Jesteś na:

Artykuły

Miód lipowy – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer 3 dni temu

Miód lipowy to bardzo cenna odmiana pszczelego produktu. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów lipy, których okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Jego wartość wynika nie tylko z cennych składników, ale także z faktu, że surowiec, z którego jest pozyskiwany nie jest powszechnie dostępny.

Miód, czosnek, cytryna – na kaszel i przeziębienie

Paulina Hetwer 4 dni temu

W okresie przeziębień częściej niż zwykle sięgamy po 3 znane produkty – miód, czosnek i cytrynę, w nadziei, że z ich pomocą skutecznie wygramy walkę z chorobą. Czy słusznie?

Miód pitny – właściwości, rodzaje oraz przepis

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Miód pitny to najstarszy napój alkoholowy w Europie środkowej oraz północnej. Znany był już za czasów Piastów i Jagiellonów. Spożywany głównie przez zamożną szlachtę. Miód pitny jest narodowym polskim trunkiem, zarejestrowanym jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Poznajmy rodzaje miodów pitnych, ich właściwości oraz sposób na samodzielne przygotowanie.

Dieta GAPS – założenia, etapy, produkty oraz przeciwwskazania

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Zespół psychologiczno-jelitowy to określenie stosowane w kontekście różnych schorzeń psychicznych np. schizofrenia, autyzm, których rozwój może okazać się zależny od stanu jelit. Autorka diety GAPS, Natasha Campbell-McBride, zauważyła, że stan przewodu pokarmowego, wpływa na stan naszego zdrowia psychicznego.

Miód rzepakowy – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Polska to jeden z krajów przodujących w pozyskiwaniu miodu. W 2006 roku na jedną polską pszczelą rodzinę przypadało aż 20 kg miodu. Grzechem byłoby przejść wobec tego faktu obojętnie i nie wykorzystać cennych właściwości jakie produkt ten niesie ze sobą.

Pierzga pszczela – właściwości, pozyskiwanie, dawkowanie i zastosowanie

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Produkty wytwarzane przez pszczoły od dawna słyną z wysokiej wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych. Zarówno miód, pyłek oraz tytułowa pierzga pszczela są produktami, które zdecydowanie warto mieć w swoim domowym zaciszu, aby stosując je w codziennej diecie, naturalnie wzmacniać swoje zdrowie. Co wartościowego zawiera w sobie pierzga pszczela i dlaczego proces jej powstawania możemy porównać do kiszenia kapusty? Zapraszam do lektury!

Egzema – objawy, przyczyny, leczenie i wspomaganie dietetyczne

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Atopowe zapalenie skóry, niegdyś zwane egzemą to uciążliwe schorzenie, na które zapadalność wzrasta wśród społeczeństw wysokorozwiniętych.

Dieta specyficznych węglowodanów SCD – zasady, produkty oraz efekty

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Słowo „dieta” najczęściej kojarzy się nam z dietą odchudzającą, której celem jest pozbycie się nadmiernej masy ciała oraz uzyskanie wymarzonej sylwetki. Jednak nie zawsze taki efekt jest głównym celem zmiany nawyków żywieniowych. Dobrym przykładem jest dieta SCD, którą stosują osoby chorujące m.in. na celiakię i inne schorzenia związane z niepoprawnym funkcjonowaniem jelit, a jej założeniem nie jest utrata masy ciała, a poprawa stanu zdrowia chorego.

Anemia perniciosa, czyli objawy i leczenie niedokrwistości Addisona-Biermera

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Wyróżniamy trzy główne przyczyny występowania anemii. Może rozwinąć się ona wskutek niedoboru pewnych składników niezbędnych do produkcji erytrocytów, co zaburza proces ich tworzenia, dużej utraty krwi w wyniku krwotoku, bądź przedwczesnego rozpadu czerwonych krwinek.

Akrylamid – występowanie w żywności, wpływ na zdrowie

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Akrylamid jest stosowany w przemyśle, ale powstaje także w niektórych produktach żywnościowych. Gdzie znajduje się ten związek, jak powstaje oraz czy jest niebezpieczny dla zdrowia?

Prawdziwy czy sztuczny – jak rozpoznać miód i nie dać się oszukać

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Miód jest surowcem naturalnym wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifica z zebranego przez nie nektaru kwiatowego lub ze spadzi. Posiada nie tylko walory smakowe, ale działa wzmacniająco i odżywczo na organizm ludzki. [1] Konwencjonalna produkcja miodu jest długotrwałym, czasochłonnym procesem, stąd wysoka cena miodu nie powinna nas dziwić.

N-acetylocysteina – niedoceniany suplement

Sonia Walla ponad tydzień temu

N-acetylocysteina jest znana głównie ze swoich właściwości przeciwutleniających i mukolitycznych. Tymczasem, poza zastosowaniem w zatruciach lekami oraz leczeniem chorób przebiegających z trudnością w odksztuszaniu gęstej wydzieliny, jest pomocna m.in. w terapii chorób z autoagresją i zaburzeń psychicznych. Jakie dodatkowe korzyści mogą wynikać z suplementacji tym związkiem i kiedy należy zachować ostrożność w jego stosowaniu?

Woda jako podstawowy składnik organizmu

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Powszechnie wiadomo, że woda to składnik warunkujący życie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Aktualnie coraz częściej zachęca się do codziennego spożywania wody, co ma na celu usprawnić pracę organizmu i zachować zdrowie. Jednak czy wiemy jakie funkcje pełni woda w organizmie?

Wspomaganie dietetyczne w endometriozie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Endometrioza dotyczy nawet 15% kobiet w wieku rozrodczym. Złożona i nie do końca poznana etiopatogeneza choroby utrudnia diagnostykę i leczenie. Czym charakteryzuje się zjawisko endometriozy, jak wygląda aktualne postępowanie medyczne w tej jednostce chorobowej i czy dieta może mieć wpływ na jej przebieg?

GAC, czyli właściwości i zastosowanie owocu z rodziny dyniowatych

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Owoc GAC – czyli Momordica cochinchinensis to tropikalna roślina, której naturalnym środowiskiem są obszary Południowej Azji – Wietnam, Chiny, Tajlandia. Zbiory owoców trwają od jesieni do zimy, kiedy ich skórka przybiera kolor od ciemno-pomarańczowego po czerwony. Najbardziej wartościowa jest czerwona warstwa otaczająca nasiona. Ze względu na swój intensywny czerwony kolor wykorzystywana jest do nadania apetycznej barwy w tradycyjnej wietnamskiej potrawie Xoi Gac.

Napoje i żywność jako główne źródło wody dla organizmu

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Człowiek dla odpowiedniego nawodnienia organizmu wybiera płyny w postaci wody do picia czy innych napojów. Woda znajduje się jednak także w pożywieniu. Oto krótka charakterystyka głównych źródeł wody w żywieniu człowieka.

Dieta best life – zasady, produkty i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

„Dieta lepszego życia” autorstwa Boba Greene’a to składający się z trzech faz plan zmian niezdrowych nawyków żywieniowych oraz wdrożenia dostosowanej do naszych możliwości aktywności fizycznej. Poznajmy bliżej program światowej sławy dietetyka.

Najlepsza obróbka mięsa zachowująca smak i wartości odżywcze

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jak ograniczyć straty składników odżywczych w mięsie podczas obróbki kulinarnej?