Prawdziwe kakao – właściwości. Kakao z mlekiem i wodą. Jakie kakao wybrać?
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Kakao jest produktem doskonale znanym każdemu i najprawdopodobniej znajduje się w każdej lub w większości kuchni. Niestety zwykle dokonując wyboru produktu nie zwracamy uwagi na jego skład oraz jakość, przez to wybieramy nie to prawdziwe kakao, pełne wartości odżywczych i korzystnych właściwości zdrowotnych, ale to wysokoprzetworzone, o niskiej zawartości kakao i dużej ilości składników dodatkowych, w szczególności cukru czy aromatów i barwników. Warto wiedzieć, które kakao najlepiej wybrać, by cieszyć się jego smakiem i zdrowotnymi właściwościami.
Prawdziwe kakao
Kakao jest znane i cenione od wieków w Ameryce Środkowej i Południowej, które są jej rodzimym krajem. Początki jego uprawy szacuje się na ok. 1 500 r. p.n.e. Warto zwrócić uwagę na to, iż Majowie oraz Aztekowie cenili je bardziej niż złoto, a nawet wykorzystywali jako środek płatniczy. W Europie drzewo to, a właściwie nasiona, pojawiły się wraz z powracającym z wyprawy Krzysztofem Kolumbem. Prawdziwe kakao wyprodukowane jest z organicznych ziaren kakaowca, pochodzących z obszarów naturalnego pochodzenia rośliny. Ważne jest to, że nie przechodzi procesu obróbki. W swoim składzie zawiera szereg składników mineralnych, jak np. magnez, żelazo, miedź, cynk, wapń, a także potas. Dodatkowo okazuje się być świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które zajmują aż 10% objętości nasiona (więcej niż w zielonej herbacie). Niestety procesy technologiczne wpływają na obniżenie wartości odżywczej ziarna, gdyż największą charakteryzują się surowe poddane jedynie procesowi suszenia.
Właściwości kakao
Właściwości zdrowotne prawdziwego kakao są szerokie i sięgają wielu różnych składowych układów organizmu. Uznaje się, że niezwykle skutecznie blokuje działanie cholesterolu frakcji LDL, przez co zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, a co ważne zapobiega wystąpieniu udaru mózgu czy nadciśnienia. Wykazuje się czynnością przeciwmiażdżycową, a także przeciwnowotworową, ze względu na obecność dość dużej ilości przeciwutleniaczy. W związku z tym niszczy także wolne rodniki i bierze udział w procesie ulepszania elastyczności tętnic.
Jednocześnie chroni przed tworzeniem zakrzepów, a także wspomaga produkcję krwi. Co więcej zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, jak również łagodzi stres, zwiększa wydajność umysłu i wpływa na polepszenie samopoczucia. Ciekawy jest fakt, że pełni funkcję wspomagającą trawienie i zmniejszającą apetyt, a nawet jest od wieków znanym afrodyzjakiem. Wykorzystywane jest również jako środek moczopędny oraz przeciwkaszlowy. W związku z pozytywnym wpływem na układ nerwowy wykazuje działanie przyspieszające pracę serca, rozszerzające naczynia krwionośne i obniżające ciśnienie tętnicze.
Kakao z mlekiem
Kakao z mlekiem jest chyba najczęściej spożywanym napojem mlecznym w naszych domach, szczególnie przez dzieci. Niestety to zwykle wybierane pełne jest substancji dodatkowych, przede wszystkim cukru, które znacząco obniża wartość odżywczą produktu oraz zwiększa jego kaloryczność. W efekcie mogą pojawić się nieprzyjemne skutki takie jak np. otyłość czy próchnica zębów, a nawet cukrzyca, gdyż nawet ta, do niedawna uważana za chorobę dorosłych, obecnie dotyka coraz młodsze osoby. Ciekawym faktem jest to, że krowie mleko, według źródeł wchodzi w interakcje ze składnikami kakao powodując, iż traci ono swoje zdrowotne właściwości, a dodatkowo okazuje się być silniejszym alergenem i może uczulać. Dlatego właśnie przygotowując napój kakaowy na mleku warto sięgnąć po mleko roślinne, które stanowi idealny dodatek do kakao. Najlepiej w tym celu użyć 1–2 łyżeczek kakao i zalać je gorącym mlekiem. Można także całość gotować, jednak dłuższy wpływ temperatury spowoduje zanik składników aktywnych odpowiedzialnych za działanie lecznicze.
