Jesteś na:

Artykuły

Kontuzja – wskazówki żywieniowe wspomagające regenerację

Marcin Grzelak kilka godzin temu

Kontuzja jest bardzo ciężkim przeżyciem dla każdego sportowca. Powrót do pełnej sprawności fizycznej, jak i psychicznej wymaga wiele pracy i cierpliwości. Niezwykle ważne znaczenie w profilaktyce i leczeniu urazów sportowych są odpowiednio dobrane zabiegi fizjoterapeutyczne oraz dieta bogata w składniki zapewniające stawom właściwe odżywienie. W niniejszym artykule opiszę kilka przydatnych wskazówek żywieniowych, które pomogą Ci w szybszym powrocie do zdrowia.

Kreatyna – działanie, efekty, skutki uboczne, kreatyna a alkohol

Marcin Grzelak wczoraj

Nie ulega wątpliwości fakt, że kreatyna należy do najbardziej przebadanych i bezpiecznych suplementów dla sportowców. Liczne badania naukowe potwierdzają jej korzystny wpływ na wysiłek fizyczny i pracę nad sylwetką. Kreatyna wykazuje potencjał anaboliczny, antykataboliczny oraz erogeniczny, dlatego stosowana jest często w różnych dyscyplinach sportowych zarówno na poziomie amatorskim, jak i zawodowym. Substancja ta posiada szereg ciekawych właściwości, którym warto przyjrzeć się z bliska.

Zioła pomocne w leczeniu boreliozy

Bolerioza jest chorobą, która z biegiem lat dotyka coraz większą ilość osób. Statystyki są niepokojące. Zachorowalność w Polsce rośnie, mimo coraz szerzej zakrojonej profilaktyki tej choroby. O boleriozie wciąż wiemy zbyt mało, by bezbłędnie ją zdiagnozować i skutecznie leczyć. Czy z pomocą w tej kwestii mogą przyjść zioła?

Dietetyk on-line – wady i zalety poradni internetowych

Martyna Jaros 2 dni temu

Po podjęciu decyzji o zmianie nawyków żywieniowych, bądź szukając specjalisty do spraw żywienia, który może pomóc Ci wprowadzić odpowiednie modyfikacje w sposobie odżywiania zgodnym z zaleceniami do Twojej jednostki chorobowej, z pewnością natknąłeś się na liczne oferty dietetyków internetowych, którzy swoich usług nie świadczą w sposób konwencjonalny. Jakie są zalety, a jakie wady korzystania z serwisów dietetyki online?

Sen – zalecana ilości snu, rola, związek z otyłością

Paulina Hetwer 3 dni temu

Przez długi czas sądzono, że sen to bierny stan, w którym mózg zatraca swoją aktywność. Dziś wiadomo, że prawda jest zupełnie inna.

Ginkgo biloba (miłorząb japoński) – działanie, tabletki, cena, opinie

Dominika Guzik 4 dni temu

Od XVIII wieku na terenie parku zamkowego w Łańcucie oczy zachwyca drzewo o niezwykłych właściwościach, z którego to dobrodziejstwa korzystano już 2800 lat przed narodzeniem Chrystusa. Wówczas wykorzystywano nasiona Ginkgo biloba do leczenia zmian zwyrodnieniowych mózgu.

Pieczywo chrupkie czy tradycyjne – które lepsze?

Paulina Hetwer 4 dni temu

Pieczywo chrupkie to niemal symbol zdrowego odżywiania. Skąd wziął się ten mit i jak jest naprawdę?

Syrop z agawy – słodki sposób na odchudzanie

Małgorzata Mleko 5 dni temu

Syrop kojarzy się z czymś bardzo słodkim i raczej niesprzyjającym redukcji masy ciała. Agawa należy do sukulentów, z których pozyskuje się sok do produkcji syropu. Czy produkt uzyskany z tej rośliny ma jakieś cudowne właściwości, które sprawiają, że odchudzanie może być przyjemniejsze?

Najzdrowsze oleje do smażenia, duszenia, pieczenia – punkt dymienia, jaki olej do czego

Małgorzata Mleko 5 dni temu

“Olej tłoczony na zimno”, “extra virgin”, “z pierwszego tłoczenia” – brzmi bardzo zachęcająco i gwarantuje dobrą wartość odżywczą. Czy oznacza to, że olejów tego typu powinniśmy używać w swojej kuchni do wszystkiego? A co z olejami rafinowanymi?

Woda alkaliczna – właściwości, gdzie kupić, domowe sposoby

Małgorzata Mleko 6 dni temu

Co to jest woda alkaliczna? Czy właściwości, jakie przedstawiają nam producenci, są prawdziwe? W jakich sklepach można ją nabyć? Czy można zrobić ją samemu?

