bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kasza orkiszowa – właściwości, przepisy. Jak gotować kaszę orkiszową?

Kasza orkiszowa – właściwości, przepisy. Jak gotować kaszę orkiszową?

kasza orkiszowa właściwości przepisy
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 6 maja, 2024

Kasza orkiszowa to surowiec popularny na półkach sklepowych, jednak niewystarczająco doceniany przez konsumentów. Oprócz wysokiej wartości odżywczej, obecności witamin i składników mineralnych, charakteryzuje się zawartością polifenoli oraz fitosteroli, które nie tylko są pomocne w walce z cukrzycą, ale również powodują spadek cholesterolu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kasza orkiszowa
  • Właściwości kaszy orkiszowej
  • Jak gotować kaszę orkiszową
  • Kasza orkiszowa – przepisy
    • Przepis na pierogi z kaszą orkiszową, dynią i pieczarkami
    • Przepis na paprykę faszerowaną kaszą orkiszową i tuńczykiem
    • Przepis na leczo z kaszą orkiszową

Kasza orkiszowa

Kasza orkiszowa jest surowcem znanym od wieków. Pochodzenie orkiszu nie jest jednoznacznie określone. Wiadomo, że uprawiany był na terenie obecnego Iranu już 6 000–5 000 lat p. n. e., jednak inni sugerują, że rozpowszechniony był w 4 000–1 000 roku p. n. e. na terenie południowo-wschodniej Europy. Nie jest to nic innego jak gatunek zboża, należący do rodziny wiechlinowatych. Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, a także, co ciekawe, niską obecnością glutenu. Obecnie coraz częściej zakładane są organiczne uprawy tej pszenicy m.in. w Kanadzie, USA, Australii czy Europie (w szczególności Niemcy). Jest to roślina niewymagająca i łatwa w uprawie, a jej nawożenie jest zbędne.

Właściwości kaszy orkiszowej

Skład orkiszu jest bardzo bogaty. Jego zdrowotne właściwości opisywała już Św. Hildegarda z Bingen zalecając jego spożywanie. Okazuje się, że kasza ta będzie doskonałym źródłem białka, węglowodanów złożonych, witamin, w szczególności β-Karotenu czy witamin z grupy B, a także substancji mineralnych. Zawarte w ziarnie tym mukopolisacharydy wpływają korzystnie na układ immunologiczny. Obecność fitosteroli wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL. Biorąc pod uwagę kwas krzemowy znajdujący się w surowcu, można stwierdzić, że wywiera pozytywny wpływ na wygląd i strukturę włosów, skóry oraz paznokci. Poza tym jest odpowiednia dla diabetyków, gdyż cechuje się niskim indeksem glikemicznym, a tym samym powoduje powolny wzrost poziomu glukozy we krwi.

Jak gotować kaszę orkiszową

Kaszę orkiszową, jak wiele innych kasz, warto przed gotowaniem przepłukać naprzemiennie zimną oraz ciepłą wodą. Nie jest to konieczne, jednak pomoże pozbyć się lekko gorzkawego posmaku. Należy doprowadzić wodę do wrzątku, a następnie wsypać kaszę w proporcji 2:1. Całość warto przemieszać i co chwilę powtarzać czynność do ponownego zagotowania wody. Następnie kasza musi gotować się ok. 20–30 minut na niewielkim ogniu. Ważne jest, by podczas gotowania nie mieszać zawartości garnka. Wodę można lekko posolić (ok. pół płaskiej łyżeczki), dla wartości smakowych można także dodać niewielką ilość oleju (1 łyżkę/100g kaszy suchej), jednak nie jest to konieczne. Kiedy ziarna wchłoną wodę, kasza będzie gotowa.

Kasza orkiszowa – przepisy

Kasza orkiszowa ze względu na jej smak i charakter nadaje się do wielu rozmaitych dań z różnych stron świata. Oto kilka propozycji jej podania.

