bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Spirulina – co to jest? Spirulina dla dzieci, w ciąży, skutki uboczne

Spirulina – co to jest? Spirulina dla dzieci, w ciąży, skutki uboczne

spirulina w ciąży dla dzieci co to jest spirulina?
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Spirulina to składnik, który od niedawna króluje na półkach sklepów ze zdrową żywnością jako jedne z najlepszych superfoods. Sceptyczni uważają, iż jest to kolejny chwyt marketingowy producentów żywności, a jej fani zachwalają korzystne działanie na organizm i niesamowity skład. Po której stronie leży prawda i czy warto sięgnąć po ten zielony proszek? Odpowiedzi na to i więcej pytań w artykule!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co to jest spirulina?
  • Spirulina dla dzieci
  • Spirulina w ciąży
  • Skutki uboczne spiruliny

Co to jest spirulina?

Spirulina jest to swobodnie pływający, niebieskozielony glon morski, czyli alga. Od lat spożywana była w krajach Afryki środkowej. Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Jest jednym z niepowtarzalnych surowców roślinnych, dostarczających pełnowartościowego białka (na poziomie porównywalnym do mięsa i soi), w tym aminokwasy egzogenne (naturalnie głównie pochodzenia zwierzęcego), dlatego zalecana jest szczególnie dla osób stosujących dietę wegetariańską w celu uzupełniania ich niedoborów. Wśród składników obecnych w roślinie wymienić można także żelazo, witaminę B12 (również z tego względu zalecane dla wegan), B1, B2, B6, E, a nawet β-karoten, pozostałe składniki mineralne, jak: wapń, cynk, potas, sód, fosfor czy magnez. Dodatkowo bogata jest w kwas γ-linolenowy, czyli nienasycony kwas tłuszczowy. Często używany jest wspomagająco przy leczeniu nadwagi i otyłości, a także w okresie zmniejszonej odporności czy w okresie rekonwalescencji. Co ważne wpływa leczniczo na szereg przypadłości, m. in. choroby układu sercowo-naczyniowego, hipercholesterolemię, hiperglikemię, choroby zapalne, jak i zakażenia wirusowe, a nawet nowotwory. Wpływa na zwiększenie cholesterolu frakcji HDL, zmniejszając jednocześnie „niekorzystną” frakcję LDL, a także trójglicerydów. Spirulina wykazuje aktywność przeciwzapalną, a także przeciwutleniającą. Ciekawostką jest fakt, że została ona zalecona zarówno przez NASA i ESA jako jeden z podstawowych produktów żywnościowych podczas długoterminowych misji kosmicznych. Ponadto zapobiega wystąpieniu stresu oksydacyjnego i w związku z tym wolnych rodników, które wpływają na rozwój wielu chorób, nowotworów, a nawet depresji.

Spirulina dla dzieci

Zaczynając należy wspomnieć, że w oparciu o wiele badań przeprowadzonych na ten temat, alga ta nie wykazuje żadnej toksyczności, gdy jest spożywana z umiarem. Ze względu na swoją bogatą wartość odżywczą, wydaje się być idealnym składnikiem żywnościowym dla dzieci z małym apetytem. Dodatkowo wyjątkowa zawartość witamin, składników mineralnych, a także kwasów nienasyconych, idealnie wzbogaca codzienną dietę dziecka. Dzięki swoim właściwościom i obecnym składnikom działa jako niejakie „paliwo” wspomagające prawidłowy rozwój, wzrost, a także wzmacniający odporność dzieci. Ponadto podawanie pociechom potraw z dodatkiem tegoż surowca uczy je, aby jeść zdrowo, ukazuje iż dieta powinna być urozmaicona i daje dobry przykład na przyszłość. W tym przypadku szczególnie ważne jest pochodzenie spiruliny oraz dbałość o to, by wybierana przez nas, miała wykonane badania na zanieczyszczenia.

Spirulina w ciąży

W celu ustalenia bezpieczeństwa spożycia spiruliny dla kobiet ciężarnych przeprowadzono szereg badań. Zgodnie z wynikami uznano, że nie jest to surowiec toksyczny ani teratogenny. Jej spożycie nie wpływało na zmianę masy ciała dzieci, a także nie powodowało niekorzystnych skutków w rozwoju i wzroście zarodka oraz płodu. Można stwierdzić, że jest ona całkowicie bezpieczna dla matek i ich dzieci. Dodatkowo ze względu na w. w. wysoką gęstość odżywczą stanowi niesamowite źródło składników pokarmowych zarówno dla matki, jak i jej jeszcze nienarodzonego dziecka i zapobiega niedoborom w diecie. Rozwagę należy zachować przy wyborze produktu. Spirulina uprawiana w otwartym źródle wody, może wykazywać zawartość rtęci i innych metali ciężkich, co po spożyciu może powodować wzrost tych składników w organizmie matki i dziecka prowadząc do negatywnych skutków. Należy pamiętać, że zwykle dostępna jest ta, pochodząca z kontrolowanych źródeł wody, która nie wiąże się z żadnym ryzykiem. Zastosowanie znajduje również w leczeniu chorób zwyrodnieniowych, głównie reumatoidalnego zapalenia stawów. Powoduje ona hamowanie zmian powstałych w wyniku rozwoju  przypadłości.

