Amla (agrest indyjski) – właściwości odchudzające
Aktualizacja: 10 kwietnia, 2024
Agrest jest rośliną, którą zna każdy z nas, np. z przydomowego ogródka. Okazuje się, że Indie mają swoją odmianę owego specjału, która niezwykle bogata jest w składniki o działaniu przeciwutleniającym. Anka jest skuteczna nie tylko w niwelowaniu ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych (jak np. nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, otyłość), ale także o wiele poważniejszych przypadłości, takich jak nowotwory czy marskość wątroby. Przeczytaj artykuł i poznaj więcej dobroczynnych właściwości agrestu indyjskiego!
Amla (agrest indyjski)
Amla to roślina, której łacińska nazwa to Emblica officinalis Gaertn., jednak znana jest bardziej jako agrest indyjski. Prawdopodobnie stanowi jedną z najważniejszych podstaw medycyny indyjskiej w jej tradycyjnym ujęciu, ogólnie uznawanym jako Ayurveda. Używana jest m.in. w celu zapobiegania i leczenia wielu chorób zapalnych. Różne jej części składowe stosowane są w celach zdrowotnych, jednak najcenniejszy okazuje się owoc. Amla używana jest zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek, w połączeniu z innymi produktami. Jej skład bogaty jest w składniki mineralne oraz witaminy, z których wyróżnia się wysoką zawartość witaminy C, fenoli, garbników oraz polifenoli. Ze względu na swoje drogocenne właściwości stosowana jest m.in. w przypadku wrzodów żołądka, schorzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy, a nawet przypadłości zapalnych, grypy i przeziębienia oraz chorób układu oddechowego.
Amla – właściwości
Badania udowodniły szerokie zastosowanie amli w lecznictwie. Roślina ta od wieków jest już bowiem stosowana w medycynie ludowej mieszkańców Indii. Wykazuje ona m.in. właściwości moczopędne, przeczyszczające i przeciwgorączkowe. Jest to również świetny środek przeciwzapalny, a nawet przeciwbólowy. Niektóre doniesienia wskazują także na aktywność przeciwkaszlową agrestu.
Skuteczny jest on równocześnie w leczeniu przeziębienia czy gorączki. Warto tutaj wspomnieć także o dyptamie jesionolistnym. Zastosowanie znajduje ponadto jako produkt przeczyszczający oraz przeciwwirusowy. Liczni badacze w swoich pracach ukazują jego funkcje przeciwmiażdżycowe i jednocześnie kardioprotekcyjne, przeciwzakrzepowe, adaptogenne oraz przeciwhipercholesterolemiczne. Związane jest to z rolą amli w modulacji niektórych białek, które są kluczowe w metabolizmie lipidów. Dodatkowo „wymiata” ona wolne rodniki z ustroju, przez co zapobiega również rozwojowi nadciśnienia tętniczego, a nawet przerostowi serca czy nerek. W efekcie służyć może jako środek profilaktyczny przeciw dyslipidemii, a także stłuszczeniu wątroby. Co więcej, agrest indyjski skutkuje polepszeniem gojenia się ran oraz działaniem hepato-, nefro- i neuroprotekcyjnym.
Warto też wspomnieć o jego pozytywnym wpływie na czynność wątroby oraz łagodzeniu niekorzystnego oddziaływania leków na ten gruczoł. Dodatkowo idealnie nadaje się on do zapobiegania powstawania wrzodów trawiennych i niestrawności, zapobiega również biegunce. Niedawne badania dowiodły, iż amla cechuje się aktywnością przeciwnowotworową, a nawet nieco chemioterapeutyczną. Dzieje się tak poprzez jej silne cechy przeciwutleniające i antymutagenne, jak również immunomodulujące. Ponadto roślina ta okazuje się niezwykle skuteczna we wspomaganiu leczenia cukrzycy, zwłaszcza typu II, uważanej za dietozależną. Ciekawostką jest fakt, że jej dobroczynne oddziaływanie zostało docenione także w kosmetyce. Okazuje się bowiem, iż amla opóźnia procesy starzenia. Z powodzeniem zatem stosować ją można przeciwzmarszczkowo. Powodem takiego działania jest duża zawartość przeciwutleniaczy w składzie rośliny. Według niektórych agrest indyjski może cofać postęp amnezji.
