Jesteś na:

Artykuły

Zalecenia żywieniowe dla dzieci z mukowiscydozą

Martyna Jaros kilka godzin temu

Kuracja zdrowotna dziecka, które choruje na mukowiscydozę powinna być kompleksowa, opierać się na leczeniu żywieniowym, terapii niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki oraz leczeniu zwłóknienia torbielowatego.

Zalecenia żywieniowe dla dzieci z fenyloketonurią

Martyna Jaros wczoraj

Statystycznie jedno na 7000–8000 urodzonych dzieci, choruje na fenyloketonurię, którą odziedziczyło po obojgu rodzicach. Choroba zostaje zdiagnozowana bardzo szybko po narodzinach, gdyż już w trzeciej dobie i jest równoznaczna z rozpoczęciem stosowania specjalnej diety o niskiej zawartości aminokwasu fenyloalaniny w pokarmach spożywanych przez malucha.

Bratek polny – herbata, właściwości, na trądzik

Marta Gzyl 2 dni temu

Bratek polny to popularny kwiat, który rośnie w ogrodach, na łąkach i przydrożach. Nie wszyscy jednak wiedzą, że roślina ta wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim oczyszcza organizm, pomaga zwalczyć trądzik i inne problemy skórne. Najczęściej stosuje się go w formie tabletek i naparów. Poznajmy właściwości bratka polnego

Tłuszcze w diecie dziecka do 3 roku życia

Dominika Guzik 3 dni temu

Właściwe żywienie w okresie wczesnego dzieciństwa odgrywa kluczową rolę i ma wpływ na kształtowanie się metabolizmu małego człowieka.

Neem (miodla indyjska) – właściwości, olej z neem, zastosowanie

Marcin Grzelak 4 dni temu

Drzewo neem inaczej ''miodla indyjska'' znane jest przede wszystkim dzięki swoim cudownym leczniczym właściwościom. Od wieków roślina ta była używana w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia wszelkich chorób i dolegliwości. Miodla indyjska uznawana jest za niesamowity dar od natury.

Dieta jogurtowa – produkty dozwolone zakazane, efekty, opinia dietetyka

Marta Gzyl 5 dni temu

Wiele osób zmagających się z nadmiernymi kilogramami szuka skutecznych metod i stosuje różne diety mające na celu redukcję masy ciała. Jedną z takich diet odchudzających jest dieta jogurtowa. Dowiedzmy się na czym polega ta dieta, jakie są jej główne założenia i czy warto ją stosować.

Dieta omega – efekty, 12 grup produktów, jadłospis, opinia dietetyka

Marcin Grzelak 6 dni temu

Dieta odchudzająca pod nazwą ''Omega'' stworzona przez brytyjską specjalistkę żywienia Judith Wills uznawana jest za rewolucyjną metodę zrzucenia zbędnych kilogramów bez liczenia kalorii. Kuracja odchudzająca opracowana przez autorkę ma na celu poprawę samopoczucia, wyglądu sylwetki, a przede wszystkim ogólnie pojętego stanu zdrowia.

Smoczy owoc (pitaja) – właściwości, zastosowanie, smak

Marcin Grzelak tydzień temu

Pitaja, inaczej nazywana ,,smoczym owocem’’ lub ,,truskawkową gruszką’’ to tropikalny oraz smaczny owoc o unikatowym wyglądzie. Ze względu na wysoką wartość odżywczą pitaja zaliczana jest często do „super-żywności'' (z ang. „SuperFoods”). Ten egzotyczny owoc powoli staje się coraz bardziej popularny zatem włączenie go do diety niesie za sobą szereg korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla sylwetki.

Białko w diecie sportowca – zapotrzebowanie, produkty bogate w białko

Zofia Mikoś ponad tydzień temu

Białko jest niezbędne do życia, szczególnie w diecie sportowców.

Oliwki – wartości odżywcze, właściwości, kalorie, przepisy

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Oliwki są jednymi z najzdrowszych naturalnych przekąsek. Uważane za afrodyzjak, zawierają kwasy omega-3 i przeciwutleniacze, zmniejszają ryzyko powstawania chorób układu krążenia i nowotworów, a to tylko niektóre z właściwości oliwek.

Ocet winny – właściwości, zastosowanie, przepis

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Celem dodania winnego octu do dań jest przedłużenie trwałości potraw (ze względu na niskie pH dodanego octu), zaostrzenie smaku, zakwaszenie lub nadanie charakterystycznych nut smakowo-aromatycznych. Niewielu z nas łączy naturalny ocet winny z produktem o właściwościach, które mogą wspomóc nasze zdrowie. Jakie to właściwości?

Mandarynki – właściwości, kalorie, nalewka mandarynkowa

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Mniejsza kuzynka pomarańczy, kojarzy się nam z okresem świątecznym. Jej słodki zapach i soczysty miąższ, myślę że znany jest każdemu z nas. Mandarynki są nie tylko smacznym cytrusowym owocem, ale i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Jakich?

Smog – przyczyny, skutki, ochrona oraz wpływ na zdrowie

Paulina Michalak ponad tydzień temu

Katar, kaszel, zaczerwienione oczy – to mogą być skutki smogu. Sprawdź jak chronić się przed jego niebezpiecznymi konsekwencjami.

Kurkuma – właściwości, zastosowanie, do czego dodawać

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych, uprawiana w Indiach oraz krajach tropikalnych. Ceniona jest ze względu na cenne walory sensoryczne. Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafranu indyjskiego czy też ostrzyżu długiego. Podstawową i najbardziej przebadaną substancją zawartą w kurkumie, o cennych dla zdrowia właściwościach jest kurkumina.

Mukowiscydoza – objawy, leczenie, dieta

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Pomimo postępu medycyny mukowiscydoza wciąż pozostaje chorobą nieuleczalną, w której każdy dzień jest walką o lepsze jutro.

Sezam – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Wszyscy zapewne znają sezam, a szczególnie popularne sezamki – słodki, chrupiący przysmak. Jednak czy sezam ma jakiekolwiek właściwości zdrowotne? Oczywiście, że tak! Poznajmy moc nasion sezamu i przepisy z jego dodatkiem.

Roszponka – uprawa, właściwości, przepisy

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, raszpaka – czyli o wszystkich obliczach roszponki.

Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!

Czarna rzepa – właściwości, zastosowanie na włosy, przepisy

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Ma wyrazisty smak, mnóstwo witamin, jest popularna w medycynie, kosmetyce oraz zielarstwie, a w kuchni stanowi smaczny dodatek do surówek i kanapek. Poznajmy właściwości i sposoby wykorzystania czarnej rzepy.

Biała rzepa – właściwości, zastosowanie, przepisy

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Wyróżniamy rzepę czarną i białą. Obie cechuje wiele podobnych wartości odżywczych, które dodają sił i wzmacniają organizm, jednakże biała jest dużo bardziej znana i łatwo dostępna. Dowiedzmy się, dlaczego warto spożywać białą rzepę.