bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Imbir kandyzowany – właściwości. Jak kandyzować imbir?

Imbir kandyzowany – właściwości. Jak kandyzować imbir?

imbir kandyzowany właściwości zastosowanie
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 7 maja, 2024

Imbir kandyzowany to dodatek, którym możemy wzbogacić nasze dania. Zapewne nikt jednak nie zadał sobie pytania, czy tak naprawdę jest zdrowy i jakie ma właściwości. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kandyzowanie owoców
  • Imbir kandyzowany
  • Imbir kandyzowany – właściwości
  • Jak kandyzować imbir?

Kandyzowanie owoców

Ta idea utrwalania surowców znana była już w starożytnym Egipcie, gdzie w ten sposób przygotowywano dla faraona figi oraz daktyle. Kandyzowanie to nic innego jak konserwacja owoców poprzez ich gotowanie w słodkim syropie. Co ciekawe, takie produkty znacznie lepiej zachowują swój kształt, kolor, a niekiedy nawet i właściwości niż te otrzymane w wyniku innej obróbki. Są one również niezwykle słodkie, co wynika z przebiegu procesu, podczas którego surowce nasączane są cukrem nawet do 70–72%. Z tego względu są również o wiele bardziej kaloryczne niż ich pierwotne formy, ale zachowując umiar, można spokojnie spożywać je bez obaw o figurę czy późniejsze powikłania.

Imbir kandyzowany

Imbir kandyzowany, czyli imbir ugotowany w słodkim syropie, jest produktem urozmaicającym wiele dań i potraw. Cechuje go wyjątkowy posmak – słodki i pikantny jednocześnie. W swym składzie zawiera substancje takie jak gingerol oraz zinferon, które odpowiadają za jego prozdrowotne właściwości oraz piekący smak. Świetnie nadaje się jako dodatek do pierników, kompotów i konfitur, a także do herbaty czy kawy. W przeciwieństwie do surowego imbir kandyzowany zachowuje swe właściwości znacznie dłużej. Warto zatem podjąć się przygotowania go w słodkiej marynacie i mieć go zawsze na wyciągnięcie ręki.

Imbir kandyzowany – właściwości

Kandyzowane kłącze imbiru, dzięki wspomnianej zawartości m.in. gingerolu i zinferonu, wykazuje wiele właściwości korzystnie działających na organizm człowieka. Wśród nich wymienić można m.in. pobudzanie wydzielania śliny oraz soku żołądkowego, co działa żółciopędnie i rozkurczowo. Niektóre doniesienia mówią też o tym, że kandyzowany imbir wspomaga walkę z zaparciami. Udowodniono, że imbir we wszelkiej postaci łagodzi mdłości i wymioty związane z ciążą, a nawet chemio- czy radioterapią. Warto wspomnieć, że charakteryzuje się on również aktywnością wzmagającą apetyt oraz zmniejszającą agregację płytek krwi, a także polepszającą krążenie. Dodatkowo produkt ten łagodzi bóle menstruacyjne. Okazuje się, że jest bogatym źródłem substancji przeciwzapalnych, zatem przynosi ulgę chorym stawom oraz leczy przeziębienia i migreny. Właśnie z tego względu bardzo często jest składnikiem maści czy plastrów rozgrzewających. Ponadto ma działanie odkażające oraz odświeżające i pozostawia miły zapach w ustach.

Jak kandyzować imbir?

Kandyzowany imbir można oczywiście kupić gotowy w sklepie, lecz zwykle zawiera on substancje dodane, które są niepotrzebne i skutkują pogorszeniem wartości odżywczej produktu. Z powodzeniem i łatwością możemy przygotować go samodzielnie we własnym domu. W tym celu wystarczy 0,5 kg świeżego imbiru obrać (skrobaczką czy łyżeczką), a następnie pokroić w plastry (ok. 2 mm) w poprzek włókien i zalać niewielką ilością zimnej wody, tak, by jedynie przykryła plasterki. Całość warto lekko posolić i doprowadzić do wrzenia. Przez chwilę należy pogotować imbir, a następnie odlać wodę i dodać ok. 1 kg cukru, ponownie zalać zawartość naczynia wodą i gotować przez ok. 2 godziny na niewielkim ogniu. Trzeba pamiętać, aby co chwilę wszystko mieszać. Po wskazanym czasie należy wyciągnąć imbir z garnka i osuszyć, na koniec obsypać go cukrem i przełożyć do słoika, a gotowy produkt przetrzymywać w chłodnym miejscu.

Podsumowując, imbir kandyzowany jest znakomitym dodatkiem do niektórych dań, ciast i deserów, który nie tylko wzbogaca je o indywidualny i charakterystyczny, słodko-piekący smak, ale jednocześnie wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Jego samodzielne przygotowanie w domu nie jest skomplikowane ani drogie, a pozwoli nam mieć kontrolę nad składem i jakością produktu. Naprawdę warto mieć go pod ręką w swej spiżarni!

 

Literatura:

  1. Glibowski P., Długołęcka A., Grdeń A., Toczek K., „Właściwości prozdrowotne imbiru”, Bromat. Chem. Toksykol., 2017, 1(2)/115–121,
  2. Newerli-Guz J., Pych M., „Właściwości przeciwutleniające imbiru”, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2012, 73/28–33,
  3. Spaczyński M., Nowak-Markwitz E., Oszukowski P., Rechberger T., Karowicz-Bilińska A., „Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania preparatu „Prevomit” w położnictwie”, Ginekol. Pol., 2015, 86/318–320.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
właściwości lecznicze imbiru

Właściwości lecznicze imbiru. Imbir na…

Właściwości zdrowotne imbiru, sposoby jego przygotowania. Imbir, jako przyprawa wspomagająca odchudzanie. Czytaj dalej...
domowy syrop na kaszel jak zrobić syrop z cebuli?
przeziębienie

Domowy syrop na kaszel –…

Cebula, czosnek, czy imbir to surowce o bogatym wpływie na organizm człowieka i jego zdrowie. Oprócz działania, np. przeciwmiażdżycowego czy przeciwcukrzycowego, charakteryzują się niezwykle skutecznym wpływem na kaszel i inne… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    warzywa zdrowe przekąski
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    zdrowe przekąski

    Domowe chipsy. 7 produktów, z których zrobisz zdrowe chipsy!

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.