Jesteś na:

Artykuły

Węglowodany w diecie sportowca – zapotrzebowanie, źródła, spożywanie przed czy po treningu

Marcin Grzelak kilka godzin temu

Węglowodany stanowią niezwykle ważny składnik diety osób aktywnych fizycznie. Odpowiednie zarządzanie nimi w swoim menu może efektywnie wspomagać kształtowanie sylwetki, bowiem istotna jest kwestia jakościowego jak i ilościowego doboru produktów węglowodanowych.

Mięso białe i czerwone – klasyfikacja, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Marta Gzyl wczoraj

Mięso należy do grupy produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się mięso białe i czerwone. To indywidualne preferencje konsumentów wpływają na to, którego z nich znajduje się w diecie więcej. Jednakże jak każdy inny składnik pożywienia również rodzaj spożywanego mięsa wpływa na stan zdrowia. Poznajmy główne różnice między mięsem białym a czerwonym.

Dziurawiec – niezawodne zioło na depresję

Sabina Bachleda-Szeliga wczoraj

Zioła dziurawca są dobrze znane w medycynie naturalnej. Dziurawiec jest jedną z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Jego działanie przeciwdepresyjne zostało udowodnione przez liczne badania przez co roślina ta cieszy się także dziś ogromnym zainteresowaniem.

10 rad jak uniknąć zgagi po posiłku

Paulina Hetwer 2 dni temu

Aby znacząco zmniejszyć częstotliwość występowania zgagi wystarczy wprowadzić kilka prostych zmian w sposobie odżywiania.

Dieta – odchudzająca, lecznicza, eliminacyjna, zdrowa

Sabina Bachleda-Szeliga 2 dni temu

W internecie, telewizji, radiu jesteśmy zasypywani informacjami na temat zdrowego odżywiania, suplementów, diet odchudzających, zalet diet eliminacyjnych itd. Ale czy każda dieta jest dla nas odpowiednia? I bez żadnych konsekwencji zdrowotnych możemy wyeliminować ze swojego jadłospisu np. gluten? Jaka jest najzdrowsza metoda na pozbycie się zbędnych kilogramów?

Spirulina – działanie, zastosowanie, tabletki, proszek, dawkowanie

Weronika Knapczyk 3 dni temu

Spirulina to naturalna alga hodowana w wodach słonych i słodkich. Jest organizmem samożywnym. Kiedyś zaliczana do roślin ze względu na obecność chlorofilu, obecnie do bakterii samożywnych. Jej właściwości zachwalają dietetycy, instruktorzy fitness oraz pasjonaci zdrowego odżywiania. Czy rzeczywiście spirulina na to zasługuje?

Glutamina – działanie, skutki uboczne, dawkowanie, opinie

Marcin Grzelak 3 dni temu

Glutamina jest dość kontrowersyjnym suplementem diety. Na temat tego preparatu możemy znaleźć zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie. Suplementacja glutaminą cieszy się dużym zainteresowaniem wśród sportowców i osób aktywnie fizycznych głównie ze względu na swój potencjał antykataboliczny jak i anaboliczny.

Otręby a płatki owsiane – różnice, zastosowanie

Małgorzata Mleko 4 dni temu

Czy wiesz, czym różnią się płatki od otrębów owsianych? Czy stosujesz te produkty w swojej kuchni? Jakie właściwości niosą ze sobą? Czy warto po nie sięgać? Rozwiej swoje wątpliwości!

Napój ryżowy – w ciąży, podczas karmienia, dla niemowląt i dzieci

Martyna Jaros 4 dni temu

Sięgamy coraz częściej po napoje roślinne, których przykładem może być mleko ryżowe. Czy jest to dobry produkt w diecie kobiety w ciąży, mamy karmiącej oraz niemowląt i dzieci?

Produkty kokosowe – kokos, mleczko, olej, tłuszcz, woda

Martyna Jaros 5 dni temu

Produkty kokosowe charakteryzują się ciekawym tropikalnym smakiem oraz wyjątkowym aromatem, a owoc palmy kokosowej jest jednocześnie bogaty w niezbędne dla zachowania zdrowia składniki odżywcze. Bez względu na to czy wybierzesz surowy owoc w łupinie lub obrany, kokosowe mleczko, olej w słoiku lub tłuszcz kokosowy w kostce, czy też wodę kokosową, przetwory z niego wytworzone dostarczają podobnych wartości odżywczych jednak w zmienionych proporcjach, co sam orzech kokosowy.

