bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Warzywa krzyżowe – rodzaje. Warzywa krzyżowe a niedoczynność tarczycy

Warzywa krzyżowe – rodzaje. Warzywa krzyżowe a niedoczynność tarczycy

warzywa krzyżowe rodzaje wpływ na zdrowie
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

Dookoła można usłyszeć czy zobaczyć szyldy reklamujące hasło: „dziennie należy spożywać 5 porcji owoców lub warzyw”, sugeruje to, że włączenie do diety owych produktów wspomoże zdrowie organizmu, ale czy każde warzywa są zdrowe i czy można je spożywać bez obaw? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym są warzywa krzyżowe!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Warzywa krzyżowe
  • Warzywa krzyżowe a niedoczynność tarczycy

Warzywa krzyżowe

Warzywa krzyżowe to cała rodzina roślin zielnych, które należą do rzędu kapustowców. Inaczej nazywane są kapustowatymi. Zalicza się do nich: brokuły, kalafior, jarmuż, brukselkę, wszelkie rodzaje kapusty, rzodkiewka, rzepa oraz rzepak, boćwina, gorczyca, rukiew wodna, a także chrzan. Charakteryzują się wysokimi wartościami odżywczymi, gdyż są one bogatymi źródłami białka, błonnika, jak również witamin (m.in. witamina C, B, K, A, kwas foliowy) i składników mineralnych (m.in. potas). Co więcej zawierają dużą ilość glukozynolanów, a więc związków o działaniu antyoksydacyjnym. Właśnie z tego powodu przeciwdziałają rozwojowi niektórych nowotworów, a także wspierają profilaktykę w tym zakresie. Poprzez wspomagające działanie przeciwrodnikowe, skutecznie hamują procesy oksydacyjne w ustroju zapobiegając wystąpieniu raka pęcherza moczowego, jamy ustnej czy przełyku. Mało tego obniżają także ryzyko nowotworów krtani, żołądka, prostaty, płuc, macicy, piersi i jelita grubego. Okazuje się również, że przynoszą pozytywne efekty w walce z grzybami i wirusami. Dodatkowo działają przeciwmiażdżycowo oraz zapobiegają wystąpieniu osteoporozy oraz zwyrodnieniu plamki żółtej.

Warzywa krzyżowe a niedoczynność tarczycy

Niestety mimo szerokich właściwości zdrowotnych, a także wysokiej wartości odżywczej istnieją minusy spożywania tych warzyw. Okazuje się, że zawierają w swym składzie goitrogeny, a więc związki wpływające na przemianę jodu w organizmie. W wyniku ich działania obniża się ilość owego mikroelementu, co prowadzić może do przerostu prostaty oraz zaburzeń w pracy hormonów tarczycy. Im dłużej stan ten się utrzymuje tym większe ryzyko niedoczynności gruczołu. Nie oznacza to jednak, że nie można ich spożywać, otóż można. W takim przypadku należy jednak ściśle kontrolować ilość przyjmowanego jodu, mając na uwadze to, że związki niepożądane zmniejszą jego ilość. Dodatkowo gotowanie inaktywuje te substancje, zatem kapusta czy brukselka ugotowana bez przykrycia, nadaje się do spożycia dla każdego, nawet cierpiącego na Hashimoto czy niedoczynność tarczycy.

Podsumowując warzywa krzyżowe oferują nam szereg korzyści zdrowotnych. Oprócz wysokiej wartości odżywczej i dużej ilości białka czy witamin, działa także przeciwnowotworowo, przeciwgrzybiczno, a także przeciwmiażdżycowo. Pamiętajmy jednak, że z uwagi na zawartość związków antyodżywczych – goitrogenów, mogą skutkować spadkiem stężenia jodu w ustroju, co jest szczególnie istotne w wypadku niedoczynności tarczycy. Na szczęście po ugotowaniu są one bezpieczne do spożycia dla każdego.

 

Literatura:

  1. A. Kurosad, J. Nicpon, K. Kubiak, M. Jankowski, K. Kungl: „Występowanie, obieg i obszary niedoboru jodu oraz główne jego źródła w żywieniu człowieka i zwierząt.”, Clin. Exp. Med., 2005, 14(5)/1019-1025.
  2. A. Troszyńska, J, Honske, H. Kozłowska: „Naturalne substancje nieodżywcze (NSN) pochodzenia roślinnego jako składniki żywności funkcjonalnej.”, Postępy Fitoterapii, 2000, 2/17-22.
  3. E. Kwiatkowska, S. Bawa: „Glukozynolany w profilaktyce chorób nowotworowych – mechanizmy działania.”, Roczn. PZH, 2007, 58(1)/7-13.
  4. E. Sosińska, M. W. Obiedziński: „Badania nad bioaktywnymi glukozynolanami w wybranych odmianach warzyw krzyżowych techniką HPLC.”, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 2007, 5(54)/129-136.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
zielone warzywa zielone koktajle
warzywa

Zielone warzywa – dlaczego warto…

Od dawna wiadomo, że owoce i warzywa to skarbnica nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także związków biologicznie aktywnych wpływających korzystnie na zdrowie człowieka. Wśród roślin tych możemy znaleźć… Czytaj dalej...
warzywa

Warzywa konserwowe – produkcja, zalety…

Słoneczne granulki kukurydzy, drobne zielone ziarenka groszku, konserwowane ogórki, kolorowe ziarna fasoli czy też zielone lub czarne oliwki. Na sklepowych półkach roi się od warzyw w zalewach, zamkniętych w metalowych… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    tarczyca

    Niski poziom testosteronu. Jak zwiększyć poziom testosteronu?

    dieta dr dąbrowskiej a hashimoto
    12

    Dieta dr Dąbrowskiej – efekty uboczne, opinie lekarzy. Dieta Dąbrowskiej a Hashimoto

    niedoczynność tarczycy czego nie jeść

    Dieta przy niedoczynności tarczycy. Czego nie jeść przy niedoczynności tarczycy?

    choroba gravesa basedowa
    tarczyca

    Choroba Gravesa-Basedowa – objawy, rokowania. Dieta przy chorobie Gravesa-Basedowa

    kelp właściwości przeciwwskazania

    Właściwości kelpu – przeciwwskazania i działanie uboczne

    niedoczynność tarczycy u dzieci

    Niedoczynność tarczycy u dzieci – objawy i dieta

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.