bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Suszone figi – właściwości. Jak suszyć figi?

Suszone figi – właściwości. Jak suszyć figi?

suszone figi właściwości zastosowanie
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Suszone figi są surowcem niezwykle popularnym. Znajdują się na półkach wszystkich sklepów i są nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowego kompotu z suszu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakimi właściwościami się charakteryzują i jakie korzyści płyną z ich spożywania!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Suszone figi
  • Figi suszone – właściwości
  • Jak suszyć figi?

Suszone figi

Figi są owocami, które rosną na rozłożystych i niezwykle pięknych drzewach, sięgających nawet 5 metrów. Roślina ta wywodzi się z terenów Azji Mniejszej, jednak obecnie powszechnie występuje w regionach śródziemnomorskich. Jej owoce spożywane są zarówno w formie surowej, jak i suszonej. Cechują się dość wysoką kalorycznością, gdyż ich garść dostarcza 232 kcal. Z tego względu w ich spożywaniu należy zachować umiar. Warto również zwracać uwagę na skład kupowanych przez nas produktów. Jeśli owoce te zawierają dodany cukier, dostarczają wtedy więcej energii, ale niestety są to głównie puste kalorie, a nie wartościowe składniki odżywcze. Figi zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, dzięki czemu dostarczają wielu korzyści dla zdrowia. Oddziałują bowiem zarówno na układ nerwowy, jak i na układ krążenia.

Figi suszone – właściwości

suszone figi właściwości

Figi wywierają kojące działanie na układ nerwowy oraz łagodzą stres.

Figi charakteryzują się dość wysoką zawartością błonnika pokarmowego, co wpływa na usprawnienie perystaltyki jelit. Właśnie z tego powodu owoce te świetnie nadają się dla osób cierpiących na zaparcia. Spełniają one rolę środka nieco przeczyszczającego. Dodatkowo figi są bardzo dobrym źródłem wapnia, a więc pierwiastka, którego niedobory występują niezwykle często, zwłaszcza wśród osób starszych, prowadząc do osłabienia wytrzymałości i gęstości kości, a w późniejszym czasie – rozwoju osteoporozy.

Co ciekawe, w 100 g, a więc nieco większej garści tych owoców, znajduje się tyle samo tego składnika, co w szklance mleka. Ze względu zaś na obecność potasu oraz magnezu figi idealnie wspomagają pracę serca, a także wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Ponadto wywierają one kojące działanie na układ nerwowy oraz łagodzą stres, jest to zatem funkcja niezwykle przydatna.

Okazuje się też, że figi są bogatym źródłem żelaza, które odpowiedzialne jest za prawidłowe funkcjonowanie całego ustroju, w tym układów odpornościowego czy krwionośnego. Mało tego, wzmacnia ono wątrobę, serce, a także redukuje uczucie zmęczenia oraz idealnie nadaje się do walki z anemią. W składzie fig znaleźć możemy również witaminy C, B1, B2, B6, PP oraz prowitaminę A, a także fosfor. Warto wiedzieć, że po ugotowaniu owoce te uśmierzają ból gardła i są pomocne w zwalczaniu kaszlu. Według niektórych doniesień są to też naturalne afrodyzjaki.

Jak suszyć figi?

Suszone figi można bez problemu zakupić w każdym sklepie, jednak ich cena zwykle jest dość wysoka, a skład bywa różny. Niestety większość produktów oferowanych w markecie, jak już wspomniałam, zawiera dość duży dodatek cukru. Natomiast samodzielne przygotowanie owoców jest niezwykle proste. Pozwala zaoszczędzić pieniądze i jednocześnie daje pewność tego, co w nich się znajduje. Można w tym celu wykorzystać zarówno piekarnik, jak i specjalnie przeznaczoną do tego celu suszarkę. Oczywiście suszenie tą drugą metodą będzie o wiele korzystniejsze, gdyż umożliwia ono kontrolowanie warunków procesu i uzyskanie idealnego stopnia wysuszenia. Bez względu na urządzenie zawsze należy zadbać o jednakową grubość plastrów – najlepiej, by nie były one grubsze niż 5 mm. Dodatkowo warto zadbać o obróbkę wstępną fig. Najlepszym sposobem będzie blanszowanie czy też namaczanie. Następnie przechodzimy do samego suszenia, które powinno zachodzić w temperaturze 58ᴼC i trwać 20-30 godzin. Po tym czasie figi utracą nawet do 90% wody i będą gotowe do przechowywania w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Podsumowując, suszone figi są owocami dostarczającymi wielu substancji odżywczych, a także witamin i składników mineralnych, które odpowiedzialne są za ich wartości zdrowotne. Oddziałują one zarówno na układ nerwowy (poprzez łagodzenie stresu), jak i układ krwionośny (zmniejszając poziom cholesterolu oraz usprawniając pracę serca). Można je z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Dokonując zaś zakupu gotowych owoców, pamiętajmy o zwracanie uwagi na skład produktu i sprawdzanie, czy nie zawiera on dodatku cukru. Najważniejsze jest bowiem dostarczanie sobie korzystnych substancji, a nie pustych kalorii.

Literatura:

  1. Drużyńska B., Sieradzka B., Majewska E., Kowalska J., Wołosiak R., Derewiaka D., Ciecierska M., „Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych”, Bromat. Chem. Toksykol., XLIX, 2016, 3/272-275,
  2. Grygiel-Górkiak B., Pawlak-Buś K., Leszczyński P., „Sposób żywienia zapewniający optymalną podaż wapnia i witaminy D3”, Przegląd Menopauzalny, 2012, 6/501-505,
  3. Malinowska E., Szefer P., „Badanie zawartości niezbędnych składników mineralnych w orzechach, migdałach i suszonych owocach”, Roczn. PZH, 2007, 58(1)/339-343,
  4. Platta A., „Rola diety bogato resztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego”, Zeszyty naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2014, 86/154-165.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
suszone banany czy suszone banany są zdrowe?

Suszone banany – właściwości, kalorie.…

Banany są popularnym produktem spożywczym, są bardzo smaczne i dostępne w niemal każdym sklepie. Jakich właściwości nabierają banany po przejściu procesu suszenia? Czytaj dalej...
suszone morele cena właściwościi

Suszone morele – właściwości, cena.…

Suszenie jest procesem, dzięki któremu możemy korzystać z dobrodziejstw moreli przez cały rok. Te smaczne owoce osłodzą każdą potrawę, która będzie mogła zostać spożyta nawet przez osobę chorującą na cukrzycę.… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    zdrowe przekąski
    zdrowe przekąski

    Domowe chipsy. 7 produktów, z których zrobisz zdrowe chipsy!

    16

    10 przepisów na pyszne pasty do chleba

    właściwości szałwii hiszpańskiej

    Właściwości szałwii hiszpańskiej. Jak stosować szałwię hiszpańską?

    fit przekąski z cukinii frytki z cukinii chipsy z cukinii

    Frytki i chipsy z cukinii, czyli fit przekąski z cukinii

    Słodycze dla dzieci
    słodycze

    Słodycze dla dzieci – przepisy. Jak zmniejszyć apetyt na słodycze?

    rodzynki właściwości rodzaje
    1

    Rodzynki – rodzaje, właściwości. Rodzynki a odchudzanie. Czy rodzynki są zdrowe?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.