Jak wybrać, jeść i przechowywać awokado? Przekąski z awokado
Owoc awokado dostępny jest do kupienia przez cały rok. Można wykorzystać go do wielu przekąsek i potraw. Czym się kierować przy zakupie oraz jak przechowywać owoc w domu?
7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego
Mleko gryczane jest roślinną alternatywą dla napojów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Zawarte w gryce składniki odżywcze sprawiają, iż dorównuje ono, pod względem wartości odżywczej, mleku krowiemu. Poznaj zdrowotne właściwości płynące z konsumpcji mleka gryczanego.
7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego
Alternatywą dla mleka krowiego stały się napoje roślinne, a mamy ich do wyboru całkiem sporo: migdałowe, orzechowe, kokosowe, sojowe, ryżowe, owsiane czy jaglane. Jedne są bardziej znane i co za tym idzie lepiej dostępne, inne dopiero walczą o uwagę konsumentów. Jednym z mniej popularnych, ale wartych zakupu ze względu na swoje właściwości, jest mleko jaglane.
Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?
Kupując warzywa i owoce zawsze warto kierować się ich sezonowością. Mają one wówczas najwięcej składników mineralnych, witamin i innych aktywnych substancji, a do tego ich cena jest niższa. Latem mamy do dyspozycji m.in. owoce jagodowe, takie jak poziomki, jeżyny, jagody leśne i maliny.
5 naturalnych probiotyków, które możesz przygotować w domu
Ludzie już od czasów starożytnych zajmowali się zdrowiem, badając wpływ roślin i pożywienia na kondycję organizmu i jego możliwości regeneracji. Już wtedy istniało przekonanie o korzystnym wpływie mlecznych napojów fermentowanych na przewód pokarmowy. Z czasem odkryto istnienie flory jelitowej, nad którą badania trwają do dziś.
Jak gotować ryż brązowy? Poznaj jego właściwości, kalorie i przepisy
Podstawowym źródłem węglowodanów złożonych w diecie są produkty pełnoziarniste tj. żytnie pieczywo, płatki owsiane, otręby, grube kasze, razowe makarony oraz ryż brązowy. Produkty te długo rozkładają się w organizmie, dlatego wydłużają uczucie sytości po ich spożyciu. Stanowią naturalne źródło witamin i minerałów w naszej diecie.
Właściwości lecznicze mąki ziemniaczanej – skuteczna na włosy, twarz i odparzania
Mąka ziemniaczana to drobny, biały proszek, bez obcych zapachów i posmaków, zawierający ok. 84% skrobi, uzyskiwanej z bulw ziemniaków. Produkt ten nie jest rozpuszczalny się w zimnej wodzie, w połączeniu z gorącą wodą tworzy krystaliczny kleik, który znalazł szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Poznajmy zatem jej właściwości lecznicze i sposób wykorzystania.
Ogórek morski (swanson) – właściwości i zastosowanie
Ogórek morski jest dość mało popularny w Polsce. Większości nazwa ta kojarzy się z pewnością ze znanym nam doskonale ogórkiem zakupywanym w sklepie czy sadzonym w ogródku. Nic bardziej mylnego! Swanson jest organizmem morskim o bogatym składzie i niesamowitych właściwościach leczniczych. Przeczytaj artykuł i je poznaj.
Czym się różnią frytki belgijskie od holenderskich? Jak zrobić domowe frytki z piekarnika?
Frytki są jednym z najpopularniejszych na świecie dodatków do potraw. W wielu krajach przygotowywane są na różne sposoby. Czym charakteryzują się frytki belgijskie i holenderskie? Jak przygotować domową alternatywę dla smażonych frytek?
Dieta po 40. roku życia – jadłospis, przepisy. Jaka jest najlepsza dieta odchudzająca po 40. roku życia?
Właściwą dietę powinno stosować się od urodzenia – co zrobić, gdy jednak zabrakło wiedzy i lub rozsądku w zakresie jedzenia i po 40. latach postanowi się zmianę nawyków żywieniowych? Jak powinna wyglądać dieta odchudzająca po 40. roku życia?
Właściwości szałwii hiszpańskiej. Jak stosować szałwię hiszpańską?
Od kilku dobrych lat nasiona chia cieszą się ogromną popularnością. Oprócz tego, że naładowane są ogromną ilością składników odżywczych, liczba ich zastosowań w kuchni wydaje się nie mieć końca. Jakie właściwości posiadają nasiona chia i jak można wykorzystać je w przygotowywaniu potraw?
Amla (agrest indyjski) – właściwości odchudzające
Agrest jest rośliną, którą zna każdy z nas, np. z przydomowego ogródka. Okazuje się, że Indie mają swoją odmianę owego specjału, która niezwykle bogata jest w składniki o działaniu przeciwutleniającym. Anka jest skuteczna nie tylko w niwelowaniu ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych (jak np. nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, otyłość), ale także o wiele poważniejszych przypadłości, takich jak nowotwory czy marskość wątroby. Przeczytaj artykuł i poznaj więcej dobroczynnych właściwości agrestu indyjskiego!
Ryba sandacz – właściwości, przepisy. Jak przyrządzić sandacza?
Sandacz – czym się charakteryzuje, jak go spożywać? Przepisy z sandacza
Grzyby Maitake – właściwości i przepisy
Grzyby Maitake są od lat doceniane przede wszystkim ze względów spożywczych. Są łatwo dostępne i nietrudne w przygotowaniu. Charakteryzują się również zawartością składników aktywnych, odpowiedzialnych za działanie zdrowotne. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o drogocennych właściwościach tego produktu.
Dorada ryba – wartości odżywcze, przepisy
Większość osób zdaje sobie sprawę z tego, że ryby, oczywiście te poławiane z dobrych źródeł, najlepiej zimnowodnych, są niezwykle zdrowe. Nie wpływa to jednak na zwiększenie częstości ich spożycia. Polacy wciąż jedzą niewiele ryb, a niekiedy nawet w ogóle. Jedną z nich, stosunkowo słabo jeszcze popularną, jest dorada. Cechuje się ona niezwykle delikatnym mięsem oraz… niską kalorycznością! Przeczytaj artykuł i poznaj więcej jej właściwości.