Jesteś na:

Artykuły

Dieta best life – zasady, produkty i zastosowanie

Martyna Jaros kilka godzin temu

„Dieta lepszego życia” autorstwa Boba Greene’a to składający się z trzech faz plan zmian niezdrowych nawyków żywieniowych oraz wdrożenia dostosowanej do naszych możliwości aktywności fizycznej. Poznajmy bliżej program światowej sławy dietetyka.

Najlepsza obróbka mięsa zachowująca smak i wartości odżywcze

Martyna Jaros 2 dni temu

Jak ograniczyć straty składników odżywczych w mięsie podczas obróbki kulinarnej?

Rodzaje soli i ich właściwości – którą wybrać?

Martyna Jaros 3 dni temu

Powinniśmy spożywać nie więcej niż 5 g soli dziennie, ale dostępnych rodzajów soli jest mnóstwo. Którą sól wybrać, aby najkorzystniej wpłynęła ona na nasze zdrowie?

Dieta IGpro – zasady, efekty, produkty

Paulina Michalak 4 dni temu

Dieta redukcyjna oparta na piramidzie żywienia oraz indeksie glikemicznym pozwoli skutecznie schudnąć bez "efektu jojo". Zamiast kalorii licz punkty i zbieraj nagrody!

Zalety i wady spożywania awokado

Martyna Jaros 5 dni temu

Zielony owoc, kształtem przypominający gruszkę, jest podstawą dla guacamole oraz innych znanych potraw. Awokado jest tłustym produktem, który z tego powodu często uważany jest za niekorzystny dla naszego zdrowia. Nic bardziej mylnego! Poznajmy wady oraz zalety amerykańskiej rośliny.

Czystek w tabletkach – zastosowanie i dawkowanie

Sonia Walla 6 dni temu

Producenci suplementów diety szybko wyszli na przeciw i poza konwencjonalną metodą spożywania naparu z czystka proponują dużo bardziej wygodną formę tabletek. Czy jest ona tak samo skuteczna, jak napar z Cistus incasus?

Obesitolog kontra dietetyk – zawody przyszłości?

Sonia Walla tydzień temu

Wobec przerażających danych statystycznych głosy ekspertów (m.in. członków Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością) wskazują na konieczność powołania specjalizacji lekarskiej z obesitologii. Czym zajmowałby się obesitolog i czy jego relacje z dietetykiem polegałyby raczej na współpracy, czy wzajemnej konkurencji o pacjenta?

Wcierka z kozieradki – na piękne i mocne włosy!

Zofia Mikoś ponad tydzień temu

Poznaj remedium na wypadające, słabe i łamliwe włosy.

Zalety i wady stosowania ziemi okrzemkowej

Sonia Walla ponad tydzień temu

Coraz więcej osób zwraca uwagę na rolę krzemu w kondycji włosów, paznokci, kości i stawów. Ten nieco niedoceniany pierwiastek okazuje się bowiem mieć niebagatelne znaczenie dla zdrowia całego organizmu. Dobrym źródłem krzemu jest ziemia okrzemkowa – skała organiczna zasobna w krzemionkę. Jakie są wady i zalety jej stosowania?

10 zalet spożywania miodu manuka

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Miody należą do grupy produktów naturalnych, które są źródłem wielu cennych składników. Na świecie znanych jest wiele odmian miodów pszczelich, jednakże na szczególną uwagę zasługuje miód manuka, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Poznajmy 10 zalet spożywania miodu manuka.

Methylglyoxal (MGO) – prozdrowotny składnik miodów

Sonia Walla ponad tydzień temu

Miód od dawna kojarzył się z produktem o szczególnie cennych walorach odżywczych i zdrowotnych. Dziś wiemy więcej o składnikach zawartych w pszczelim skarbie i ich właściwościach odżywczych. Cenną substancją występującą w miodzie jest m.in. methylglyoxal, który jest jednym z najbardziej aktywnych związków, wykazujących silne działanie przeciwbakteryjne. Jak powstaje i w którym miodzie jest go najwięcej?

