Dieta przy niedoczynności tarczycy. Czego nie jeść przy niedoczynności tarczycy?
Aktualizacja: 18 marca, 2024
W obecnych czasach niedoczynność tarczycy jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób. Warto wspomnieć, że popularnie występujące wśród kobiet Hashimoto to również przypadłość związana z niedoczynnością gruczołu.
Jaka dieta przy niedoczynności tarczycy?
Ze względu na dolegliwości metaboliczne pojawiające się w wyniku niedoczynności tarczycy, odpowiednia dieta jest niezbędna dla unormowania stanu zdrowia pacjenta. Niekiedy jednym z powodów jest niedostateczna podaż jodu, choć obecnie zdarza się to niezwykle rzadko. Bierze on bowiem udział w produkcji hormonów opisywanego gruczołu. Najlepszym jego źródłem są ryby oraz owoce morza, m.in. dorsz, łosoś, śledź czy wędzona makrela. W obecnych czasach coraz częściej obserwuje się niedostateczną podaż tego mikroskładnika z dietą, właśnie z tego powodu powszechnie stosowaną praktyką jest jodowanie soli, by umożliwić pokrycie zapotrzebowania. Dodatkowo zaleca się stosowanie diety bogato białkowej, zawierającej węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Źródłem białka może być chudy drób czy ryby morskie, a także cielęcina i jajka. Produkty nie podnoszące nagle stężenia glukozy we krwi są konieczne ze względu na często towarzyszącą insulinooporność. Dieta składać się winna również ze zdrowych źródeł tłuszczów, jak również świeżych warzyw i owoców. Nie są zalecane diety wysoko redukcyjne, które mogłyby zmniejszyć tempo metabolizmu, powodując nasilenie objawów, jednak otyłość również nie jest wskazana. Wartość energetyczna powinna być dostosowana indywidualnie dla pacjenta, zakładając jego tryb życia i dotychczasowe żywienie. Niezwykle ważna wydaje się być podaż błonnika, gdyż chorych często dotykają zaparcia.
Czego nie jeść przy niedoczynności tarczycy?
Całkowicie zakazane są produkty, które utrudniają wchłanianie jodu w ustroju. Jest to istotne szczególnie w przypadku osób mających problemy z gospodarką tego pierwiastka w organizmie. Do takich związków zaliczyć możemy goitrogeny, które powszechnie występują w warzywach kapustnych, takich jak: kapusta, kalafior, brukselka, brukiew czy brokuł. Szczególnie niebezpieczna jest soja, która powinna być całkowicie wyeliminowana, zwłaszcza przez dzieci. Okazuje się bowiem, iż cechuje się ona właściwościami zaburzającymi wchłanianie leków, a także wpływa na pogłębienie rozwoju choroby u niemowląt oraz dzieci z wrodzoną niedoczynnością tarczycy. Warto pamiętać, że aktywne są one w postaci surowej, jednak po ugotowaniu ulegają dezaktywacji, a więc można spożywać je bez obaw o zdrowie.
Z uwagi na często współistniejącą insulinooporność nie zaleca się spożywania produktów charakteryzujących się wysokim indeksem glikemicznym. Mogą one spowodować nadmierne odkładanie się „nadprogramowych” kilogramów. Warto także zrezygnować ze spożywania tłuszczów nasyconych, na rzecz dobrych jego źródeł, najlepiej olejów roślinnych czy awokado oraz orzechów. W niektórych przypadkach, szczególnie przypadłości Hashimoto, często produkty zawierające gluten oraz laktozę wywołują niekorzystne objawy po ich spożyciu. Warto nie rezygnować od razu z wszelkich produktów zawierających te składniki, gdyż jest to nie tylko niewygodne, ale również drogie. W takim przypadku zalecane są testy polegające na odstawieniu grupy produktów zawierających laktozę na 2–3 tygodnie, kiedy zauważymy poprawę, warto zrezygnować z tych surowców, jeśli nie, nie ma takiej potrzeby. Ta sama sytuacja ma miejsce z wszelkimi warzywami z grupy psiankowatych, a więc pomidory czy papryka. Niektóre osoby źle je tolerują, więc powinny wykluczyć je ze swojego jadłospisu, jednak w innym przypadku nie jest to zalecane.
Podsumowując niedoczynność tarczycy to przypadłość podstępnie pojawiająca się coraz częściej. Panuje wiele mitów na temat diety obowiązującej przy tym schorzeniu, jak całkowite wykluczenie glutenu czy laktozy, jednak zgodnie z badaniami naukowymi nie jest to konieczne, jeśli pacjent takie produkty kontroluje. Najważniejsza jest ścisła współpraca z specjalistą – dietetykiem, który pomoże ustalić nam, jakie produkty są dla nas dobre, a z jakich powinniśmy zrezygnować. Wówczas każdy będzie mógł cieszyć się zdrowiem na dłużej.
Literatura:
- A. E. Ratajczak, M. Moszak, M. Grzymisławski: „Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto.”, Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 2017, 7(4)/305-311.
- H. Stolińska, D. Wolańska: „Składniki pokarmowe istotne w niedoczynności tarczycy.”, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2012, 39/3.
- J. Sadowska, A. Stawska: „Dietoprofilaktyka chorób współtowarzyszących niedoczynności tarczycy w wybranej grupie chorób.”, Bromat. Chem. Toksykol., 2015 (48), 4/690-700.
- S. Cabot: „Leczenie chorób tarczycy holistyczne metody poprawy pracy tarczycy.” Warszawa, MADA, 2009