Kakao z wodą
Przygotowanie napoju kakaowego z dodatkiem wody na pewno sprawi, że płyn ten będzie mniej kaloryczny niż taki z dodatkiem mleka. Samo kakao, oczywiście to dobrej jakości, charakteryzuje się stosunkowo niską wartością energetyczną, natomiast sama woda nie ma jej w ogóle. W tym celu wystarczy użyć 1–2 łyżeczek kakao i zalać je ciepłą, lecz nie wrzącą wodą. Przygotowując można proszek gotować wraz z wodą, niestety długotrwały wpływ temperatury spowoduje pogorszenie jakości terapeutycznej produktu.
Jakie kakao wybrać?
Dokonując wyboru dobrego kakao należy zwrócić uwagę szczególnie na skład produktu. Jak już wspomniałam wiele dostępnych i tanich napojów instant, oraz proszków produkowanych z wysokoprzetworzonych ziaren, zawiera szereg dodatków, które naturalnie nie znajdują się w produkcie, jak np. aromaty, cukier, sól, węglan wapnia czy emulgatory (m.in. lecytyna sojowa). Najlepszym produktem będzie ten bez zawartości cukru oraz o jak najwyższej zawartości kakao. Im ciemniejszy proszek, tym lepiej. Idealnym wyborem będzie surowe kakao nieprzetworzone w postaci całych ziaren lub też w postaci proszku.
Podsumowując kakao to produkt wart uwagi każdego. Oprócz niepowtarzalnego i charakterystycznego aromatu wywołuje wiele niezwykłych korzyści zdrowotnych. Warto zwrócić uwagę na skład i jakość wybieranego przez nas produktu, by nie truć się sztucznymi dodatkami, a jedynie cieszyć pozytywnymi skutkami wynikającymi z jego spożycia.
Artykuł o kakao bardzo cenny.Chcę korzystać z Pani wykładu. Problem jest tylko gdzie kupić takie nieprzetworzone kakao w Polsce, a najlepiej w ziarnach?
Też jestem ciekawa bo jak jem płatki owsiane z jogurtem to często kakao dosypuje jako dodatek.
A jak jest z jogurtem naturalnym? Czy wtedy też kakao traci swoje właściwości?
Uwielbiam kakao, zawsze mam w domu decomorreno, kakao, czasami dodaję odrobinę cynamonu z tym, że ja piję z mlekiem 2%
Bardzo się cieszę, że dowiedziałam się o tylu właściwościach zdrowotnych kakao.Do tej pory używałam rozpuszczalnego z dodatkiem witamin i minerałów. Teraz już wiem,że lepszy jest proszek i wcale nie trzeba gotować go czy zalewać wrzątkiem. Dziękuję.
Czy kakao na wodzie trzeba gotować ?. Ja sypie do wody mineralnej 3 małe łyżki na litr mieszam butelką i pije 🙂 . Mam tu na myśli zwykłe czarne kakao dostępne w supermarkecie .
Cześć, zajmujemy się produkowaniem Prawdziwego Kakao od 10 lat i z tego doświadczenia możemy powiedzieć, że ważne jest, aby Kakao długo gotować – wtedy zawarte w nim zdrowe tłuszcze staną się przyswajalne! A kakao w proszku zazwyczaj jest odtłuszczone:( Bardzo polecamy, bo jest pyszne i wspaniale działa: od razu i na dłuższą metę 🙂
Więc Twoje wnioski są całkowicie odwrotne do tych przekazanych w artykule. I komu tu wierzyć??
MYŚLĘ że to bardzo słuszne ja co dzień rano piję takie zalewane przygotowaną wodą do śniadania
Nie trzeba. Jeśli takie Tobie smakuje, to jak najbardziej możesz pić na zimno. Kakao można spożywać bez obróbki cieplnej, a zachowasz jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości.