Wyciąg z karczocha – właściwości. Wyciąg z karczocha na odchudzanie
Aktualizacja: 15 maja, 2024
Wyciąg z karczocha posiada wiele cennych właściwości dla zdrowia i sylwetki. W ciągu ostatnich lat znacząco wzrosło zainteresowanie roślinami oraz ich potencjalnym działaniem zdrowotnym. Jednym z mało docenianych warzyw był np. karczoch, z którego wyciąg okazuje się zawierać więcej substancji aktywnych, odpowiedzialnych za działanie lecznicze, niż sam karczoch! Przeczytaj artykuł i poznaj jego moc.
Wyciąg z karczocha
Karczoch był warzywem znanym i docenianym już przez starożytnych Greków i Rzymian, a pierwsze wzmianki o nim odnajdujemy w utworach greckiego pisarza Theophrastusa z IV w. p.n.e. Jego uprawa jest dość popularna, również z tego względu, iż odporny jest on dość wyraźnie na działanie patogenów. Funkcję tę zawdzięcza obecności jego składzie substancji takich jak seskwiterpeny czy cynaropikryny o działaniu antyfedancyjnym (wpływa szkodliwie na szkodniki je spożywające).
Do przygotowywania wyciągu z karczocha służą najczęściej te części rośliny, które stanowią produkt uboczny hodowli lub przetwórstwa i które nie są przeznaczone do spożycia, np. liście czy łodygi. Istotny jest fakt, że związki o działaniu korzystnym dla zdrowia zlokalizowane są głównie w liściach, a nie głowicach karczocha. Nasuwa się zatem wniosek, iż wyciąg z karczocha jest o wiele zdrowszy niż sama roślina.
Wyciąg z karczocha bogaty jest w przeciwutleniacze. Oczywiście w jego składzie znajduje się szereg witamin i składników mineralnych, np. witamina C, potas, sód, fosfor czy inulina. Rola karczocha w żywieniu człowieka jest dość istotna, zwłaszcza w rejonie Morza Śródziemnego. Właśnie tam znacząco przyczynił się on do rozwoju gospodarki rolnej. Obecnie znaleźć można go w każdym rejonie świata, m.in. Chinach, Ameryce Południowej, USA czy na Bliskim Wschodzie. Cechuje się charakterystycznym gorzkim smakiem, za który odpowiadają obecne w nim ww. substancje bioaktywne. Poza tym wyróżnić można go na tle wysokiej wartości odżywczej, a także istotnej aktywności leczniczej. Co najważniejsze, ekstrakt z karczocha jest bardzo dobrze tolerowany i w zalecanych dawkach nie powoduje żadnych skutków ubocznych. W innych przypadkach pojawić może się przejściowy wzrost wzdęć.
Wyciąg z karczocha – właściwości
Popularność karczocha wiąże się nie tylko z jego łatwą hodowlą, ale przede wszystkim wynika z istotnych wartości odżywczych oraz leczniczych warzywa. Udowodniono jego skuteczność przy schorzeniach dróg żółciowych dzięki właściwościom wydalającym żółć oraz moczowym i żółciopędnym. Zaliczyć tutaj można bez wątpienia również funkcje przeciwbakteryjne, hepatoprotekcyjne oraz przeciwdziałające wirusowi HIV (zawierają w sobie potencjalnie ważną klasę inhibitorów HIV). Dodatkowo karczoch wykazuje działanie wspomagające trawienie. Badania naukowe dowodzą, iż idealnie nadaje się do leczenia szkorbutu czy niedokrwistości. Poza tym cechuje się aktywnością przeciwmiażdżycową poprzez hamowanie biosyntezy cholesterolu i utlenianie jego frakcji LDL. Wykazuje jednocześnie tendencję do zwiększania stężenia cholesterolu frakcji HDL. Wszystko to zapobiega i wspomaga leczenie m.in. stwardnienia tętnic, nadciśnienia oraz choroby wieńcowej serca.
