Syrop z babki lancetowatej – właściwości, jak go zrobić?

16 18 20

Różnorodne rośliny używane są już od prehistorycznych czasów do leczenia, a także zapobiegania wystąpieniu wielu schorzeń. Jedną z nich jest właśnie babka lancetowata, której drogocenne właściwości doceniane są do dziś. Nowym sposobem jej wykorzystania jest przygotowany na bazie surowca syrop. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o jego działaniu i sposobie przygotowania.

Syrop z babki lancetowatej

Babka lancetowata jest jedną z najpowszechniej stosowanych roślin leczniczych w skali światowej, dostępna jest niemal wszędzie. Wywodzi się z rejonów półkuli północnej, bez problemu spotkać można ją także w Polsce. Zaliczana jest do chwastów. Liczne badania potwierdzają jej skuteczność w eliminacji czy wspomaganiu terapii schorzeń skórnych, a także układu oddechowego, rozrodczego, krążenia, a także zaburzeń trawienia czy nawet nowotworów. Niegdyś prawie każde dziecko, zapytane o lek na zadrapania, stłuczenia czy siniaki, bez chwili zastanowienia wskazałoby babkę rosnącą wśród trawy na podwórku. Odpowiedzialne za jej właściwości są składniki aktywne obecne w roślinie, m.in. fenole, flawonoidy, kumaryny, sterole oraz polisacharydy. Roślina ta zakwita w połowie wiosny. Stan ten trwa nawet do początków jesieni. Wówczas wyrastają z niej kwiaty mierzące do 40 cm wysokości.

Syrop z babki lancetowatej – właściwości

Syrop z babki lancetowatej wykazuje właściwości upodobnione do samej rośliny, a niektóre nawet oddziałują na organizm znacznie intensywniej. Odnotowano bowiem jego aktywność łagodzącą ból czy minimalizującą gorączkę. Co więcej, powszechnie stosowany bywa właśnie w celu leczenia przeziębienia i infekcji dróg oddechowych. Dodatkowo łagodzi i tłumi kaszel dzięki aktywności przeciwskurczowej (zwłaszcza na mięśnie gładkie dróg oddechowych), wykrztuśnej i regenerującej nabłonek. Produkt ten zalecany jest nawet palaczom jako środek na popularny „kaszel palacza”. Stosowany bywa we wspomaganiu leczenia krztuśca, gruźlicy czy dychawicy oskrzelowej. Polecany jest również wszystkim narażonym na chorobę zawodową związaną z chrypką (np. nauczycielom). Naturalnie występujące w babce substancje śluzowe działają kojąco na śluzówkę jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego. Syrop cechuje się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym oraz funkcją zmniejszającą przekrwienie błon śluzowych i nadmierną przepuszczalność naczyń włosowatych. Bardzo istotny jest fakt, że w badaniach nie zaobserwowano żadnych oznak toksyczności nawet przy 30-krotności zalecanej dawki u ludzi po 14 dniach stosowania. Oznacza to, że produkt ten jest całkowicie bezpieczny i nie wywołuje efektów ubocznych. Z powodzeniem zastosować można go na ugryzienia i użądlenia owadów ze względu na jego właściwości niwelujące ból i obrzęki.

Syrop z babki lancetowatej – jak zrobić?

Syrop z babki lancetowatej można przygotować bez większych umiejętności i w naprawdę niskiej cenie. Surowiec ten dostępny jest właściwie na każdym kroku. Poniżej znajduje się przykładowy sposób na przygotowanie syropu.

Przepis na syrop z babki lancetowatej na przeziębienie

Składniki:

  • 6 garści babki lancetowatej,
  • woda,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,2 kg miodu.

