Olejek z kiełków pszenicy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

16 18 20

W ostatnich czasach pojawiło się wiele tłuszczy roślinnych popularyzowanych w mediach jako najlepsze ze wszystkich. Większość z nich cechuje się wysoką ceną, a także różnymi wartościami odżywczymi. Niektóre są warte swojej ceny, inne nie do końca. Jednym z tych produktów całkowicie zalecanych, ze względu na swe lecznicze działanie jest olej z kiełków pszenicy. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o tym niesamowitym surowcu!

Olej z kiełków pszenicy

Głośno o oleju z kiełków pszenicy zrobiło się po raz pierwszy w latach 60. ubiegłego wieku. W tym czasie stosowany był dość powszechnie wśród sportowców. Zauważono wówczas, iż osoby pijące owy tłuszcz, szybciej regenerują się i są znacznie bardziej wytrzymałe. Pozyskiwany jest on z zarodków ziaren pszenicy zwyczajnej, pochodzącej z południowej, a także środkowej Azji. Obecnie jest ona uprawiana w wielu regionach świata. Płyn ten pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno lub ekstrakcję przy użyciu rozpuszczalnika czy dwutlenku węgla. Niestety jest to proces wymagający olbrzymich ilości zboża. Prawdopodobnie to jest powodem dość wysokiej ceny, sięgającej od 15 do nawet 30 złotych za 50 ml. Wynika to z tego, iż zarodki to jedynie 2-3 % ziarna, zatem w celu produkcji 1 l oleju potrzeba nawet 1,5 tony pszenicy. Cechuje się on intensywnie pomarańczową barwą oraz charakterystycznym, zbożowym zapachem. Co więcej jego skład jest niezwykle bogaty, zarówno pod względem podstawowych makroelementów, jak i składników mineralnych i witamin. Do jego skarbnicy zaliczyć można m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witaminę E, A oraz D, której niedobory są coraz powszechniejsze. Dodatkowo jest to bogate źródło błonnika, fitosteroli, fosfolipidów, a także wapnia, magnezu, potasu, żelaza czy siarki i sodu.

Olej z kiełków pszenicy – właściwości

Analizując skład oleju z kiełków pszenicy łatwo można zauważyć obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego względu niezwykle pomocny może być on w leczeniu wszelkich schorzeń serca oraz miażdżycy naczyń czy nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo bogaty jest on w fitosterole, które istotnie zmniejszają stężenie „złej frakcji cholesterolu” (LDL), jednocześnie obniżając jego absorpcję z pokarmów. Warto wspomnieć, iż wzmacnia on ściany naczyń krwionośnych, a także sprzyja normalizacji ciśnienia. Co więcej cechuje się on właściwościami przeciwzapalnymi, zatem idealnie nadaje się przy dolegliwościach takich jak: choroba wrzodowa, zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie jelit czy pęcherzyka żółciowego. Wspomnieć należy, że wspiera system odpornościowy, a także stymuluje tworzenie nowych komórek. Ważne jest, że przeciwdziała zakrzepicy oraz wspomaga leczenie chorób układu oddechowego i płuc. Niektóre doniesienia wskazują, że dzięki obecności antyoksydantów łagodzi objawy choroby Parkinsona.

Olej z kiełków pszenicy – zastosowanie

Swoje zastosowanie znajduje zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Jego działanie lecznicze zostało docenione na wielu polach, m.in. w schorzeniach sercowo-naczyniowych czy problemach zapalnych. Doustnie zaleca się jego stosowanie na zimno, w postaci dressingu do sałatek czy marynat do warzyw i makaronów. Po podgrzaniu niestety traci swe drogocenne właściwości odżywcze. Okazuje się on być niezwykle skuteczny w pielęgnacji podrażnionej, przesuszonej i pękającej skóry. Dzieje się tak w wyniku łatwości w przenikaniu owego oleju przez wierzchnią warstwę naskórka, w efekcie dociera on do głębszych warstw skóry. Usprawnia on mikrokrążenie w naczyniach włosowatych skóry, dzięki czemu ulepszony zostaje transport substancji odżywczych. Dodatkowo wzmacnia barierę lipidową skóry. Z tego właśnie względu stosowany jest często w profilaktyce łuszczycy i podrażnień, a także starzenia skóry. Nie zapominajmy o jego funkcji ochronnej, zwłaszcza przeciwsłonecznej. Związane jest to z obecnością w jego składzie wielu przeciwutleniaczy, które wychwytują i usuwają wolne rodniki, powstające w wyniku kontaktu z promieniami słonecznymi. Idealnie nadaje się również w profilaktyce rozstępów, a także nawilżaniu spierzchniętych ust oraz masażu leczniczym i kosmetycznym czy pielęgnacji przesuszonych skórek wokół paznokci.

Olej z kiełków pszenicy na włosy

Olej z kiełków pszenicy, jak już wspomniałam, cechuje się szeregiem właściwości zarówno zdrowotnych, jak i upiększających, nie tylko w obrębie skóry, ale także włosów. Jego stosowanie skutkuje pobudzeniem mikrokrążenia oraz wspomaganiem regeneracji dystroficznych komórek cebulek włosowych. Jego działanie można porównać do silnej odżywki. Co więcej poprzez swoje działanie odbudowuje ubytki w strukturze włosa, a także domyka jego łuski i wygładza powierzchnię. Ponadto pszenica bardzo dobrze nawilża i reguluje poziom wydzielania serum. Sprawdzi się zatem zarówno na włosach suchych, jak i na tłustych. Nie pozostawia on oklapniętych i przetłuszczonych kosmków, w porównaniu z pozostałymi olejami.

Podsumowując olej z kiełków pszenicy jest surowcem niezwykle pożądanym ze względu na swe drogocenne właściwości zarówno zdrowotne, jak i upiększające. Oddziałuje on na organizm zarówno od wewnątrz, wspomagając m.in. układ sercowo-naczyniowy, jak i od zewnątrz, oddziałując na skórę oraz włosy. Bez wątpienia jest to produkt wart swej ceny i zastosowania.

Literatura:

  1. Hałabis M, Babicz M, Kropiwiec K, „Składniki bioaktywne w paszach i żywności”, Nauka w służbie przyrodzie–wybrane zagadnienia, 116.
  2. Śliwa K, Sikora E, Ogonowski J, „Kosmetyki do pielęgnacji skóry atopowej”, Wiadomości Chemiczne, 2010, 651-673.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
, Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.