Na co pomaga olej lniany? Olej lniany a cholesterol. Dawkowanie i przechowywanie oleju lnianego
Olej lniany jest uważany za produkt dostarczający wielu korzyści zdrowotnych. I słusznie! Jego lecznicze działanie może znacząco wpłynąć na nasz organizm, a jego spożycie pozwala zapobiec wystąpieniu niektórych chorób, w tym dietozależnych. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o jego właściwościach!
Na co pomaga olej lniany?
Spożycie oleju lnianego oddziałuje na wiele składowych organizmu. Produkt ten znany był już przez starożytnych Greków i Rzymian, a sam Hipokrates polecał jego stosowanie w celu uśmierzenia bólu podbrzusza oraz przy zapaleniu błon śluzowych. Wśród właściwości oleju lnianego wymienić można regulację pracy ośrodkowego oraz obwodowego układu nerwowego. Dodatkowo ma niezwykle istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i odpornościowego, jak również nerek oraz narządów rozrodczych. Pomaga także zapobiegać zmianom skórnym, takim jak: łuszczenie, odbarwianie czy nadmierne wysuszanie. Ze względu na obecność witaminy E wywiera zbawienne skutki na urodę i ogranicza procesy starzenia. Warto też pamiętać o jego aktywności usprawniającej proces spalania tkanki tłuszczowej i zapobiegającej jej odkładaniu. Właśnie dlatego olej lniany idealnie nadaje się dla osób dbających o sylwetkę i będących na diecie redukcyjnej. Co ciekawe, niektóre doniesienia mówią o tym, że spożycie tego oleju wspomaga leczenie depresji, zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii oraz może być skuteczne w terapii bezpłodności i zespołu ADHD. Nie zapominajmy o tym, że wśród zawartych w omawianym surowcu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych kwas alfa-linolenowy (ALA) stanowi podstawowe źródło DHA. Kwas ten to istotny składnik mózgu, a jego podaż pomaga w postępujących schorzeniach tego organu oraz niweluje drętwienie i mrowienie kończyn. Dodatkowo spowalnia rozwój chorób neurodegeneracyjnych, jak np. Alzheimer czy Parkinson.
Olej lniany a cholesterol
Olej lniany jest skarbnicą składników odżywczych, a zwłaszcza tak pożądanych kwasów omega-3. Znajdują się one także w tłustych rybach, jednak w społeczeństwie polskim spożycie tych produktów jest naprawdę niewielkie. Stąd też częsty niedobór kwasów omega-3 oraz zachwianie równowagi między nimi a kwasami omega-6. Ich obecność jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także do transportu lipidów we krwi, zwłaszcza cholesterolu. Jednocześnie wpływają one na obniżenie ogólnego stężenia cholesterolu w organizmie. Rola ta pozwala na zapobieganie wystąpieniu chorób układu krążenia, w tym miażdżycy. Zgodnie z badaniami szacuje się, że kwasy te zmniejszają ryzyko zgonów z tego powodu nawet o 30-40%. Szczególnie pozytywnie oddziałują na metabolizm cholesterolu frakcji HDL, powodując jego wzrost. Dodatkowo substancje czynne zawarte w oleju lnianym regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz pracę układu sercowo-naczyniowego. Jak już wspomniałam, produkt ten bardzo silnie oddziałuje na profil lipidowy, dlatego świetnie nadaje się do profilaktyki schorzeń układu krwionośnego.
Olej lniany na zaparcia
Zbawienne funkcje oleju lnianego nie kończą się bowiem na układzie sercowo-naczyniowym czy nerwowym, a jego oddziaływanie na układ pokarmowy jest szerokie. Ze względu na obecność lignanów w jego składzie wykazuje on zbawienny wpływ na prawidłową perystaltykę jelit. Poprzez wzmaganie ruchów robaczkowych wspomaga proces oddawania stolca, dzięki czemu okazuje się świetnym sposobem na zaparcia. Dodatkowo zawiera on duże ilości błonnika pokarmowego, który odpowiada za rozluźnienie stolca i utrzymanie jego prawidłowej konsystencji, przez co wypróżnianie staje się bardziej regularne. Co więcej, spożycie oleju chroni jelita poprzez otoczenie ich światła śluzem, w związku z czym stolec z łatwością zostaje usunięty i nie powoduje dyskomfortu.
