bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Aquafaba – działanie, przepisy. Jak przygotować aquafabę?

Aquafaba – działanie, przepisy. Jak przygotować aquafabę?

aquafaba właściwości zastosowanie
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Wraz z rozpowszechnieniem wszelkich diet eliminacyjnych wzrosła ilość i powszechność wszelkich zamienników pokarmowych. Nagle zamiast cukru możemy stosować najrozmaitsze słodziki, a zamiast jajka banana lub aquafabę. Przeczytaj artykuł i dowiedz się czym jest i jak przygotować aquafabę!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Aquafaba
  • Aquafaba – działanie
  • Jak przygotować aquafabę?
  • Aquafaba – przepisy

Aquafaba

Aquafaba to nic innego jak zalewa, w której znajduje się kupowana przez nas ciecierzyca w puszce. Jej odkrycia dokonał francuz Joel Roessel. Będąc kucharzem w 2014 roku eksperymentował z płynem z konserw w celu odnalezienia alternatywy dla jajek, które nie mogą być spożywane np. przez wegan czy osoby cierpiące na alergię na jajka. Samą nazwę natomiast stworzył inżynier Goose Wohlt. Pochodzi ona z połączenia dwóch słów pochodzących z języka łacińskiego: „Aqua” – woda oraz „faba” – ziarno fasoli. Płyn ten jest wolny od glutenu oraz niskokaloryczny. Okazuje się, że jego łyżka dostarcza jedynie 3–5 kcal. Cechuje się on charakterystycznym zapachem, który wzmaga się podczas ubijania. Smak z piany znika po upieczeniu. W efekcie porównując bezę z białek jaja kurzego oraz tę przygotowaną z aquafaby, nie widać ani nie czuć żadnej różnicy. Z tego powodu bez wątpienia jest idealnych składnikiem dla osób będących na diecie redukcyjnej oraz cierpiących na nietolerancję glutenu czy też alergię na owe białko.

Aquafaba – działanie

Badania nad płynem z konserwy wykazały, że może być świetnym źródłem antyoksydantów, a nawet witamin z grupy B. W celu całkowitego potwierdzenia tych doniesień, potrzebne są  dalsze badania. W skład aquafaby wchodzi jedynie białko oraz skrobia. Warto wspomnieć, że nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Właśnie z tego względu wydaje się być idealnym składnikiem urozmaicającym dietę nie tylko dla wegan, czy osób dbających o sylwetkę lub eliminujących gluten w diecie, ale także dla tych, dla których istotna jest zdrowa i wolna od chemicznych dodatków żywność.

Zmiksowana aquafaba przybiera postać sztywnej i gęstej piany, wyglądającej niemal identycznie, jak ta uzyskana w wyniku ubijania białka jaja kurzego. Ponadto wykazuje właściwości spulchniające, sklejające i łączące. Dodatkowo ma zdolność zmiany w emulsję. Co ciekawe ma nawet swoją własną stronę: aquafaba.com, gdzie można poznać jej historię czy dołączyć do społeczności jej wiernych fanów.

Jak przygotować aquafabę?

Aquafaba, jak już wspomniałam, jest płynem obecnym w konserwach z cieciorką, jednak ten mętny płyn nie występuje wyłącznie w puszkach. Można wykonać ją samodzielnie poprzez gotowanie surowej ciecierzycy. W tym celu potrzebne będą ok. 3 szklanki nasion oraz 3–4 szklanki wody (+ dodatkowo ta, do namoczenia ciecierzycy). Nasiona należy zalać wodą, nieco ponad ich poziom, a następnie pozostawić na minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc do nasiąknięcia. Następnie odcedzić ciecierzycę, przesypać do garnka i zalać 3–4 szklankami wody. Całość gotować 1,5 godziny pod przykryciem, a następnie odcedzić ponownie. Płyn pozostały z gotowania to właśnie aquafaba, którą należy po prostu ostudzić.

