bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Aronia – właściwości, syrop, przepisy. Co zrobić z aronii?

Aronia – właściwości, syrop, przepisy. Co zrobić z aronii?

aronia właściwości lecznicze syrop sok
🕣 5 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Aronia to często niedoceniana roślina, przez niektórych nazywana „super owocem”. Swoje zastosowanie znajduje w walkę z demencją, czy łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe. W ostatnich latach, ze względu na swoje duże właściwości terapeutyczne, poświęca się jej coraz większą uwagę i słusznie, ponieważ spożywana może być nie tylko w postaci owoców, ale także soków, galaretek, puree, dżemów, a nawet win.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Aronia
  • Właściwości aronii
  • Syrop z aronii
  • Co zrobić z aronii?

Aronia

Aronia jest krzewem należącym do rodziny Różowatych. Wyróżniamy jej 3 gatunki: czarnoowocowa, czerwona oraz śliwolistna. Jej rodzimym kontynentem jest Ameryka Północna, a do Europy została sprowadzona w XVII wieku. Roślina ta rozwijając się osiąga 2–3 m wysokości i tworzy okrągłe, czarne owoce, które zbierają się w grona. Charakteryzuje się wysoką odpornością na szkodniki i choroby, dlatego jej uprawa nie jest wymagająca. Aronia jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, głównie antocyjanów, fenoli, flawonoidów, czy też alkaloidów, a także witaminy E oraz A.

Właściwości aronii

Owoce aronii, dzięki wysokiej aktywności przeciwutleniającej, są skuteczne w leczeniu i zapobieganiu chorób powiązanych z występowaniem stresu oksydacyjnego, m.in. cukrzycy, czy chorób układu krążenia, a nawet nowotworów. Roślina ta stymuluje także układ immunologiczny, poprzez wzmacnianie odporności oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Ponadto charakterystyczne jest działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe krzewu, który przeciwdziała występowaniu zapaleń. W licznych badaniach naukowych, można znaleźć informacje o skuteczności związków bioaktywnych w nim zawartych, w zwalczaniu infekcji układu moczowego leczonych antybiotykami, a także grypy. Poza tym jej owoce zmniejszają uszkodzenia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy powstałe w chorobie wrzodowej.

Roślina ta efektywnie poprawia metabolizm glukozy, jak też lipidów, w związku z tym zapobiega występowaniu otyłości oraz minimalizuje ryzyko insulinooporności. Udowodniono, że owoce te zmniejszają poziom cholesterolu LDL i triglicerydów, jednocześnie zwiększając stężenie cholesterolu HDL. Ma to związek z korzystnym wpływem na gospodarkę tłuszczową organizmu. Dodatkowo działanie antykoagulacyjne hamuje procesy zapalne w naczyniach krwionośnych, tym samym hamując zlepianie się płytek krwi. Dzięki temu jest ona użytecznym narzędziem w walce z miażdżycą czy chorobą niedokrwienną serca, a nawet nadciśnieniem tętniczym.

Zgodnie z opracowaniami naukowymi, dieta bogata w aktywne składniki aronii zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, jelita grubego, a także białaczki, zmniejszając szybkość proliferacji nawet o 25%! Co ważne, dzięki obecnym w tym krzewie antocyjanom, blokowany jest związany z wiekiem spadek funkcji poznawczych, co więcej obniżeniu ulegają wszelkie uszkodzenia DNA, szczególnie w mózgu. Prócz tego przeciwdziałanie stresowi oksydacyjnemu, powoduje zmniejszenie wydzielania wolnych rodników, co jest jednoznaczne z łagodzeniem procesu starzenia, a także przeciwdziałaniem występowaniu depresji oraz ogranicza szkody wywoływane przez metale ciężkie  w wątrobie i usprawnia jej funkcjonowanie.

Syrop z aronii

Preparat ten można stosować już u niemowląt powyżej 6 miesiąca życia. Jest zupełnie nieszkodliwy, a jedynie przynosi korzyści. Najlepiej podawać go w ilości 1–2 łyżek (w przypadku małych dzieci 1–2 łyżeczki) rozcieńczonych wodą lub dodanych do herbaty. Jego działanie skutecznie ochroni nas przed chorobami, wspomoże walkę z nadciśnieniem, niekiedy nawet obniżając je tak, że leki stają się niepotrzebne. Ponadto spożywany codziennie syrop wspomoże pamięć i zapewni gładką oraz jędrną skórę na lata! Idealnie posłuży również profilaktycznie na nowotwory. Biorąc pod uwagę porę roku, jaka się zbliża i wiążące się z nią częste przeziębienia warto zaopatrzyć się w taki sok i cieszyć wspaniałym zdrowiem bez względu na pogodę.

Przepis na syrop z aronii

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 0,5 kg cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • Ok. 100 liści wiśni
  • 0,5l wody

Przygotowanie: owoce oraz liście opłucz i wysusz. Następnie wsyp do garnka i zalej wodą. Wymieszaj całość i doprowadź do wrzenia. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie garnek zestaw z ognia i pozostaw pod przykryciem na min. 3h (najlepiej na całą noc). Syrop odcedź, dodaj sok z cytryny i cukier. Zagotuj ponownie całość. Gorący syrop przelej do butelek i zakręć.

rozwiń

Co zrobić z aronii?

Oprócz syropu można także przygotować wiele innych produktów z jej dodatkiem, m.in. sok, nalewkę, dżemy, przeciery i konfitury.

Przepis na sok z aronii

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 0,5 kg cukru.