Amla na odchudzanie
Amla to roślina cechująca się szeregiem korzystnych dla organizmu człowieka właściwości. Wspomaga ona m.in. leczenie wielu chorób, jednak na tym nie kończy się jej zastosowanie. Jak już wspomniano, jej spożycie skutkuje redukcją stężenia cholesterolu we krwi, podobnie z pozostałymi lipidami. Wzmaga metabolizm tłuszczów, co może mieć zbawienny wpływ na sylwetkę. Jednocześnie jednak wzrostowi ulega korzystna frakcja cholesterolu, zwana HDL. Dodatkowo spożywanie agrestu indyjskiego skutkuje spadkiem poziomu insuliny i leptyny w ustroju. W związku z tym zapobiega rozwojowi stanu hipoglikemii, równocześnie eliminując nagłe napady głodu, będące zwykle przyczyną podjadania. Wszystko to prowadzi do ubytku masy ciała. Wysuwa się zatem wniosek, iż jest to produkt idealny dla osób dbających o sylwetkę i starających się pozbyć zbędnych kilogramów. Amla stanowi szansę na prawdopodobny lek do walki z coraz powszechniejszą otyłością. Już teraz jest częstym gościem na etykietach niektórych suplementów diety „wspomagających odchudzanie”. Oczywiście pamiętać należy, że najlepszym sposobem na ograniczenie masy ciała jest prawidłowa i dobrze zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna.
Podsumowując, amla, a więc agrest indyjski, to środek pozwalający na skuteczną profilaktykę wielu chorób, m.in. schorzeń sercowo-naczyniowych, nowotworów czy cukrzycy. Skuteczny okazuje się w hamowaniu oznak starzenia, a nawet gubieniu zbędnych kilogramów. Bez wątpienia jest to produkt godny uwagi.
Literatura:
- Akhtar M.S., Ramzan A. i in., Effect of Amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients, Int J Food Sci Nutr, 2011,
- Baliga M.S., Dsouza J.J., Amla (Emblica officinalis Gaertn), a wonder berry in the treatment and prevention of cancer, Eur J Cancer Prev, 2011,
- D’souza J.J., D’souza P.P. i in., Anti-diabetic effects of the Indian indigenous fruit Emblica officinalis Gaertn: active constituents and modes of action, Food Funct, 2014,
- Golechha M., Bhatia J., Arya D.S., Studies on effects of Emblica officinalis (Amla) on oxidative stress and cholinergic function in scopolamine induced amnesia in mice, J Environ Biol, 2012,
- Gopa B., Bhatt J., Hemavathi K.G., A comparative clinical study of hypolipidemic efficacy of Amla (Emblica officinalis) with 3-hydroxy-3-methylglutaryl-coenzyme-A reductase inhibitor simvastatin, Indian J Pharmacol, 2012,
- Koshy S.M., Bobby Z. i in., Amla prevents fructose-induced hepatic steatosis in ovariectomized rats: role of liver FXR and LXRα, Climacteric, 2015,
- Nazish I., Ansari S.H., Emblica officinalis – Anti-obesity activity, J Complement Integr Med, 2017,
- Pientaweeratch S., Panapisal V., Tansirikongkol A., Antioxidant, anti-collagenase and anti-elastase activities of Phyllanthus emblica, Manilkara zapota and silymarin: an in vitro comparative study for anti-aging applications, Pharm Biol, 2016,
- Rao T.P., Okamoto T. i in., Amla (Emblica officinalis Gaertn.) extract inhibits lipopolysaccharide-induced procoagulant and pro-inflammatory factors in cultured vascular endothelial cells, Br J Nutr. 2013,
- Thilakchand K.R., Mathai R.T. i in., Hepatoprotective properties of the Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn): a review, Food Funct, 2013,
- Zhao T., Sun Q. i in., Anticancer Properties of Phyllanthus emblica (Indian Gooseberry), Oxid Med Cell Longev, 2015.