Gujawa – uprawa, cena, gdzie kupić. Jaki smak ma gujawa?

16 18 20

Stosowanie wyrobów tradycyjnych w celach medycznych popularne jest nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie. Wraz z rozwojem cywilizacyjnym dopływają do nas informacje o roślinach czy przyprawach niezwykle korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Jedną z nich jest właśnie gujawa, a więc roślina tropikalna o niezwykłych właściwościach leczniczych. Przeczytaj artykuł i poznaj jej drogocenne działanie, jak również sposoby uprawy i cenę!

Gujawa

Gujawa, której łacińska nazwa brzmi Psidium gujava Linn to roślina doskonale znana w medycynie ludowej szczególnie ludności pochodzącej z okolic Azji. Rośnie w terenach tropikalnych i stosowana jest jako żywność oraz substancja lecznicza. Związane jest to z jej zdrowotnymi właściwościami, które zostały dokładnie przebadane i udokumentowane. Zaliczana bywa często do tzw. „superfoods” ze względu na swoją wartość odżywczą. Okazuje się, iż jest niezwykle bogata w witaminę A oraz C, a także kwas foliowy, błonnik czy składniki mineralne tj. żelazo, mangan, potas czy miedź. Co ciekawe wg. badaczy zawiera ona aż 4 x więcej witaminy C niż pomarańcza, uznawana za jej świetne źródło. Z tego właśnie względu zwana bywa niekiedy również „jabłkiem tropikalnego biedaka”. Skuteczna okazuje się być przede wszystkim w niwelowaniu infekcji żołądkowo-jelitowych, malarii, infekcji układu oddechowego, jamy ustnej w tym zębów, skóry, cukrzycy schorzeń sercowo-naczyniowych, nadciśnienia, nowotworów (przede wszystkim rak płuc czy żołądka), jak również niedożywienia, gorączki oraz problemów z nerkami czy wątrobą. Poza tym nadaje się także do terapii zwierząt. Dodatkowo warto wspomnieć, iż ekstrakt z gujawy może zminimalizować wystąpienia zjawiska lekooporności na powszechne choroby zakaźne, m.in. biegunki. Idealna wydaje się być w walce z niedożywieniem, gdzie u takich pacjentów prowadzi do normowania hemoglobiny we krwi. Tahitańczycy natomiast od lat skutecznie stosują ją w problemach kobiecych, tj. bolesne miesiączki, poronienia, krwawienia z macicy czy przedwczesne porody. 

Gujawa – uprawa

Niezwykłą zaletą rośliny oprócz jej drogocennych właściwości jest uprawa, która zaliczana jest do stosunkowo prostych. Zakwita ona w różnorodnych glebach, jak również posiada zdolność dostosowywania się do różnorodnych warunków klimatycznych. Ze względu na szerokie zastosowanie komercyjne drzewa gujawy odnaleźć można na terenie całych Indii, jednak uprawiana jest obecnie w ponad 50 krajach. Do najważniejszych kultywatorów owej rośliny zalicza się jednak stany tj. Andhra Pradesh, Assam, Bihar, Maharashtra, Uttar Pradesh i West Bengal. Rośnie także na obszarach od południowego Meksyku po północną Amerykę Południową. 

Jej uprawa może mieć miejsce także w naszym klimacie, jednak wyłącznie w warunkach domowych jako roślina doniczkowa. Nasionka można samodzielnie pozyskać z owocu lub też zamówić je przez internet. Posiadając ten surowiec wystarczy na dnie doniczki umieścić warstwę drenażową – kamyczki lub keramzyt, by zapewnić odpowiedni odpływ wody. Następnie wypełnić naczynie ziemią i dodać nasiona. Do wykiełkowania roślina wymaga dużo ciepła i wilgoci. Właśnie w takich warunkach proces ten zajmuje ok. 2–6 tygodni. Po tym czasie wymaga ona dużych ilości słońca, dlatego idealnym miejscem będzie dla niej parapet. Roślinę należy regularnie i dość obficie podlewać.