Olej lniany – dawkowanie
Olej lniany, jak już wspomniałam, jest produktem o bardzo korzystnym wpływie na organizm. Może być stosowany zarówno wewnętrznie, poprzez spożycie, jak i zewnętrznie. Doskonale nadaje się do smarowania czy też wykonywania maści wspomagających regenerację naskórka i skóry właściwej oraz leczenie odleżyn, czyraków, owrzodzeń i wypadania włosów. Spożywając każdy produkt, należy zachować umiar. Dlatego właśnie zakłada się, że nie powinno się przekraczać 4 łyżek na dobę. Pamiętajmy, iż olej ten nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno, gdyż wysoka temperatura powoduje jego oksydację.
Olej lniany – przechowywanie
Olej lniany charakteryzuje się dużą zawartością kwasów omega-3, które odpowiadają w głównej mierze za jego właściwości antymiażdżycowe. Niestety również z tego względu jest on bardzo nietrwały i niezwykle szybko ulega procesom utleniania. Wówczas nie nadaje się on do spożycia i – co najważniejsze – traci swoje właściwości. Aby więc ograniczyć niekorzystne procesy i zachować jego świeżość i przydatność do spożycia na dłużej, istotne jest odpowiednie przechowywanie oleju. W tym celu należy przechowywać produkt w ciemnej, szczelnie zamkniętej butelce, najlepiej w lodówce. W ten sposób ograniczymy dostęp światła oraz tlenu do tłuszczu, możliwe będzie też utrzymanie odpowiedniej, niezbyt wysokiej temperatury. Właśnie tak przechowywany będzie charakteryzował się najlepszymi wartościami i przysłuży się naszemu zdrowiu. Ważne jest również zwracanie uwagi na to, w jakich warunkach przetrzymywany jest olej znajdujący się w sklepach. Bardzo często są one niewłaściwe – surowiec ten ma swoje miejsce na półkach w temperaturze pokojowej, wśród przypraw czy konserw. Zakup takiego produktu będzie nie tylko wyrzuceniem pieniędzy w błoto, ale nawet nam zaszkodzi. Źle przechowywany olej może bowiem wywołać w organizmie procesy autooksydacji, w wyniku których powstawać będą wolne rodniki odpowiedzialne za stres oksydacyjny i m.in. rozwój nowotworów.
Podsumowując, spożycie oleju lnianego przynosi wiele korzystnych efektów zdrowotnych dla całego organizmu. Jego zbawienne skutki obejmują układy: nerwowy, pokarmowy, sercowo-naczyniowy, a także odpornościowy. Co więcej, olej ten zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych oraz nowotworów. Jego pozytywne właściwości można by wymieniać bez końca, zatem nie ma wątpliwości, że warto włączyć go do swojej zwyczajowej diety.
Literatura:
- Cichosz G., Czeczot H., „Stabilność oksydacyjna tłuszczów jadalnych – konsekwencje zdrowotne.”, Bromat. Chem. Toksylok, 2011, XLIV(1)/50-60.
- Dzięcioł M., Przysławski J, „Ocena wartości odżywczej i aktywności biologicznej wybranych olejów roślinnych dostępnych na rynku polskim w kontekście profilaktyki chorób dietozależnych”, Bromat., Chem., Toksykol, 2013, XLVI(1)/20-26.
- Łoźna K., Kita A., Styczyńska M., Biernat J., „Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych”, Probl. Hig. Epidemiol., 2012, 93(4)/871-875.
- Mińkowski K., Grzeszkiewicz S., Jerzewska M., „Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferoli i steroli”, Żywność. Technologia. Jakość, 2011, 2(75)/124-135.
- Silska, G., Praczyk, M., „Nasiona lnu i olej lniany to cenne źródło kwasów tłuszczowych Omega 3”, Len i Konopie, Biuletyn Informacyjny Polskiej Izby Lnu i Konopi, 2011, 17.