logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Bakteria Clostridium difficile – objawy zakażenia, leczenie. Co jeść przy zakażeniu C. difficile?

Bakteria Clostridium difficile – objawy zakażenia, leczenie. Co jeść przy zakażeniu C. difficile?

zakażenie bakterią c.difficile
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

W obecnych czasach nawet drobne i niegroźne przeziębienie atakowane jest przez nas różnorodnymi pastylkami czy antybiotykami. Przewlekłe stosowanie takich środków farmaceutycznych wyjaławia jednak florę bakteryjną jelit, co skutkuje wieloma nieprzyjemnymi skutkami, m.in. rozwojem zakażenia bakteriami szczepu Clostridium difficile. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym są te bakterie i jak leczyć wywoływane przez nie zakażenie!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Bakteria Clostridium difficile
  • Clostridium difficile – objawy
  • Clostridium difficile – leczenie
  • Clostridium difficile – co jeść?

Bakteria Clostridium difficile

Clostridium difficile jest beztlenową bakterią, która u niektórych osób bytuje w jelitach w sposób naturalny. U zdrowych nosicieli nie wywołuje żadnych objawów, ale w przypadku zaburzenia równowagi flory jelitowej staje się przyczyną zapalenia jelita grubego, co zwykle związane jest z uszkodzeniem jego struktury. Zakażenie to dotyczy zwykle osób starszych, w szczególności tych przebywających w domach opieki czy szpitalach, i szerzy się drogą przewodu pokarmowego. Najczęściej spowodowane jest stosowaniem antybiotyków, zwłaszcza przewlekle i w zestawach (więcej niż 1 antybiotyk). Dodatkowo znaczenie może mieć częściowe lub pełne unieruchomienie, chemioterapia czy leki zmniejszające odporność. W ostatnim czasie obserwowany jest wzrost liczby osób zakażonych wśród ludzi młodych oraz tych w średnim wieku, które wcześniej nie chorowały ani nie stosowały antybiotyków. Taka sytuacja nazywana jest zakażeniem środowiskowym. Odnotowuje się, że aż 20% pacjentów przebywających w szpitalu, w większości leczonych antybiotykami, cierpi na to zakażenie, jednak zapalenie jelita grubego rozwija się wyłącznie u co trzeciej osoby. W celu uniknięcia zakażenia należy przede wszystkim dbać o podstawowe zasady higieny.

Clostridium difficile – objawy

Zakażenie clostridium difficile objawia się głównie występowaniem wodnistej biegunki bez domieszki krwi. Pojawia się ona najczęściej między 5. a 10. dniem leczenia antybiotykami. Przy ciężkiej postaci, z zapaleniem jelita grubego, obserwuje się gorączkę i wzdęcie oraz bóle brzucha. Spowodowane jest to obecnością toksyn, które produkują omawiane bakterie powodujące złuszczanie i niszczenie nabłonka jelitowego. Warto pamiętać, że w niezwykle skrajnych przypadkach (10–15%) liczba wypróżnień maleje i jednocześnie narastają wzdęcia oraz bóle brzucha. Może to świadczyć o niedrożności jelita grubego, która może stanowić zagrożenie życia pacjenta. Co więcej, symptomy te mogą pojawić się od kilku dni do nawet 3 tygodni po zakończeniu antybiotykoterapii. W przypadku zauważenia powyższych objawów należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza w celu postawienia diagnozy. Niekiedy pacjenci stawiający się, by wykonać diagnostykę, mylą biegunkę poantybiotykową z zakażeniem.

Clostridium difficile – leczenie

W momencie zauważenia objawów wskazujących na zakażenie Clostridium difficile wykonuje się badania stolca w kierunku obecności tych bakterii oraz ich toksyn. Czasami potrzebna jest kolonoskopia połączona z pobraniem wycinków do badania mikroskopowego. W postaci łagodnej wystarcza bardzo często odstawienie antybiotykoterapii, a choroba samoogranicza się. W innym przypadku leczenie polega przede wszystkim na podawaniu antybiotyków takich jak metronidazol (w lżejszych przypadkach) lub wankomycyna (w cięższych przypadkach, wymagających leczenia szpitalnego). Niekiedy stosowane są również probiotyki i sterydoterapia ogólnoustrojowa. Trwa to zwykle od 10 do 14 dni. Większość chorych reaguje dobrze na antybiotyki, jednak ok. 25% pacjentów cierpi na nawroty zakażenia i objawów, co wymaga ponownego leczenia. Powodem tego jest fakt, iż bakterie te posiadają zdolność do wytwarzania przetrwalników, a więc form wegetatywnych, umożliwiających im przetrwanie w niekorzystnych warunkach. Co ciekawe, niedawne doniesienia mówią o tym, że te probiotyki, które zawierają szczep Saccharomyces boulardi, zmniejszają ryzyko nawrotu przypadłości. Niestety, podobnie jak w przypadku wielu innych chorób, możliwe jest wystąpienie powikłań. Wśród tych najpoważniejszych wymienia się rzekomo błoniaste zapalenie jelit (charakteryzujące się zwykle ciężkim przebiegiem i trudnym leczeniem), ostre rozdęcie okrężnicy oraz perforację jelita grubego, a nawet sepsę.