Skutki uboczne spiruliny

Spirulina może wchodzić w interakcje z niektórymi farmaceutykami, m. in. lekami immunosupresyjnymi. Dodatkowo niekiedy po spożyciu surowca może wystąpić drobne swędzenie skóry czy gorączka i zaburzenia snu. Przy zbyt dużym spożyciu może rozwinąć się ból brzucha, a także inne podrażnienia żołądka oraz nudności i zawroty głowy. W niektórych przypadkach mogą pojawić się częste krwawienia z nosa, zwiększone zapotrzebowanie na wodę czy wzrost masy ciała, związany właśnie ze zwiększonym nawadnianiem komórek. Ważne jest wyżej wspomniane pochodzenie spiruliny, aby nie zawierała ona metali ciężkich, które powodują toksyczne skutki uboczne.

Podsumowując spirulina to superfoods, które warto włączyć do swojej diety, szczególnie w przypadku wegan, dzieci czy kobiet ciężarnych. Jej dodatek uzupełni codzienną rację pokarmową nie tylko w pełnowartościowe białko, ale również szereg witamin i składników mineralnych. Nie oznacza to, że teraz będziemy dodawać ją do każdego posiłku. Jak już wspominałam, podobnie jak w przypadku innych produktów, ważny jest umiar, bezpieczny będzie dodatek 10–20 g spiruliny w ciągu dnia . Ze względu na swoje bezpieczeństwo może być stosowana przez każdego, jednak należy zachować ostrożność przy wyborze odpowiedniego surowca oraz zadbać o jego odpowiednie pochodzenie.

Literatura:

  1. A. L. Lupatini, L. M. Colla, C. Canan, E. Colla: „Potential application of microalga Spirulina platensis as a protein Skurce.”, Journal of the Science of Food and Agriculture, Volume 97, Issue 3 February 2017.
  2. E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok: „Fitoterapia i leki roślinne.”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007.
  3. E. A. Ali, B. M. Barakat, R. Hassan: „Antioxidant and Angiostatic Effect of Spirulina platensis Suspension in Complete Freund’s Adjuvant-Induced Arthritis in Rats.”, PLoS One. 2015; 10(4): e0121523.
  4. Q. Wu, L. Liu, A. Miron, B. Klimova, D. Wan, K. Kuca: „The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview.:, Archives of Toxicology August 2016, Volume 90, Issue 8, pp 1817–1840.
  5. R. Deng, T. J. Chow: „Hypolipidemic, Antioxidant and Antiinflammatory Activities of Microalgae Spirulina.”, Cardiovasc Ther. Author manuscript; available in PMC 2011 Aug 1.
  6. T.K. Mao, J. Van de Water, M.E. Gershwin: „Effect of Spirulina on the Secretion of Cytokines from Peripheral Blood Mononuclear Cells.”, Journal of Medicinal Food. March 2009, 3(3): 135-140.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
spirulina na odchudzanie dawkowanie odchudzanie

Spirulina na odchudzanie – dawkowanie,…

Spirulina to zwyczajowa nazwa produktów, które wytwarzane są z cyjanobakterii. Znana jest na całym świecie jako ciemnozielony proszek. Zawiera w swoim składzie znaczną liczbę składników bioaktywnych. Dzięki dużej zawartości białka… Czytaj dalej...
spirulina działanie tabletki w proszku, opinie

Spirulina – działanie, opinie. Lepsza…

Mówiąc o spirulinie możemy mieć wątpliwości co do jej definicji. Do tej pory pozostaje niejednoznaczna. W potocznym rozumieniu jest ona składnikiem suplementów diety i jeszcze niedawno klasyfikowano ją jako glon.… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    ciąża i poród Diety dla dzieci
    śniadanie

    5 pomysłów na zdrowe śniadania do szkoły

    ciąża i poród

    Wzdęcia w ciąży – przyczyny. Co na wzdęcia w ciąży?

    Czego nie jeść w ciąży?

    Dieta po cesarce

    czosnek w ciąży na przeziębienie mleko z czosnkiem
    czosnek

    Czosnek w ciąży na przeziębienie. Mleko z czosnkiem w ciąży

    liście maliny właściwości zastosowanie herbata z liści malin

    Właściwości i zastosowanie liści malin. Czy herbata z nich jest zdrowa?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.