bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Objawy celiakii – skórne, neurologiczne. Jakie badania na celiakię?

Objawy celiakii – skórne, neurologiczne. Jakie badania na celiakię?

celiakia objawy skórne
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 11 marca, 2025

Celiakia to choroba, w wyniku której dochodzi do zaniku kosmków jelitowych oraz poważnych zaburzeń czynności układu pokarmowego. Obecnie cierpi na nią ok. 1% populacji europejskiej. Niestety zachorowalność na celiakię z roku na rok jest coraz większa. Jak rozpoznać ją u siebie lub też jakie badania wykonać w celu jej potwierdzenia? Wskazówki w artykule.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Objawy celiakii
  • Skórne objawy celiakii
  • Neurologiczne objawy celiakii
  • Badania na celiakię

Objawy celiakii

Objawy rozwijają się stopniowo. Początkowo występują  wzdęcia brzucha, kurczenie, przelewania, a także wiatry. Następnie ujawniają się te, związane z niewłaściwym wchłanianiem, czyli biegunki, zwykłe i tłuszczowe, niedokrwistość czy utrata masy ciała. Może wystąpić także zatrzymanie, czy też zaburzenie miesiączkowania, a nawet impotencja czy niepłodność. Dodatkowo wyróżnia się krwawienia, osteopenię czy patologiczne złamania kostne. Chorzy doświadczają niekiedy zaniku mięśni (atrofia), jak również osłabienie ich siły i kurcze. Bardzo często jednym z symptomów są także uczucie ciągłego zmęczenia i osłabienia, a nawet depresja.

Skórne objawy celiakii

Wśród skórnych objawów celiakii można wymienić m.in. zapalenia skóry, czy wybroczyny, a także afty i obrzęki. Problemy skórne występujące przy dolegliwości, mogą sugerować chorobę Dühringa, czyli postać skórną celiakii. Pojawiają się wówczas zmiany t.j. pęcherzyki, grudki czy rumień, które zwykle są swędzące. W następstwie drapania powstają niestety blizny. Najczęściej zmiany te pojawiają się na plecach, kolanach, łokciach, pośladkach czy w okolicy kości krzyżowej, a także na twarzy. Symptomy te najczęściej nasilają się po spożyciu żywności zawierającej gluten.

Neurologiczne objawy celiakii

Wśród neurologicznych objawów celiakii można wymienić padaczkę czy neuropatię. Często występuje także ataksja. Może pojawić się także pogorszenie koordynacji ruchowej kończyn, w szczególności górnych. Niestety bardzo często osoby chore dotyka również uszkodzenie nerwów obwodowych. Ukazuje się to średnio u 8–10% pacjentów. Dodatkowo wyróżnić tu można symptomy takie jak: drżenia mięśni, zaburzenia mowy i osłabienie odruchów

Badania na celiakię

Podejrzewając u siebie wystąpienie celiakii, warto wykonać kilka niezbędnych badań. Jednym z nich jest badanie histopatologiczne błony śluzowej jelita cienkiego. Pozwoli to na analizę kosmków jelitowych oraz ich struktury, a co najważniejsze zweryfikowanie ich obecności. Ponadto zaleca się wykonanie badań biochemicznych na obecność swoistych przeciwciał przeciw gliadynie (związkowi,  z którego składa się gluten), w surowicy krwi. Metodą skuteczniejszą jest test przeciw specyficznej tkankowej transglutaminazie, a dokładniej polega to na oznaczeniu ilości specyficznych przeciwciał IgA. W badaniach krwi niepokojąca może być zwiększona liczba płytek krwi, a także leukopenia czy hiperalbulinemia oraz niskie stężenie niektórych pierwiastków (m.in. sód, potas, cynk, miedź), jak i witaminy B12 i kwasu foliowego. Skutecznym i nowatorskim rozwiązaniem jest również wykonanie badań genetycznych, mających na celu oznaczenie genów z grupy HLA (dokładniej mówiąc HLA-DQ2 oraz HLA-DQ8). Testy te są nieinwazyjne, a także bardzo komfortowe, z tego względu, iż można wykonać je w zaciszu domowym. Obecnie powstaje coraz więcej firm oferujących takie badania. Dzięki temu można uniknąć długich kolejek u lekarzy, a wynik praktycznie w 100% potwierdza lub wyklucza chorobę.

Podsumowując celiakia jest chorobą o niespecyficznych objawach, dotykającą wielu różnych układów w organizmie. O jej wystąpieniu może świadczyć zarówno depresja, jak i zmiany powstające na skórze kolan, łokci, pośladków czy pleców. Nieleczona przypadłość rozwija się, prowadząc do uszkodzeń nerwów obwodowych, padaczek, a nawet osteopenii i w efekcie osteoporozy. Warto po zauważeniu jakichkolwiek objawów, wykonać niezbędne badania, by potwierdzić lub wykluczyć chorobę. Ze względu na powszechność produktów bezglutenowych, jakość życia takich pacjentów nie zmienia się i mogą spożywać wszystkie rodzaje produktów, jednak bez obecności glutenu w ich składzie.

Literatura:

  1. J. Gawęcki: „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012.
  2. M. Jarosz: „Praktyczny Podręcznik Dietetyki”, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2011.
  3. H. Ciborowska, A. Rudnicka: „Dietetyka. Żywienie Chorego i Zdrowego Człowieka.”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2009.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
celiakia objawy przyczyny leczenie dieta

Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie,…

Celiakia jest jednostką chorobową, mogącą ujawnić się w każdym wieku. Zmiany zachodzące w naszym organizmie dają różnorodne objawy, których podłoże stanowi niekorzystne działanie glutenu na nasz organizm. Co jest przyczyną… Czytaj dalej...
celiakia

Diagnostyka celiakii – wymagane badania

Jakie badania powinno się wykonać w celu potwierdzenia choroby? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ pokarmowy i trawienie > celiakia

    Badania celiakia gluten
    dieta gaps zasady jadłospis

    Dieta GAPS – zasady, przepisy, efekty

    dieta scd jadłospis przepisy

    Dieta SCD – etapy, jadłospis, przepisy, opinie

    ferrytyna
    Badania

    Ferrytyna – norma, badanie. Ferrytyna u dzieci

    leukocyty podwyższone niskie
    Badania

    Leukocyty – norma, leukocyty podwyższone. Dieta przy niskim poziomie leukocytów

    celiakia-u-dzieci
    celiakia

    Celiakia u dzieci – objawy, dieta. Jak rozpoznać celiakię u dzieci?

    glikemia glikemia przygodna glikemia normy
    Badania

    Glikemia – na czczo, po posiłku. Glikemia przygodna

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.