bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Czym jest cukier muscovado i czym różni się od zwykłego cukru?

Czym jest cukier muscovado i czym różni się od zwykłego cukru?

cukier muscovado czym różni się od zwykłego cukru
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Wraz z rozwojem cywilizacyjnym do naszego kraju zaczęły napływać nowe produkty. Od pewnego czasu popularność surowców egzotycznych i dotąd nieznanych rośnie. Jednym z nich jest cukier muscovado, który uznawany jest za zdrowszy zamiennik stołowego, białego cukru. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o tym słodzidle.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Cukier muscovado
  • Cukier muscovado a cukier zwykły

Cukier muscovado

Cukier muscovado to nic innego jak cukier produkowany z trzciny, zwany inaczej „trzcinowym” czy „brązowym”. Dokładniej ujmując, pozyskiwany jest w wyniku odparowania wody z syropu z trzciny cukrowej, znanego jako melasa. Gotuje się go, aż ulegnie redukcji do ok. 30% początkowej objętości. Wówczas wystawiany jest on na działanie promieni słonecznych. W efekcie ulega krystalizacji i wyschnięciu. W ostatecznej fazie rozcierany jest na kryształki i pakowany. Jego egzotyczna nazwa wywodzi się od hiszpańskiego słowa „mascabado”, co oznacza „nierafinowany”.

Niektóre badania donoszą, iż wyciągi z owego cukru wykazują zdolność usuwania wolnych rodników, mimo dość niskiej zawartości związków o działaniu antyoksydacyjnym. W jego składzie jednak oprócz sacharozy odnaleźć można m.in. polifenole czy produkty reakcji Maillarda (odpowiedzialnej m.in. za jego barwę) o podobnej aktywności. Jest to produkt o wysokiej wartości odżywczej, kalorycznością zbliżony do miodu (100 g – 370 kcal). Dodatkowo okazuje się skarbnicą witamin, m.in. witaminy A, która wspomaga naturalną odporność organizmu oraz chroni wzrok i umożliwia jego prawidłowe funkcjonowanie, a nawet wspomaga proces tworzenia szkliwa zębów.

W jego składzie odnaleźć można również witaminę C, która nieoceniona jest w profilaktyce przeziębień, a także podnosi elastyczność stawów i odgrywa istotną rolę w profilaktyce osteoporozy. Poza tym bogaty jest w żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez. Idealnie nada się jako zamiennik miodu w diecie wegańskiej. Ze względu na substancje aktywne w nim obecne dowiedziono, że stosowany może być profilaktycznie w celu obniżenia ryzyka rozwoju nowotworów. Co więcej, umożliwia on prawidłową pracę nerek oraz reguluje gospodarkę wodną organizmu. W wielu krajach sama trzcina od dawna uznawana jest za roślinę o działaniu przeciwbólowym, bakteriobójczym oraz wykrztuśnym. Stosowana jest wówczas do leczenia chorób gardła, jak również astmy, przeziębienia czy gorączki.

Cukier muscovado a cukier zwykły

Cukier muscovado różni się od popularnego cukru stołowego fakturą. Nie jest on zbyt sypki, a nawet przypomina nieco wilgotny piasek. Jego barwa jest ciemna, a smak karmelowy. Wielu jego amatorów właśnie z tego względu zamienia nim biały i cierpki w smaku zwykły cukier. Dodatkowo produkt ten bogaty jest w składniki odżywcze, w tym witaminy i pierwiastki, a nawet związki o działaniu przeciwutleniającym. Dzięki temu stosowany może być w celach profilaktycznych i leczniczych, np. w przypadku nowotworów czy schorzeń nerek. Oczywiście cukier biały jest bardziej kaloryczny i nie posiada żadnych wartości odżywczych. Składa się bowiem praktycznie w 100% z sacharozy. Poza tym cukier trzcinowy, w przeciwieństwie do białego, nie wykazuje złego wpływu na zęby, wręcz zapobiega powstawaniu próchnicy i wspomaga utrzymanie dobrego stanu uzębienia. Pamiętajmy jednak, że smak słodki jest dla niektórych osób uzależniający. W związku z tym są one bardziej podatne są na otyłość i związane z nią powikłania. Właśnie dlatego zaleca się stopniową eliminację cukru z diety, a nie zastępowanie go alternatywami.

Podsumowując, dla osób lubiących dodatek cukru, muscovado okaże się najlepszym wyborem. W porównaniu z cukrem białym cechuje się on o wiele ciekawszą barwą, przyjemniejszym smakiem i, co najważniejsze, znacznie wyższą wartością odżywczą, nawet o działaniu antyoksydacyjnym. No jednak pamiętać, że jest to produkt dość kaloryczny, dlatego w jego spożyciu należy zachować umiar.

Literatura:

  1. Elisa O.A., Yudkin J., Some nutritional properties of unrefined sugar and its promotion of the survival of new-born rats, Br J Nutr, 1985,
  2. Fuchs M.A., Sato K. i in., Sugar-sweetened beverage intake and cancer recurrence and survival in CALGB 89803 (Alliance), PLoS One, 2014,
  3. Payet B., Shum Cheong Sing A., Smadja J., Assessment of antioxidant activity of cane brown sugars by ABTS and DPPH radical scavenging assays: determination of their polyphenolic and volatile constituents, J Agric Food Chem, 2005,
  4. Tryon M.S., Stanhope K.L. i in., Excessive Sugar Consumption May Be a Difficult Habit to Break: A View From the Brain and Body, J Clin Endocrinol Metab, 2015.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Cukier może leczyć – poznajcie…

Czy cukier może być dobry? Na pewno lepszy jest brązowy od białego, jednak najlepszy jest cukier brzozowy. Poznajcie właściwości lecznicze cukry brzozowego! Czytaj dalej...
Substancje słodzące

Miód, cukier trzcinowy czy fruktoza?…

Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której bardzo ważne jest ograniczenie cukrów prostych. Lecz nawet osoby chorujące od czasu do czasu mają ochotę na słodkie łakocie. Czy cukrzyk może jeść słodycze? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Substancje słodzące

    Cukier Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    1
    Cukier

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.