Naturalne zamienniki cukru – stewia, ksylitol, miód, syrop z agawy, lukrecja

Sabina Bachleda-Szeliga 6 dni temu

W celu zapobiegania występowania wielu schorzeń technolodzy żywności opracowali zamienniki cukru, które wykazują różne korzyści zdrowotne.

Olej jojoba – właściwości, zastosowanie, cena

Sabina Bachleda-Szeliga tydzień temu

Olej jojoba otrzymywany jest z nasion krzewu simondsii kalifornijskiej. Potocznie nazywany jest olejem jednak w rzeczywistości jest to wosk. To substancja bardzo odporna na ciepło, która znalazła zastosowanie głównie w przemyśle kosmetycznym. Ogromną zaletą oleju jojoba jest to, że może być on stosowany w pielęgnacji każdego typu skóry. Jakie właściwości posiada omawiany wosk? Oraz gdzie najczęściej jest on wykorzystywany?

Pielęgnacyjne właściwości naturalnych olejków: rycynowy, z czarnuszki, jojoba, z rokitnika

Sabina Bachleda-Szeliga tydzień temu

Obecnie konsumenci chętniej wybierają kosmetyki pochodzenia naturalnego niż te produkowane przemysłowo. Naturalne olejki posiadają liczne właściwości prozdrowotne. Coraz częściej stosowane są do pielęgnacji skóry oraz włosów. Każdy z nich posiada odmienne, korzystne właściwości.

L-karnityna i lecytyna a ryzyko chorób serca

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

O L-karnitynie i lecytynie zwykło mówić się w superlatywach. Okazuje się, że oprócz swoich dobrych stron kryją w sobie potencjał do niekorzystnych procesów w ludzkim organizmie. Wszystko to za sprawą bakterii zasiedlających jelita.

Wskazówki kulinarne: jak gotować kaszę jaglaną, pęczak, soczewicę

Sabina Bachleda-Szeliga ponad tydzień temu

W kuchni bardzo często zdarza nam się popełniać błędy. Rozgotowany makaron, ryż, kasza, przesolone ziemniaki, przesuszone mięso, itd. Dlatego warto znać kilka przydatnych zasad, aby nasze potrawy stały się smaczniejsze i wyglądały estetycznie. W poniższym artykule znajdziesz podpowiedź, jak poprawnie ugotować kaszę jaglaną, żeby nie powstał z niej kleik, jak najlepiej przyrządzić kaszę pęczak oraz jak długo gotować wszystkie odmiany soczewicy.

Cytryniec chiński – właściwości, zastosowanie, działanie, cena

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Stres i choroby serca – to dwie pierwsze przyczyny zgonów w krajach rozwiniętych. Czy substancje naturalnie występujące w cytryńcu chińskim mogą pomóc nam bronić się przed nimi?

Dietetyk niejedno ma imię. Specjalizacje dietetyki – kiedy do kogo się wybrać?

Sabina Bachleda-Szeliga ponad tydzień temu

Obecnie ludzie kojarzą słowo dieta tylko i wyłącznie z dietą odchudzającą. Uważają, że do dietetyka udają się tylko osoby z nadwagą lub otyłością. Społeczeństwo nie ma świadomości, że na diecie jest każdy człowiek, ponieważ dieta jest niczym innym jak sposobem odżywiania. Istnieją różne specjalizacje dietetyki. Do kogo więc powinna udać się np. osoba otyła, uczulona na gluten, uprawiająca lekkoatletykę oraz potrzebująca wsparcia i motywacji? Odpowiedź znajduje się w poniższym artykule.

Gluten – źródła, uczulenie, produkty bezglutenowe

Sabina Bachleda-Szeliga ponad tydzień temu

Gluten a wraz z nim pszenica ostatnio zyskują złą sławę. Jeszcze do niedawna na diecie bezglutenowej były tylko osoby cierpiące na celiakię. Obecnie dietę wolną od tego białka stosują też osoby zdrowe, które nie wykazują nietolerancji na gluten. Sprawa glutenu jest ostatnio dość kontrowersyjna, a jego szkodliwość na organizm ludzki wciąż nie została udowodniona.

Zioła oczyszczające organizm – czas na wiosenny detoks ziołowy

Sonia Walla ponad tydzień temu

Wiosna to nie tylko czas „po-zimowych” porządków, ale i detoksu zmęczonego zimą organizmu. Choć rynek suplementacyjno-farmaceutyczny proponuje nam naprawdę szeroką gamę produktów detoksyfikujących w postaci kapsułek, tabletek i proszków, warto zastanowić się, czy są one niezbędne. Budząca się do życia przyroda, ma bowiem dla nas swoją „ofertę” roślin naturalnie oczyszczających organizm. Może warto z niej skorzystać? Jakie zioła najlepiej użyć w celu detoksu organizmu?

Olejek imbirowy – właściwości, zastosowanie, cena, jak stosować

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Olejek imbirowy może mieć zastosowanie w wielu schorzeniach. Kiedy może nam pomóc i w jaki sposób z niego korzystać?