Suszone figi – właściwości. Jak suszyć figi?
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Suszone figi są surowcem niezwykle popularnym. Znajdują się na półkach wszystkich sklepów i są nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowego kompotu z suszu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakimi właściwościami się charakteryzują i jakie korzyści płyną z ich spożywania!
Suszone figi
Figi są owocami, które rosną na rozłożystych i niezwykle pięknych drzewach, sięgających nawet 5 metrów. Roślina ta wywodzi się z terenów Azji Mniejszej, jednak obecnie powszechnie występuje w regionach śródziemnomorskich. Jej owoce spożywane są zarówno w formie surowej, jak i suszonej. Cechują się dość wysoką kalorycznością, gdyż ich garść dostarcza 232 kcal. Z tego względu w ich spożywaniu należy zachować umiar. Warto również zwracać uwagę na skład kupowanych przez nas produktów. Jeśli owoce te zawierają dodany cukier, dostarczają wtedy więcej energii, ale niestety są to głównie puste kalorie, a nie wartościowe składniki odżywcze. Figi zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, dzięki czemu dostarczają wielu korzyści dla zdrowia. Oddziałują bowiem zarówno na układ nerwowy, jak i na układ krążenia.
Figi suszone – właściwości
Figi charakteryzują się dość wysoką zawartością błonnika pokarmowego, co wpływa na usprawnienie perystaltyki jelit. Właśnie z tego powodu owoce te świetnie nadają się dla osób cierpiących na zaparcia. Spełniają one rolę środka nieco przeczyszczającego. Dodatkowo figi są bardzo dobrym źródłem wapnia, a więc pierwiastka, którego niedobory występują niezwykle często, zwłaszcza wśród osób starszych, prowadząc do osłabienia wytrzymałości i gęstości kości, a w późniejszym czasie – rozwoju osteoporozy.
Co ciekawe, w 100 g, a więc nieco większej garści tych owoców, znajduje się tyle samo tego składnika, co w szklance mleka. Ze względu zaś na obecność potasu oraz magnezu figi idealnie wspomagają pracę serca, a także wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Ponadto wywierają one kojące działanie na układ nerwowy oraz łagodzą stres, jest to zatem funkcja niezwykle przydatna.
Okazuje się też, że figi są bogatym źródłem żelaza, które odpowiedzialne jest za prawidłowe funkcjonowanie całego ustroju, w tym układów odpornościowego czy krwionośnego. Mało tego, wzmacnia ono wątrobę, serce, a także redukuje uczucie zmęczenia oraz idealnie nadaje się do walki z anemią. W składzie fig znaleźć możemy również witaminy C, B1, B2, B6, PP oraz prowitaminę A, a także fosfor. Warto wiedzieć, że po ugotowaniu owoce te uśmierzają ból gardła i są pomocne w zwalczaniu kaszlu. Według niektórych doniesień są to też naturalne afrodyzjaki.
Jak suszyć figi?
Suszone figi można bez problemu zakupić w każdym sklepie, jednak ich cena zwykle jest dość wysoka, a skład bywa różny. Niestety większość produktów oferowanych w markecie, jak już wspomniałam, zawiera dość duży dodatek cukru. Natomiast samodzielne przygotowanie owoców jest niezwykle proste. Pozwala zaoszczędzić pieniądze i jednocześnie daje pewność tego, co w nich się znajduje. Można w tym celu wykorzystać zarówno piekarnik, jak i specjalnie przeznaczoną do tego celu suszarkę. Oczywiście suszenie tą drugą metodą będzie o wiele korzystniejsze, gdyż umożliwia ono kontrolowanie warunków procesu i uzyskanie idealnego stopnia wysuszenia. Bez względu na urządzenie zawsze należy zadbać o jednakową grubość plastrów – najlepiej, by nie były one grubsze niż 5 mm. Dodatkowo warto zadbać o obróbkę wstępną fig. Najlepszym sposobem będzie blanszowanie czy też namaczanie. Następnie przechodzimy do samego suszenia, które powinno zachodzić w temperaturze 58ᴼC i trwać 20-30 godzin. Po tym czasie figi utracą nawet do 90% wody i będą gotowe do przechowywania w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Podsumowując, suszone figi są owocami dostarczającymi wielu substancji odżywczych, a także witamin i składników mineralnych, które odpowiedzialne są za ich wartości zdrowotne. Oddziałują one zarówno na układ nerwowy (poprzez łagodzenie stresu), jak i układ krwionośny (zmniejszając poziom cholesterolu oraz usprawniając pracę serca). Można je z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Dokonując zaś zakupu gotowych owoców, pamiętajmy o zwracanie uwagi na skład produktu i sprawdzanie, czy nie zawiera on dodatku cukru. Najważniejsze jest bowiem dostarczanie sobie korzystnych substancji, a nie pustych kalorii.
Literatura:
- Drużyńska B., Sieradzka B., Majewska E., Kowalska J., Wołosiak R., Derewiaka D., Ciecierska M., „Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych”, Bromat. Chem. Toksykol., XLIX, 2016, 3/272-275,
- Grygiel-Górkiak B., Pawlak-Buś K., Leszczyński P., „Sposób żywienia zapewniający optymalną podaż wapnia i witaminy D3”, Przegląd Menopauzalny, 2012, 6/501-505,
- Malinowska E., Szefer P., „Badanie zawartości niezbędnych składników mineralnych w orzechach, migdałach i suszonych owocach”, Roczn. PZH, 2007, 58(1)/339-343,
- Platta A., „Rola diety bogato resztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego”, Zeszyty naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2014, 86/154-165.