Przepis na pierogi z kaszą orkiszową, dynią i pieczarkami

pierogi z kaszą orkiszową, dynią i pieczarkami

Składniki na nadzienie:

  • 200 g kaszy orkiszowej
  • 200 g puree z dyni
  • 500 g pieczarek
  • Cebula
  • Pół łyżeczki tymianku
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • Ok. 175 ml gorącej wody
  • 2 jajka
  • ¾ łyżeczki soli
  • Łyżka oleju

Przygotowanie:

Nadzienie: Kaszę orkiszową ugotuj według zaleceń wyżej opisanych. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy i dodaj cebulę. Smaż do zeszklenia, dodaj pieczarki, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i smaż do mocnego zrumienienia. Do kaszy dodaj pieczarki, puree dyniowe, przypraw papryką oraz sporą szczyptą soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj.

Ciasto: Mąkę wysyp na stolnicę zrób dołek i dodaj jajka, sól oraz olej, lekko wymieszaj. Powoli dodawaj gorącą wodę i mieszaj. Następnie zagnieć na elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto partiami rozwałkuj na cienki blat i wykrawaj pierogi szklanką lub wykrawaczką. Następnie nadziewaj pierogi i sklejaj według upodobań. Pierogi dodaj do gotującej i osolonej wody, gotuj ok. 2–3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

 

Przepis na paprykę faszerowaną kaszą orkiszową i tuńczykiem

Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 100 g kaszy orkiszowej
  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • Kilka suszonych pomidorów
  • Kilka zielonych oliwek
  • Kawałek startej na tarce dyni Hokkaido
  • Zioła prowansalskie
  • Sól i pieprz
  • Oliwa do natarcia papryk
  • ser Mozzarella

Przygotowanie: papryki umyj, przekrój na pół, wydrąż środek, natrzyj oliwą i oprósz solą i pieprzem. Odstaw na ok. godzinę. Kaszę ugotuj według powyższych wskazówek. Dynię zetrzyj na tarce, pomidory pokrój w drobną kostkę, oliwki w plasterki, tuńczyka odsącz z zalewy. Ugotowaną kaszę przełóż do miski, dodaj resztę składników, wymieszaj, dodaj zioła i dopraw. Ponownie wymieszaj. Tak przygotowany farsz nakładaj do papryk, które włóż następnie do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy startą mozzarellą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Papryki zapiekaj około 40 minut.

 

Przepis na leczo z kaszą orkiszową

Przepis na leczo z kaszą orkiszową

Składniki:

  • Cukinia
  • Cebula
  • Papryka czerwona
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka ajvaru
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżka oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 50g kaszy orkiszowej

Przygotowanie: w rondlu rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, przesmaż całość. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną paprykę, pomidorki i cukinię. Dopraw do smaku i duś do miękkości. Pod koniec dodaj natkę pietruszki. W międzyczasie ugotuj kaszę według powyższych zaleceń. Leczo podawać z kaszą.

Podsumowując kasza orkiszowa to zboże, które warto włączyć do codziennego menu. Poza wartościami odżywczymi ziarno to dostarcza również wielu korzyści zdrowotnych jak np. obniżenie stężenia cholesterolu LDL we krwi. Poza tym obecnie jest to produkt zdrowy, coraz bardziej popularyzowany, zatem można znaleźć rozmaite przepisy z jego wykorzystaniem nie tylko na dania wytrawne, ale także na słodko.


Literatura: 

  1. M. Kania, J. Baraniak, N. Derebecka, P. Mrozikiewicz: „Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe według św. Hildegardy z Bingen. Cz. I.”, Postępy Fitoterapii 2/2012.
  2. E. Worobiej, M. Wocial, M. Piecyk: „Porównanie zawartości i aktywności wybranych związków przeciwutleniających w produktach z orkiszu.”, Bromat. chem. toksykol. – XLII, 2009, 3, str. 890 – 894.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
płatki orkiszowe właściwości przepisy
Produkty zbożowe

Płatki orkiszowe – właściwości, przepisy.…

Orkisz i produkty z niego powstałe to źródło węglowodanów, w tym błonnika oraz składników mineralnych i witamin. Zawiera również białka, jednak czy są one zdolne do tworzenia kompleksu glutenowego podobnego… Czytaj dalej...

Orkisz – właściwości, wartość odżywcza…

Zapomniane zboże znów wraca do łask. Poznaj orkisz cenne zboże o leczniczych właściwościach polecane przez św. Hildegardy z Bingen Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Produkty zbożowe

    przygotowywanie żywności
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.