Clostridium difficile – co jeść?

Zakażenie nie ma dużego związku ze sposobem odżywiania, zwykle pojawia się w wyniku wyjałowienia organizmu przewlekłą antybiotykoterapią, jednak prawidłowa dieta przynosi ulgę w dolegliwościach związanych z chorobą oraz ogranicza skutki długotrwałej biegunki. Żywienie jest niezwykle ważne, gdyż pozwala uniknąć odwodnienia, zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej czy niedoborów białka. Niezbędne jest wprowadzenie łatwostrawnej diety przy jednoczesnym ograniczeniu podaży tłuszczów, błonnika, laktozy oraz cukrów prostych. Posiłki winny być niewielkie objętościowo, ale częste (4–5 posiłków). Przyprawy stosowane do przygotowania dań powinny być łagodne (koperek, majeranek, sok z cytryny, wanilia, cynamon, bazylia, oregano), a najlepszą metodą obróbki termicznej będzie gotowanie oraz pieczenie w folii aluminiowej lub rękawie foliowym. Warto włączyć do racji pokarmowej chorego kleik ryżowy czy marchwiankę oraz napar z suszonych jagód. Powinny one zredukować problem biegunki. Zdecydowanie zabronione są wszelkie napoje gazowane, kofeina (kawa, mocna herbata), owoce i warzywa surowe, zwłaszcza ze skórką (najlepiej spożywać je w formie zblendowanej, rozdrobnionej czy puree). Ponadto buliony oraz rosoły i pikantne przyprawy. Dbać warto o odpowiednie spożycie płynów, które powinno wynosić 2-2,5 l dziennie, w zależności od intensywności objawów.

Podsumowując, pamiętajmy, że przewlekła antybiotykoterapia może prowadzić do rozwoju zakażenia Clostridium difficile. W przypadku wystąpienia biegunki i innych objawów typowych dla tej przypadłości należy bezzwłocznie udać się do lekarza w celu wykonania diagnostyki. Ważny jest również fakt, że stosowanie probiotyków, zwłaszcza tych zawierających szczep Saccharomyces boulardi, pozwala na zminimalizowanie ryzyka zakażenia nawet do 0. Właśnie z tego powodu tak ważne jest dbanie o prawidłową florę bakteryjną jelit!

Literatura:

  1. Adalja A. A., Kellum J. A., „Clostridium difficile: moving beyond antimicrobial, Therapy”, Critical Care, 2010, 14(5),
  2. Cohen S. H., Gerding D. N., Johnson S., Kelly C. P., Loo V. G., McDonald L. C., Pepin J., Wilcox M. H., „Clinical Practice Guidelines for Clostridium difficile Infection in Adults: 2010 Update by the Society for Healthcare Epidemiology of America (SHEA) and the Infectious Diseases Society of America (IDSA)”, Infection Control and Hospital Epidemiology, 2010, 31(5)/431-455,
  3. Loo V. G., Poirier L., Miller M. A., Oughton M., „A Predominantly Clonal Multi-Institutional Outbreak of Clostridium difficile–Associated Diarrhea with High Morbidity and Mortality”, The New England Jurnal of Medicine, 2005.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Zakażenie bakterią E. coli –…

Zakażenia bakterią E. coli mogą być groźne w skutkach. Dowiedz się, jak się przed nią chronić. Czytaj dalej...
zakażenie bakterią

Dieta przy zakażeniu Clostridium difficile,…

Zakażenie Clostridium difficile stanowi jedno z najpoważniejszych zakażeń, których liczba przypadków na całym świecie w ostatniej dekadzie dynamicznie wzrastała. Jakie metody stosuje się w zwalczaniu jego skutków? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

E-recepta – jakie dane się na niej znajdują?
Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ pokarmowy i trawienie

    biegunka jelita

    Co to jest oligofruktoza? Oligofruktoza a cukrzyca

    Co jeść przy biegunce? Jaką dietę stosować?

    diosmina właściwości diosmina na zaparcia

    Diosmina – działanie, przeciwwskazania i skutki uboczne. Diosmina a hemoroidy

    gorzka sól działanie na jelita i wątrobę
    8

    Gorzka sól na oczyszczanie jelit i wątroby. Skutki uboczne stosowania gorzkiej soli

    sibo dieta leczenie

    SIBO – leczenie naturalne i proponowana dieta

    węgiel aktywny właściwości zastosowanie dawkowanie
    1

    Węgiel aktywny – właściwości, zastosowanie, dawkowanie