Aquafaba – działanie, przepisy. Jak przygotować aquafabę?
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Wraz z rozpowszechnieniem wszelkich diet eliminacyjnych wzrosła ilość i powszechność wszelkich zamienników pokarmowych. Nagle zamiast cukru możemy stosować najrozmaitsze słodziki, a zamiast jajka banana lub aquafabę. Przeczytaj artykuł i dowiedz się czym jest i jak przygotować aquafabę!
Aquafaba
Aquafaba to nic innego jak zalewa, w której znajduje się kupowana przez nas ciecierzyca w puszce. Jej odkrycia dokonał francuz Joel Roessel. Będąc kucharzem w 2014 roku eksperymentował z płynem z konserw w celu odnalezienia alternatywy dla jajek, które nie mogą być spożywane np. przez wegan czy osoby cierpiące na alergię na jajka. Samą nazwę natomiast stworzył inżynier Goose Wohlt. Pochodzi ona z połączenia dwóch słów pochodzących z języka łacińskiego: „Aqua” – woda oraz „faba” – ziarno fasoli. Płyn ten jest wolny od glutenu oraz niskokaloryczny. Okazuje się, że jego łyżka dostarcza jedynie 3–5 kcal. Cechuje się on charakterystycznym zapachem, który wzmaga się podczas ubijania. Smak z piany znika po upieczeniu. W efekcie porównując bezę z białek jaja kurzego oraz tę przygotowaną z aquafaby, nie widać ani nie czuć żadnej różnicy. Z tego powodu bez wątpienia jest idealnych składnikiem dla osób będących na diecie redukcyjnej oraz cierpiących na nietolerancję glutenu czy też alergię na owe białko.
Aquafaba – działanie
Badania nad płynem z konserwy wykazały, że może być świetnym źródłem antyoksydantów, a nawet witamin z grupy B. W celu całkowitego potwierdzenia tych doniesień, potrzebne są dalsze badania. W skład aquafaby wchodzi jedynie białko oraz skrobia. Warto wspomnieć, że nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Właśnie z tego względu wydaje się być idealnym składnikiem urozmaicającym dietę nie tylko dla wegan, czy osób dbających o sylwetkę lub eliminujących gluten w diecie, ale także dla tych, dla których istotna jest zdrowa i wolna od chemicznych dodatków żywność.
Zmiksowana aquafaba przybiera postać sztywnej i gęstej piany, wyglądającej niemal identycznie, jak ta uzyskana w wyniku ubijania białka jaja kurzego. Ponadto wykazuje właściwości spulchniające, sklejające i łączące. Dodatkowo ma zdolność zmiany w emulsję. Co ciekawe ma nawet swoją własną stronę: aquafaba.com, gdzie można poznać jej historię czy dołączyć do społeczności jej wiernych fanów.
Jak przygotować aquafabę?
Aquafaba, jak już wspomniałam, jest płynem obecnym w konserwach z cieciorką, jednak ten mętny płyn nie występuje wyłącznie w puszkach. Można wykonać ją samodzielnie poprzez gotowanie surowej ciecierzycy. W tym celu potrzebne będą ok. 3 szklanki nasion oraz 3–4 szklanki wody (+ dodatkowo ta, do namoczenia ciecierzycy). Nasiona należy zalać wodą, nieco ponad ich poziom, a następnie pozostawić na minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc do nasiąknięcia. Następnie odcedzić ciecierzycę, przesypać do garnka i zalać 3–4 szklankami wody. Całość gotować 1,5 godziny pod przykryciem, a następnie odcedzić ponownie. Płyn pozostały z gotowania to właśnie aquafaba, którą należy po prostu ostudzić.
Aquafaba – przepisy
Aquafaba sprawdza się znakomicie w przepisach na bezjajeczne bezy, biszkopty, ciasta i kremy. Obecnie na jej punkcie oszalał prawie cały świat. Poniżej przedstawię kilka przykładowych przepisów z jej użyciem.
Składniki:
- 150g gorzkiej czekolady,
- 150ml aquafaby,
- Łyżka miodu/syropu z agawy,
- Szczypta soli.
Przygotowanie: czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Aquafabę przelej do miski i z dodatkiem soli ubijaj przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj delikatnie czekoladę (przestudzoną) oraz miód i wymieszaj szpatułką. Całość przelej do pucharków i umieść na co najmniej godzinę w lodówce.
Składniki:
- 4 łyżki aquafaby,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 200g wiórków kokosowych.
Przygotowanie: piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Aquafabę ubij na sztywną pianę dodając bardzo powoli po łyżce cukru. Następnie wsyp wiórki i wymieszaj całość łyżką. Z masy uformuj niewielkie kuleczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka ok. 15 minut (aż do lekkiego zarumienienia).
Składniki:
- 100g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- ¾ szklanki aquafaby,
- ¾ szklanki mąki jasnej orkiszowej,
- ¾ mieszanki cukru pudru,
- ¼ szklanki kakao,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- Łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- Szczypta soli.
Przygotowanie: piekarnik nagrzej do 180°C, a formę wyłóż papierem do pieczenia. W jednej misce przesiej: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól i porządnie wymieszaj, aż składniki się połączą. W drugiej misce pokrusz czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej, dodając olej. Odstaw z kąpieli, aż się odrobinę ostudzi. W między czasie w dużej misce ubij aquafabę na sztywną pianę, dodając stopniowo po 1 łyżce cukru, aż powstanie idealnie gładka, błyszcząca i sztywna piana. Do ubitej piany dodaj mąkę i bardzo powoli mieszaj szpatułką lub większą łyżką, łącząc z pianą. Następnie dodaj czekoladę i również wymieszaj bardzo powolnymi i ostrożnymi ruchami. Na koniec masa powinna przypominać czekoladowy mus. Przełóż go do przygotowanej formy i włóż do piekarnika na około 15–20 minut.
Poznaj także przepis na majonez wegański z aquafaby!
Podsumowując aquafaba to sposób na wykorzystanie, wcześniej uznawanego za bezużyteczny, płynu wypełniającego puszkę z ciecierzycą. Obecnie na jej punkcie oszalał prawie cały świat. Jest ceniona nie tylko ze względu na jej niską kaloryczność, brak glutenu czy bogactwo antyoksydantów, ale także łatwość pozyskania oraz możliwość zastosowania także przez wegan czy alergików.
Literatura:
Stantiall S. E., Dale K. J., Calizo F. S., Serventi L.: „Application of pulses cooking water as functional ingredients: the foaming and gelling abilities.”, European Food Research and Technology, 2018, 244(1)/97-104.