Mirakulina – właściwości, źródła. Tabletki z mirakuliną, cena
Aktualizacja: 30 kwietnia, 2024
Mirakulina jest produktem stosunkowo mało znanym wśród Polaków. Ze względu na ograniczoną dostępność skupiającą się jedynie w internecie ciężko o powiększenie grona jej konsumentów. Dodatkowo cena okazuje się być dość wysoka. O tym czy warto sięgnąć po to białko i jakie właściwości wykazuje przeczytasz w artykule.
Mirakulina
Mirakulina jest właściwie białkiem, a dokładniej glikoproteiną, a więc połączeniem białka i węglowodanu. Składnik ten znajduje się w roślinie zwanej Synsepalem słodkim, która występuje na terenie Afryki Zachodniej. Wśród mieszkańców tamtych rejonów nazywana jest „cudownym” lub „magicznym” owocem. W Europie pojawiła się dopiero w 1725 roku dzięki francuskiemu podróżnikowi i kartografowi – Chevalier des Marchais. Odkrywca ten zdumiony był miejscową popularnością „magicznego” owocu, zatem postanowił sprowadzić je do ojczyzny.
Charakteryzuje się ono zdolnością do zmiany odczuwalnego smaku z kwaśnego na słodki poprzez wiązanie się z receptorami smaku słodkiego. Ze względu na jej specyficzne wymagania, jej hodowla w klimacie innym niż tropikalny jest bardzo trudna. Na szczęście dzięki naukowcom oraz idei modyfikacji genetycznej udało się w Japonii otrzymać nawet 40 ug mirakuliny z 1g sałaty. Jest to znakomite odkrycie biorąc pod uwagę silne działanie tego egzotycznego białka. Dzięki temu możliwe jest jej uzyskanie w rodzimych europejskich roślinach. Ważne jest by pamiętać, że mirakuliny nie dodaje się, tak jak pozostałe słodziki, do potrawy czy produktu, a jedynie żuje owoc lub ssie tabletkę z jej ekstraktem przed rozpoczęciem posiłku. Efekt ten utrzymuje się od ok. 15 minut do nawet 2 godzin. Zależne jest to jaki posiłek jemy i płyn pijemy. Najłatwiej pozbyć się powstającego posmaku poprzez wypicie herbaty, gdyż wrażliwa jest ona na wysoką temperaturę.
Właściwości mirakuliny
Szczególnie ciekawy jest fakt, iż spożycie mirakuliny wywołuje efekt słodyczy porównywalny z tym występującym po spożyciu cukru. Odnotowano nawet, iż wiąże się z receptorem słodkości nawet 1 mln razy silniej niż sztuczne środki słodzące, a 100 mln mocniej niż cukry. Ze względu na bardzo niską kaloryczność tego białka idealnie nadaje się dla osób będących na diecie redukcyjnej czy cierpiących na otyłość. Ludzie często uzależnieni są od smaku słodkiego i nie potrafią bez niego funkcjonować, a przecież cukier to wiele dodatkowych kalorii spożywanych np. poprzez picie słodkich napojów czy spożywanie słodyczy. Właśnie dzięki mirakulinie możemy nie rezygnować z tej przyjemności jednocześnie przynosząc korzyści dla zdrowia.
Co ważne badania naukowe w tym temacie odnotowały, iż niezwykle skuteczna jest w przypadku nowotworów, zwłaszcza chemioterapii, gdyż powoduje ona wzrost apetytu, który zwykle znika całkowicie lub w większości w czasie trwania choroby. Spożycie owego składnika eliminuje „metaliczny posmak” będący efektem ubocznym kuracji, zatem polepsza znacząco jakość życia chorych. Ponadto uważa się, że działa ona niejako jak afrodyzjak poprzez zniesienie barier w kontaktach intymnych i wzmożenie doznań. Dodatkowo okazuje się, że ma bardzo ciekawy i niespotykany smak, a więc warto skusić się po nią dla doświadczeń organoleptycznych. Do chwili obecnej nie odnotowano niekorzystnych efektów występujących po spożyciu czy związanych z długotrwałym spożyciem tego białka.
Mirakulina – źródła
Jagody Synsepalu można spotkać w warunkach naturalnych na terenach zachodniej Afryki, gdzie stosowany jest już od wieków. Obecnie „cudowny” owoc hodowany jest w celach komercyjnych także na Florydzie, Tajwanie czy w Ghanie. Najczęściej stosowany jest jednak w Japonii, której społeczność dosłownie zakochała się w jego właściwościach, a szczególnie organoleptycznych odczuciach, które wywołuje. W naszym kraju dostępna jest jedynie w postaci kapsułek, ze względu na przepisy, które mówią, iż jest tzw. „nową” żywnością, która wymaga dokładnej oceny bezpieczeństwa jej stosowania. Niestety nie zostały one przeprowadzone, a więc jak na razie dostępna jest jedynie w internecie na polskich lub nawet anglojęzycznych stronach aukcyjnych.
Mirakulina – tabletki
W Internecie można spotkać pastylki z zawartością mirakuliny. Okazuje się, że ekstrakt spożywany w postaci drażetek może wydłużać żywotność zawartego w nim białka nawet do 24 miesięcy. Jest to jedyna forma tegoż białka, jaką można dostać w naszym kraju. Ponieważ nie jest ona naturalnie uprawiana w naszym klimacie, a konieczne badania, które należy wykonać, by mogła być wprowadzona na polski rynek, nie zostały wykonane nie ma możliwości otrzymania świeżego czy suszonego owocu.
Mirakulina – cena
Cena mirakuliny jest niestety dość wysoka. Za opakowanie zawierające 10 tabletek tego białka należy zapłacić aż 80 zł, natomiast za 20 porcji nawet 120 zł. Łatwo wykonać szacunek, iż jedna tabletka to koszt ok. 9 zł. Wraz ze wzrostem szacowanych porcji cena maleje. Zapewne związana jest ona z trudnościami, jakie wywołuje hodowla rośliny, a także jej mała powszechność, gdyż mało kto wie, szczególnie w naszym kraju, czym jest i jak działa mirakulina. Do ostatecznej kwoty doliczyć należy dodatkowo koszt dostawy, a więc cena jaką przyjdzie nam zapłacić za tak niewielką ilość produktu jest dość absurdalna. Właśnie z tego względu włączenie jej do diety w obecnych czasach jest bardzo ciężkie pod względem finansowym.
Podsumowując Mirakulina jest białkiem niewątpliwie wywołującym szereg niezwykle pozytywnych korzyści dla naszego organizmu. Jest idealnym produktem zarówno dla diabetyków, jak i osób otyłych czy dbających o sylwetkę. Wspomaga całkowitą rezygnację z cukru i ułatwia funkcjonowanie podczas chemioterapii niwelując niektóre skutki uboczne. Niestety cena tegoż produktu jest dość wysoka, zatem nie jest on dostępny dla każdego.