Propolis – właściwości zdrowotne, maść, krople, nalewka, cena

Dominika Guzik 5 dni temu

Dzięki współpracy słońca jako źródła życiodajnej energii, całej gamy organizmów roślinnych oraz owadów należących do rodzaju Apis, corocznie produkowane są nieocenione dary natury – produkty pszczele.

Kwas alfa-liponowy – działanie, występowanie

Sonia Walla 6 dni temu

Kwas alfa-liponowy to związek, którego działanie wydaje się być obiecujące w terapii cukrzycy, chorób serca i zespołu metabolicznego. Jakie inne właściwości wykazuje forma R-ALA i gdzie można ją znaleźć?

Jonizacja wody – co to jest, wpływ na zdrowie

Paulina Hetwer tydzień temu

Podobnie jak producenci suplementów diety mających odkwaszać organizm, dystrybutorzy jonizatorów wody wprowadzają nas w błąd. Ceny urządzeń sięgają blisko tysiąca złotych – a to niemało za zupełnie bezużyteczny gadżet.

Mleczko pszczele – na żołądek i dwunastnicę, dawkowanie, cena

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Mleczko pszczele jest produktem o wysokiej wartości odżywczej dla organizmu, ze względu na dużą zawartość aminokwasów egzogennych, składników mineralnych, witamin oraz enzymów, które są dobrze przyswajane przez tkanki. Omawiany produkt pszczeli ma właściwości odnawiające i regenerujące tkanki m.in. błony śluzowej żołądka i dwunastnicy.

Cukrzyca – przyczyny, rodzaje, objawy, dieta

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Cukrzyca (diabetes mellitus) jako choroba metaboliczna towarzyszyła człowiekowi od zawsze. Pierwsze wzmianki na temat tego schorzenia pochodzą z XVI wieku p.n.e. Termin mellitus z języka łacińskiego oznacza „słodzony miodem”, bowiem odnosi się do obecności cukru w moczu – pierwotnego objawu zaburzeń gospodarki węglowodanowej.

Cukier waniliowy a cukier wanilinowy – różnice i wpływ na zdrowie

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Czy zwracasz uwagę na to, jaki cukier kupujesz – waniliowy czy wanilinowy? Czyżby producent pomylił się o jedną literkę w nazwie? Czy może jednak różnica ta nie jest przypadkowa?

Katabolizm mięśni – co to jest, przyczyny, objawy, ochrona

Marcin Grzelak ponad tydzień temu

Katabolizm jest szczególnie szkodliwy dla osób pracujących nad poprawą kompozycji sylwetki. Proces rozpadu białek mięśniowych może mieć różne podłoże, jednak istnieją sposoby na to, aby uchronić się przed tym zjawiskiem. Żeby zmniejszyć negatywny wpływ katabolizmu na organizm najpierw trzeba zapoznać się z mechanizmem jego działania.

Cheat meals, cheat day – czy warto oszukiwać na diecie?

Marcin Grzelak ponad tydzień temu

W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się koncepcje żywieniowe pokroju „cheat day” czy ,,cheat meal''. Posiłki oszukane polegają zwykle na dostarczaniu nadprogramowych kalorii ze „śmieciowego jedzenia”, to nic innego jak zaplanowane odstępstwa od reżimu diety. Tego typu rozwiązania często polecane są jako sposób na przełamanie impasu w diecie odchudzającej, bowiem bezmyślne wprowadzanie tych metod może nieść za sobą pewne ryzyko. Czy jednak przy konsekwentnym trzymaniu się zasad zdrowej diety, można sobie pozwolić na pewne odstępstwa?

Dieta czy ćwiczenia – co lepsze na odchudzanie?

Marcin Grzelak ponad tydzień temu

Jedyną skuteczną metodą na pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej jest przede wszystkim zdrowa zbilansowana dieta, a także odpowiednio dobrany trening. Co prawda nie trzeba mieć doktoratu z fizjologii, aby to wiedzieć, ale większość początkujących adeptów siłowni często popełnia wiele elementarnych błędów żywieniowych, jak i treningowych, z których nie zdają sobie sprawy.

Odchudzanie – lepsza woda gazowana czy niegazowana?

Sonia Walla ponad tydzień temu

Pozornie nie różnią się znacząco – obie przezroczyste, bez barwy, smaku i zapachu. Obie nie mają kalorii i zawierają pewną ilość rozpuszczalnych minerałów. Czym więc woda gazowana różni się od niegazowanej – oprócz charakterystycznych „bąbelków” i jakie to ma znaczenie w kontekście odchudzania?