bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Koper włoski – właściwości i działanie lecznicze. Jak stosować herbatkę z kopru u niemowląt?

Koper włoski – właściwości i działanie lecznicze. Jak stosować herbatkę z kopru u niemowląt?

koper włoski herbata z kopru włoskiego
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 27 maja, 2024

Od wieków nasze babcie podawały herbatkę z kopru włoskiego dzieciom cierpiącym na uporczywe kolki. Korzystne działanie tego zioła jednak nie kończy się na problemach gastrycznych. Zastosowanie znajduje on także m.in. w łagodzeniu bóli menstruacyjnych, nieżytów górnych dróg oddechowych, czy też niestrawności oraz dolegliwości zapalnych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Koper włoski (fenkuł)
  • Koper włoski – działanie
  • Koper włoski – właściwości
  • Herbata z kopru włoskiego

Koper włoski (fenkuł)

Jest to roślina niezwykle aromatyczna, której nazwa wywodzi się ze słowiańskiego „kopeć”, czyli zapach. Inaczej nazywany fenkułem, zaliczany jest do roślin zielnych z rodziny Baldaszkowatych. Zioło to wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego oraz Azji Mniejszej. Rozwijając się wyrasta niekiedy nawet na wysokość 2 m, tworząc pęd kwiatowy, a także łodygę otoczoną liśćmi. Jako surowiec zielarski, wykorzystuje się dojrzałe owoce zbierane pod koniec lata, a lecznicze właściwości ma obecny w nich olejek lotny, który jest bogaty w związki czynne, takie jak flawonoidy czy limonen.

Koper włoski – działanie

Działanie zdrowotne fenkułu znane było już wieki temu, o czym świadczą wzmianki w znanym egipskim papirusie Ebersa, ale także w Nowym Testamencie. Starożytni Grecy i Rzymianie stosowali już tą roślinę przeciwko bólom głowy oraz kolkom, a gladiatorzy, wierząc w jego wzmacniające właściwości, spędzali ostatnie dni przed walką wcierając w swoje mięśnie wyciąg z nasion kopru. Do Europy fenkuł dostał się wraz z Legionami Rzymskimi, a jego uprawa była prowadzona nie tylko w ogrodach przyklasztornych, ale nawet u samego Karola Wielkiego.

Koper włoski – właściwości

Korzystne działanie na organizm kopru jest bardzo szerokie. Opisywała je już średniowieczna zielarka, św. Hildegarda, mówiąc, że: „ W każdej postaci spożyty uszczęśliwi człowieka, nada on skórze ładnego koloru i przyjemnego zapachu, wspomaga też trawienie”[1]. Fenkuł wykazuje udowodnione działanie rozkurczające na mięśnie gładkie, dlatego pomocny jest w niwelowaniu bóli menstruacyjnych. Ponadto, zgodnie z literaturą, zioło to wpływa na pobudzenie wydzielania soku żołądkowego, a także poprawia przyswajanie składników pokarmowych. Aktywność przeciwdrobnoustrojowa kopru hamuje rozwój drobnoustrojów jelitowych i grzybów w ustroju. Najważniejszą jednak właściwością opisywanej roślinny jest działanie wiatropędne, a więc zmniejszające napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, jednocześnie wzmagając ruchy perystaltyczne. Prowadzi to do ułatwionego odejścia gazów, a co za tym idzie łagodzenia lub zniesienia bólów wywołanych wzdęciami. Co najważniejsze umożliwia przywrócenie prawidłowego przebiegu procesów trawiennych.  Zastosowanie znajduje dzięki temu w leczeniu dolegliwości kurczliwych żołądka i jelit, w tym kolek niemowlęcych, jak również niestrawności.

Oprócz tego koper włoski użyteczny jest u cierpiących na refluks treści żołądka, gdyż przynosi ulgę podczas zaburzeń trawiennych. Dzięki wykrztuśnej aktywności wpływa również leczniczo na nieżyty górnych dróg oddechowych poprzez zwiększanie objętości i zmniejszenie gęstości wydzieliny oskrzelowej. Fenkuł często stosowany jest pomocniczo w leczeniu chorób układu moczowego, ze względu na jego moczopędne właściwości, a nawet pobudza laktację czy przyspiesza menstruację. Oprócz tego uśmierza objawy grypy i przeziębienia. Niektóre badania wskazują także, na właściwości zmniejszające intensywność skurczów macicy, co może ułatwiać poród. Poza tym owoce kopru włoskiego działają nieznacznie uspokajająco, a według niektórych doniesień także jako środek podnoszący libido. W starożytnym Rzymie stosowany był także jako lek w schorzeniach oczu. Do dnia dzisiejszego odwar z zioła wykorzystuje się do przemywania oczu.

