bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Musztarda – właściwości. Przepis na musztardę

Musztarda – właściwości. Przepis na musztardę

musztarda jak zrobić musztardę
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Musztarda jest produktem, który znajduje się w lodówkach większości domów. Stosowana jest jako dodatek urozmaicający smak potraw, zarówno tych na zimno, jak i tych na gorąco. Popularna jest szczególnie w sezonach grillowych. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o musztardzie i jej wartościach odżywczych!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Musztarda
  • Musztarda – właściwości
  • Czy musztarda jest zdrowa?

Musztarda

Musztarda ceniona jest przede wszystkim za jej charakterystyczny smak, dlatego dodaje się ją do innych dań. Jej głównym składnikiem są nasiona gorczycy, a resztę stanowi ocet, sól oraz woda. Na sklepowych półkach znaleźć można bez trudu różnorodne rodzaje tego przysmaku. Spowodowane jest to użyciem różnych rodzajów ziaren gorczycy, a także występowaniem dodatków, takich jak miód, chrzan czy imbir. Niestety większość z tych dostępnych w marketach musztard ma w składzie niepożądane substancje dodatkowe, które są zbędne i jedynie pogarszają wartość odżywczą produktu. Właśnie z tego względu, wybierając dany surowiec dla siebie, należy zwrócić uwagę na jego skład i wybrać najlepszy, a więc taki, który zawiera jak najmniej konserwantów i środków chemicznych, a cukier (jeśli jest obecny) na najlepiej 5. lub dalszej pozycji. Oczywiście w niezwykle prosty sposób można ją też wykonać samodzielnie. W tym celu wystarczy 6 łyżek ziaren gorczycy zmielić i wymieszać dokładnie z 3 łyżkami wody, łyżką octu winnego i ½ łyżeczki soli. Tak przygotowaną przekłada się do słoiczków, szczelnie zamyka i przechowuje w lodówce przez 1–2 miesiące.

Musztarda – właściwości

Ze względu na skład musztardy bez wątpienia można stwierdzić, że dostarcza ona wielu właściwości zdrowotnych. Można jej przypisać m.in. korzystny wpływ na układ pokarmowy, gdyż zapobiega niestrawności i usprawnia trawienie. Dodatkowo charakteryzuje się działaniem oczyszczającym i antybakteryjnym. Z uwagi na obecność witamin z grupy B, a także żelaza, wapnia czy magnezu, cechuje się funkcją stymulującą układ krążenia, a nawet aktywność mózgu. Sam Pitagoras twierdził: „Musztarda wyostrza umysł”. Ponadto jej spożycie wspomaga pracę układu immunologicznego, układu nerwowego oraz wątroby. Świetnie nadaje się dla osób dbających o sylwetkę, gdyż jej łyżka stołowa dostarcza jedynie 18 kilokalorii. Co więcej, odnotowano, że musztarda zapobiega wystąpieniu miażdżycy i chorób serca, a także obniża stężenie cholesterolu. Składniki aktywne wykazują działanie żółciopędne poprzez pobudzenie wątroby, trzustki oraz żołądka.

Czy musztarda jest zdrowa?

Zagadnienie zdrowotności musztardy jest trudne do ocenienia. Oczywiście musztarda przygotowana samodzielnie w domu czy też zakupiona w sklepie, lecz składająca się z naturalnych składników, bez zbędnych dodatków, bez wątpienia jest zalecana do spożycia i dostarcza wielu substancji odżywczych, a także wykazuje właściwości zdrowotne. Wynikają one głównie z obecności gorczycy. Niestety produkty z wadliwym składem, pełne chemikaliów czy dużych ilości cukru, dostarczają zbędnych kalorii i mogą wpłynąć na rozwój innych przypadłości, np. cukrzycy.

Podsumowując, musztarda jest produktem, którym bez wątpienia warto urozmaicać potrawy, nadając im charakterystycznego smaku. Dobrze jest zwrócić uwagę na skład wybieranego przez nas surowca, by zawierał on wyłącznie niezbędne składniki, a nie szereg niepotrzebnych dodatków. Pamiętajmy, że zawsze możemy przygotować własną musztardę, wówczas będziemy pewni jej składu i właściwości.

Literatura:

  1. Ochmanska, E., „Raport: mokre przyprawy”, Trendy Food, 2006, 2/30–32,
  2. Sawicka B, Kotiuk E., „Evaluation of health of mustards in the aspekt of obligatory norms”, Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 2016, 5(2)/165–177,
  3. Sawicka B., Malinowska M., Skiba D., Kiełtyka-Dadasiewicz A., Krochmal-Marczak B., „Towaroznawcza ocena musztard na rynku europejskim”, Żywność dla Świadomego Konsumenta, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, 2016, 73–84.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Ranking ketchupów znanych marek

Sos sosowi nie równy tak jak i ketchup, ketchupowi. Aby się nie pogubić, warto zorientować się, które produkty warte są naszej uwagi, a które z miejsca powinniśmy ominąć. Czytaj dalej...

Porównanie majonezów popularnych marek –…

Wybierz najlepszy i najzdrowszy majonez z dostępnych na rynku! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > przyprawy

    przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.