Gujawa – smak

Skórka gujawy nadaje się do spożycia, jednak jest nieco kwaśna. Miąższ natomiast cechuje się występowaniem niewielkich kuleczek – „nasion” oraz jasnym kolorem. Jej smak jest niezbyt słodki, przypominający nieco gruszkę, także w konsystencji

Gujawa idealnie nadaje się jako przekąska do spożycia na surowo samodzielnie lub jako dodatek do sałatki. Z powodzeniem można ją dodać do koktajli czy dżemów. Niestety jest dość kaloryczna, gdyż 100g owocu dostarcza ok. 68 kcal. Podobnie z jej indeksem glikemicznym, który wynosi aż 78, mimo to zalecana jest w diecie diabetyków, jednak w ograniczonych ilościach. 

Gujawa – cena, gdzie kupić

Gujawę bardzo rzadko można spotkać w sklepach. Jeśli nam się uda na nią natknąć wówczas najlepiej kierować się przy wyborze owocu zapachem oraz wyglądem. W celu wyboru dojrzałego owocu należy dobrać ten o intensywnym zapachu i skórce dającej się lekko wcisnąć. Ten miękki niestety będzie zbyt dojrzały, a twardy i bez zapachu – niedojrzały. Najważniejsze by nie miał on żadnych plamek oraz uszkodzeń. Barwa skóry jest różna i zależy od odmiany. Sok z owej rośliny zdobyć można w internecie za ok. 18–22 zł za butelkę o pojemności 0,5 l. Syrop natomiast liczący ok. 0,7 l kosztuje już ok. 30 złotych. Pulpa owocowa jest znacznie droższa i kosztuje ok. 35 złotych za opakowanie 0,5 kg.

Liście gujawy

Liście, podobnie jak pozostałe części rośliny, wykazują szereg korzystnych działań zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. działanie nefroprotekcyjne przy równoczesnym normalizowaniu stężenia mocznika we krwi, jak również kreatyniny, sodu oraz kreatyny w moczu. U osób z cukrzycą natomiast chronią one przed uszkodzeniem nerek. Dodatkowo doprowadzają do odpowiedniego stężenia wskaźniki wątrobowe w ostrym uszkodzeniu tegoż narządu. Poza tym wykazano ich aktywność immunomodulującą oraz przeciwbólową. Ulgę przynoszą również w bólach reumatycznych, zwłaszcza w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Zawdzięczają tę funkcję swojemu przeciwzapalnemu działaniu. Warto wspomnieć, iż składniki aktywne w nich zawarte, m.in. saponiny czy związki fenolowe, mogą wpływać hamująco na działanie enzymów trawiennych. Właśnie z tego względu istnieje prawdopodobieństwo zastosowania ich jako środków wspomagających leczenie otyłości, jak również chorób współistniejących, np. cukrzycy typu II czy nadciśnienia.

Podsumowując gujawa jest owocem o niezwykłych właściwościach leczniczych. Jej zastosowanie może być skuteczne w walce z otyłością, jak i cukrzycą typu 2 czy schorzeniami sercowo-naczyniowych. Jej uprawa jest prosta i niewymagająca, dlatego można się jej podjąć nawet w warunkach domowych. Niestety na zewnątrz w naszym klimacie nie uda się jej wyhodować. Pamiętać należy, iż jest to owoc dość kaloryczny oraz cechuje się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego szczególnie diabetycy powinni uważać z jej ilością w diecie.

Literatura:

  1. Bisi-Johnson MA., Obi CL., Samuel BB., Eloff JN., Okoh AL.: „Antibacterial activity of crude extracts of some South African medicinal plants against multidrug resistant etiological agents of diarrhoea.”, BMC Complement Altern Med., 2017.
  2. Daswani PG., Gholkar MS., Birdi TJ.: “Psidium guajava: A Single Plant for Multiple Health Problems of Rural Indian Population.”, Pharmacogn Rev., 2017.
  3. Diaz-de-Cerio E., Verardo V., Gomez-Caravaca AM., et al.: “Exploratory Characterization of Phenolic Compounds with Demonstrated Anti-Diabetic Activity in Guava Leaves at Different Oxidation States.”, Int J Mol Sci., 2016.
  4. Diaz-de-Cerio E., Verardo V., Gomez-Caravaca AM.: “Health Effects of Psidium guajava L. Leaves: An Overview of the Last Decade.”, Int J Mol Sci., 2017.
  5. Simao AA., Marques TR., Marcussi S., Correa AD.: “Aqueous extract of Psidium guajava leaves: phenolic compounds and inhibitory potential on digestive enzymes.”, An Acad Bras Cienc., 2017.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
, Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone