Witamina K2 mK7 – właściwości, opinie. Gdzie występuje witamina K2 mk7?
Witamina K2 jest coraz popularniejsza w mediach. Przez jednych krytykowana, a przez innych wystawiana na piedestał. Warto przed podjęciem decyzji dowiedzieć się, czym tak naprawdę jest ta witamina i jakie udowodnione korzyści przynosi dla zdrowia człowieka. To i wiele więcej w poniższym artykule.
Witamina K2 mK7
Witamina K to znana każdemu witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Rodzaj K2mK7, inaczej menachinon-7, należy do grupy związków pokrewnych ogólnie nazywanych witaminą K2. Związki te rozróżniają się między sobą długością łańcucha. W przypadku witaminy MK7 charakterystyczne jest występowanie siedmiu nienasyconych reszt izoprenoidowych. Menachinony wytwarzane mogą być syntetycznie oraz w procesie fermentacji przez bakterie. Występuje także w niektórych produktach żywieniowych, głównie tych pochodzenia zwierzęcego.
Witamina K2 mK7 – właściwości
Menachinon-7 odgrywa bardzo ważną rolę w układzie kostnym oraz sercowo naczyniowym. Charakterystyczna jest funkcja witaminy K2MK7, która zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Co ciekawe związek ten poprawia sztywność i elastyczność tętnic. Poza tym uczestniczy w posttranslacyjnej modyfikacji białek. Zgodnie z badaniami naukowymi znany jest także jako kofaktor koagulacji krwi, jak również nośnik elektronów w mitochondriach, który wspomaga prawidłową produkcję ATP. Zatem skuteczna wydaje się być w prewencji i leczeniu choroby Alzheimera. Dodatkowo, naukowcy odkryli, iż spożycie witaminy MK-7 może wpływać na zmniejszenie masy ciała, a nawet tkanki tłuszczowej trzewnej. W znacznym stopniu uzasadnione jest także korzystne działanie witaminy K2 na kości i ich łamliwość. Wzbogacenie diety w ten związek wpływa na wzmaganie syntezy osteoblastów, czyli komórek tworzących kości. Ciekawym faktem jest to, że substancja ta zmniejsza zależność między gęstością mineralną kości oraz siłą kości i wieku, co jest szczególnie istotne, np. dla kobiet po okresie menopauzy.
Witamina K2 mK7 – występowanie
Często występuje w formie suplementów diety. Produkowany jest najczęściej przez bakterie Bacillus natto, które nie są ani toksyczne, ani patogenne. Naturalnie znajduje się głównie w produktach zwierzęcych. Do źródeł zalicza się m.in. wątróbkę (cielęcą, gęsią i kurzą), sery twarde oraz miękkie, a także żółtko jaja, masło, salami oraz boczek, mięso kurze i gęsie. Witaminę tę można znaleźć w łososiu, makreli, a nawet kiszonej kapuście.
Witamina K2 mK7 – opinie
Witamina ta budzi wiele kontrowersji. Sprawy nie polepsza fakt, że jest propagowana, przez słynnego już i niezbyt lubianego „proroka” Jerzego Ziębę. Jedni sądzą, że jest to witamina, która może pomóc, inni ślepo biegną do aptek z przekonaniem, iż bez niej sobie nie poradzą, jeszcze inni uważają to za kompletną bzdurę i wymysł firm farmaceutycznych. Prawda tkwi, jak to zwykle bywa, pośrodku. Należy pamiętać, aby uważać na wszelkich „szarlatanów” głoszących podejrzane przekonania. Jednak prawdą, potwierdzoną licznymi badaniami, jest fakt, że witamina K2 mK7 jest niezwykle skuteczna w leczeniu i profilaktyce osteoporozy, chorób układu krążenia, a nawet w przypadku choroby Alzheimera. Jak w przypadku wszystkich składników żywieniowych, należy zachować umiar, jednak wprowadzanie do diety produktów będących źródłem tegoż związku z pewnością nie zaszkodzi nikomu, a może jedynie wspomóc walkę o zdrowie.
Podsumowując witamina K2 MK7 to związek stosunkowo mało znany, jednak komentowany szeroko. Omawiany składnik żywności jest niezwykle skuteczny w walce z chorobami krążenia, Alzheimera, a nawet osteoporozą. Znajduje się w wielu produktach żywieniowych, a także w formie suplementu, który z łatwością można zdobyć w każdej aptece. Warto zwrócić na nią większą uwagę i doszukać rzetelnych informacji na jej temat.
Literatura:
- Ł. Jedynak, M. Jedynak, M. Kossykowska, J. Zagrodzka: „A novel method for the determination of chemical purity and assay of menaquinone-7. Comparison with the methods from the official USP monograph.”, Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, Volume 135, 20, February 2017, Pages 116-125.
- X.-c. Hu, W.-m. Liu, M.-m. Luo, L.-j. Ren, X.-j. Ji, H. Huang: „Enhancing Menaquinone-7 Production by Bacillus natto R127 Through the Nutritional Factors and Surfactant.”, Applied Biochemistry and Biotechnology, August 2017, Volume 182, Issue 4, pp 1630–1641.
