bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jak zrobić syrop klonowy? Indeks glikemiczny, kalorie, cena. Gdzie kupić syrop klonowy?

Jak zrobić syrop klonowy? Indeks glikemiczny, kalorie, cena. Gdzie kupić syrop klonowy?

syrop klonowy jak zrobić syrop klonowy?
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

W obecnych czasach coraz więcej osób uzależnionych jest od smaku słodkiego. Stosowane są różne jego formy, od tych mniej do bardziej zdrowych. Jedną z nich jest syrop klonowy, który poza niezwykle zadowalającym smakiem jest produktem przeznaczonym także dla wegan, a może nawet diabetyków! Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o tym produkcie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Syrop klonowy
  • Syrop klonowy – indeks glikemiczny, kalorie
  • Syrop klonowy – gdzie kupić, cena
  • Jak zrobić syrop klonowy?

Syrop klonowy

Syrop klonowy zaliczany jest do grupy słodzików naturalnych. Rzesze swoich zwolenników ma na całym świecie. Wytwarzany jest z wrzącego soku klonowego. Przeprowadzenie procesu parowania skutkuje skoncentrowaniem wszelkich związków w nim zawartych do znacznie wyższej dawki, w mniejszej objętości produktu. Odnotowano jego właściwości obniżające stężenie glukozy we krwi, co oznacza, że może być produktem idealnym dla diabetyków. Smak słodki jest niezwykle uzależniający, a najtrudniej jest się z nim rozstać diabetykom, którzy z dnia na dzień, dowiadując się o diagnozie, wyeliminować muszą z diety wszelki cukier. Słodziki syntetyczne niestety nie dostarczają takiego smaku jak cukier czy chociażby miód. Alternatywą okazuje się właśnie syrop klonowy! Co więcej, badania naukowe dowodzą jego aktywności przeciwnowotworowej, zwłaszcza na komórki raka jelita grubego. Jego barwa, aromat oraz smak ulegają zmianie w zależności od warunków wzrostu drzewa, a także pory roku, kiedy zbierany jest sok. Wobec tego dokonano podziału owego produktu na 5 klas:

  1. Klasa AA – z dodatkowym światłem,
  2. Klasa A – lekkie zabarwienie,
  3. Klasa B – średnie zabarwienie,
  4. Klasa C – barwa bursztynowa,
  5. Klasa D – barwa ciemna.

Uważa się, że im ciemniejszy kolor, tym w lepszym momencie sok był zbierany. Dodatkowo zawartość antyoksydantów również wzrasta wraz z intensywnością barwy. Wysuwany jest więc wniosek, że najlepszym surowcem, o najskuteczniejszych cechach, okazuje się ciemny syrop klonowy. Dodatkowo uważa się, że produkt ten może potęgować działanie niektórych antybiotyków, zwłaszcza przeciwbakteryjnych, poprzez efekt synergistyczny. Ponadto w jego składzie odnotowano obecność inuliny – to polisacharyd wykorzystywany jako substytut błonnika pokarmowego, pozyskiwany z korzenia cykorii. Co ciekawe, związek ten odporny jest na działanie enzymów trawiennych organizmu ludzkiego, zatem zostaje w całości usunięty z ustroju. W efekcie syrop klonowy może być skuteczny w walce z zaparciami. Naukowcy potwierdzili też jego działanie redukujące stężenie cholesterolu i trójglicerydów w surowicy, a także wzmagające wzrost bakterii probiotycznych (bifidobacteria, Lactobacillus). Niektóre doniesienia mówią również o jego właściwościach przeciwdziałających neurodegeneracjom, zatem użyteczny może on być w terapii chorób takich jak Parkinson czy Alzheimer. Ostatnie badania wskazują także na jego protekcyjny i zdrowotny wpływ na wątrobę poprzez ochronę i regulację metabolizmu aminokwasów. Prowadzi to do ograniczenia produkcji amonu, będącego toksyną dla narządu.

Syrop klonowy – indeks glikemiczny, kalorie

Syrop klonowy w swym składzie zawiera szereg składników odżywczych, zwłaszcza węglowodany takie jak sacharoza, ale także aminokwasy, kwasy organiczne, witaminy (np. B2, niacyna), składniki mineralne (np. potas, wapń, magnez) czy związki fenolowe. Co ciekawe, zaledwie 60 ml syropu pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie na mangan oraz w 37% na witaminę B1, w 18% na cynk, w 7% na magnez i w 5% na potas i wapń. Ilość ta odpowiada mniej więcej ¼ szklanki. W przypadku antyoksydantów taka ilość dostarcza ok. 10–38% dziennego zapotrzebowania na te składniki. Odpowiedzialne są one właśnie za drogocenne właściwości syropu. Stanowi on wartościowy zamiennik cukru w diecie. Jest to produkt nieco mniej kaloryczny niż zwykła sacharoza, gdyż 100 g surowca dostarcza 270 kcal (cukier – 400 kcal), jednak w dalszym ciągu należy zachować umiar z jego spożywaniem. Związane jest to z faktem, że w jego składzie znajduje się w przeważającej ilości właśnie sacharoza. Jego Indeks Glikemiczny jest dość niski i wynosi 65. Oznacza to, że po jego spożyciu stężenie glukozy we krwi podniesie się dość szybko, ale równie szybko spadnie, zatem może dojść do stanu hipoglikemii.