Przygotowanie: owoce opłucz i wysusz. Następnie wsyp do słoika i zasyp cukrem. Wymieszaj całość i odstaw na ok. 5 dni w suche i zacienione miejsce. Po tym czasie zlej powstały sok i przelej do butelek.

rozwiń
Przepis na nalewkę z aronii

Składniki:

  • 1 kg owoców z aronii
  • 3/4 l wódki
  • pół kilo cukru trzcinowego gruboziarnistego lub miodu
  • kawałek korzenia imbiru (2-3 cm)
  • laska wanilii

Przygotowanie: owoce aronii opłucz, wsyp do słoja i zasyp cukrem (możesz także zalać miodem). Dodaj obrany i pokrojony drobno imbir, a także naciętą wzdłuż laskę wanilii. Zalej całość alkoholem. Odstaw słój w nasłonecznione miejsce na ok. miesiąc. Warto od czasu do czasu przemieszać zawartość nalewki wykonując koliste ruchy (ułatwisz tym samym rozpuszczenie cukru).

rozwiń
Przepis na dżem z aronii

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie: oczyszczone owoce zasyp cukrem i  krótko podgrzej. Następnie zalej połową szklanki wody i gotuj, aż całość zgęstnieje. Gotowy dżem przełóż do słoiczków i szczelnie zamknij.

rozwiń
Przepis na przecier z aronii

Składniki:

  • 1 ok. owoców aronii
  • 20 dag cukru

Przygotowanie: owoce umyj, następnie podgrzej krótko na niewielkim ogniu (uważaj, żeby owoce nie przywarły do dna garnka). Przestudź lekko, przetrzyj przez sito oraz dodaj cukier i ponownie podgrzewaj, nie dopuszczając do wrzenia. Gotowy przecier przełóż do słoiczków, zakręć i pasteryzuj w gorącej wodzie ok. 15 minut.

rozwiń

Podsumowując aronia to krzew o szerokich właściwościach zdrowotnych. Jej korzystne działanie odnotowuje się zarówno w przypadku obniżania ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszania ryzyka wystąpienia cukrzycy, otyłości, hipercholesterolemii, a także nowotworów. Przeglądając publikacje, wysuwa się również wniosek, iż jest naturalną alternatywą leczenia demencji starczej i szansą na zachowanie prawidłowego procesu myślenia, a także znakomitej pamięci na lata. Uprawa tej rośliny nie jest wymagająca, zatem warto zadbać, by znalazła swoje miejsce w naszych przydomowych ogrodach.

Literatura:

  1. T. Jurikova, J. Mlcek, S. Skrovankova, D. Sumczyńska, J. Sochor, I. Hlavacova, L. Snopek, J. Orsavova: „Fruits of Black Chokeberry Aronia melanocarpa in the Prevention of Chronic Diseases.”, Molecules 2017, 22(6), 944.
  2. M. Bhaswant, S. R. Shafie, M. L. Mathai, P. Mouatt, L. Brown: „Anthocyanins in chokeberry and purple maize attenuate diet-induced metabolic syndrome in rats.”, Nutrition, September 2017Volume 41, Pages 24–31.
  3. J. Wei, G. Zhang, X. Zhang, D. Xu, J. Gao, J. Fan, Z. Zhou: „Anthocyanins from Black Chokeberry (Aroniamelanocarpa Elliot) Delayed Aging-Related Degenerative Changes of Brain.”, J. Agric. Food Chem., 2017, 65 (29), pp 5973–5984.
  4. J. Heesoo, L. Yanan, K. Hyun-Sook: „Dried plum and chokeberry ameliorate d-galactose-induced aging in mice by regulation of Pl3k/Akt-mediated Nrf2 and Nf-kB pathways.”, Experimental Gerontology, Volume 95, September 2017, Pages 16-25.
  5. B. M. Looab, I.Erlundc, R. Kolicd, P. Puukkaa, J. Hellströme, K. Wähäläf, P. Mattilae, A. Jula: „Consumption of chokeberry (Aronia mitschurinii) products modestly lowered blood pressure and reduced low-grade inflammation in patients with mildly elevated blood pressure.”, Nutrition Research, Volume 36, Issue 11, November 2016, Pages 1222-1230.
  6. S. E. Kulling, H. M. Rawel: „Chokeberry (Aronia melanocarpa) – A Review on the Characteristic Components and Potential Health Effects.”, Planta Med 2008; 74(13): 1625-1634.
  7. M. Białek, J. Rutkowska, E. Hallmann: „Aronia czarnoowocowa (aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej.”, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 6 (85), 21 – 30
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
przeziębienie

Miód, czosnek, cytryna – na…

W okresie przeziębień częściej niż zwykle sięgamy po 3 znane produkty – miód, czosnek i cytrynę, w nadziei, że z ich pomocą skutecznie wygramy walkę z chorobą. Czy słusznie? Czytaj dalej...
odporność

Jesienne przeziębienie – sposoby zapobiegania

Wraz z opadającymi jesiennymi liśćmi często spada również… nasza odporność. Dni stają się coraz krótsze, a kolejki w szpitalnej przychodni – wręcz przeciwnie. Jak wiadomo – lepiej zapobiegać niż leczyć.… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    owoce jagodowe przeziębienie przygotowywanie żywności
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    Łyżki drewniane z różnymi formami czosnku.
    110
    czosnek

    Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Dwa kufle piwa, jasne i ciemne, z pianką.
    9
    alkohol

    Grzane piwo – na przeziębienie. Jak zrobić grzane piwo?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.