Aquafaba – przepisy

Aquafaba sprawdza się znakomicie w przepisach na bezjajeczne bezy, biszkopty, ciasta i kremy. Obecnie na jej punkcie oszalał prawie cały świat. Poniżej przedstawię kilka przykładowych przepisów z jej użyciem.

Przepis na mus czekoladowy

Składniki:

  • 150g gorzkiej czekolady,
  • 150ml aquafaby,
  • Łyżka miodu/syropu z agawy,
  • Szczypta soli.

Przygotowanie: czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Aquafabę przelej do miski i z dodatkiem soli ubijaj przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj delikatnie czekoladę (przestudzoną) oraz miód i wymieszaj szpatułką. Całość przelej do pucharków i umieść na co najmniej godzinę w lodówce.

rozwiń
Przepis na kokosanki z aquafaby

Składniki:

  • 4 łyżki aquafaby,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 200g wiórków kokosowych.

Przygotowanie: piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Aquafabę ubij na sztywną pianę dodając bardzo powoli po łyżce cukru. Następnie wsyp wiórki i wymieszaj całość łyżką. Z masy uformuj niewielkie kuleczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka ok. 15 minut (aż do lekkiego zarumienienia).

rozwiń
Przepis na brownie z aquafabą

Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • ¾ szklanki aquafaby,
  • ¾ szklanki mąki jasnej orkiszowej,
  • ¾ mieszanki cukru pudru,
  • ¼ szklanki kakao,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • Szczypta soli.

Przygotowanie: piekarnik nagrzej do 180°C, a formę wyłóż papierem do pieczenia. W jednej misce przesiej: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól i porządnie wymieszaj, aż składniki się połączą. W drugiej misce pokrusz czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej, dodając olej. Odstaw z kąpieli, aż się odrobinę ostudzi. W między czasie w dużej misce ubij aquafabę na sztywną pianę, dodając stopniowo po 1 łyżce cukru, aż powstanie idealnie gładka, błyszcząca i sztywna piana. Do ubitej piany dodaj mąkę i bardzo powoli mieszaj szpatułką lub większą łyżką, łącząc z pianą. Następnie dodaj czekoladę i również wymieszaj bardzo powolnymi i ostrożnymi ruchami. Na koniec masa powinna przypominać czekoladowy mus. Przełóż go do przygotowanej formy i włóż do piekarnika na około 15–20 minut.

rozwiń

Poznaj także przepis na majonez wegański z aquafaby!

Podsumowując aquafaba to sposób na wykorzystanie, wcześniej uznawanego za bezużyteczny, płynu wypełniającego puszkę z ciecierzycą. Obecnie na jej punkcie oszalał prawie cały świat. Jest ceniona nie tylko ze względu na jej niską kaloryczność, brak glutenu czy bogactwo antyoksydantów, ale także łatwość pozyskania oraz możliwość zastosowania także przez wegan czy alergików.

 

Literatura:

Stantiall S. E., Dale K. J., Calizo F. S., Serventi L.: „Application of pulses cooking water as functional ingredients: the foaming and gelling abilities.”, European Food Research and Technology, 2018, 244(1)/97-104.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Zamienniki jajka w wegańskich wypiekach

O ile większość osób na diecie wegańskiej nie ma problemu z przygotowaniem bezmięsnych posiłków i bez trudu omija składniki pochodzenia zwierzęcego, problem może pojawić się podczas próby przygotowania wegańskich wypieków.… Czytaj dalej...
Naturalne zamienniki cukru stewia, lukrecja, ksylitol
Substancje słodzące

Naturalne zamienniki cukru – stewia,…

W celu zapobiegania występowania wielu schorzeń technolodzy żywności opracowali zamienniki cukru, które wykazują różne korzyści zdrowotne. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Dieta wegańska
    1
    Dieta wegańska

    Wegańskie zamienniki mięsa – tofu, tempeh, seitan

    Weganizm. Co to jest weganizm?

    Wegetarianizm a weganizm

    sery

    Ser wegański – skład. Jak zrobić wegański ser?

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    Dieta wegańska

    Co to jest falafel? Falafel z ciecierzycy, bobu i soczewicy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.