Sposób przygotowania: liście zmielić w maszynce do mięsa, umieścić w garnku i dolać tyle wody, by zakrywała ona równo powierzchnię liści babki. Całość umieścić na ogniu, dodać cukier oraz miód i gotować na niewielkim ogniu. Pamiętać należy, by ciągle mieszać, aż do momentu mocnego zgęstnienia wywaru. Całość jeszcze na gorąco przelać do słoików i zakręcić. Następnie umieścić je wieczkami do dołu i przechowywać w chłodnym miejscu. Spożywać po 1–2 łyżeczki przed każdym posiłkiem.

rozwiń

Podsumowując, syrop z babki lancetowatej to naturalny sposób na wiele schorzeń, w szczególności układu oddechowego oraz pokarmowego. Stanowi on alternatywę dla drogich i nie do końca bezpiecznych farmaceutyków. Dodać należy, że jest on całkowicie bezpieczny, a jego spożycie przynieść może jedynie same plusy.

Literatura:

  1. Lamer-Zarawska E et al, „Fitoterapia i leki roślinne^”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007, Warszawa.
  2. Makowska M, Alkiewicz J, „Leki roślinne w leczeniu wybranych schorzeń dróg oddechowych”, Nowa Pediatria, 2000, 5/11-13.
  3. Mansoor K, Quadan F et al. “Stability Study and a 14-Day Oral Dose Toxicity in Rats of Plantain Leaf Extract (Plantago lanceolata L.) Syrup”, Sci Pharm, 2017.
  4. Ożarowski A et al. “Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy”, Państwowy Zakład wydawnictw lekarskich, 1982, Warszawa.

Sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne

Darmowy kalkulator online

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Syrop z babki lancetowatej – właściwości, jak go zrobić? - 4.3/5. Oddano 12 głosy.
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
, Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.

Opinie

  • Avatar
    Tomek k 17.09.2019, 12:33

    Jako chemik a z zamiłowania zielarz pozwolę sobie uściślić czy też poprawić przepis.
    Po pierwsze nie opisano poprawnie samego procesu ekstrakcji i zagęszczania – nie zauważyłem, kiedy należy odsączyć/odcisnąć surowiec od wyciągu 😉
    Po drugie nie zastosowano kwasu (cytrynowy + askorbinowy) który poprawia ekstrakcję oraz ochrania i stabilizuje składniki wyciągu, jest niezbędny w kazdym syropie.
    Po trzecie uważałbym ze zbyt długotrwałym grzaniem/gotowaniem tego surowca, to nie kora dębu lub korzeń pięciornika. Nie należy grzać surowców irydoidowych dłużej, ok. 20 minut.
    Prosty, kuchenny przepis może wyglądać tak (sam tak przetwarzam z powodzeniem różne zioła, w tym młode gałązki wierzby):
    1. Umieścić szklankę świeżych, zmielonych liści w niedużym garnku.
    2. Dolać do nich 2 szklanki wody zakwaszonej porządną (czubatą) łyżeczką kwasu cytrynowego (może być witamina C w proszku).
    3. Zagotować całą zawartość i odstawić na parę godzin w ciemnym miejscu (może być na noc).
    4. Odcisnąć uzyskany wyciąg na sicie lub przez tkaninę (np. tetra, przy przetwarzaniu dużych ilości ziół stosuję małą prasę winiarską).
    5. Wyklarowany wyciąg z pkt 4 (nie musi być całkowicie klarowny, wystarczy żeby nie było widocznych „paprochów”) wlewamy do garczka/rondla i dodajemy do niego cukier w proporcji 1,5:1 (tj. na litr/kilogram wyciągu sypiemy półtora kilograma cukru). Ogrzewamy zawartość mieszając garnka aż do rozpuszczenia cukru, nie polecam temperatur wyższych, niż 60-0 stopni.
    6. Gotowy syrop zlewamy do wyparzonych/wysterylizowanych butelek/słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góy dnem, po ostygnięciu trzymamy w ciemnej szafce.
    Zastąpienie części cukru miodem oczywiście uszlachetni tasz wyrób.
    Sporądzenie syropu z suszonych ziół też jest możliwe ale wymaga użycia większej ilości wody. Zalałbym na noc szklankę suszu szklanką letniej wody a rano postępowałbym już wg punktów 1-6.
    Pozdrawiam i polecam się na przyszłość 😀

    Odpowiedz
    • Avatar
      Hanna 25.05.2020, 2:54

      bardzo przydatna rada, pozdrawiam i dziękuję, chętnie skontaktowałabym się z Panem prywatnie- w celu porad ziołowych
      Hanna

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone