bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Mąka gryczana – właściwości, indeks glikemiczny, przepisy. Czy mąka gryczana posiada gluten?

Mąka gryczana – właściwości, indeks glikemiczny, przepisy. Czy mąka gryczana posiada gluten?

mąka gryczana właściwości przepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Kasza gryczana to produkt doskonale znany każdemu z nas, który często gości na naszych stołach. Wraz z rozwojem cywilizacyjnym i coraz szerzej popularyzowanym zdrowym stylem życia pojawiły się nowe rodzaje mąki, które według producentów są znacznie zdrowsze i korzystniejsze. Jednym z nich jest właśnie mąka gryczana. Przeczytaj artykuł by wiedzieć jakie ma właściwości i do czego ją stosować.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Mąka gryczana
  • Mąka gryczana – właściwości
  • Mąka gryczana – gluten, indeks glikemiczny
  • Mąka gryczana – przepisy

Mąka gryczana

Mąka ta otrzymywana jest poprzez zmielenie nasion gryki. Jest to proces niezmiernie prosty, który wykonać może każdy z nas w swoim zaciszu domowym, oszczędzając tym samym parę złotych. Kasza ta cechuje się bogatym składem, zwłaszcza analizując zawartość białka roślinnego (14g/100g produktu). Jest to ważne szczególnie z punktu widzenia wegan, gdyż dostarcza białek, które nie są syntetyzowane w organizmie (lizyna, arginina), a głównym ich źródłem są produkty mięsne. Charakteryzuje się dużą zawartością magnezu, potasu, sodu, miedzi, wapnia oraz selenu, a także witamin z grupy B. Ze względu na dużą zawartość błonnika idealnie nadaje się dla osób cierpiących na zaparcia.

Mąka gryczana – właściwości

Okazuje się, że białka wchodzące w skład gryki skutecznie obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL w surowicy krwi. Udowodniono także, że jej spożycie zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Co więcej jej spożycie obniża stężenie glukozy we krwi, jednocześnie usprawniając pracę przewodu pokarmowego i tym samym trawienie. Z tego względu idealnie nadaje się dla osób mających problemy z trawieniem czy cierpiących na cukrzycę, a także dbających o swoją sylwetkę. Zgodnie z doniesieniami naukowymi kasza gryczana charakteryzuje się dużą zawartością fenoli, które odpowiadają za jej właściwości zdrowotne. Cechują ją właściwości przeciwzapalne oraz przeciwmiażdżycowe. Odnotowano, że wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, jak również obniża ciśnienie. Tym samym pozytywnie wpływa na układ krążenia. Dzięki bogatej zawartości magnezu wspomaga ona regenerację mięśni.

Mąka gryczana – gluten, indeks glikemiczny

Gluten jest białkiem, a właściwie mieszaniną białek: gluteniny oraz gliadyny. Występuje on w ziarnach niektórych zbóż takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Gryka, podobnie jak przygotowywana z niej mąka gryczana są naturalnie wolne od glutenu będącego przyczyną wystąpienia problemów z układem trawiennym. Oznacza to, że nadaje się idealnie jako substytut mąki dla osób cierpiących na celiakię czy alergię na gluten. Dodatkowo okazuje się, że jej indeks glikemiczny jest równy 40, a więc jej spożycie nie skutkuje nagłymi zmianami stężenia glukozy we krwi. Właśnie z tego powodu jest zalecany dla diabetyków.

Mąka gryczana – przepisy

Dodatek wyłącznie mąki gryczanej do wypieków może wiązać się z pogorszeniem cech jakościowych, jednak jednocześnie z polepszeniem cech organoleptycznych. Dodatkowo nie zawiera glutenu, który odpowiedzialny jest za strukturę ciasta. Jego brak skutkuje otrzymaniem kruchego i rozpadającego się produktu końcowego. Właśnie z tego względu często mieszana jest z innymi gatunkami, np. mąką pszenną. Poniżej podam kilka przykładowych propozycji jej wykorzystania.

Przepis na naleśniki z mąki gryczanej

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • Szklanka wody,
  • Jajko.

Przygotowanie: rozpocznij od wymieszania ze sobą mąki, proszku do pieczenia, oliwy z oliwek, mleka, wody oraz jajka. Gotową mieszaninę wylewaj porcjami na mocno rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadź. Kiedy naleśnik zacznie odklejać się od patelni, przełóż go na drugą stronę.

rozwiń
Przepis na ciasto gryczane z jabłkami

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej,
  • Szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki wody,
  • Szklanka mleka, 2 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka.

Przygotowanie: na początku mąkę należy przesiać wraz z proszkiem, a jajka ubić z cukrem. Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę oraz olej, mleko wodę i kakao. Wymieszaj całość tak, aby połączyły się składniki. Jabłka pokrój w kostkę i dodaj do masy. Całość ponownie zamieszaj i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 minut w 180ᴼC.

rozwiń
Przepis na gryczane bliny

Składniki:

  • 0,5 l mleka,
  • 3 jajka,
  • 5 dag drożdży,
  • Szczypta soli.

Przygotowanie: mleko wlej do garnuszka i delikatnie podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Mąkę zalej ciepłym mlekiem i dobrze wymieszaj. Dodaj jajka, drożdże i sól. Ponownie wymieszaj, a następnie odłóż całość pod przykryciem na 15 minut, by ciasto urosło. Po tym czasie rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię i nakładaj dość cienką warstwę ciasta. Smaż bliny z obu stron na złoty kolor.

rozwiń

Podsumowując mąka gryczana jest produktem, który bez wątpienia warto włączyć do naszej kuchni. Poza niskim indeksem glikemicznym i szerokimi walorami zdrowotnymi (obniżanie stężenia cholesterolu, wzmacnianie naczyń krwionośnych, wspomaganie regeneracji mięśni), nie zawiera ona również glutenu, zatem jest idealnym substytutem mąki dla osób cierpiących na celiakię. Dodatkowo charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i szeregiem witamin oraz składników mineralnych. Co więcej ze względu na obecność białek, które nie są syntetyzowane w organizmie, są ważnym produktem dla wegan.

 

Literatura:

  1. A. Wojtasik, W. Daniewski, H. Kunachowicz: „Ocena wybranych produktów spożywczych w aspekcie możliwości ich stosowania w diecie bezglutenowej.”, Bromat. Chem. Toksykol. XLIII, 2010, 3/362-371.
  2. K. Dziedzic, D. Górecka: „Zawartość składników odżywczych w kaszy gryczanej prażonej i produktach ubocznych.”, Aparatura badawcza i dydaktyczna, 3/2010.
  3. J. Chłopnicka: „Gryka jako żywność funkcjonalna.”, Bromat. Chem. Toksykol., XLI, 2008, 3/249-252.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
mąka kukurydziana właściwości przepisy

Mąka kukurydziana – właściwości, przepisy,…

Kukurydza to jedna z najstarszych roślin uprawianych na całym świecie. Przetwory zbożowe produkowane z kukurydzy tj. mąka, kasza, grysik, skrobia oraz płatki, cieszą się największą popularnością wśród osób mających alergię… Czytaj dalej...
Teff - właściwości zastosowanie, maka teff, płatki teff, cena, przepisy
Produkty zbożowe

Teff – właściwości, mąka, płatki,…

Każdy z nas poszukuje żywności idealnej… żywności, której skład spełniałby podstawowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Od tysiącleci to właśnie zboża, a także rośliny należące do grupy pseudozbóż stanowiły… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Produkty zbożowe

    Dieta bezglutenowa Produkty zbożowe
    Produkty zbożowe

    Samopsza – właściwości. Mąka z pszenicy samopszy

    Produkty zbożowe

    Płaskurka – właściwości. Mąka i otręby z płaskurki

    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    Płatki ryżowe – właściwości, przepisy. Jak gotować płatki ryżowe?

    mleko gryczane właściwości

    7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego

    mleko jaglane właściwości
    2

    7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.