- G. C. M. Gast, N. M. de Roos, I. Sluijs, M. L. Bots, J. W. J. Beulens, J. M. Geleijnse, J. C. Witteman, D. E. Grobbee, P. H. M. Peeters, Y. T. van der Schouw : „A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease.”, Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases Volume 19, Issue 7, September 2009, Pages 504-510.
- M. Vos, G. Esposito, J. N. Edirisinghe, S. Vilain, D. M. Haddad, J. R. Slabbaert, S. V. Meensel, O. Schaap, B. De Strooper, R. Meganathan, V. A. Morais, P. Verstreken: „Vitamin K2 Is a Mitochondrial Electron Carrier That Rescues Pink1 Deficiency.”, Science 08 Jun 2012, Vol. 336, Issue 6086, pp. 1306-1310.
- M. H. J. Knapen, K. M. Jardon, C. Vermeer: „Vitamin K-induced effects on body fat and weight: results from a 3-year vitamin K2 intervention study.”, European Journal of Clinical Nutrition , 27 September 2017.
- L. M. Vossen, L. J. Schurgers, B. J. van Varik , B. L. J. H. Kietselaer, C. Vermeer, J. G. Meeder, B. M. Rahel, Y. J. M. van Cauteren, G. A. Hoffland, R. J. M. W. Rennenberg, K. D. Reesink, P. W. de Leeuw, A. A. Kroon: „Menaquinone-7 Supplementation to Reduce Vascular Calcification in Patients with Coronary Artery Disease: Rationale and Study Protocol (VitaK-CAC Trial).”, Nutrients. 2015 Nov; 7(11): 8905–8915.
- M. Aoun, M. Makki, H. Azar, H. Matta, D. N. Chelala: „High Dephosphorylated-Uncarboxylated MGP in Hemodialysis patients: risk factors and response to vitamin K2, A pre-post intervention clinical trial.”, BMC Nephrol. 2017; 18: 191.
- A. G. Mansour, E. Hariri, Y. Daaboul, S. Korjian, A. El Alam, A. D. Protogerou, H. Kilany, A. Karam, A. Stephan, S. A. Bahous: „Vitamin K2 supplementation and arterial stiffness among renal transplant recipients—a single-arm, single-center clinical trial.”, Journal of the American Society of Hypertension, Volume 11, Issue 9, September 2017, Pages 589-597.
- M. Karpiński, J. Popko, K. Maresz, V. Badmaev, S. J. Stohs: „Roles of Vitamins D and K, Nutrition, and Lifestyle in Low-Energy Bone Fractures in Children and Young Adults.”, J Am Coll Nutr. 2017 Jul;36(5):399-412. doi: 10.1080/07315724.2017.1307791.
- A. Gigante, F. Bruge, S. Cecconi, S. Manzotti, G. P. Littarru, L. Tiano: „Vitamin MK-7 enhances vitamin D3-induced osteogenesis in hMSCs: modulation of key effectors in mineralization and vascularization.”, Journal of Tissue Engineering and Regenerative Medicine, Volume 9, Issue 6 June 2015.
- M. H. J. Knapen, N. E. Drummen, E. Smit, C. Vermeer, E. Theiwissen: „Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women.”, Osteoporosis International, September 2013, Volume 24, Issue 9, pp 2499–2507.
K2MK7 -SAUPER SPRAWA
witamina K2MK7-, TYLKO NIE KUPOWAĆ DZIADOSTWA CHEMICZNEGO. JA JUŻ JA SPRAWDZIŁWM NA SOBIE I COŚ WIEM . POZDRAWAM .KRIS
W aptece to możecie kupić sobie niewchłanialne przez organizm związki chemiczne. Tej witaminy należy szukać w odpowiedniej jakości pożywieniu. Sieczka w kfc i innych macdonaldach tego nie zawiera. I tyle w tym temacie.
Ej Chrzan … chrzanisz o szarlatanach że aż miło … a potem sama twierdzisz że to co „prorok” napisał na ten temat to prawda. Ego wielkości Titanica.
Zięba to nie Wiedźmin tylko osoba która pokazuje innym dokumenty , badania , analizy … to czego nie chce się zrobić w obecnych czasach młodym jak Ty. I to tyle bo czuję że ten tekst i tak nie skłoni Cię do refleksji.
Bardzo dobra odpowiedź. Pan Jerzy Zięba jest wspaniałym człowiekiem który pomaga ludziom.
„dokumenty, badania, analizy ….” Potrzebne są długoletnie badania. Pan Z. publikuje swoje wnioski jako pewnik , czy słuszne to trudno powiedzieć bo aby mieć pewność nie wystarczy logika „na oko”. Lepiej zachować ostrożność a zresztą jeśli potrzebne dla zdrowia składniki są w pożywieniu to po co suplementować ? Można przesadzić. Uważam, że artykuł jest świetnie napisany – obiektywnie.
dobrze mówi.