Ponadto zawarte w karczochu substancje fenolowe wychwytują reaktywne formy tlenu oraz wolne rodniki, będąc niejaką osłoną chroniącą przed oksydacyjnym uszkodzeniem cząstek biologicznych, takich jak: białka, lipidy i przede wszystkim DNA. Niektóre doniesienia ukazują jego działanie przeciwcukrzycowe poprzez wywoływanie efektu hipoglikemicznego. Oczywiście zawarta w nim inulina odpowiedzialna jest za działanie probiotyczne. Oznacza to, że umożliwia utrzymanie odpowiedniego stężenia pozytywnych szczepów bakterii poprzez utrzymywanie odpowiednich warunków. Stymuluje ona zwłaszcza bardzo korzystny rodzaj Bifidobacterium bifidum. Co ciekawe, związki zawarte w karczochu mogą blokować wydzielanie czynników rakotwórczych, hamując dzięki temu angiogenezę związaną z rakiem. Naukowcy wykazali, iż wykazuje zdolność do hamowania wzrostu komórek białaczkowych. Składniki tego warzywa jest wysoka również w zapobieganiu rozrostowi i zmniejszaniu zmian w raku jelita grubego czy piersi. Pomocny może być on też w łagodzeniu niestrawności, zespołu jelita drażliwego czy rozstrojów żołądka.
Wyciąg z karczocha – odchudzanie
Karczoch i wyciąg z niego przygotowany cechują się wieloma właściwościami korzystnymi dla zdrowia człowieka. Jedną z nich, już wcześniej wspomnianą, jest wspomaganie trawienia. Może to mieć wpływ na usprawnienie, a nawet wzmożenie pracy metabolizmu. Jest to także produkt niezwykle niskokaloryczny, gdyż 100 g dostarcza zaledwie 47 kcal. W związku z wysoką zawartością błonnika zapobiega powstawaniu zaparć oraz ułatwia usuwanie mas kałowych, co również wpływa skutecznie na redukcję masy ciała.
Wspomnieć należy o tym, że obecny w jego składzie kwas chlorogenowy zmniejsza absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym, równocześnie wymuszając na organizmie wykorzystanie zgromadzonych wcześniej zapasów węglowodanów i tłuszczów. Dodatkowo stymuluje on wydzielanie żółci, która niezbędna jest do trawienia tłuszczów oraz wchłaniania witamin, które dostarczamy wraz z pożywieniem do ustroju. Z tego względu wyciąg z karczocha może wpływać na wzmożenie tego procesu i w efekcie wywołać efekt odchudzający. W połączeniu ze zrównoważoną i racjonalną dietą oraz choć niewielkim wysiłkiem fizycznym karczoch może zdziałać cuda. Biorąc pod uwagę jego funkcje redukujące stężenie glukozy oraz cholesterolu we krwi, trzeba przyznać, że wspomaga również walkę ze zbędnymi kilogramami.
Podsumowując, wyciąg z karczocha cechuje się o wiele wyższymi zawartościami substancji aktywnych niż samo warzywo. Z tego względu korzyści zdrowotne, które wywołuje, są o wiele istotniejsze. Skuteczny jest on bowiem zarówno w walce ze zbędnymi kilogramami, jak i ochronie przed rozwojem nowotworu czy chorób sercowo-naczyniowych. Jego spożycie z umiarem nie powoduje skutków ubocznych, zatem jest całkowicie bezpieczny. Bez wątpienia warto włączyć go do swojej diety.
Zapoznaj się także z najlepszymi przepisami na dania z karczochów!
Literatura:
- Ben Salem M., Ben Abdallah Kolsi R. i in.., Protective effects of Cynara scolymus leaves extract on metabolic disorders and oxidative stress in alloxan-diabetic rats, BMC Complement Altern Med. 2017,
- Ben Salem M., Affes H. i in.., Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits, Plant Foods Hum Nutr. 2015,
- Jacociunas L.V., de Andrade H.H. i in.., “Protective activity of Cynara scolymus L. leaf extract against chemically induced complex genomic alterations in CHO cells.”, Phytomedicine. 2013,
- Magielse J., Verlaet A. i in.., Investigation of the in vivo antioxidative activity of Cynara scolymus (artichoke) leaf extract in the streptozotocin-induced diabetic rat, Mol Nutr Food Res. 2014,
- Malekshah R.E., Mahjub R., el al., Effect of zeolite nano-materials and artichoke (Cynara scolymus L.) leaf extract on increase in urinary clearance of systematically absorbed nicotine, Arzneimittelforschung, 2012,
- Rondanelli M., Giacosa A. i in.., Appetite control and glycaemia reduction in overweight subjects treated with a combination of two highly standardized extracts from Phaseolus vulgaris and Cynara scolymus, Phytother Res, 2011,
- Rondanelli M., Opizzi A. i in.., Metabolic management in overweight subjects with naive impaired fasting glycaemia by means of a highly standardized extract from Cynara scolymus: a double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial, Phytother Res, 2014.