bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Krewetki – rodzaje, właściwości. Jak przyrządzić i z czym podawać krewetki?

Krewetki – rodzaje, właściwości. Jak przyrządzić i z czym podawać krewetki?

krewetki jak przygotować krewetki
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 6 maja, 2024

Wraz z rozwojem cywilizacyjnym oraz coraz częstszymi podróżami poza granice naszego kraju, rośnie zainteresowanie kuchniami świata. W marketach coraz powszechniejsze stały się egzotyczne owoce zarówno lądowe, jak i te morskie. Masowo rozpoczęły się eksperymenty kulinarne, a zarówno ośmiornice czy krewetki znalazły miejsce na naszych stołach. Przeczytaj artykuł i dowiedz się o tym, jaki wpływ na organizm ma spożywanie krewetek, jak je przyrządzić i jakie są ich rodzaje.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Krewetki – rodzaje
  • Krewetki – właściwości
  • Jak przygotować krewetki?
  • Z czym podawać krewetki?

Krewetki – rodzaje

W sklepach i marketach oferta owoców morza jest bogata, a krewetki można nabyć, w zależności od preferencji, gotowane czy surowe, a także mniejsze oraz większe. Połów dotyczy wielu gatunków, jednak w naszych warunkach można spotkać 3 główne grupy.

  • Garnella – odmiana inaczej nazywana Crangon. Żyje ona w morzach europejskich, w tym również w Bałtyku. Osiąga maksymalnie 9 cm i jest to najczęściej spożywany gatunek w Europie. Powszechnie poławiana jest w europejskiej części północnego Atlantyku.
  • Krewetki północne – inaczej zwane pandaletkami. Zamieszkuje zimne wody północnego Atlantyku i osiąga maksymalnie 16 cm długości. Najczęściej poławiana jest w Kanadzie, Norwegii oraz w okolicach Grenlandii.
  • Krewetki tygrysie – popularnie zwane „Black Tiger”. Jest jedną z największych odmian, dorasta nawet do 33 cm. Zwykle poławiana jest w Oceanie Indyjskim oraz ciepłych wodach Pacyfiku.

Krewetki – właściwości

Krewetki charakteryzują się niezwykle wysoką wartością odżywczą. Analizując ich skład zauważyć można, że dostarczają dużej ilości białka (14,2%), jednocześnie niosąc niewielką dawkę energetyczną. Co więcej są świetnym źródłem witamin, zwłaszcza B6 oraz niacyny. Okazuje się, że produkt ten jest znakomitym źródłem astaksantyny, a więc barwnika z rodziny karotenoidów o silnym działaniu przeciwutleniającym, którego zdolności wychwytywania wolnych rodników są znacznie silniejsze niż witaminy E czy β-Karotenu. Według badań naukowych są one lepszym ich źródłem niż pstrąg tęczowy. Substancje te pozytywnie wpływają na spowolnienie przebiegu procesów degeneracyjnych u ludzi (choroba Alzheimera). Poza tym ich spożycie obniża ryzyko wystąpienia schorzeń układu sercowo-naczyniowego, a także stresu oksydacyjnego. W warunkach doświadczalnych udowodniono, iż redukują ryzyko zawałów serca, zakrzepicy oraz nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo wykazują aktywność przeciwzapalną, a nawet polepszającą ostrość widzenia, nawet u zdrowych osób.

Jak przygotować krewetki?

Przygotowywanie krewetek zależne jest od własnych upodobań. Zwykle podaje się je gotowane, grillowane lub smażone, natomiast w Japonii można znaleźć je nawet w postaci plasterków, jako jeden ze składników sushi. Stosuje się je zarówno w skorupkach, jak i z głowami czy obrane. Pamiętajmy, że główki są niejadalne, a więc nie należy ich spożywać! Mogą posłużyć jedynie do wykonania wywaru na zupę rybną czy sosu krewetkowego. Znakomite będą zarówno krewetki z grilla, bez żadnych dodatków, które po obraniu nabija się na patyczki do szaszłyków (warto zadbać, by ich rozmiar umożliwiał szybkie i dokładne przygotowanie). Surowiec, który był wcześniej poddany gotowaniu, wystarczy jedynie ogrzać. W przypadku surowych owoców morza czas przygotowania wydłuża się do kilku minut, aż barwa nabierze różowego koloru. Można je również ugotować, czy podsmażyć na patelni lub w piekarniku. Poniżej przedstawię przykładowy przepis z wykorzystaniem opisywanego produktu.

