Kawior – czerwony i czarny, właściwości. Z czym jeść kawior?
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Kawior to produkt uznawany za luksusowy i niedostępny dla zwykłego człowieka. W obecnych czasach dostępne są już takie oferty, na które stać każdego. Dzięki temu właśnie każdy może spróbować ikry i cieszyć się korzyściami jakie wynikają z jej spożycia. Odnotowano, iż wpływa on m.in. na redukcję zmarszczek czy poprawę odporności.
Co to jest kawior?
Kawior to nic innego jak osolona ikra niektórych ryb (jesiotrowate, łososiowate, pstrągi). Niekiedy nazwą tą opisuje się również jajka ślimaków. Do niedawna największa ilość kawioru produkowana była na terenach Morza Kaspijskiego, jednak obecnie do największych jego producentów zaliczamy USA. Zwykle kojarzy się nam z luksusową kuchnią i niezwykle wygórowaną ceną, jednak w dzisiejszych czasach można zakupić ten produkt praktycznie w każdym sklepie za cenę, na którą stać każdego z nas. Wyróżniamy kilka rodzajów kawioru, m.in. czarny oraz czerwony opisywane poniżej, ale także kawior biały, który uznawany jest za zdecydowanie najlepszy, jednak jednocześnie jego cena jest bardzo wysoka. Jest to ikra otrzymywana z bieługi. Natomiast kawior złoty, a więc ten wytwarzany przez perskiego jesiotra, który również charakteryzuje się dość wysoką ceną. Ważne jest to, że dobry jakościowo kawior nie klei się, ale nie jest też za suchy. W puszcze nie powinny znajdować się pęknięte kuleczki, które łatwo powinny oddzielać się jedna od drugiej. Co więcej wyróżniany jest także kawior pierwszego i drugiego gatunku. Ten pierwszy, często nazywany premium, powinien pochodzić od jednego gatunku ryby i przechodzić jedno solenie. Jego ziarenka muszą być jednakowej wielkości i barwy, a także łatwo się oddzielać. Smak powinien cechować się jednorodnością, bez obcych posmaków i zapachów, a zawartość soli powinna znajdować się na poziomie 4–6%. Natomiast ten drugiego gatunku może być mieszanką ikr z różnych gatunków ryb. Dodatkowo jego konsystencja może być różna – gęsta lub wilgotna, a także dopuszcza się obecność obcych posmaków. Zawartość soli w tym przypadku wynosi 4–8%.
Kawior czerwony
Kawior czerwony to ikry ryb łososiowatych. Jakość tego produktu jest tym lepsza im mniejsze są jajeczka. Każdy z nich pod względem zawartości białek i tłuszczów, a także pozostałych wartości odżywczych nie odbiega od siebie, jednak różnica jest zarówno w smaku, jak i zapachu. Największą popularnością cieszy się ten pochodzący z ryby o nazwie Gorbusza. Wynika to z tego, iż ryba ta charakteryzuje się największą płodnością z całej rodziny łososiowatych. Dodatkowo smak produktu jest uniwersalny i miękki, dlatego najbardziej lubiany. Zwykle jedna kuleczka ma ok. 5mm średnicy oraz pomarańczowy czy jasnopomarańczowy kolor. O wiele drobniejsza ikra o średnicy nie większej niż 4mm wytwarzana jest przez rybę Kiżucz. Cechuje się ona bordowym odcieniem i nie występowaniem żadnego posmaku. Kolejną rybą wykorzystywaną przy produkcji czerwonego kawioru jest nerka. Ikra ta jest również niewielka (4,5 mm średnicy), a jej barwa jest jaskrawo-czerwona. Ceniona jest za charakterystyczny, pikantny smak. Swoją kalorycznością przewyższa mięso (270kcal/100g produktu). Ze względu na masowy połów tej ryby, kawior ten jest coraz rzadziej spotykany. Jednym z najlepszych jest kawior Kety, który ma odmienny wygląd. Kuleczki o żółtawo-pomarańczowym odcieniu posiadają najbardziej charakterystyczny smak ze względu na obecność mocnej powłoki. Biorąc pod uwagę wielkość ziarenek (7mm średnicy) zwykle stosowany jest do dekoracji i często nazywany carskim. Ikra najpopularniejszego przedstawiciela łososiowatych – łososia atlantyckiego nazywana jest morelową perłą. Ceniona jest za idealny kształt i złoty połysk. Niewielkie i elastyczne ziarenka (4–5 mm średnicy) są niezwykle wytrzymałe, a smak wyjątkowo delikatny. Kawior czerwony produkowany przez pstrąga jest podobny do tego wytwarzanego przez łososia atlantyckiego, jednak jego ikra jest dość prężna i ma średni rozmiar, natomiast jest o wiele bogatsza w składniki odżywcze, szczególnie kwasy omega-3 oraz witaminę A i D.
