Kawa z cykorii – właściwości. Kawa z cykorii w ciąży i podczas odchudzania.
Aktualizacja: 11 kwietnia, 2024
Kawa kojarzy nam się najczęściej z napojem pełnym kofeiny. Niewiele z nas zdaje sobie sprawę z obecności na rynku takich jej substytutów, które nie dość, że nie posiadają tej substancji w swym składzie to jeszcze cechują się szeregiem właściwości zdrowotnych. Jednym z nich jest kawa z cykorii, która cechuje się nie tylko niezwykłym smakiem, ale także cennymi właściwościami. Przeczytaj artykuł i poznaj właściwości tego napoju!
Kawa z cykorii
Korzeń z cykorii po wysuszeniu, następnie pieczeniu i zmieleniu służyć może z powodzeniem do przygotowania bardzo smacznej i przede wszystkim naturalnej kawy. Smakiem bardzo zbliżona jest do kawy rozpuszczalnej. Co więcej pozbawiona jest ona całkowicie kofeiny, dlatego nadaje się do spożycia także dla osób wrażliwych na ten składnik. Niektórzy producenci kaw stosują mieszankę kawy i 30% cykorii w celu obniżenia w produkcie zawartości kofeiny.
Kawa z cykorii w składzie zawiera dość duże ilości błonnika pokarmowego oraz substancji aktywnych odpowiedzialnych za jej właściwości zdrowotne, m.in. flawonoidy, kumaryny czy terpeny. Oczywiście żelaza, potasu, magnezu czy kwasu foliowego, a nawet inuliny, a więc składnika o działaniu probiotycznym.
Kawa z cykorii – właściwości
Właściwości kawy z cykorii są szerokie. Wymienia się m.in. jej zdolność regulacji stężenia glukozy we krwi czy utrzymanie poziomu cholesterolu w osoczu, zwłaszcza jego frakcji LDL. Dodatkowo wspomaga ona oczyszczanie okrężnicy i proces trawienia. Poza tym napój ten redukuje obciążenie wątroby poprzez usuwanie nadwyżki wody z ustroju. Warto wspomnieć o jej zdolności odżywiania nerwów wzrokowych czy działaniu łagodnie moczopędnym.
Bez wątpienia charakteryzuje się funkcją przeciwdrobnoustrojową oraz zapobiega zaparciom. Ponadto wspomaga ona „wychwyt” wolnych rodników, a co za tym idzie opóźnia procesy starzenia. Jej połączenie z mlekiem wzmaga przyswajalność białka oraz magnezu z produktów żywnościowych. Dzięki obecności błonnika polepsza perystaltykę jelit, jak również zwiększa uczucie sytości i wzmacnia odporność organizmu.
Co więcej wpływa dobroczynnie na mikroflorę jelitową oraz zmniejsza wchłanianie tłuszczów, co może okazać się niezwykle istotną aktywnością, zwłaszcza dla osób będących na diecie redukcyjnej. Nie można zapomnieć o jej funkcji likwidowania bezsenności, jak również korzystnym wpływie na odbudowę błon komórkowych skóry. Właśnie z tego względu wzmacnia włosy, paznokcie oraz łagodzi podrażnienia skóry łącznie ze zmianami trądzikowymi.
Kawa z cykorii w ciąży
Kawa z cykorii jest napojem zalecanym w okresie ciąży. Poza tym, że zapobiega zaparciom, które niezwykle często dotykają kobiety w odmiennym stanie, dodatkowo stymuluje wydzielanie mleka u matek karmiących. Dodatkowo nie zawiera ona kofeiny, więc okazuje się być całkowicie bezpieczna dla przyszłych mam. Składnik ten przedostaje się do organizmu dziecka i może być powodem nadpobudliwości psychoruchowej. W przeciwieństwie do zwyczajnej kawy nie wypłukuje ona magnezu z organizmu. Warto wspomnieć, iż jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, a więc składnika niezbędnego w prawidłowym przebiegu ciąży.
Kawa z cykorii a odchudzanie
Cykoria to produkt o niezwykle niskiej wartości kalorycznej. Dodatkowo zawiera niezwykle duże ilości błonnika. Wpływa tym samym na zwiększenie uczucia sytości, co okazuje się być funkcją niezwykle korzystną w przypadku osób dbających o sylwetkę. Poza tym, jak już wspomniałam ogranicza wchłanianie tłuszczu co również jest świetną wiadomością dla osób na diecie redukcyjnej. Ponadto wzmaga ona procesy trawiennie i perystaltykę jelitową. Dzięki temu oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek, które zalegają na poszczególnych odcinkach oraz zapobiega powstawaniu zaparć.
Kawa z cykorii – gdzie kupić, cena
Kawa z cykorii to obecnie produkt bardzo łatwo dostępny. Znaleźć ją można z powodzeniem na sklepowych półkach, jak również w sklepach internetowych. Jej cena nie jest wygórowana, a można by wręcz rzec, że o wiele niższa niż w przypadku zwyczajnej kawy. Za opakowanie o wielkości ok. 100 g zapłacić należy ok. 5,5 do 6 złotych, natomiast większe pojemności – 500 g to koszt ok. 20–23 złotych, w zależności od miejsca zakupu. Warto wspomnieć, iż są to produkty bio, a więc o wysokiej jakości, bez znacznej obróbki. Zatem warto zrezygnować z kawy na rzecz tej z cykorii nie tylko ze względu na szereg korzyści zdrowotnych, ale i niższą cenę.
Podsumowując kawa z cykorii to produkt pełen witamin, błonnika i składników mineralnych. Nadaje się ona zarówno dla osób dorosłych, również tych nadwrażliwych na kofeinę, jak i dla kobiet w ciąży, matek karmiących, a nawet dzieci. Oprócz wyśmienitego smaku, niezwykle przypominającego zwyczajową kawę, napój ten oferuje wiele korzyści zdrowotnych m.in. redukuje stężenie glukozy czy cholesterolu w ustroju czy wspomaga regenerację wątroby, a nawet proces redukcji masy ciała. Również jej cena jest niższa od kawy zwyczajnej, zatem warto wykonać zamianę i wybrać właśnie kawę z cykorii.
Literatura:
- Gorjanovic. S., komes. D., Lalicic-Petronijevic. J., Pastor. F.T., Belscak-Cvitanovic. A., Pezo. L., Suznjevic. D.Z.: „Antioxidant efficiency of polyphenols from coffee and coffee substitutes-electrochemical versus spectrophotometric approach.”, 2017, J. Food Sci. Technol., 54(8), 2324-2331.
- Sharma. R., Reddy. V.K., Prashant. G., Ojha. V., Kumar. N.P.: „Antimicrobial and anti-adherence activity of various combinations of coffee-chicory solutions on Streptococcus mutans: An in-vitro study.”, 2014, J. Oral Maxillofac Pathol., 18(2), 201-206.