pomóc na chorobę z której przez kilka tygodni nie mogłam się wyleczyć Ale tuż po jego spożyciu zaczęły się ogromne bóle brzucha i wymioty. Jednakże mam problem z zoladkiem więc to na pewno dlatego.
Jeśli po spożyciu czosnku pojawia się dolegliwości brzucha proponuje rozważyć badanie pod kątem pasożytów.
Ja jem czosnek z budyniem,pozniej wale pieknego kolorowego kupasia az milo popatrzec,
Racja, pasożyty szaleją bo czosnek je zabija
A ja chyba przesadzilem kilka zabkow dziennie i watroba odmawia posloszenstwa,jutro usg bo wyniki krwi nie zadobre.pozdrawiam Leszek.
Czosnek ma działanie żrące, nasze babcie przykłady na odciski ,prawdopodobnie na przewód pokarmowy działa podobnie
Ale na wątrobę nie działa w ten sposób. Martwić się można tylko o żołądek, chociaż to też jest do ogarnięcia. Wystarczy powoli zwiększać ilość i cały układ pokarmowy będzie lepiej śmigał.
A ja mam okropne wzdecia , uczucie kopania w brzuchu, podejrzewam przedawkowanie czosnku. Na opakowaniu bylo jedna tabletke a ja bralam dwie a teraz jelita szaleja ; (
Jak można zażywać czosnek w tabletkach? Czosnek to szansa na częściowe oderwanie się od koncernów farmaceutycznych, którym bardziej zależy na kasie, niż na naszym zdrowiu. Czosnek w tabletkach jest w mojej opinii jak jazda z zaciągniętym hamulcem ręcznym.
Mądre słowa
Dokładnie tak
Nie masz racji o tyle, ze rzeczywiscie czosnek w „suchych” tabletkach jest niewiele wart to jest obecnie latwo dostepny wyciag z glowki czosnku w plynnych kapsulkach. Jest korzystny, i nie daje zabijajacego zapachu z ust bo rozpuszcza sie dopiero w zoladku.
Czosnek suszę i mielę w młynku do kawy / choć potrafi ośkę młynka zaklejać-co może spowodowaćjego spalenie/.
Używam potem do wszelkich dań zimnych jak też dodaję do galarety w czasie schładzania.
Czosnek w tabletkach nic nie ma. Sekret polega na siekaniu czosnku, tak jak krojenie cebuli wtedy wydzielają się różne substancje.
Czosnek w tabletkach to placebo i naciąganie ludzi na kasę, podobnie jak zioła w kapsułkach 🙂
Ja spozywam czosnek w tabletkach-zero zapachu a skutecznosc zblizona do czonku w postaci zabkow–Pozdrawiam!
przezwyciężyć smak? przecież czosnek jest najwyśmienitrzym na świecie. chleb z majonezem i czosnkiem surowym – pycha. jest jak papieros – wciąga i potem trudno się bez tego obyć. i to jest właśnie najgorsze – bo smród i pot …
haha jaki smrod? po chlebku pożuj natke pietruszki zamiast gumy do żucia nie poczuja, ze jadłeś. Na zdrowie
Ja spozywam czosnek w tabletkach-zero zapachu a skutecznosc zblizona do czonku w postaci zabkow–Pozdrawiam!
tylko,że ten w kapsułkach pozbawiony jest tych wartości co świeży.
Lepiej już żeby czosnek wciągał niż papieros, przynajmniej zdrowiej dla płuc. Jednak ostrzegamy przed nadmiarem 🙂
Jem od zawsze prawie codziennie 2- 3 główki wątroba bez zmian
Główki czy ząbki?
Główki, główki.
To pewnie ludzie odsuwaja się od Ciebie na kilometr…..
Zorl nie wierzę ,że tyle zjadasz.Ja jem 2 ząbki i odczuwam dyskomfort w przewodzie pokarmowym ,a co dopiero takie ilości.
Dzisiaj zjadłem całą główkę tyle że niedużą z pomidorami to mój rekord .Do tej pory czosnek pomógł na skórę brak krost i wyprysków
Czosnek zaczolem spozywac od roku , najpierw 3 , 4 zabki – aktualnie 1 srednia glowke / to tez zalezy czy Polska jak krajowa to lepiej mniejsza / , mialem b. wysoki cukier jak tez cisnienie – teraz te dolegliwosci moge zapisac do historii , wyniki mam jak w ksiazce pisze.
Je się z czymś a nie sam czosnek .
Ja np. z kiszoną kapustą lub wyciśnięty z gotowanymi burakami.
W wypowiedzi powyzej autor mial na mysli 3 zabki Pozdrawiam!!
Też jem od 2-3 główek czosnku jednorazowo.
Nie wiem z jakiego powodu już od 3-4 tygodni mam wysypkę na obu rękach.
Liczę ,że to jest nadmiar witaminy C ,gdyż co dzień sporządzam kompot ze słoika 0.25 l pigwy .
Uważam ,że jest to spowodowane nadmiarem w organiżmie witaminy C której jest bardzo dużo w pigwie.
Od dziś zaniecham picie kompotu w celu odnalezienia przyczyny.
jedynym objawem „przedawkowania” wit C jest lekkie rozwolnienie.W dzisiejszych owocach nie znajdziesz takiej ilości wit C ,by ją przedawkować.Ja w okresie przeziębienia biorę co godzinę po dwa gramy tej witaminy ,ale jest to witamina w proszku,bo tą apteczną w żółtych otoczkach można się zatruć a zatrucie wynika z otoczki pastylki nie zaś z samej witaminy 🙂
Nie prawda. Może pojawić się rak płuc zawał serca i wiele innych.
Człowieku, musisz zacząć normalnie funkcjonować. Wykończysz się. Zjedz McDonalda, schabowego i popij Colą. Szybko wrócisz do normy.
Wysypka minie jak ręką odjął. Oczywiście czas, który spędzasz na przygotowywaniu codzinnym kompotu z pigwy, preparatów z czosnku i moczu koziego (znam tą kurację i nie ma czego się wstydzić) , lepiej spedzic na pozytecznej lekturze, przepisow z cebuli i łodygi rabarbaru.
Pozdrawiam
Marta
Chyba ząbki 🙂
Jeśli ząbki, to nie ma się czym martwić 🙂
2-3 główki czosnku dziennie to rzeczywiście dużo. Najwyraźniej zaliczasz się do osób, którym nadmiar czosnku nie szkodzi. Jadnak biorąc pod uwagę możliwe skutki uboczne zalecamy obserwowanie swojego organizmu, aby w razie potrzeby móc szybko zareagować.
Raczej ząbki;)