Herbata z kopru włoskiego

Fenkuł używany jest nie tylko jako środek leczniczy, ale również jako dodatek do sałatek, ciast, chleba, a nawet likierów. Najczęściej koper włoski stosowany jest wśród dzieci, cierpiących często na kolki oraz osób starszych, mających problemy trawienne. W efekcie dochodzi do łagodzenia przykrych dolegliwości gastrycznych . Wykorzystuje się zwykle herbatkę lub napar z owoców.

Herbatka z kopru włoskiego wg. przepisu św. Hildegardy

Składniki:

  • Łyżeczka zielonych ziaren kopru włoskiego
  • Litr zimnej wody

Przygotowanie: ziarna zalać wodą i podgrzewać, aż zawrze. Następnie odstawić herbatkę na 3 minuty i odcedzić.

Napar z owoców fenkułu

Składniki:

  • Łyżka zmielonych owoców kopru
  • Szklanka wrzącej wody

Przygotowanie: owoce zalać wodą i odstawić na 15–20 minut. Następnie przecedzić. Napar pić 2–3 razy dziennie po pół szklanki, natomiast dzieci kilka razy dziennie łyżeczką.

Najlepiej, w przypadku problemów gastrycznych spożywać je po posiłkach.

Równie często stosuje się owoce owej rośliny jako lek wykrztuśny. W tym przypadku występuje zwykle w postaci mieszanek ziołowych, w połączeniu z innymi surowcami, charakteryzującymi się podobnym działaniem.

Koper włoski jest rośliną o udowodnionych właściwościach leczniczych nie tylko w problemach żołądkowych, ale także w przypadku bólów miesiączkowych, problemów oddechowych czy dolegliwości układu moczowego. Jest to naturalny sposób na złagodzenie dolegliwości i jednocześnie wzmocnienie wątroby, dzięki aktywności hepatoochronnej fenkułu. Warto protekcyjnie podawać herbatkę z tego zioła noworodkom, gdyż znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia kolki. Korzystne działanie wykaże także u osób starszych, których metabolizm ulega spowolnieniu, dlatego też zaleca się włączenie herbaty czy też naparu do diety seniorów. Nie ulega wątpliwości że zalet stosowania kopru włoskiego jest wiele i znane są już od dawna. Niestety w czasach ciągłego popularyzowania środków farmaceutycznych zapominamy o darach natury, które niskim kosztem mogą zdziałać cuda.

Literatura:

  1. B. Pregenzer, B. Schmidle: „ Św. Hildegarda z Bingen: Dieta i post.”, Wydawnictwo M, Kraków, 2008.
  2. J. M. Jassem-Bobowicz, I. Domżalska-Popadiuk: „Zioła i leki stosowane w okresie laktacji”, Ann. Acad. Med. Gedan. 2016, 46, 87-94.
  3. M. Wysocka: „Kolka jelitowa niemowląt.”, Borgis – Medycyna Rodzinna 2/2001, s. 105-106.
  4. J. Baraniak, M. Kania: „Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci.”, Borgis – Postępy Fitoterapii 1/2014, s. 48-53.
  5. M. Kania, J. Baraniak, A. Grys: „Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe według św. Hildegardy z Bingen. Cz. II.”, Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2014, s. 104-109.
  6. A. Ożarowski, W. Jaroniewski: „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie.”, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa, 1987.
  7. A. Ożarowski: „Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy.”, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1982.
  8. J. Muszyński: „Ziołolecznictwo i leki roślinne.”, Wydawnictwo Prawnicze i Naukowe, Warszawa, 1951.
  9. A. Skarżyński: „Zioła czynią cuda.”, Agencja Wydawnicza Comes, Warszawa, 1994.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    herbata warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    herbata

    Ziołowe herbaty na upały

    herbata

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.