bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Szkorbut – przyczyny, objawy, leczenie

Szkorbut – przyczyny, objawy, leczenie

szkorbut objawy leczenie
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Szkorbut niegdyś był schorzeniem bardzo powszechnym, natomiast obecnie występuje niezwykle rzadko. Z tego względu niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, czym tak właściwie jest ta choroba, dlaczego się pojawia oraz jakie niesie ze sobą konsekwencje. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o szkorbucie i metodach jego leczenia!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Szkorbut
  • Szkorbut – przyczyny
  • Szkorbut – objawy
  • Szkorbut – leczenie

Szkorbut

Szkorbut to schorzenie polegające na znacznym niedoborze witaminy C w ustroju. Choroba ta obecnie występuje bardzo rzadko ze względu na wysoką zawartość tego składnika w wielu produktach spożywczych. Niegdyś jednak był powszechnym zaburzeniem, zwłaszcza wśród marynarzy. Mieli oni bowiem ograniczony dostęp do codziennej podaży świeżych warzyw czy owoców, które podczas rejsu zwykle szybko gniły, gdyż są bardzo nietrwałe i szybko ulegają degradacji. Ponadto nie było możliwości uzupełnienia niedoborów za pomocą preparatów farmaceutycznych. Również ogromna liczba więźniów nie miała dostępu do źródeł tej cennej witaminy. Pochodną nazwą przypadłości jest gnilec. Choroba ta wpływa niekorzystnie na wiele układów, m.in. na upośledzenie produkcji kolagenu w organizmie.

Szkorbut – przyczyny

Szkorbut, jak już wspomniano, wynika ze znacznego niedoboru witaminy C, a więc spowodować go może m.in. monotonna, słabo urozmaicona dieta, uboga w owoce i warzywa, oraz spożywanie dużych ilości produktów przetworzonych, gdyż wysoka temperatura, m.in. pasteryzacja, niszczy witaminę C. Dodatkowo na jego rozwój wpływa przewlekłe głodzenie i związane z nim deficyty pokarmowe, obserwowane np. w zaburzeniach odżywiania, takich jak Anorexia Nervosa czy Bulimia. Ponadto jednym z czynników wywołujących schorzenie jest bieda obecna w krajach trzeciego świata, takich jak np. Afryka, która nie ma zagwarantowanych dostaw świeżej żywności. Nie zapominajmy o stosowaniu mocno restrykcyjnych diet, które eliminują podaż produktów zawierających owy składnik czy też dostarczają go w nieodpowiednich ilościach, a także niedożywieniu, które może powstawać w efekcie alkoholizmu czy podeszłego wieku. Nie bez znaczenia pozostają też te przypadłości, które prowadzą do zaburzenia wchłaniania witaminy C, m.in.:

  • choroba Leśniowskiego-Crohna,
  • ostra dyspepsja,
  • choroby wymagające leczenia dializami,
  • zespół złego wchłaniania.

Szkorbut – objawy

Większość objawów tej choroby jest ściśle związana z niedoborem witaminy C oraz, w efekcie, również kolagenu w ustroju i pojawia się zwykle po upłynięciu ok. 3 miesięcy od niedostatecznej podaży tego składnika w diecie. Pojawiają się wówczas samoistne krwawienia, zapalny przerost dziąseł, początkowo chwianie, a następnie wypadanie zębów. Ponadto wystąpić może utrudnione i przedłużone gojenie ran, patologiczne złamania czy bóle mięśni i stawów, a także kości. Pacjent jest osłabiony, ospały, niekiedy cierpi z powodu depresji. Szczególnie widoczne są symptomy kolejne, takie jak:

  • zmiany skórne – w postaci czerwono-niebieskich plamek w okolicy mieszków włosowych, o wyglądzie przypominającym nieco siniaki. Niekiedy łączą się one, tworząc wybroczyny o dużej powierzchni. Osłabiają włosy i mogą prowadzić do ich utraty;
  • problemy ze wzrokiem – oczy stają się, podobnie jak skóra, suche i podrażnione. Dojść może do nadwrażliwości na światło oraz do widzenia zamazanego obrazu. W skrajnych sytuacjach pojawić się może krwotok podspojówkowy czy krwotok wewnątrz otoczki nerwu wzrokowego;
  • anemia – spowodowana jest nieodpowiednim stężeniem żelaza w ustroju, gdyż niski poziom witaminy C wpływa niekorzystnie na wchłanianie tego składnika. Dodatkowo dochodzić może do krwawień wewnętrznych, co również w efekcie prowadzi do niedoborów tego pierwiastka;
  • problemy z układem mięśniowo-szkieletowym – wspomniane już krwawienia wewnętrzne to także wewnątrz stawów, które skutkują ogromnym dyskomfortem i bólem chorego;
  • problemy z układem sercowym oraz oddechowym – spłycenie oddechu, niskie ciśnienie, ból odczuwany w klatce piersiowej, a nawet wstrząs i w konsekwencji śmierć.

