Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Wraz z rozwojem cywilizacyjnym oraz coraz częstszymi podróżami poza granice naszego kraju, rośnie zainteresowanie kuchniami świata. W marketach coraz powszechniejsze stały się egzotyczne owoce zarówno lądowe, jak i te morskie. Masowo rozpoczęły się eksperymenty kulinarne, a zarówno ośmiornice czy krewetki znalazły miejsce na naszych stołach. Przeczytaj artykuł i dowiedz się o tym, jaki wpływ na organizm ma spożywanie krewetek, jak je przyrządzić i jakie są ich rodzaje.
W sklepach i marketach oferta owoców morza jest bogata, a krewetki można nabyć, w zależności od preferencji, gotowane czy surowe, a także mniejsze oraz większe. Połów dotyczy wielu gatunków, jednak w naszych warunkach można spotkać 3 główne grupy.
Krewetki charakteryzują się niezwykle wysoką wartością odżywczą. Analizując ich skład zauważyć można, że dostarczają dużej ilości białka (14,2%), jednocześnie niosąc niewielką dawkę energetyczną. Co więcej są świetnym źródłem witamin, zwłaszcza B6 oraz niacyny. Okazuje się, że produkt ten jest znakomitym źródłem astaksantyny, a więc barwnika z rodziny karotenoidów o silnym działaniu przeciwutleniającym, którego zdolności wychwytywania wolnych rodników są znacznie silniejsze niż witaminy E czy β-Karotenu. Według badań naukowych są one lepszym ich źródłem niż pstrąg tęczowy. Substancje te pozytywnie wpływają na spowolnienie przebiegu procesów degeneracyjnych u ludzi (choroba Alzheimera). Poza tym ich spożycie obniża ryzyko wystąpienia schorzeń układu sercowo-naczyniowego, a także stresu oksydacyjnego. W warunkach doświadczalnych udowodniono, iż redukują ryzyko zawałów serca, zakrzepicy oraz nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo wykazują aktywność przeciwzapalną, a nawet polepszającą ostrość widzenia, nawet u zdrowych osób.
Przygotowywanie krewetek zależne jest od własnych upodobań. Zwykle podaje się je gotowane, grillowane lub smażone, natomiast w Japonii można znaleźć je nawet w postaci plasterków, jako jeden ze składników sushi. Stosuje się je zarówno w skorupkach, jak i z głowami czy obrane. Pamiętajmy, że główki są niejadalne, a więc nie należy ich spożywać! Mogą posłużyć jedynie do wykonania wywaru na zupę rybną czy sosu krewetkowego. Znakomite będą zarówno krewetki z grilla, bez żadnych dodatków, które po obraniu nabija się na patyczki do szaszłyków (warto zadbać, by ich rozmiar umożliwiał szybkie i dokładne przygotowanie). Surowiec, który był wcześniej poddany gotowaniu, wystarczy jedynie ogrzać. W przypadku surowych owoców morza czas przygotowania wydłuża się do kilku minut, aż barwa nabierze różowego koloru. Można je również ugotować, czy podsmażyć na patelni lub w piekarniku. Poniżej przedstawię przykładowy przepis z wykorzystaniem opisywanego produktu.
Składniki:
Przygotowanie: krewetki rozmroź, a następnie wysusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzej masło i dodaj krewetki. Całość posyp solą oraz pieprzem i dodaj posiekane chili. Smaż całość ok. 1,5 minuty z każdej strony. Na koniec dodaj wino oraz natkę i wymieszaj całość. Duś chwilę.
Wiele osób uważa krewetki za produkt wykwintny, którego przygotowanie jest niezwykle trudne. Nic bardziej mylnego! Dodatkowo warto zacząć je włączać do swojej diety, zwłaszcza jeśli ważna jest dla nas sylwetka, gdyż dostarczają niewielkiej ilości energii, a jednocześnie bogatych wartości witamin z grupy B czy selenu. Wśród przypraw do przygotowania krewetek idealnie nadają się imbir, chili czy kminek, a nawet wanilia czy curry (zarówno proszek, jak i pasta). Świetnie pasują do ich delikatnej struktury zarówno jogurtowe sosy, jak i mleko kokosowe czy sam kokos. Dodatkowo podać je można z powodzeniem w towarzystwie owoców egzotycznych, jak ananas, mango, kiwi czy liczi, a także cytryny, limonki oraz grejpfruta. Doprawić je można bazylią, kolendrą, szczypiorkiem, czosnkiem czy miętą.
Podsumowując krewetki to produkty o wysokiej wartości odżywczej, dostarczające przy tym niewielką ilość kalorii. Są świetną alternatywą dla drobiu czy wieprzowiny, które tak często są przez nas spożywane. Ze względu na łatwość ich przygotowania, każdy może podjąć się tej próby i cieszyć ich smakiem.
Literatura:
Kawior to produkt uznawany za luksusowy i niedostępny dla zwykłego człowieka. W obecnych czasach dostępne są już takie oferty, na które stać każdego. Dzięki temu właśnie każdy może spróbować ikry i cieszyć się korzyściami jakie wynikają z jej spożycia. Odnotowano, iż wpływa on m.in. na redukcję zmarszczek czy poprawę odporności. czytaj więcej
Ryby i owoce morza są bardzo ważnymi produktami w naszej diecie. O ile te pierwsze cieszą się stosunkowo dużą popularnością, drugie są zdecydowanie rzadziej spotykane w naszych jadłospisach. Jeżeli jeszcze nie wiecie, dlaczego warto zadbać o ich regularne spożywanie zapraszam do lektury! czytaj więcej
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!