bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Glikemia – na czczo, po posiłku. Glikemia przygodna

Glikemia – na czczo, po posiłku. Glikemia przygodna

glikemia glikemia przygodna glikemia normy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 10 marca, 2025

Glikemia jest jednym z podstawowych parametrów, które oznaczane są zazwyczaj przy okazji wykonywania morfologii krwi. Ze względu na ciągłe rozpowszechnianie się cukrzycy, badanie to jest niezwykle ważne w celu prewencji choroby. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak interpretować wyniki swoich badań!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Glikemia
  • Glikemia na czczo
  • Glikemia po posiłku
  • Glikemia przygodna

Glikemia

Glikemia oznacza nic innego jak poziom, a właściwie stężenie glukozy we krwi. U osób zdrowych, u których nie występują zaburzenia węglowodanowe, nie jest ona wartością stałą, a ulega ciągłym wahaniom, w zależności od tego czy i kiedy zjemy posiłek oraz z czego będzie się on składał. Istotne znaczenie ma tutaj indeks glikemiczny, który świadczy o tym jak szybko podnosi się stężenie glukozy w osoczu po spożyciu określonego składnika i na jak długo się utrzymuje. Bez wątpienia powinna być oznaczana nie tylko u osób, które już cierpią na zaburzenia węglowodanowe, w celu monitorowania odchyleń, ale także u każdej zdrowej osoby po to, by wykryć ewentualne zaburzenia.

Dodatkowo bardzo ważne jest to badanie u kobiet w ciąży. Niezwykle często podczas odmiennego stanu zdarzają się patologie w gospodarce węglowodanowej. Z tego właśnie względu między 4. a 25. tygodniem ciąży warto wykonywać przesiewowe badania na oznaczenie glukozy we krwi. Ponadto zauważenie niektórych objawów, może być bodźcem do wykonania diagnostyki. Wśród nich zaliczamy zwiększone pragnienie oraz wysychanie błon śluzowych, jak i wzmożony apetyt, przewlekłe uczucie zmęczenia, trudno gojące się rany i poliuria (wzmożone oddawanie moczu). Pamiętajmy jednak, że do rozpoznania cukrzycy niezbędne jest stwierdzenie, co najmniej jednej z nieprawidłowości, przy czym musi być badanie to potwierdzone 2 razy. Miejmy na uwadze, że wpływ na wynik może mieć dieta w dniu przed badaniem, a także aktywność fizyczna czy pora ostatniego posiłku.

Glikemia na czczo

Glikemia na czczo to badania przedstawiające stężenie glukozy w osoczu krwi żylnej na czczo. Jej wartość zwykle jest niższa niż tej poposiłkowej, ze względu na fakt, że jedzenie podnosi stężenie glukozy w ustroju. Jak sama nazwa wskazuje niezwykle istotne jest to, by nie przyjmować żadnego posiłku, co najmniej 8 godzin przed badaniem i podejść do niego na czczo. W innym przypadku uzyskane wyniki nie będą wiarygodne, a wykonane badanie traci sens. Przyjmuje się, że wartości świadczące o nieprawidłowej glikemii na czczo świadczą o wystąpieniu stanu przedcukrzycowego. W tym stadium włączenie odpowiedniej diety oraz rozpoczęcie zdrowego trybu życia działa niezwykle korzystnie i pozwala unormować gospodarkę węglowodanową. Poniżej, w tabeli przedstawię normy tegoż wskaźnika.

Wynik Interpretacja
70–99 mg/dl

[3,9–5,5 mmol/l]

Prawidłowe stężenie glukozy
100–125 mg/dl

[5,6–6,9 mmol/l]

Nieprawidłowa glikemia na czczo
> 125 mg/dl

[> 6,9 mmol/l]

Podejrzenie cukrzycy – należy wykonać doustny test tolerancji glukozy.

Glikemia po posiłku

Glikemia po posiłku, czyli inaczej zwana poposiłkową, jest oznaczeniem stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku. U zdrowych osób poziom glukozy wzrasta ok. 10 minut po rozpoczęciu spożycia posiłku, a poziom maksymalny osiąga po ok. 60 minutach. Powraca do swych wartości sprzed posiłku po ok. 2–3 godzinach.

Poniżej w tabeli przedstawię normy glikemii po posiłku określające maksymalne stężenie glukozy w osoczu w czasie 2 godzin po posiłku.

 

Wynik Interpretacja
< 50 mg/dl

[2,8 mmol/l]

hipoglikemia reaktywna poposiłkowa

[niedocukrzenie]

< 140 mg/dl

[7,8 mmol/l]

Wartości prawidłowe.
140–199 mg/dl

[7,8-11,1 mmol/l]

Hiperglikemia poposiłkowa.
≥ 200 mg/dl

[ ≥ 11.1 mmol/l]

Wartość sugerująca cukrzycę.

Osiągnięcie wartości sugerujących cukrzycę są niepokojące i powinny skłonić do wizyty u specjalisty w celu potwierdzenia lub wykluczenia podejrzeń.

Glikemia przygodna

Glikemia przygodna oznaczona jest w próbce krwi pobranej w dowolnej porze dnia oraz niezależnie od pory spożycia ostatniego posiłku. O zaburzeniach świadczy otrzymanie wartości ≥ 200 mg/dl (11,1 mmol/l). W tym przypadku cukrzyca rozpoznawana jest nie tylko poprzez otrzymanie określonego wyniku, ale także zdiagnozowanie występowania objawów hiperglikemii wspomnianych powyżej.  

Podsumowując cukrzyca jest schorzeniem coraz powszechniejszym. Niestety dotyka coraz większej ilości ludzi, w coraz młodszym wieku. Pamiętajmy, że choroba ta może dotyczyć nas oraz naszych bliskich, dlatego tak ważne jest kontrolowanie stężenia glukozy w osoczu. Badanie to jest bezbolesne oraz niedrogie, a może uratować komuś zdrowie, a nawet życie.

Literatura:

  • A. Czerw, U. Religioni, D. Olejniczak: „Metody pomiaru oraz oceny jakości świadczonych usług w podmiotach leczniczych.”, Probl. Hig. Epidemiol., 2012, 93(2)/269-273.
  • A. Dittfeld: „Diagnostyka dla Dietetyka.”, Śląskie Centrum Zdrowia, 2015.
  • A. Duda-Sobczak, B. Wierusz-Wysocka: „Cukrzyca a choroby psychiczne.”, Psychiatria Polska, XLV, 2011, 4/589-598.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
życie z cukrzycą tabela wymienników węglowodanowych
cukrzyca

Życie z cukrzycą – pompa…

Cukrzyca jest chorobą, której zdiagnozowanie zmienia życie – wymaga stałych wstrzyknięć insuliny przez peny lub za pomocą pompy insulinowej, ciągłej kontroli glikemii, komponowania posiłków w oparciu o wymienniki węglowodanowe oraz… Czytaj dalej...
stan przedcukrzycowy objawy dieta
cukrzyca

Stan przedcukrzycowy – objawy, dieta.…

Szerząca się epidemia otyłości, spowodowana wzrostem kaloryczności posiłków oraz zbyt małą aktywnością fizyczną sprawia, iż coraz częściej (również w grupie dzieci i młodzieży) diagnozuje się stan przedcukrzycowy. W świetle aktualnego… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie > Badania

    Badania Cukier
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    1
    Cukier

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    cukier muscovado czym różni się od zwykłego cukru
    Substancje słodzące

    Czym jest cukier muscovado i czym różni się od zwykłego cukru?

    dekstroza właściwości zastosowanie skutku uboczne szkodliwość
    Cukier

    Dekstroza – szkodliwość i skutki uboczne

    malitiol właściwości zastosowanie
    1
    Substancje słodzące

    Maltitol – właściwości słodziku i szkodliwość

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.