Przepis na krewetki w winie

Składniki:

  • 500g krewetek mrożonych,
  • Lampka białego wina,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • Sól,
  • 0,5 papryczki chili,
  • 1/3 kostki masła,
  • 4 ząbki czosnku.

Przygotowanie: krewetki rozmroź, a następnie wysusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzej masło i dodaj krewetki. Całość posyp solą oraz pieprzem i dodaj posiekane chili. Smaż całość ok. 1,5 minuty z każdej strony. Na koniec dodaj wino oraz natkę i wymieszaj całość. Duś chwilę.

rozwiń

Z czym podawać krewetki?

Wiele osób uważa krewetki za produkt wykwintny, którego przygotowanie jest niezwykle trudne. Nic bardziej mylnego! Dodatkowo warto zacząć je włączać do swojej diety, zwłaszcza jeśli ważna jest dla nas sylwetka, gdyż dostarczają niewielkiej ilości energii, a jednocześnie bogatych wartości witamin z grupy B czy selenu. Wśród przypraw do przygotowania krewetek idealnie nadają się imbir, chili czy kminek, a nawet wanilia czy curry (zarówno proszek, jak i pasta). Świetnie pasują do ich delikatnej struktury zarówno jogurtowe sosy, jak i mleko kokosowe czy sam kokos. Dodatkowo podać je można z powodzeniem w towarzystwie owoców egzotycznych, jak ananas, mango, kiwi czy liczi, a także cytryny, limonki oraz grejpfruta. Doprawić je można bazylią, kolendrą, szczypiorkiem, czosnkiem czy miętą.

Podsumowując krewetki to produkty o wysokiej wartości odżywczej, dostarczające przy tym niewielką ilość kalorii. Są świetną alternatywą dla drobiu czy wieprzowiny, które tak często są przez nas spożywane. Ze względu na łatwość ich przygotowania, każdy może podjąć się tej próby i cieszyć ich smakiem.

 

Literatura:

  1. A. Adamska, J. Rutkowska, M. Białek: „Charakterystyka i właściwości prozdrowotne wybranych karotenoidów występujących w rybach i skorupiakach.”, Probl. Hig. Epidemiol, 2014, 95(1)/36-40.
  2. A. Ziółkowska, P. Janus: „Identyfikacja wybranych artykułów rybnych.”, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, Wyższa Szkoła Menedżerska, Tom 18/33, 2/2008.
  3. I. Zdrojewska, A. Lebiedzińska, P. Szefer: „Wybrane owoce morza jako składniki diety o wysokiej wartości odżywczej.”, Roczn. PZH, 2005, 56(2)/131-137.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Skuteczne odchudzanie

Ryby słodko- i słonowodne oraz…

Ryby i owoce morza są bardzo ważnymi produktami w naszej diecie. O ile te pierwsze cieszą się stosunkowo dużą popularnością, drugie są zdecydowanie rzadziej spotykane w naszych jadłospisach. Jeżeli jeszcze… Czytaj dalej...
kawior czarny czerwony właściwości
Ryby i owoce morza

Kawior – czerwony i czarny,…

Kawior to produkt uznawany za luksusowy i niedostępny dla zwykłego człowieka. W obecnych czasach dostępne są już takie oferty, na które stać każdego. Dzięki temu właśnie każdy może spróbować ikry… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Ryby i owoce morza

    Ryby i owoce morza
    Ryby i owoce morza

    Panga – co to za ryba i czy jest zdrowa?

    kuchnie świata

    Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

    Ryby i owoce morza

    Wartości odżywcze ryby Sola. Przepisy na rybę Solę

    1
    Ryby i owoce morza

    Sardynki – właściwości. Czy sardynki w puszce są zdrowe?

    ogórek morski działanie
    2
    Ryby i owoce morza

    Ogórek morski (swanson) – właściwości i zastosowanie

    sandacz jak przygotować sandacza
    Ryby i owoce morza

    Ryba sandacz – właściwości, przepisy. Jak przyrządzić sandacza?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.