Kawior czarny
Kawior czarny to ikry ryb jesiotrowatych. Jego jakość zależy od tego od jakiej dokładnie ryby pochodzi, jednak uważa się, że im większe są jajeczka tym produkt jest lepszy jakościowo. Jego odmiany charakteryzują się zmiennością barw od srebrzysto-czarnej do szaro-brązowej i lekko błyszczącej. Najbardziej ceniony i jednocześnie uważany za najlepszy jest kawior wytwarzany przez bieługę, nieco niżej ocenia się ten produkowany przez jesiotra zachodniego. Na trzecim miejscu stawia się ikrę wytwarzaną przez siewrugę, a więc jesiotra gwieździstego, natomiast najmniej ceniony jest ten pozyskiwany ze sterletów.
Kawior – właściwości
W składzie kawioru znajduje się szereg witamin, m.in. A, D oraz E i składników mineralnych (fosfor, cynk, jod, magnez) mających bardzo aktywne działanie i korzystny wpływ na organizm. Szczególnie zalecany jest osobom z problemami skórnymi, które chcą polepszyć jej wygląd i kondycję. Uważa się, że pomaga zwalczyć zmarszczki, a także działa odmładzająco i ujędrniająco. Właśnie z tego powodu poza przemysłem spożywczym znajduje on szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, gdzie dostępne są liczne kremy i zabiegi z jego udziałem. Poza tym charakteryzuje się obecnością dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych wywołujących również pozytywne efekty na skórze, ale także na cały organizm, również układ sercowo-naczyniowy, m.in. obniża ryzyko powstawania zakrzepów czy obniża poziom cholesterolu frakcji LDL we krwi. Istotna jest jego aktywność przyspieszająca oczyszczanie wątroby z toksyn. Okazuje się, że wpływa on na regenerację organizmu i odnowę komórkową, a nawet wspomaga ochronę przed działaniem wolnych rodników i łagodzi stres.
Z czym jeść kawior?
Wiele osób nie decyduje się na obecność tego produktu wśród innych w koszyku sklepowym z prostego powodu – nie wiedzą jak i z czym go podać. Właśnie dlatego podam kilka przykładowych propozycji. Najczęściej spożywa się go jako dodatek do tostów czy bliny. Bardzo często kawior serwowany jest w szklanym półmisku na pokruszonym lodzie z cytrynami w ćwiartkach z dodatkiem pieczywa. Oczywiście można spożywać go także widelcem poprzez nałożenie niewielkiej ilości na talerz i ewentualne przegryzanie od czasu do czasu pieczywem. Warto także nałożyć trochę produktu na brzeg pieczywa, jednak bez rozsmarowywania. Jest to częsty dodatek do licznych przystawek w formie koreczków, a nawet do sushi.
Podsumowując na rynku znajduje się wiele rodzajów kawioru. Najważniejsze jest to, by wybrać taki o dobrej jakości, a więc ten, który zbytnio się nie skleja, a ikry są w całości. Z dostępnej gamy można wybrać zarówno ten najlepszy i zarazem najdroższy, jednak można zadowolić się tym o nieco gorszym smaku czy jakości. Pamiętajmy, że jest to produkt niezwykle bogaty w składniki odżywcze i cudownie działający na nasz organizm między innymi odmładzająco i upiększająco, ale także leczniczo, zapobiegając np. powstawaniu zakrzepów.
d kiedy jem miód wielokwiatowy z CBD + CBDA i pije syrop konopny z Rokitnikiem (dokładnie rok), to nie choruję – nie przeziębiam się, nie mam kaszlu, nie boli nie gardło. Wcześniej notorycznie się przeziębiałam, miałam ogromny katar, który ciągnął się przez dwa tygodnie. Przez ten rok byłam chora tylko raz, ale tego nawet nie można nazwać przeziębienie – kilka razy wydmuchałam nos, bardzo lekko bolało mnie gardło przez jeden dzień. Przyznaję, że konopi nie jem codziennie, wtedy efekty byłyby pewnie jeszcze lepsze, jeżeli chodzi o inne schorzenia. 🙂