bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Glutaminian sodu – co to jest, występowanie, szkodliwość

Glutaminian sodu – co to jest, występowanie, szkodliwość

glutaminian sodu źródła szkodliwość
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Glutaminian sodu jest substancją powszechnie występującą w wielu produktach żywnościowych. Zwyczajowo wszelkie dodatki sygnowane symbolem E są odbierane przez większość za substancje sztuczne i niezdrowe. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że nie każdy z nich jest tak naprawdę niekorzystny dla zdrowia. Dziś o glutaminianie sodu i jego toksyczności.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Glutaminian sodu
  • Glutaminian sodu – występowanie
  • Glutaminian sodu – szkodliwość

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego. Wśród dodatków do żywności wymienionych w składzie produktu, można znaleźć go pod symbolem E621. Stosowany jest jako wzmacniacz smaku i zapachu, nadając specyficzny charakter, tzw. umami, stąd często nazywany jest „wzmacniaczem smaku”. Otrzymywany jest przez biotechniczną syntezę za pomocą bakterii, które mogą ulegać zmianom genetycznym. Rynek dodatków do żywności prężnie się rozwija, a produkcja glutaminianu razem z nim. Zgodnie ze statystykami w roku 2010 produkowano aż 2,16 miliona ton tej substancji rocznie.

Glutaminian sodu – występowanie

Najczęściej dodawany jest do produktów instant, którym nadaje smak, jak np. zupki błyskawiczne, kotlety sojowe, makarony smakowe, sos sojowy czy ekstrakt słodowy oraz z drożdży. Ponadto występuje w żelatynie i aromatach, głównie kurczaka, wołowiny, wieprzowiny oraz wędzonym. Zwykle poprawia smak mięsa, alg, serów typu roquefort czy parmezanu, a także koncentratów pomidorowych. Ogólnie zamieszczony wpis „aromaty” może świadczyć o obecności aż 30% czystego glutaminianu sodu. Pomijając żywność glutaminianu dostarczają także produkty kosmetyczne, m.in. mydła, szampony i odżywki do włosów.  Co ciekawe jest to także substancja występująca naturalnie w produktach t.j.: pomidory, wołowina, jajka, a nawet mleko matki, gdzie zawarte jest aż 22 mg glutaminianu na 100g. Jest to także jeden z neuroprzekaźników mózgowych, zatem jest substancję niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Glutaminian sodu – szkodliwość

Współcześnie nie jest on uznawany za środek toksyczny, a jego użycie jest dopuszczalne w produktach żywnościowych. Zgodnie z najnowszymi doniesieniami mózg ludzki dzięki barierze krew-mózg jest chroniony przed zbyt wysokim stężeniem wzmacniacza w organizmie. Należy jednak pamiętać, iż jego użycie jest coraz większe, stąd jego wysycenie w organizmie również wzrasta. Spożycie go w nadmiarze może powodować uszkodzenia mózgu. W źródłach można znaleźć informacje o potencjalnie szkodliwym działaniu na organizm człowieka. Zbyt duże stosowanie glutaminianu sodu może doprowadzić do skurczów oskrzeli, palpitacji, dolegliwości ze strony jamy brzusznej, mdłości i bólów głowy oraz migren, a nawet depresji i astmy. Dodatkowo wśród efektów ubocznych wymienia się nieostrość oraz upośledzenie wzroku czy aktywność teratogenną. Jest to związek całkowicie niezalecany dzieciom oraz osobom uczulonym na aspirynę. Zgodnie z badaniami wśród osób cierpiących na napadowe i migrenowe bóle głowy, odczucia te nasilają się po spożyciu E621. Substancja ta podejrzewana jest również o wpływ na rozwój chorób neurodegeneracyjnych jak Alzheimer czy Parkinson oraz stwardnienie rozsiane.

Podsumowując glutaminian sodu w małych ilościach jest substancją zupełnie nietoksyczną i nie wywołującą niekorzystnych efektów ubocznych dla zdrowia. Pamiętajmy jednak, że w obecnych czasach znajduje się w bardzo dużej ilości produktów spożywczych, zatem jego stężenie w ustroju rośnie. Najważniejsze jest czytanie etykiet i wystrzeganie się niepotrzebnych dodatków wzmacniających smak produktów. Lepiej w miejsce takiego wybrać produkt zdrowy, charakteryzujący się własnym, naturalnym smakiem i zapachem.

Literatura:

  1. B. Statham: „E213. Tabele dodatków i składników chemicznych, czyli co jesz i czym się smarujesz.”, Wydawnictwo RM,  Warszawa, 2014.
  2. Z. E. Sikorski: „Chemia żywności. Tom 1. Składniki żywności.”, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2007.
  3. H. U. Grimm: „Chemia w pożywieniu. Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą.”, Wydawnictwo Vital, Białystok, 2014.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Umami – piąty element zagadki…

Każdy z nas doskonale potrafi odróżnić smak słony od słodkiego, czy gorzki od kwaśnego. Jak ma się sprawa z umami? Dowiedz się, jak go rozpoznać! Czytaj dalej...
konserwanty

Naturalne konserwanty dodawane do żywności

Nie wszystkie konserwanty są niezdrowe. Niektóre z nich posiadają nawet właściwości lecznicze. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Niezdrowe jedzenie

    substancje dodatkowe
    substancje dodatkowe

    Cytrynian sodu – właściwości, działanie, zastosowanie. Szkodliwość cytrynianu sodu

    substancje dodatkowe

    Guma arabska – zastosowanie i szkodliwość. Czy guma arabska jest zdrowa?

    kwas fosforowy szkodliwość właściwości
    substancje dodatkowe

    Zastosowanie i szkodliwość kwasu fosforowego

    astaksantyna

    Astaksantyna – właściwości i występowanie. Skutki uboczne stosowania astaksantyny

    kwas mlekowy właściwości zastosowanie
    1

    Kwas mlekowy – właściwości. Bakterie kwasu mlekowego

    kwas octowy zastosowanie właściwości
    substancje dodatkowe

    Kwas octowy – właściwości, zastosowanie, cena

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.