bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Semolina – co to jest, właściwości. Makaron i mąka z semoliny

Semolina – co to jest, właściwości. Makaron i mąka z semoliny

semolina makaron chleb maka
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 6 maja, 2024

Semolina jest surowcem służącym do przygotowania kasz oraz makaronów. Produkty z jej udziałem pojawiły się na sklepowych półkach niedawno i szybko zdobyły popularność. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym tak naprawdę jest semolina i czy warto ją spożywać.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co to jest semolina?
  • Semolina – właściwości
  • Makaron i mąka z semoliny

Co to jest semolina?

Semolina jest niczym innym jak gruboziarnistą mąką czy też kaszą otrzymywaną z pszenicy durum. Wywodzi się ze środkowej Azji, lecz uprawiana jest również w Chinach oraz na Bliskim Wschodzie. Charakteryzuje się licznymi właściwościami, a także wartościami odżywczymi. Wykorzystywana jest do produkcji makaronu czy kuskusu. Cechuje ją żółtawa barwa. Uważana jest za o wiele zdrowszy zamiennik mąki pszennej. Jest świetnym źródłem węglowodanów, a także białka i błonnika pokarmowego. Jest także znakomitym źródłem miedzi, żelaza, magnezu, fosforu, jak również witaminy B1, kwasu foliowego i pantotenowego. Ze względu na zawartość skrobi, dłużej utrzymuje efekt sytości. W swym składzie zawiera gluten, dlatego ostrożność zachować powinny te osoby, które nie tolerują lub eliminują to białko z diety. Obecnie największym producentem pszenicy durum oraz semoliny jest Kanada.

Semolina – właściwości

Semolina, a także produkty przygotowane z jej użyciem charakteryzują się licznymi właściwościami prozdrowotnymi, dzięki czemu jest ona  uznawana za o wiele zdrowszy substytut mąki pszennej. Wśród jej walorów wymienić można niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu powoduje mniejsze wahania stężenia glukozy we krwi po jej spożyciu. Dodatkowo ze względu na różnicę w zawartości białek glutenowych, zdarza się, że jest tolerowana przez osoby cierpiące na celiakię. Udowodniono poza tym, iż usprawnia trawienie oraz zwiększa uczucie sytości (dzięki dużej zawartości błonnika). Co więcej wspomaga regenerację mięśni (dzięki wysokiej zawartości magnezu) oraz poprawia funkcję nerek.

Warto wspomnieć, iż wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy, a także krążenia. Zgodnie z doniesieniami wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i jednocześnie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Niezwykle pozytywnie oddziałuje na tworzenie i funkcjonowanie krwinek czerwonych oraz metabolizm tłuszczów. W badaniach przeczytać można, że rekomendowana jest dla osób cierpiących na reumatyzm, artretyzm i raka prostaty. Badana jest również jej przydatności dla osób starszych, które zagrożone są demencją. Biorąc pod uwagę wysoką zawartość selenu, stwierdzić można, iż dostarcza cennych przeciwutleniaczy, które zapobiegają utlenianiu DNA i błon komórkowych.

Makaron i mąka z semoliny

Semolina w przemyśle stosowana jest przede wszystkim do produkcji makaronu (zwłaszcza tradycyjnego włoskiego, który charakteryzuje się jasnożółtą barwą), a także kaszy kuskus. Makarony z niej wykonane dłużej pozostają al dente, ponieważ semolina pochłania mniej wody niż pszenica. Dodawana do mąki pszennej, z której wypiekane jest pieczywo pomaga w uzyskaniu chrupiącej skórki. Bez wątpienia można ją także wykorzystywać do pieczenia, by uniknąć przywieraniu wypieków do blachy. Idealnie nada się do ciast oraz bułeczek czy naleśników i omletów. Ponadto smakować będą wyśmienicie placuszki oraz pizza z jej dodatkiem. Co ciekawe w Indiach służy do przygotowywania ostrych potraw, a w Niemczech dodawana jest do zup. Holendrzy przygotowują budynie z semoliny, a Szwedzi, Polacy, Ukraińcy oraz Finlandczycy – owsianki.

Podsumowując semolina to o wiele zdrowsza alternatywa dla mąki pszennej. Nie tylko pozwala na uzyskanie atrakcyjnego pod względem sensorycznym produktu, ale również jej spożycie zapewnia liczne efekty prozdrowotnych, oddziałując na układ krążenia czy pokarmowy. Dodatkowo wspomaga trawienie oraz funkcjonowanie nerek. Bez wątpienia jest to surowiec, który warto włączyć do swojej diety.

Literatura:

  1. Di Cagno R., De Angelis M., Alfonsi G., de Vincenzi M., Silano M., Vincentini O., Gobbetti M.: „Pasta Made from Durum Wheat Semolina Fermented with Selected Lactobacilli as a Tool for a Potential Decrease of the Gluten Intolerance.”, J. Agric. Food Chem., 2005, 53 (11)/4393–4402.
  2. Di Monaco, R., Cavella, S., Di Marzo, S., & Masi, P.: „The effect of expectations generated by brand name on the acceptability of dried semolina pasta.”, 2004, Food Quality and Preference, 15(5), 429-437.
  3. Hebrard A., Oulahna D., Galet L., Cuq B., Abecassis, Fages J.: „Hydration properties of durum wheat semolina: influence of particle size and temperature. Intenatioanal Symposium on Agglomeration, ALBI, FRANCE, MAY 29-31, 2001.
  4. Matsuo R. R., Dexter J. E.: „Relationship between some durum wheat physical characteristics and semolina milling properties.”, Canadian Journal of Plant Science, 60/49-53.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
makaron rodzaje przepisy
Produkty zbożowe

Makaron – skład, rodzaje, na…

Makaron – czy mogę jeść go na diecie? Czytaj dalej...
pszenica durum makaron durum jaki makaron wybrać?
Produkty zbożowe

Pszenica durum – mąka i…

Czym różni się mąka durum od mąki zwykłej? Jaki makaron warto wybierać do codziennych dań? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Produkty zbożowe

    Produkty zbożowe
    Produkty zbożowe

    Samopsza – właściwości. Mąka z pszenicy samopszy

    Produkty zbożowe

    Płaskurka – właściwości. Mąka i otręby z płaskurki

    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    zarodki pszenne właściwości przepisy
    1
    Produkty zbożowe

    Zarodki pszenne – właściwości, cena, gdzie kupić, przepisy

    płatki jęczmienne właściwości przepisy
    3
    Produkty zbożowe

    Płatki jęczmienne – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny. Płatki jęczmienne a odchudzanie

    makaron ryżowy właściwości przepisy
    Produkty zbożowe

    Makaron ryżowy – skład, przepisy. Jak ugotować makaron ryżowy?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.