Krewetki – rodzaje, właściwości. Jak przyrządzić i z czym podawać krewetki?
Aktualizacja: 6 maja, 2024
Wraz z rozwojem cywilizacyjnym oraz coraz częstszymi podróżami poza granice naszego kraju, rośnie zainteresowanie kuchniami świata. W marketach coraz powszechniejsze stały się egzotyczne owoce zarówno lądowe, jak i te morskie. Masowo rozpoczęły się eksperymenty kulinarne, a zarówno ośmiornice czy krewetki znalazły miejsce na naszych stołach. Przeczytaj artykuł i dowiedz się o tym, jaki wpływ na organizm ma spożywanie krewetek, jak je przyrządzić i jakie są ich rodzaje.
Krewetki – rodzaje
W sklepach i marketach oferta owoców morza jest bogata, a krewetki można nabyć, w zależności od preferencji, gotowane czy surowe, a także mniejsze oraz większe. Połów dotyczy wielu gatunków, jednak w naszych warunkach można spotkać 3 główne grupy.
- Garnella – odmiana inaczej nazywana Crangon. Żyje ona w morzach europejskich, w tym również w Bałtyku. Osiąga maksymalnie 9 cm i jest to najczęściej spożywany gatunek w Europie. Powszechnie poławiana jest w europejskiej części północnego Atlantyku.
- Krewetki północne – inaczej zwane pandaletkami. Zamieszkuje zimne wody północnego Atlantyku i osiąga maksymalnie 16 cm długości. Najczęściej poławiana jest w Kanadzie, Norwegii oraz w okolicach Grenlandii.
- Krewetki tygrysie – popularnie zwane „Black Tiger”. Jest jedną z największych odmian, dorasta nawet do 33 cm. Zwykle poławiana jest w Oceanie Indyjskim oraz ciepłych wodach Pacyfiku.
Krewetki – właściwości
Krewetki charakteryzują się niezwykle wysoką wartością odżywczą. Analizując ich skład zauważyć można, że dostarczają dużej ilości białka (14,2%), jednocześnie niosąc niewielką dawkę energetyczną. Co więcej są świetnym źródłem witamin, zwłaszcza B6 oraz niacyny. Okazuje się, że produkt ten jest znakomitym źródłem astaksantyny, a więc barwnika z rodziny karotenoidów o silnym działaniu przeciwutleniającym, którego zdolności wychwytywania wolnych rodników są znacznie silniejsze niż witaminy E czy β-Karotenu. Według badań naukowych są one lepszym ich źródłem niż pstrąg tęczowy. Substancje te pozytywnie wpływają na spowolnienie przebiegu procesów degeneracyjnych u ludzi (choroba Alzheimera). Poza tym ich spożycie obniża ryzyko wystąpienia schorzeń układu sercowo-naczyniowego, a także stresu oksydacyjnego. W warunkach doświadczalnych udowodniono, iż redukują ryzyko zawałów serca, zakrzepicy oraz nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo wykazują aktywność przeciwzapalną, a nawet polepszającą ostrość widzenia, nawet u zdrowych osób.
Jak przygotować krewetki?
Przygotowywanie krewetek zależne jest od własnych upodobań. Zwykle podaje się je gotowane, grillowane lub smażone, natomiast w Japonii można znaleźć je nawet w postaci plasterków, jako jeden ze składników sushi. Stosuje się je zarówno w skorupkach, jak i z głowami czy obrane. Pamiętajmy, że główki są niejadalne, a więc nie należy ich spożywać! Mogą posłużyć jedynie do wykonania wywaru na zupę rybną czy sosu krewetkowego. Znakomite będą zarówno krewetki z grilla, bez żadnych dodatków, które po obraniu nabija się na patyczki do szaszłyków (warto zadbać, by ich rozmiar umożliwiał szybkie i dokładne przygotowanie). Surowiec, który był wcześniej poddany gotowaniu, wystarczy jedynie ogrzać. W przypadku surowych owoców morza czas przygotowania wydłuża się do kilku minut, aż barwa nabierze różowego koloru. Można je również ugotować, czy podsmażyć na patelni lub w piekarniku. Poniżej przedstawię przykładowy przepis z wykorzystaniem opisywanego produktu.
Składniki:
- 500g krewetek mrożonych,
- Lampka białego wina,
- 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- Sól,
- 0,5 papryczki chili,
- 1/3 kostki masła,
- 4 ząbki czosnku.
Przygotowanie: krewetki rozmroź, a następnie wysusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzej masło i dodaj krewetki. Całość posyp solą oraz pieprzem i dodaj posiekane chili. Smaż całość ok. 1,5 minuty z każdej strony. Na koniec dodaj wino oraz natkę i wymieszaj całość. Duś chwilę.
Z czym podawać krewetki?
Wiele osób uważa krewetki za produkt wykwintny, którego przygotowanie jest niezwykle trudne. Nic bardziej mylnego! Dodatkowo warto zacząć je włączać do swojej diety, zwłaszcza jeśli ważna jest dla nas sylwetka, gdyż dostarczają niewielkiej ilości energii, a jednocześnie bogatych wartości witamin z grupy B czy selenu. Wśród przypraw do przygotowania krewetek idealnie nadają się imbir, chili czy kminek, a nawet wanilia czy curry (zarówno proszek, jak i pasta). Świetnie pasują do ich delikatnej struktury zarówno jogurtowe sosy, jak i mleko kokosowe czy sam kokos. Dodatkowo podać je można z powodzeniem w towarzystwie owoców egzotycznych, jak ananas, mango, kiwi czy liczi, a także cytryny, limonki oraz grejpfruta. Doprawić je można bazylią, kolendrą, szczypiorkiem, czosnkiem czy miętą.
Podsumowując krewetki to produkty o wysokiej wartości odżywczej, dostarczające przy tym niewielką ilość kalorii. Są świetną alternatywą dla drobiu czy wieprzowiny, które tak często są przez nas spożywane. Ze względu na łatwość ich przygotowania, każdy może podjąć się tej próby i cieszyć ich smakiem.
Literatura:
- A. Adamska, J. Rutkowska, M. Białek: „Charakterystyka i właściwości prozdrowotne wybranych karotenoidów występujących w rybach i skorupiakach.”, Probl. Hig. Epidemiol, 2014, 95(1)/36-40.
- A. Ziółkowska, P. Janus: „Identyfikacja wybranych artykułów rybnych.”, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, Wyższa Szkoła Menedżerska, Tom 18/33, 2/2008.
- I. Zdrojewska, A. Lebiedzińska, P. Szefer: „Wybrane owoce morza jako składniki diety o wysokiej wartości odżywczej.”, Roczn. PZH, 2005, 56(2)/131-137.