Syrop klonowy – gdzie kupić, cena

Produkt ten niegdyś był dość trudno dostępny i straszył ceną. Obecnie dostać go można w sklepach ze zdrową żywnością, a także w prawie każdym większym mieście na specjalnie dla tego typu żywności przygotowanych półkach. Jego cena również zmalała i zbliżona jest do ceny naturalnego miodu. Najlepszy będzie syrop znajdujący się w szklanym opakowaniu, gdyż umożliwia ono przepuszczalność gazów. W efekcie świeżość produktu zostanie zachowana na dłużej. Te plastikowe najlepiej przechowywać w lodówce. Cena takiego surowca waha się od 20 do 40 złotych za 250–330 ml. Właśnie z tego względu warto spróbować samemu wykonać taki produkt w domu.

Jak zrobić syrop klonowy?

Wysokie ceny syropu klonowego w sklepach skłaniają do przygotowania go w domowym zaciszu. Proces ten jest stosunkowo prosty, a z pewnością tani. Metoda ta została co prawda usprawniona, jednak jednocześnie jest niezmienna od lat. Syrop pozyskiwany jest w momencie rozpoczęcia wegetacji. Wówczas przepływający z korzeni do korony sok drzewa niesie ze sobą zmagazynowane dotąd węglowodany. Trwa to najczęściej od 4 do 8 tygodni, zależne jest to od warunków pogodowych. Przypada zwykle na okres od końca lutego do początku kwietnia. W drzewach klonu nawierca się od jednego do trzech otworów (zależne jest to od średnicy pnia) i umieszcza w nich krany. Z jednego drzewa pozyskuje się ok. 35–50 l (30–40-letnie drzewo), a do przygotowania 1 l syropu konieczne jest odparowanie wody z 20–50 l soku pozyskanego z drzewa. Istotne jest, by pamiętać, że syrop nie może być zbyt długo gotowany. Wówczas dojdzie do krystalizacji, a niedostatecznie zagęszczony szybciej się popsuje. Gotowy produkt przelewa się do butelek (najlepiej szklanych, jak wyżej).

Podsumowując, syrop klonowy jest produktem mogącym stanowić zdrową alternatywę dla powszechnie stosowanego cukru. Poza doznaniem słodyczy dostarcza niestety dość dużo energii, ale jednocześnie także wielu witamin i składników mineralnych, w tym antyoksydantów niezwykle skutecznych w walce z chorobami, m.in. cywilizacyjnymi. Cena produktu jest dość wysoka, jednak bez większych problemów można samodzielnie podjąć się jego przygotowania.

Literatura:

  1. Kamei A., Watanabe Y. i in., Administration of a maple syrup extract to mitigate their hepatic inflammation induced by a high-fat diet: a transcriptome analysis, Biosci Biotechnol Biochem, 2015,
  2. Maisuria V. B., Hosseninidoust Z., Tufenkji N., Polyphenolic extract from maple syrup potentiates antibiotic susceptibility and reduces biofilm formation of pathogenic bacteria, Appl Environ Microbiol, 2015,
  3. Sun J., Ma H. i in., Detection of Inulin, a Prebiotic Polysaccharide, in Maple Syrup, J Agric Food Chem, 2016,
  4. Yamamoto T., Uemura K. i in., Inhibitory effect of maple syrup on the cell growth and invasion of human colorectal cancer cells, Oncol Rep, 2015.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Słodziki – wady i zalety…

Coraz więcej z nas szuka jednak alternatywy dla białych kryształów, które osłodzą życie równie skutecznie, co biały cukier, nie przynosząc jednocześnie tylu negatywnych skutków zdrowotnych. Czy wszystkie słodziki to idealna,… Czytaj dalej...
czym posłodzić herbatę? słodziki zamiast cukru?
Substancje słodzące

Czym można posłodzić herbatę? Słodzik…

W ostatnich latach konsumpcja czystego białego cukru w Polsce spadła. Wynika to w dużej mierze z faktu, że coraz więcej osób wykazuje zainteresowanie zdrową dietą. Niemniej jednak spożycie cukru ogółem… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Substancje słodzące

    Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    1

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.