bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Alergia krzyżowa – objawy i dieta przy alergii krzyżowej

Alergia krzyżowa – objawy i dieta przy alergii krzyżowej

alergia krzyżowa dieta
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 7 maja, 2024

Alergia jest znana wszystkim i bardzo powszechna. Obecnie większość z nas wie, lub też domyśla się, iż jest uczulone na jakiś produkt. Zjawisko alergii krzyżowej jest niebezpieczne dla alergików, gdyż może pojawiać się nagle, a jej objawy mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia pacjenta. Warto uważać szczególnie w okresie pylenia, gdyż w wyniku znacznych podobieństw w budowie poszczególnych alergenów współoddziałują one dając wzmożone objawy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Alergia krzyżowa
  • Alergeny krzyżowe
  • Alergia krzyżowa – objawy
  • Alergia krzyżowa – dieta

Alergia krzyżowa

Alergia krzyżowa to występowanie reakcji na co najmniej dwa alergeny o podobnej budowie białkowej w jednym czasie. Dotyczy zarówno tych alergenów, które są ze sobą spokrewnione, jak i tych niespokrewnionych ze sobą. Inaczej mówiąc może pojawić się u osoby uczulonej na jeden alergen po kontakcie z innym. Winne są tutaj podobieństwa strukturalne w chemicznej budowie alergenów kontaktowych, pokarmowych, jak i wziewnych. Zdarza się, że przeciwciała klasy IgE, które układ immunologiczny wytwarza w odpowiedzi na kontakt z alergenem nie rozpoznają różnic w budowie poszczególnych antygenów i atakują wszystkie podobne do siebie białka. W efekcie ma miejsce współwystępowanie objawów alergii u osób wykazujących jednoczesną nadwrażliwość na alergeny kontaktowe, wziewne i pokarmowe.

Alergeny krzyżowe

Występuje wiele alergenów, które są zbliżone pod względem budowy chemicznej. W tabeli poniżej podaję te, które najczęściej reagują krzyżowo.

Pyłek Brzozy pyłek leszczyny, olszy, jesionu, kasztanowca, drzewa oliwnego, dębu, grabu, buku, topoli, owoce pestkowe (jabłko, gruszka, morela, wiśnia, czereśnia), kiwi, brzoskwinia, mango, seler, marchew, mak, pieprz, trawy/zboża, bylica, rumianek, banan, liczi, pomarańcza, ziemniak (surowy), soja, pomidor (surowy), anyż, curry, papryka, kminek, kolendra, orzechy, lateks.
Pyłek leszczyny pyłek drzew brzozy, olszy, dębu, grabu, buku, orzech laskowy.
Pyłek traw melon, arbuz, pomidor, mąka (żyto, pszenica), brzoza, jesion, drzewo oliwne, rzepak, bylica, słonecznik, owoce pestkowe (jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia), kiwi, seler, cebula, ryż, lateks.
Pyłek bylicy seler, marchew, przyprawy, brzoza, drzewo oliwne, trawy/zboża, ambrozja, rumianek, złocień (margaretka), słonecznik, owoce pestkowe (jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia), kiwi, mango, groch, marchewka (surowa), seler, pomidor (surowy), anyż, curry, koper, papryka, pieprz, kminek, kolendra, orzech ziemny i inne orzechy, lateks.
Pyłek drzew oliwnych pyłek jesionu, pyłek ligustru pospolitego, pyłek bzu liliaka.
Roztocza kurzu domowego skorupiaki: krewetki, kraby, ostrygi, ślimaki.
Grzyby Alternaria alternata grzyby Cladosporium herbarium, Candida albinians, Aspergillus fumigatus, Penicillum citrinum, Pusarium solan, lateks.
Pióra jajo kurze, mięso kurze.
Sierść kota mięso wieprzowe.
Lateks gumy naturalnej banan, awokado, kiwi, papaja, ananas, melon, mango, kasztan jadalny, migdały, grejpfruty, seler, ziemniaki, orzechy, pomidory, marchew, papryka, szpinak, sałata, przyprawy, fikus.
Mleko krowie mleko kozie, mleko owcze, mięso wołowe.
Seler brzoza, trawy/zboża, bylica, ambrozja, owoce pestkowe (jabłko, gruszka), mango, melon, ogórek, marchewka (surowa), pomidor (surowy), koper, papryka, pieprz, kminek, kolendra, lateks

