bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Lepsza bazylia świeża czy suszona? Uprawa bazylii

Lepsza bazylia świeża czy suszona? Uprawa bazylii

bazylia właściwości uprawa
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Bazylia jest przyprawą popularną wśród miłośników kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko. Jej właściwości odżywcze są znane są większości. Niekiedy jednak zadajemy sobie pytanie kiedy, jaka bazylia jest lepsza – ta świeża z marketu czy ryneczku, czy może jednak ta suszona kupowana w saszetkach. Dokonanie wyboru jest niekiedy problematyczne, a wszelkie wątpliwości powinien rozwiać poniższy artykuł.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Bazylia świeża
  • Uprawa bazylii
  • Bazylia suszona

Bazylia świeża

Bazylia jest jedną z przypraw najczęściej używanych w naszych domach, wchodzi także w skład mieszanki nazywanej „Zioła Prowansalskie”, która od pewnego czasu stała się ulubieńcem Polaków. Niewątpliwie świeże zioło jest bez porównania bardziej aromatyczne, ze względu na wyższą zawartość olejków eterycznych. Dodatkowo związki aktywne obecne w roślinie są bardziej czynne w liściach zerwanych prosto z krzaczka niż te zawarte w suszu. Dotyczy to również składników odżywczych, które ulegają niewielkiej degradacji w wyniku procesu suszenia. Ponadto wybierając bazylię w doniczce, znana jest jej odmiana, a także sposób hodowli, gdyż pozostaje w naszej kwestii ewentualne nawożenie gleby, czy też nie oraz typ nawozów. Te organiczne nie dostarczają substancji sztucznych do rośliny, zatem mamy pewność co do walorów zdrowotnych. Nie zapominajmy, że taki składnik urozmaici nie tylko smak potrawy, ale również wygląd, gdyż wystarczy w ramach dekoracji posypać danie kilkoma listkami bazylii.

Uprawa bazylii

Bazylia jest rośliną jednoroczną, nie występującą dziko w naturze. Wywodzi się z Azji Południowej, Afryki oraz Środkowego Wschodu, jednak w obecnych czasach uprawiana jest niemal na całym świecie. Pielęgnacja krzaczka nie jest wymagająca, co sprawia, że idealnie nadaje się jako roślina doniczkowa, zdobiąca kuchenne okna. Wystarczy zadbać o to, by roślina miała dostęp do dość dużej ilości światła, a także powinna znajdować się w miejscu o stabilnej temperaturze, gdyż jest bardzo wrażliwa na zimno. Dodatkowo warto zapewnić roślinie sporo wilgoci. Decydując się na kupno rośliny w sklepie czy markecie należy kierować się wyglądem liści, które nie mogą zawierać na swojej powierzchni żółtych czy ciemnych plam, a ich barwą powinna być głęboka zieleń.

Bazylia suszona

Suszona bazylia charakteryzuje się mniej aromatycznym smakiem i zapachem, a do tego mniej atrakcyjnym wyglądem. Walory zdrowotne są nieco pogorszone, ze względu na ich ubytek podczas procesu suszenia czy przechowywania. Najlepiej suszyć całe liście, a następnie przechowywać je w szczelnych pojemnikach. Suszona przyprawa z półek sklepowych w sytuacji braku świeżego zioła czy też niemożności uprawy we własnym domu, jest dobrym rozwiązaniem dla urozmaicenia smaku potraw, niestety nie doda ona już takich walorów estetycznych, jak żywe liście. Jednak analizując smak, nie ma wątpliwości, że ulega on wzbogaceniu i wzmocnieniu. Niektórzy uważają, że bez niej żadna potrawa nie jest taka sama.

Podsumowując bazylia jest ziołem niezwykle docenianym w naszej kuchni. Bez różnicy czy świeża czy suszona, doda potrawom niepowtarzalnego smaku. Dzięki dodatku tej rośliny każde danie, zyskuje swój indywidualny aromat, którego głębia jest modyfikowana przez kucharza. Pamiętajmy, że warto uprawiać ją w domowym zaciszu, gdyż oprócz bardziej wyrazistego smaku, przyniesie także niezwykle atrakcyjny wygląd posiłkom, sprawiając niekiedy, że zwykły amator wydaje się być artystą kulinarnym.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Bazylia – właściwości, zastosowanie i…

Bazylia to ważny element kuchni śródziemnomorskiej. Może być dodawana zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ta niezwykła roślina nie tylko świetnie smakuje,… Czytaj dalej...
metabolizm

Chili, imbir, cynamon, curry, bazylia…

Chcąc przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej wcale nie musimy sięgać po suplementy. Wystarczy, że zajrzymy do naszej kuchni i skorzystamy z wiedzy znanej od pokoleń. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.