bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Guma ksantanowa – zastosowanie i szkodliwość

Guma ksantanowa – zastosowanie i szkodliwość

guma ksantanowa
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 10 marca, 2025

Guma ksantanowa to bardzo popularny składnik do żywności. Na rynku znajduje się szereg rodzajów przemysłowo przetworzonej żywności, w których skład wchodzi właśnie ona. Na próżno szukać jej w produktach ekologicznych, zdrowych, czy tych pochodzących z gospodarstwa domowego. Niewiele osób wie do jakich celów jest stosowana i jakie przynosi skutki. Dodatkowo jej oznaczenie przez literkę E wzbudza kontrowersje, przez co zwykle uważana jest za szkodliwą, ale czy słusznie?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Guma ksantanowa
  • Guma ksantanowa – zastosowanie
  • Guma ksantanowa – szkodliwość

Guma ksantanowa

Guma ksantanowa, określana symbolem E415, powstaje w wyniku enzymatycznej syntezy węglowodanów przez szczepy bakterii Xanthomonas camperstris. Składnik ten jest koloidem zbudowanym z glukozy, mannozy oraz kwasu glukuronowego, występuje w postaci handlowej jako biały proszek. Jest to jedna z wielu substancji teksturotwórczych. Okazuje się, że jest to jeden z 30 najpopularniejszych dodatków do żywności w Unii Europejskiej oraz w USA. Co ciekawe sama guma ksantanowa nie tworzy żeli, jednak w połączeniu z mączką chleba świętojańskiego już tak. W efekcie powstaje elastyczna i sprężysta masa, odporna na zrywanie. Wykazuje ona stabilność w szerokim zakresie pH oraz odporność na warunki środowiska czy procesy fizyczne.

Guma ksantanowa – zastosowanie

Guma ksantanowa znajduje zastosowanie jako zagęstnik w produktach przemysłowo przetworzonych, takich jak sterylizowane konserwy, mrożonki i przekąski. Dodatkowo w zalewach do sałat pełni funkcję stabilizującą. Często jest składnikiem galaretek, słodyczy, produktów mlecznych, a także kasz czy zbożowych płatków śniadaniowych. Co ciekawe znajduje się również w karmie dla zwierząt, a nawet w papierosach. Uważa się, że z powodzeniem może stanowić zamiennik tłuszczu, stąd jej częsta obecność w składzie beztłuszczowych dressingów sałatkowych. Udowodniono jej pozytywny wpływ na wyroby cukiernicze, poprzez ograniczenie wycieku wody i w efekcie rozmiękania ciasta. Dzięki temu finalnie otrzymywany jest produkt o znacznie większej chrupkości. Bardzo często stosowany jest przy wypieku pieczywa bezglutenowego, stając się substytutem tego białka.

Guma ksantanowa – szkodliwość

Gumę ksantanową uznaje się za całkowicie nieszkodliwą w zastosowaniu spożywczym. Ostrożność należy zachować w przypadku osób cierpiących na alergię na kukurydzę, pszenicę lub soję. W takich przypadkach należy unikać jej obecności w składzie produktów. Innym wyjściem jest staranny dobór produktów i wybór tego, w którym guma została wyprodukowana z nieuczulającego substratu.

Podsumowując guma ksantanowa to popularny dodatek do żywności. Znajdując ją w składzie produktu często przez nas wybieranego nie popadajmy w panikę. Ze względu na to, iż jest to produkt całkowicie bezpieczny, pod warunkiem braku alergii na któryś z wyżej wymienionych surowców, nie powinien wzbudzać obaw konsumentów. Oczywiście, ze względu na to, iż zwykle są to produkty wysoko przetworzone, znacznie zdrowsze będą te naturalne, nisko przetworzone, jednak dodatek omawianego składnika nie obniża jakości produktu.

 

Literatura:

  1. Statham: „E213. Tabele dodatków i składników chemicznych czyli co jesz i czym się smarujesz.”, Wydawnictwo RM, Warszawa, 2014.
  2. E. Sikorski: „Chemia żywności. Tom 1. Składniki żywności.”, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2007.
  3. E. Sikorski: „Chemia żywności. Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka.”, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2007.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Dozwolone i niedozwolone substancje dodatkowe…

Co to jest substancja dodatkowa i czy może pozytywnie wpływać na zdrowie konsumentów? Czytaj dalej...

Żywność wysoko przetworzona. Definicja i…

Żywność przetworzona, dowiedz się co to jest i jaki ma wpływ na nasze zdrowie. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie > substancje dodatkowe

    substancje dodatkowe
    substancje dodatkowe

    Cytrynian sodu – właściwości, działanie, zastosowanie. Szkodliwość cytrynianu sodu

    substancje dodatkowe

    Guma arabska – zastosowanie i szkodliwość. Czy guma arabska jest zdrowa?

    kwas fosforowy szkodliwość właściwości
    substancje dodatkowe

    Zastosowanie i szkodliwość kwasu fosforowego

    astaksantyna

    Astaksantyna – właściwości i występowanie. Skutki uboczne stosowania astaksantyny

    kwas mlekowy właściwości zastosowanie
    1

    Kwas mlekowy – właściwości. Bakterie kwasu mlekowego

    kwas octowy zastosowanie właściwości
    substancje dodatkowe

    Kwas octowy – właściwości, zastosowanie, cena

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.