bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 11 kwietnia, 2024

Ze względu na niepowtarzalny smak i właściwości odżywcze porzeczki cieszą się dużą popularnością w kuchni oraz często uprawiane są jako rośliny w przydomowych ogródkach. Gatunków porzeczek wyróżnia się wiele, a najczęściej uprawiane w polskich ogrodach są porzeczki czarne, czerwone i rzadziej białe.

Sezon na porzeczki

Sezon na porzeczki zaczyna się z końcem czerwca, a w pełni rozkwita w lipcu umożliwiając plantatorom zbiór tych owoców. Jakość oraz ilość plonów zależna jest od miejsca uprawy, warunków atmosferycznych oraz innych czynników środowiskowych, które warunkują dojrzewanie owoców. Uważa się, że krzewy porzeczki są dość łatwe w uprawie, stąd często pojawiają się one w ogródkach przydomowych. Co więcej o tej porze roku można owoce porzeczki zakupić również na targach czy bazarach, a ich właściwości odżywcze są najlepsze bezpośrednio po zerwaniu z krzaka. Obróbka termiczna owoców zmniejsza ich zdrowotne właściwości, stąd im mniejsza ingerencja w obróbkę owoców tym większe korzyści odżywcze.

Rodzaje porzeczki

Porzeczka to krzew z rodziny agrestowatych obejmujących około 150 różnych gatunków roślin cechujących się innymi wartościami organoleptycznymi czy odżywczymi. W Polsce rośnie wiele gatunków tych krzewów, które mogą być wykorzystywane jako rośliny owocowe lub ozdobne. Wśród gatunków flory uprawianych na terenach naszego kraju wyróżniamy porzeczkę agrest, alpejską, czarną, krwistą, złotą i zwyczajną. Porzeczka występuje również na terenie Europy, Azji, Australii, Ameryki Południowej i Nowej Zelandii, a jej światowa produkcja wykazuje tendencję wzrostową. Co ciekawe szacuje się, że Polska zaraz po Rosji jest największym światowym producentem tego owocu. Najczęściej uprawianym rodzajem porzeczki jest porzeczka czerwona, czarna oraz biała.

Jakie właściwości zdrowotne mają porzeczki?

Ze względu na doskonały skład chemiczny owoców wykazują one wiele działań prozdrowotnych, stąd stanowią niezbędny składnik diety w sezonie ich zbiorów. Porzeczki, regulują trawienie, łagodzą niestrawność oraz pobudzają łaknienie. W wyniku działania moczopędnego i napotnego doskonale oczyszczają organizm, regulują nadciśnienie tętnicze i zmniejszają opuchliznę. Stosuje się je również w celu łagodzenia migren, utrzymującej się gorączce czy kamicy nerkowej. Ze względu na zawartość flawonoidów wykazują działanie przeciwutleniające i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Porzeczki zalecane są również w profilaktyce miażdżycy i chorób serca.

Jakie składniki składniki odżywcze mają porzeczki?

Niezależnie od gatunku porzeczki, każdy z nich cechuje się wysoką zawartością składników odżywczych, stąd warto włączać je do swojej diety. Porzeczki dostarczają witamin A, P, E, PP, K i prowitaminę A oraz składników mineralnych tj. wapń, magnez, potas, siarka, żelazo, mangan czy cynk. Co więcej są one bogatym źródłem cukrów prostych – glukozy, fruktozy oraz kwasów organicznych – cytrynowego, jabłkowego czy winowego. Pojawiły się badania porównujące wartość odżywczą porzeczek o różnej barwie i na tej podstawie wyłoniono wnioski, że porzeczki czarne i białe charakteryzowały się większą wartością odżywczą ogółem. Co ciekawe najwięcej składników mineralnych ogółem dostarczały owoce porzeczki czarnej, a z kolei porzeczki białe były bogate w żelazo, cynk i mangan. Niezależnie jednak od koloru owocu zaleca się włączenie tego produktu podkreślają przede wszystkim przeciwutleniające działanie oraz bogactwo niezbędnych dla zdrowia związków mineralnych i witamin.

Czy porzeczki wpływają na urodę?

Porzeczki znajdują się w składzie wielu preparatów służących poprawie urody i wpływających korzystnie na cerę, szczególnie dojrzałą i z problemami trądzikowymi. Działanie odmładzające dotyczy przed wszystkim właściwości napinających i odżywczych, dzięki którym uzyskuje się efekt niwelujący zmarszczki skóry. Wysoka zawartość witaminy C sprzyja wygładzeniu skóry i walce z chorobami skóry. Porzeczki są więc polecane w celu odmłodzenia, wygładzenia i poprawy kolorytu skóry.

Przepisy z wykorzystaniem porzeczek

Koktajl z porzeczek

Przepis na 2 porcje
Szklanka czerwonych porzeczek
1 banan
1 szklanka mleka 1.5%
Garść szpinaku

Sposób przygotowania:
Banan obrać, porzeczki i szpinak umyć. Owoce z dodatkiem mleka zblendować na gładką masę. Koktajl stanowi idealną propozycję na II śniadanie lub podwieczorek.

Dżem z czarnej porzeczki

1 kg czarnej porzeczki
400 g cukru

Sposób przygotowania:
Owoce porzeczki umyć oraz obrać. Całość wraz z cukrem gotować na małym gazie przez około 1-2 h, aż do momentu zgęstnienia. Przez cały czas mieszać drewnianą łyżką. Po ugotowaniu dżem umieścić w wyparzonych słoiczkach, a następnie należy przygotowany produkt pasteryzować. Po ukończonym procesie dżem w słoikach zostawić do góry dnem na całą noc, aż do wystygnięcia.

Podsumowanie

Porzeczki to idealny składnik diety szczególnie w sezonie ich zbioru, czyli okresie wakacyjnym. Wykazują silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu korzystnie wpływają na zdrowie i urodę człowieka.

 

Małecka- Jurgiel G., Buchwał A., „CHarastetystyka składu chemicznego owoców porzeczki uprawnej w regionie Pomorza Zachodniego .”, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 6 (109), 90 – 101
Ambrożewicz E., Skrzydlewska E., „Skład chemiczny czarnej porzeczki.”, Farm Przegl Nauk, 2009, 10

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
2/5 - (4 głosów)
Autor artykułu:
Justyna Paroń
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    owoce

    Poziomka i liście poziomki. Właściwości lecznicze liści poziomki

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.