W ostatecznej fazie rozwoju dojść może do neuropatii czy pojawienia się drgawek.

Szkorbut – leczenie

Leczenie jest niezwykle proste, podobnie jak i profilaktyka. Wystarczy zadbać o odpowiednią podaż witaminy C w diecie, a więc spożywanie świeżych owoców i warzyw. Szczególnie bogate w ten związek są:

  • owoce cytrusowe,
  • czarna porzeczka,
  • kiwi,
  • papaja,
  • pomidory,
  • truskawki,
  • marchew,
  • brokuły,
  • ziemniaki,
  • szpinak,
  • papryka.

Spośród mięsa najwyższą zawartością tej witaminy cechują się ostrygi oraz wątróbka. Przy skrajnych niedoborach witaminy C warto sięgnąć po preparaty farmaceutyczne, które uzupełnią jej zawartość w diecie.

Podsumowując, szkorbut to przypadłość obecnie rozwijająca się bardzo rzadko, zwykle w stanach patologicznych, czyli w przypadku zaburzeń odżywiania, chorób skutkujących zaburzeniem wchłaniania oraz nieprawidłowej, zbyt restrykcyjnej diety. Na szczęście leczenie tej choroby jest niezwykle proste i polega na uzupełnieniu i przyjmowaniu prawidłowych dawek witaminy C. Podobna jest profilaktyka. Jeżeli zatem chcemy ustrzec się przed nieprzyjemnymi objawami związanych z tym schorzeniem, dbajmy o spożywanie świeżych owoców i warzyw.

Literatura:

  1. Jankowska M., Storoniak H., Rutkowski, P., „Zaburzenia gospodarki witamin rozpuszczalnych w wodzie u pacjentów hemodializowanych”, Forum Nefrologiczne, 2011, 4(1)/5–13,
  2. Janda K., Kasprzak M., Wolska J., „Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie”, Pom. J. Life Sci, 2015, 61(4)/419–425,
  3. Szymańska-Pasternak J., Janicka A., Bober J., „Witamina C jako oręż w walce z rakiem”, Onkologia w Praktyce Klinicznej, 2011, 7(1)/9–23,
  4. Ziora K., Wisłocka L., Stożek A., Ziora-Jakutowicz K., Pindycka-Piaszczyńska M., „Manifestacje skórne w zaburzeniach odżywiania (Anorexia Nervosa, Bulimia) u dzieci i młodych osób”, Przegląd Pediatryczny, 2011, 41(4)/165–171.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
witamina c lewoskrętna dawkowanie właściwości
witamina C

Witamina C lewoskrętna – działanie,…

O prawoskrętnej witaminie C, której przypisana została lewoskrętność. Dlaczego nie warto przepłacać za kwas l-askorbinowy? Czytaj dalej...

Witamina C – nie tylko…

Jakie techniki kulinarne zastosować aby zachować jak najwięcej tej cennej witaminy? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie

    witamina C
    sok

    Sok pomarańczowy – wartości odżywcze, korzyści zdrowotne i przeciwwskazania

    niedobór witaminy c objawy skutki
    witamina C

    Niedobór witaminy C – objawy, skutki. Źródła witaminy C

    przedawkowanie witaminy c skutki
    witamina C

    Przedawkowanie witaminy C – objawy. Dzienna dawka witaminy C

    witamina c lewoskrętna dawkowanie właściwości
    1
    witamina C

    Witamina C lewoskrętna – działanie, dawkowanie. Witamina C lewoskrętna dla dzieci

    acerola źródło naturalnej witaminy c
    owoce

    Acerola – źródło naturalnej witaminy C

    Witamina C w diecie dziecka, źródła suplementacja

    Witamina C w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.