bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Fasola – rodzaje, właściwości, przepisy. Jak gotować fasolę?

Fasola – rodzaje, właściwości, przepisy. Jak gotować fasolę?

fasola rodzaje fasoli jak gotować fasolę przepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Fasola to roślina, która gości praktycznie w każdym domu. Jest dodawana do wielu dań jako doskonałe źródło pełnowartościowego białka roślinnego oraz węglowodanów złożonych. Uznawana jest za swój korzystny skład, ale nie każdy wie, jak zdrowy jest ten strąk oraz jego kiełki.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Fasola
  • Rodzaje fasoli
  • Właściwości fasoli
  • Jak gotować fasolę?
  • Fasola – przepisy

Fasola

Fasola jest rośliną jednoroczną z rodziny Fabaceae. Wywodzi się z Ameryki Południowej, w szczególności z Chile oraz Peru. Rozpowszechniona została po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba i uprawiana od tego czasu w wielu krajach. Jako surowiec leczniczy użyteczne są wyłącznie strąki odmian o kwiatach białych. Jest źródłem wielu składników mineralnych, a także bogatą skarbnicą witaminy C i E. Ponadto charakteryzuje się obecnością antyoksydantów, m.in. polifenoli. Dodatkowo dostarcza dużej ilości pełnowartościowego białka roślinnego, zatem jest niezbędnikiem w diecie każdego weganina.

Rodzaje fasoli

Wyróżnia się ok. 500 odmian tej rośliny, charakteryzujących się różną wysokością, barwą, a nawet smakiem i kwiatem. W Polsce występuje fasola zwykła oraz wielokwiatowa. Pierwsza charakteryzuje się niewijącym pędem osiągającym wysokość do połowy metra, a drugie wymagają podpór, gdyż ich pęd pnie się na wysokość nawet 4 m. Do rodziny fasoli zaliczają się także azjatyckie gatunki, takie jak: aduki czy mung. Występują także różne barwy surowca jak biała (Jaś, boston, cannellino), beżowa (pinto), zielona (flażeolet), różowa (nerkowa) oraz czarna.

Właściwości fasoli

Fasola bogata jest w pochodne związki guanidyny, które znane są z działania przeciwcukrzycowego, zwłaszcza w początkowych fazach choroby. Według badań, stosowanie surowca w tym okresie, pozwala uzyskać wyniki podobne, a niekiedy nawet lepsze niż w przypadku stosowania leków. Skuteczne wydają się być także w bardziej zaawansowanym stopniu tej przypadłości, jako środki pomocnicze. Naukowcy odnotowują również aktywność fasoli wzmacniającą działanie leków czy ziół o podobnym działaniu przeciwcukrzycowym. Według źródeł naukowych już 1 filiżanka naparu z tej rośliny jest tym samym co 3 jednostki insuliny. [2] Inną korzystną właściwością, ze zdrowotnego punktu widzenia, jest działanie moczopędne. Co ciekawe jest tym silniejsze, im bardziej upośledzona jest funkcja nerek. Podobnie jak w przypadku cukrzycy, wykazuje synergizm w połączeniu z innymi związkami czynnymi surowców moczopędnych, co oznacza, że zwiększa siłę ich działania. Dzięki temu przeciwdziała nagromadzeniu w ustroju nadmiernej ilości kwasu moczowego. Leczniczo wpływa także na schorzenia nerek, moczowodów oraz pęcherza moczowego, a nawet w kamicy, zwłaszcza fosforanowej. Wyniki badań wykazują także działanie w przypadku choroby reumatycznej oraz skazy moczanowej. Fasolę stosuje się również pomocniczo w leczeniu łuszczycy. Ponadto z fasoli białej i czerwonej izolowana jest fasolamina. Na temat jej  działania przeczytasz w naszym artykule.

Jak gotować fasolę?

Ze względu na obecne w fasoli lektyny, nie jest ona lekkostrawna, w przypadku nieprawidłowego przyrządzenia i może wywołać różnorodne problemy żołądkowo-jelitowe, t.j. wzdęcia i gazy. By tego uniknąć należy przepłukaną fasolę zamoczyć w wodzie przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc. Następnie ponownie ją przepłukać i zalać nową wodą. Doprowadzić całość do wrzenia i gotować bez przykrycia aż strąki zmiękną. Ma to na celu ulotnienie pozostałych związków szkodliwych. Ważne jest, by osolić surowiec dopiero po ugotowaniu, inaczej nie zmięknie.

Fasola – przepisy

Z dodatkiem fasoli można przygotować wiele dań, sałatek, a nawet sosów czy zup. W przypadku produktów leczniczych można wykonać odwar ze strąków, czy pastę fasolową, idealną jako dodatek do pieczywa oraz naleśników i tortilli.

Przepis na odwar ze strąków fasoli

Składniki:

  • 3–4 łyżki rozdrobnionych strąków
  • 2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie: strąki zalej wodą i odstawić na 3–5 godzin aż napęcznieją. Po tym czasie gotuj całość pod przykryciem przez 3 minuty i odstaw ponownie na 15 minut. Następnie przecedź całość, a powstały płyn zlej do butelki i pij 2–3 razy w ciągu dnia po pół szklanki. Najlepiej działa pity między posiłkami, jako środek moczopędny i wspomagający w chorobie reumatycznej oraz dnie moczanowej.

rozwiń
Przepis na pastę z białej fasoli

Składniki:

  • 300 g suchej fasoli
  • 80–100 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka mielonego, kolorowego pieprzu
  • cytryna

Przygotowanie: fasolę zalej dużą ilością wody i mocz przez całą noc. Ugotuj, do miękkości i odcedź. Następnie otrzyj skórkę z 1 umytej dokładnie cytryny i wyciśnij z niej sok. Fasolę ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, zmieszaj z pieprzem, solą, oliwa, skórką i sokiem z cytryny. Można do tego celu użyć blendera. Gotową pastą smaruj pieczywo, naleśniki, czy stosuj jako farsz do tortilli.

rozwiń

Podsumowując fasola to surowiec, który często gości na naszych stołach i nie powinno się to zmieniać. Cieszmy się z bogactwa związków aktywnych, jakie wnosi do naszego organizmu, jak najczęściej. W Polsce jest łatwo dostępna i popularna. Istnieje wiele sposobów na jej przyrządzenie, tak by nie stała się nudna, a jedynie urozmaicała naszą dietę. Strąk ten jest także wspaniałą alternatywą białka, dla osób będących na diecie bezmięsnej, gdyż zawiera pełnowartościową jego formę.

Literatura:

  1. J. Muszyński: „Ziołolecznictwo i leki roślinne (Fytoterapia).”, Wydawnictwo Prawnicze i Naukowe, Warszawa, 1951.
  2. E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok: „Fitoterapia i leki roślinne.”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007.
  3. A. Ożarowski, W. Jaroniewski: „ Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie.”, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa, 1987.
  4. J. Korus, D. Gumul, M. Gibiński: „Wpływ ekstruzji na zawarto polifenoli i aktywność przeciwutleniającą nasion fasoli zwyczajnej (phaseolus vulgaris l.).”, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 2 (47), 102 – 111.
  5. B. Singh, J. Pal Singh, A. Kaur, N. Singh: „Phenolic composition and antioxidant potential of grain legume seeds: A review.”, Food Research International Volume 101, November 2017, Pages 1-16.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
warzywa

Ciecierzyca. Posiada liczne właściwości zdrowotne…

Podobna do grochu, ale nim nie jest. Ciecierzyca jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza. Czas aby ją poznać i wprowadzić do swojej kuchni. Czytaj dalej...
warzywa

Soczewica – zastosowanie, właściwości, wartości…

Nasiona soczewicy jadalnej charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, dlatego powinny pojawiać się częściej w diecie osób pragnących zdrowo się odżywiać. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    rośliny strączkowe warzywa
    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.