Opinie

  1. „Wino z liści karczocha: 50 g rozdrobnionych, świeżych liści karczocha Litr białego wytrawnego wina”

    Wino zawiera alkohol, a alkohol, jak podaje np. Encyklopedia Zdrowia PWN, jest szkodliwy w każdej, nawet najmniejszej, ilości. Alkohol można zażywać wyłącznie w formie naturalnie występującej w owocach, czy sokach, lub po kilkutygodniowej, enzymatycznej, fermentacji, jak to się robi np. z owocami granatu, jabłek itd., do leczenia np. miażdżycy. Badania na myszach pokazują, że alkohol w ilości, w jakiej występuje w winach, jest szkodliwy. To, co jest w winie zdrowe, to ferment, a alkohol tylko niweczy dobroczynne działanie fermentu.

    1. „Okazuje się, że cholesterol obecny w organizmie praktycznie w całości produkowany jest przez wątrobę, a ilość dostarczana z pożywieniem, w żaden sposób nie jest od niego zależna. Zdaje się, że medycyna odkryła nowy wątek, który jest jeszcze na poziomie badań, lecz pewne jest, że to jak jemy, ma mniejszy wpływ na rozwój choroby niż przypuszczano do tej pory.”
      Można prosić o źródło tej informacji? Mam na myśli badanie kliniczne a nie inny artykuł z internetu.
      Dziękuję

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *