Erytrol – właściwości, szkodliwość, cena. Co wybrać erytrol czy ksylitol?
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Wraz z rozwojem chorób cywilizacyjnych zaczęto zauważać, że to co znajduje się na naszym talerzu ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie i wygląd. Stosowany praktycznie do wszystkiego cukier nazwano – „białą śmiercią” i natychmiastowo zalecano z niego rezygnację. Niestety smak słodki jest uzależniający dla organizmu i nie wszyscy potrafią, czy też chcą, z niego rezygnować. Gonitwa za odnalezieniem alternatywy dla cukru doprowadziła do rozpowszechnienia wielu związków słodzących zarówno tych naturalnych, jak i tych syntetycznych. Wśród nich doceniony został także erytrol. Przeczytaj artykuł i sprawdź czym jest i jakie cechują go właściwości!
Erytrol
Erytrol to związek naturalnie występujący w owocach, a także produktach sfermentowanych. Jego obecność można zauważyć m.in. w grzybach kapeluszowych, gruszce, winogronach, melonie, winie i sosie sojowym. Oznaczany jest symbolem E 968. Zaliczany jest do grupy polioli, a więc naturalnych substancji słodzących. Odczucie słodkości, jakie wywołują po spożyciu, porównywalne jest do cukru stołowego. Jest to biały proszek bez zapachu. Charakteryzuje się odpornością na wysokie temperatury, dlatego świetnie nadaje się do stosowania w produktach wymagających podgrzania czy upieczenia, jak np. wyroby cukiernicze. Teoretycznie jego wartość energetyczna wynosi 4 kcal/g (podobnie jak sacharoza – cukier stołowy). W rzeczywistości praktycznie w ogóle nie jest metabolizowany, dlatego dostarcza tylko 2 kcal/g.
Warto wspomnieć, iż jego dodatek skutkuje pojawieniem się przyjemnego uczucia chłodu w ustach i co ważne, w odróżnieniu do pozostałych substancji słodzących, nie pozostawia obcego posmaku. Z tego właśnie powodu często stosowany jest z innymi substancjami (np. aspartam) w celu zamaskowania wywołanego przez ową substancję niepożądanego smaku i poprawienia (wzmocnienia) słodkości. W Europie dopuszczony do stosowania został w 2006 roku.
Erytrol – właściwości
Erytrol charakteryzuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym, wynoszącym 0, dlatego nadaje się idealnie jako substytut cukru dla diabetyków, ponieważ nie wywołuje zaburzeń stężenia glukozy we krwi po spożyciu. Dodatkowo nie wymaga on udziału insuliny w przemianach w ustroju. Jest całkowicie bezpieczny i daje słodkość odpowiadającą 60–80% sacharozy. Co ciekawe właśnie z powodu tego, iż nasz metabolizm go nie rozkłada nie przyczynia się do rozwoju próchnicy i pogorszenia stanu uzębienia. Ponadto nie wywołuje wzdęć ani biegunek (ksylitol, sorbitol, maltitol). Ze względu na niską kaloryczność zalecany jest również dla osób dbających o sylwetkę, czy będących na dietach redukujących masę ciała. Według niektórych źródeł działa on w pewnym sensie jak antyoksydant, poprzez łączenie z wolnymi rodnikami i tym samym ochronę organizmu przed ich destrukcyjnym działaniem.
Erytrol – szkodliwość
Okazuje się, że erytrol nie jest metabolizowany w organizmie człowieka, zatem praktycznie cała pula spożytego erytrolu wydalana jest wraz z moczem. Zgodnie z szeregiem badań substancja ta nie jest w żadnym wypadku toksyczna, nawet jeżeli jest spożywana w dużej ilości. Informacja ta została oficjalnie potwierdzona przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) poprzez oświadczenie, w którym został on uznany za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności.
Erytrol czy ksylitol?
Zarówno ksylitol, jak i erytrol są poliolami, a więc „słodzikami” naturalnymi. Warto dodać, że erytrol spożyty nawet w większej ilości nie powoduje ani wzdęć, ani efektu przeczyszczającego. Niestety druga z substancji często powoduje takie właśnie efekty uboczne, gdyż jest rozkładana w organizmie, a w kolejnym etapie fermentowana w jelitach. Co więcej erytrol dostarcza znacznie mniej kalorii niż ksylitol, zatem będzie o wiele przydatniejszy dla osób dbających o sylwetkę.
Podsumowując erytrol jest naturalną substancją słodzącą, którą z powodzeniem możemy stosować zamiast popularnego cukru stołowego. Co więcej okazuje się on być o wiele bezpieczniejszy od innych substancji dozwolonych jako dodatek do żywności, gdyż nie powoduje żadnych efektów ubocznych, nawet po spożyciu jego dużej ilości. Właśnie z tego względu okazuje się być skuteczniejszy niż popularny obecnie ksylitol. Ze względu na jego niski indeks glikemiczny bez wątpienia nadaje się idealnie dla osób cierpiących na cukrzycę.
Literatura:
- A. A. J. Heylen, L. R. M. Vercauteren: „Confectionery products containing erythritol.”, US 0328756 A1, 2012.
- A. H. M. Gonze, M. R. L. Vercauteren,: „Erythritol-based hard coatings.”, EP 2187759 B1, 2012.
- Z. Bell, P. Given, R. Hirs, T. Lee, W. Mutilangi, G. Olcese, G. Roy: „Use of erythritol and D-tagatose in diet or reduced calorie beverages and food products.”, EP 1392130 B1, 2009.
- A. Bast, A. Berger, A. H. P. de Cock, M. J. G. den Hartog: „Use of erythritol for the prevention or treatment of hypertension.”, EP 2459507 A1, 2012.
erytrol powoduje wzdecia i efekt przeczyszczajacy – testowalam na wlasnej skorce
Ja dokładnie tak samo. A wszędzie piszą, że taki efekt może być po większej ilości ksylitolu a nie erytrytolu
Zdecydowana większość dostępnego erytrolu pochodzi z Chin. Czy w związku z tym możemy mieć pewność co do jego czystości i zachowania prawidłowej trchnologii produkcji. Czytałem że w Chinach podrabiane są nawet kurze jajka.
Usilowalam dac 10 gwiazdek ale system nie pozwolil!
Kolejny artykul, krotki, lecz calkowicie przekonal mnie do zakupu erytrolu.
Nadmiar tych cudownych środków w żywności jest w obecnych czasach porażający. Producenci jedynie chcą zwiększyć popyt na swój produkt. Mi na lepsze wyszło łączenie w diecie produktów niskoprzetworzonych i tych zawierających małe ilości cukru. Ponadto stosowałam tabletki z ekstraktem z ziaren zielonej kawy na podkręcenie metabolizmu. Takie działania doprowadzały do tego, że tkanka tłuszczowa była regularnie spalana, a ja w ciągu tygodnia byłam w stanie zrzucić nawet 4 kg.