Alergia krzyżowa – objawy

Objawy alergii krzyżowej mogą być różnorodne, zależne są od alergenów, które ją wywołują. Najczęściej związane są one z zaburzeniami funkcjonowania układu oddechowego (duszności, kaszel, nieżyt nosa) czy pokarmowego (biegunka, wymioty, nudności, bóle brzucha). U tych osób, które uczulone są na pyłki roślinne spożycie produktów reagujących z nimi krzyżowo jest niezwykle niebezpieczne i objawia się tzw. zespołem alergii jamy ustnej. Charakteryzuje się on występowaniem świądu i pieczenia, a także mrowienia w gardle. Dodatkowo pojawiają się obrzęki warg czy też podniebienia, a niekiedy także języka oraz zajady i pęcherzykowate wykwity. Charakterystyczne jest także łzawienie i przekrwienie spojówek.  Co ciekawe mogą pojawić się także symptomy skórne takie jak pokrzywka, rumień, jak również zaostrzenie zmian w przebiegu atopowego zapalenia skóry. Niekiedy obserwuje się również objawy ogólnoustrojowe – wstrząs anafilaktyczny, które zagrażają życiu.

Alergia krzyżowa – dieta

Najczęściej jest to reakcja między pyłkami roślin a owocami i warzywami. Osoby cierpiące na alergię, czy też alergię krzyżową powinny wystrzegać się surowych warzyw i owoców. Te gotowane, pieczone czy smażone mogą jeść bez większych obaw. Biorąc pod uwagę takie alergeny jak mleko czy pszenica obróbka termiczna nie odgrywa roli. Jest to wynikiem posiadania w budowie chemicznej i strukturalnej takich składników, które nie są wrażliwe na temperaturę. Należy wystrzegać się łączenia zbliżonych do siebie alergenów i ich spożywania. W celu uniknięcia niebezpiecznych dla zdrowia skutków warto zastosować dietę eliminacyjną, szczególnie na okres pylenia szkodzących nam pyłków.

Podsumowując alergia krzyżowa to zjawisko jeszcze nie rozpowszechnione na taką skalę jak popularna alergia, jednak niezwykle niebezpieczna dla alergików. Może rozwijać się powoli i pojawiać nagle. Szczególną uwagę należy zachować szczególnie w okresie pylenia tych pyłków, które nam szkodzą. Wówczas warto zastosować dietę eliminacyjną. Wiedząc jakich produktów alergeny są zbliżone pod względem budowy i wywołują opisywane schorzenie, należy wyeliminować je z diety w trosce o zdrowie i życie.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
alergia pokarmowa, alergeny, objawy
alergia

Alergia pokarmowa – objawy skórne,…

Niepożądane objawy po spożyciu niektórych produktów spożywczych obserwowane były już wiele wieków temu. Tymczasem do dziś rozpoznawanie alergii pokarmowej nie jest łatwe, ze względu na różnorodność manifestacji objawów klinicznych. Pewne… Czytaj dalej...
alergia na gluten a celiakia
gluten

Alergia na gluten – objawy.…

Alergiczną reakcję na pokarm określa się jako niewłaściwą reakcję układu odpornościowego na spożycie produktu, który u większości osób nie powoduje niepożądanych skutków. Reakcje alergiczne różnią się gwałtownością przebiegu, w najcięższych… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety lecznicze i eliminacyjne > alergia

    alergia
    Kobieta kicha wśród kwitnących drzew.
    alergia

    Jak radzić sobie z alergią na wiosnę?

    Hormon adrenaliny – działanie. Adrenalina na alergię

    uczulenie na czekoladę

    Uczulenie na czekoladę – objawy. Jak leczyć uczulenie na czekoladę?

    atopowe zapalenie skóry leczenie domowe zioła
    atopowe zapalenie skóry

    Atopowe zapalenie skóry – leczenie domowe, zioła

    dieta bezmleczna

    Dieta bezmleczna – jadłospis, przepisy

    skaza białkowa objawy leczenie
    alergia

    Skaza białkowa – objawy, dieta i leczenie skazy białkowej

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.