Maltodekstryna – wpływ na zdrowie oraz zastosowanie

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Jeśli interesujesz się składem recepturowym kupowanych produktów spożywczych, a czytanie informacji zawartych na etykiecie należy do Twoich bezwarunkowych odruchów, myślę, że nie raz udało Ci się spotkać z „maltodekstryną”. Co kryje się pod dziwnie brzmiącą nazwą, gdzie możemy znaleźć maltodekstrynę i czy jej obecność w produkcie powinna nas martwić? Zapraszam do lektury

Cholestaza – objawy, leczenie i dieta

Sonia Walla ponad tydzień temu

Cholestazą nazywamy zastój żółci spowodowany jej nieprawidłową produkcją lub przepływem do dwunastnicy. W wyniku tego stanu dochodzi do upośledzonego trawienia i wchłaniania tłuszczów, uciążliwego świądu skóry i żółtaczki. Co prowadzi do wystąpienia cholestazy, jak ją rozpoznać, jak jej zapobiegać i jak ją leczyć? Czy dieta ma znaczenie w prewencji i terapii zastoju żółci?

Wiesiołek – zastosowanie oraz właściwości lecznicze i kosmetyczne

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Medycyna ludowa od wieków docenia dobrodziejstwo i właściwości lecznicze płynące z nasion i liści wiesiołka. Sekret rośliny tkwi w wyjątkowym składzie nienasyconych kwasów tłuszczowych: gamma linolenowym (GLA) oraz linolowym (LA) zaliczanych do rodziny omega 6 oraz zawartości cynku, selenu, magnezu oraz wapnia. Czas abyśmy i my dowiedzieli się, w jaki sposób możemy wykorzystać cenny produkt w swoim domowym zaciszu.

Warzywa i owoce suszone – produkcja, zalety i wady

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Jedną z metod utrwalenia jarzyn i słodkich plonów jest suszenie. Jak ta metoda wpływa na wartość odżywczą produktu oraz jakie zmiany możemy zaobserwować w ich strukturze oraz jakości? Czy warto spożywać suszone warzywa i owoce?

Analiza pierwiastkowa włosa – interpretacja wyników

Sonia Walla ponad tydzień temu

Ta metoda diagnostyczna wykazuje dużą wiarygodność i jest bardzo pomocna w ułożeniu indywidualnie dostosowanego planu dietetyczno-żywieniowego pacjenta. Aby prawidłowo odczytać wyniki badań analizy pierwiastkowej włosa, warto znać kilka ważnych zależności pomiędzy poszczególnymi stężeniami składników mineralnych i skutkami zaburzeń proporcji między nimi.

Rola witaminy C w leczeniu raka – czy wlewy dożylne mogą być skuteczne?

Sonia Walla ponad tydzień temu

Walory zdrowotne witaminy C zauważalne są przy podaży… kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu gramów. Taka ilość jest niemożliwa do dostarczenia z pożywieniem, dlatego coraz większą popularnością cieszą się dożylne wlewy z witaminy C. Niektórzy twierdzą, iż mogą być one skuteczne w leczeniu nowotworów. Czy faktycznie tak jest?

Jesienne przeziębienie – sposoby zapobiegania

Sonia Walla ponad tydzień temu

Wraz z opadającymi jesiennymi liśćmi często spada również… nasza odporność. Dni stają się coraz krótsze, a kolejki w szpitalnej przychodni – wręcz przeciwnie. Jak wiadomo – lepiej zapobiegać niż leczyć. Jak uniknąć złapania jesiennego przeziębienia, gdy wokół słychać wszechobecne kichanie, a otoczenie jakby zmówiło się, by nas zarazić?

Gotu Kola – właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Sonia Walla ponad tydzień temu

Stosowana w Ayujrvedzie jako środek poprawiający funkcjonowanie mózgu, krążenie krwi, stan skóry i gojenie się ran, Gotu kola pomocna jest również w leczeniu wspomagającym chorób neurodegeneracyjnych mózgu u osób w podeszłym wieku. Skąd pochodzi ta roślina, jakie składniki aktywne zawiera i jakie są jej właściwości?

Mikroflora jelitowa – krótki przewodnik po bakteriach zamieszkujących nasze jelito

Sonia Walla ponad tydzień temu

Mikroflora jelitowa, czyli ogół szczepów bakterii i grzybów zamieszkujących nasz organizm jest zapomnianym i niedocenianym organem, którego rolę w funkcjonowaniu organizmu dopiero odkrywamy. Warto więc zapoznać się z najważniejszymi faktami dotyczącymi mikrobioty i poznać bliżej lokatorów naszych jelit.