bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Suszona żurawina – właściwości, kalorie, cena. Jak suszyć żurawinę?

Suszona żurawina – właściwości, kalorie, cena. Jak suszyć żurawinę?

suszona żurawina właściwości jak suszyć żurawinę
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Suszona żurawina jest powszechnie dostępna na sklepowych półkach, jednak nadal niedostatecznie doceniana. Niestety nie każdy wie, jakie korzyści zdrowotne niesie jej spożywanie oraz jakim bogatym składem charakteryzuje się ten produkt. Co więcej otrzymywanie suszonych owoców ze świeżych jest niezwykle proste i możliwe do samodzielnego wykonania w domu, zatem nie trzeba wydawać kroci by cieszyć się jej smakiem.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Suszona żurawina
  • Suszona żurawina – właściwości
  • Suszona żurawina – kalorie, cena
  • Jak suszyć żurawinę?

Suszona żurawina

Suszona żurawina jest naturalnie słodkim produktem, który można użyć z powodzeniem jako dodatek do ciastek czy ciast. Dodatkowo wzbogaci ona smak naszych wypieków w charakterystyczny, lekko cierpki posmak, za który jest uwielbiana. Dokonując wyboru odpowiedniego produktu, należy mieć na uwadze, by nie pomylić suszonej żurawiny z kandyzowaną, gdyż zwykle ma ona niezwykle wysoki dodatek substancji słodzących (cukier, syrop glukozowo-fruktozowy). Co ciekawe, ze względu na obecność w ich składzie naturalnego konserwantu – kwasu benzoesowego, zachowują swoje właściwości przez bardzo długi czas. Suszona żurawina charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, zawiera dużą ilość błonnika, a także witaminę C, E, K oraz B6 i kwas pantotenowy, jak również składniki mineralne, m.in. mangan, miedź, jod i potas. Dzięki obecności polifenoli wykazuje funkcje przeciwutleniające.

Suszona żurawina – właściwości

Wśród właściwości żurawiny suszonej można bez wątpienia wymienić zapobieganie rozwojowi bakterii i drożdży. Jest jednym z najlepszych środków łagodzących zapalenie dróg moczowych, przez swe działanie moczopędne i oczyszczające (ogranicza przyleganie drobnoustrojów). Co ciekawe niszczy ona nawet te drobnoustroje, które są odporne na działanie antybiotyków, m.in. Escherichię coli. Dzięki dużej zawartości polifenoli charakteryzuje się właściwościami przeciwnowotworowymi (szczególnie w przypadku raka okrężnicy czy płuc), a nawet zapobiega wystąpieniu niedokrwiennej choroby serca. Co więcej udowodniono, że skutecznie obniża stężenie cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Owoce te zapobiegają krwawieniom, żylakom oraz wybroczynom. Ponadto wykazują funkcje przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwalergiczne.

Przez dużą ilość zawartego w nich błonnika są świetnym sposobem na łagodzenie zaparć. Warto wspomnieć także o właściwościach alkalizujących mocz, przez co suszona żurawina rozpuszcza kamienie nerkowe i wspomaga łagodzenie, a nawet przerwanie ataku niezwykle bolesnej kolki nerkowej. Ciekawy jest fakt, iż hamuje także rozwój bakterii Halicobacter pylori, która odpowiedzialna jest w większości za występowanie choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy. Zgodnie z odkryciami naukowców substancja NDM zawarta w owocach ogranicza rozwój płytki nazębnej i tym samym ogranicza rozwój paradontozy.

Suszona żurawina – kalorie, cena

Suszona żurawina jest dość kaloryczną przekąską, jednak można nieco ograniczyć te wartości poprzez odpowiedni wybór produktu. Warto zwrócić uwagę, czy podczas procesu produkcji  nie został dodany cukier, czy też inne substancje słodzące, gdyż znacząco zwiększają one wartość energetyczną owoców. Przeciętnie 100 g suszonej żurawiny dostarcza 308 kcal, z czego większość stanowią węglowodany, ale także liczne witaminy oraz składniki mineralne wymienione powyżej. Cena jest zróżnicowana, od najdroższej, dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością, przez umiarkowaną obecną w marketach, po niską dostępną w sklepach internetowych. Za paczkę 250 g musimy zapłacić ok. 7.99 zł, natomiast za 1 kg ponad 22 zł. Znacznie tańszą alternatywą będzie samodzielne przygotowanie takiego przetworu ze świeżych owoców zakupionych w sezonie, kiedy ich cena będzie najniższa.

Jak suszyć żurawinę?

Ze względu na wysoką cenę gotowego produktu w sklepach, chcąc zaoszczędzić z łatwością można przygotować suszoną żurawinę samodzielnie w domu. W takiej sytuacji mamy pewność, że spożywany przez nas składnik jest dobrej jakości i nie zawiera dodatku niepożądanych substancji, w szczególności cukru. Dla żurawiny sezonem jest późna jesień, a według niektórych najlepszy jej smak występuje po pojawieniu się pierwszych przymrozków. Po zakupieniu owoców konieczne jest ich dokładne oczyszczenie oraz osuszenie. Procesu suszenia można dokonać w elektrycznych suszarkach lub urządzeniach specjalnie do tego przeznaczonych, ale bez wątpienia wystarczy zwyczajny piekarnik. Żurawinę należy równomiernie (niezbyt ciasno) rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 40–50ᴼC i suszyć podobnie jak grzyby czy też inne owoce, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Oczywiście co jakiś czas należy delikatnie przemieszać żurawinę, najlepiej drewnianą łyżką. Po wszystkim przechowywać susz w szczelnych pojemnikach.

Podsumowując suszona żurawina jest produktem niezwykle aromatycznym, ale również bogatym pod względem odżywczym. W swym składzie zawiera liczne witaminy oraz składniki mineralne i co najważniejsze polifenole. Dodatkowo charakteryzuje się także szeregiem korzyści zdrowotnych, m.in. obniżającymi poziom cholesterolu czy ciśnienia krwi, jak również działa profilaktycznie w stosunku do niektórych typów nowotworów, m.in. okrężnicy. Ze względu na niezwykle prosty proces przygotowania, który można przeprowadzić samodzielnie w domu, nadaje się do codziennego spożycia.

Literatura:

  • A. Stobnicka, M. Gniewosz: „Możliwości wykorzystania właściwości żurawiny we współczesnej medycynie.”, Borgis, Postępy Fitoterapii, 2010, 3/170-175.
  • B. Drużyńska, B. Sieradzka, E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak, D. Derewiaka, M. Ciecierska: „Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych.”, Bromat. Chem. Toksykol., XLIX, 2016, 3/272-275.
  • E. Śnieżej, M. Szumska, B. Janoszka: „Ocena właściwości przeciwutleniających wybranych produktów roślinnych w aspekcie możliwości ich wykorzystywania jako dodatków do żywności wysokobiałkowej poddawanej obróbce.”, Zywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 5(108)/116-126.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
suszone jabłka jak suszyć jabłka jak zrobić chipsy jabłkowe

Suszone jabłka – właściwości. Jak…

Jak suszyć jabłka i zrobić z nich chipsy? Właściwości suszonych jabłek. Czytaj dalej...
suszone daktyle właściwości czy daktyle są zdrowe?
owoce

Daktyle suszone – właściwości. Daktyle…

Suszone daktyle są owocami zaliczanymi do bakalii, czyli produktów charakteryzujących się wysoką wartością odżywczą i walorami prozdrowotnymi oraz ciekawym aromatem. Bakalie są powszechnie wykorzystywane do wyrobów cukierniczych m.in. ciast i… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.